ILEGALNI MIGRANTI – SE BLIŽAMO REKORDNEMU LETU 2000?

Ilegalne migracije so vedno bile in tudi v bodoče bodo. Od mnogih dejavnikov pa je odvisno kakšno je njihovo število. V času po osamosvojitvi Slovenije in do njenega vstopa v EU leta 2004, in Schengen leta 2007, je bilo število ilegalnih migrantov v Sloveniji največje leta 2000. Takrat jih je Slovenija zabeležila nekaj nad 35.000. Gre seveda za uradne policijske podatke o tistih, ki jih je policija prijela. Toda različne mednarodne raziskave kažejo na to, da policija pri ilegalnem prestopu meje prime le okoli 10 odstotkov ilegalnih migrantov in nič več. To pomeni, da jih je leta 2000 slovensko mejo ilegalno prestopilo dejansko 350.000.

Temeljni problem tistega časa je bil brez vizumski režim Bosne in Hercegovine do muslimanskih držav bližnjega in daljnega vzhoda. V Sarajevo so dnevno prihajala letala »turistov«, ki to seveda niso bili. Za letališkimi ograjami so jih seveda čakali sprovajalci, ki so jih za velike zneske tihotapili preko Hrvaške in Slovenije na Zahod. Ko je Nemčija pritisnila na oblasti Bosne in Hercegovine in je ta država uvedla vizume za omenjene države, je bil ta problem čez noč rešen.

Toda bodimo aktualni in se posvetimo številkam ilegalnih migrantov, danes in tukaj. Leta 2018 jih je do 01. 09. našo državno mejo, po podatkih policije, ilegalno prestopilo 6.911. V enakem obdobju letos jih je našo mejo na ta način prestopilo kar 11.786, kar je 70,50 odstotka več kot leta 2018.

Po mednarodnih in naših predpisih imajo pravico do azila ali mednarodne zaščite tisti ilegalni migranti, ki v prvo varno državo pribežijo iz območij vojne, ali ker so v svojih državah preganjani zaradi verskih, političnih in drugih razlogov, kot je na primer spolna usmerjenost in podobno. No, Slovenija nikakor ni prva varna država, teh je na balkanski poti vsaj pet ali šest. Realno gledano po predpisih EU in Slovenije, takih oseb na naših mejah sploh ne bi smelo biti.

Toda, če pogledamo od kod prihajajo ilegalni migranti vidimo (navajam po številu ilegalnih migrantov), so to države: Pakistan, Alžirija, Afganistan, Maroko, Bangladeš, Irak, Iran, Sirija, Turčija, Indija in druge. Pomislite, v kateri od omenjenih držav poteka vojna? Le v Siriji, kolikor vem, drugod  ne. Nihče od ilegalnih migrantov iz omenjenih držav po predpisih EU in Slovenije nima pravice zaprositi za mednarodno zaščito ali azil v Sloveniji, tako po kriteriju vojne, kot pro kriteriju prve varne države.

Poglejmo še nekaj uradnih številk policije. Leta 2018 je do 01. 09. vložilo vlogo za mednarodno zaščito ali azil 3.673 ilegalnih migrantov, letos v enakem obdobju pa 3.856. Pomembnejši od teh podatkov je podatek o tem koliko ilegalnih migrantov Slovenija vrne državam od koder so ilegalni migranti prišli. Podatki policije kažejo, da je Slovenija leta 2018 drugim državam, največ Hrvaški, vrnila 2.988 ilegalnih migrantov, letos v enakem obdobju do 01. 09. pa  8.050 ilegalnih migrantov.

Razlika med 11.786 ilegalnih migrantov, ki so letos do 01. 09. ilegalno vstopili v Slovenijo in številko 8.050, ki jih je Slovenija vrnila državam od koder so prišli, največ Hrvaški, je vendarle zelo velika, kar nekaj nad 3.700. Kaj je z njimi ni znano, ali so odšli v druge države proti Avstriji in Nemčiji ali so pri nas zaprosili za mednarodno zaščito ali azil. K temu moramo dodati še podatek o tem, da je Slovenija po podatkih policije iz tujine do 01. 09. letos sprejela 436 ilegalnih migrantov, v enakem obdobju lani pa 491. Vse zgoraj navedene številke so številke, ki jih uradno beleži policija. Kar se tiče ilegalnih prestopov državne meje pa bi morali te številke, glede na mednarodne raziskave pomnožiti z deset.

Številke so vsekakor alarmantne. Če je leta 2000 našo mejo ilegalno prestopilo nekaj nad 35.000 ilegalnih migrantov, ki jih je prijela policija, letos do 01. 09. pa že 11.786, bi do konca tega leta našo mejo lahko prestopilo nekaj manj kot 20.000 ilegalnih migrantov. Če se bo ta trend nadaljeval, bi lahko leta 2020 število ilegalnih migrantov preseglo do sedaj rekordno število, torej 35.000 iz leta 2000.

Če pomislim na italijansko in avstrijsko zapiranje njihove državne meje in hkrati na možnost Turčije, da v Evropo pošlje več kot tri milijone ljudi, potem me zmrazi in niti sklepati ne želim na vse negativne scenarije, ki se obetajo Sloveniji.

4 komentarji

 1. Danes mi je Reporter ponovno pokvaril dan. Bolje rečeno, g. Sunčič je ponovno kot kača siknila proti Janši.
  Bremeni ga dvoličnosti in sicer:
  Janša naj bi se strahotno zavzemal za zaprtje južne meje, na drugi strani pa
  podpira vstop Hrvaške v Šengen.
  Sedaj se pa jaz vprašam, ali sem jaz butast ali g. Sunčič.
  Jaz namreč podpiram zaprtje južne meje, hkrati pa menim, da bi se s vstopom Hrvaške v Šengen pomaknila EU meja na Južno mejo Hrvaške.
  Slovenija bi lahko imela po vzoru Avstrije in Madžarske zaprte meje, le Hrvati bi imeli prost vsop v EU.
  V čem sedaj vidi omenjena gospa problem v SDSu in Janši. Tudi g. Černača ni izpustila.
  Omenjeno sem zapisal prav zaradi skrbi vzbujajočega stanja vlade glede odnosa do množičnih migracij.
  Pa tudi to se mi zdi absurdo, da je sedaj Šiško večji problem, kot horde migrantov, ki se dnevno valijo na naše ozemlje in ki se bodo še v večjem število prešvercali v Slovenijo.

 2. Za aktualno manjšinsko Vlado RS Marjana Šarca in Nacionalni svet za obrambo RS je očitno mnogo nevarnejših in celo nujnih sprememb zakonodaje vrednih nekaj deset ljubiteljskih samooklicanih vojščakov Šiškove štajerske varde, kot omenjenih več tisoč nezakonitih migrantov in neverodostojnih prosilcev za azil iz Pakistana, Alžirije, Afganistana, Maroka, Bangladeša, Iraka, Irana, Sirije, Turčije, Indije …, ki množično in nenadzirano vse globlje in vse bolj na široko ogrožajo suverenost in ozemeljsko nedotakljivost samostojne in suverene RS ter pomenijo vse hujšo nevarnost za ustavno varovano osebno lastnino, varnost, zdravje in prostost prebivalstva na ogroženih obmejnih ozemljih Bele krajine, Notranjske in Primorske.

 3. Tocno tako to je bistvo. Ce gre HR v Schengen ona prebzame odgovormost za eu mejo. To pa ne pomeni da mi meje s HR ne smemo varovati.

  VGorenak

 4. Rasna in vesrja tekstura Evrope je žal nepopravljivo spremenjena na slabo in poti nazaj ni več. Belci, ki so bili stoletja gonilna sila razvoja civilizacije smo premagani. Sledi sami še naše uničenje. Najbolj boli, da so k temu največ pripomogli politiki evropskih držav.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!