Država proti Andreju Šišku

Država proti Andreju Šišku

Svet za nacionalno varnost (v nadaljevanju SNAV) je organ predsednika vlade, ki obravnava za državo pomembna varnostna vprašanja. Različni predsedniki vlad, so v preteklosti različno pogosto sklicevali ta organ. Seveda tudi na različne teme.

Člani tega organa so: predsednik vlade, ministri za obrambo, zunanje in notranje zadeve, za finance, pravosodje in direktor SOVE. Če ta organ obravnava »vprašanja nacionalne varnosti«, je potrebno na sejo vabiti še: Predsednika države, Državnega zbora in vodjo največje opozicijske stranke.

Ne vem kolikokrat se je v tem mandatu ta organ sestal, če se je sploh sestal. A danes se je sestal. In kaj tako pomembnega se je zgodilo, da je bila tako nujna seja tega organa, ki naj bi se sestajal, da obravnava pomembna varnostna vprašanja? Eno najpomembnejših varnostnih vprašanj danes je seveda vprašanje ilegalnih migrantov in vse kar je s tem povezano. Njihovo število se je povzpelo tako visoko, da se približuje številki 35.000 na letni ravni, kar je bil rekord leta 2000.

Toda Svet za nacionalno varnost se danes ni sestal na to temo. Njihova tema je bila »Štajerska varda« Andreja  Šiška. Da smo si na jasnem. Niti slučajno ne podpiram tega ekscentrika in vsega, kar je povezano z njim. Da pa se Svet za nacionalno varnost ukvarja z njim in nekaj deset njegovimi somišljeniki, ki  z zračnimi puškami in plastičnimi replikami orožja, paradirajo ob južni meji, češ da varujejo državno mejo pred ilegalnimi migranti, je pa vendarle absurd vseh absurdov.

Če Šiškovi prostovoljci paradirajo ob južni meji in nimajo opravka z ilegalnimi migranti, temveč o njihovem pojavu le obveščajo policijo, potem počno nekaj dobrega, nekaj koristnega za državo. Toda SNAV jih je danes prepoznal za nevarnost za državo, ki jo je treba zakonsko preprečiti. Če prav razumem sklepe SNAV, bo vlada pripravila take spremembe zakona, po katerih bo tako početje Šiška in njegovih somišljenikov, prepovedano in kaznivo. Razumi kdo more. Problem so torej tisti, ki policiji pomagajo pri varovanju državne meje in ne tisti ki ilegalnim migrantom pomagajo, da na nezakonit način vstopajo v državo.

Pametnejša od sedanje vlade je bila že nekdanja Jugoslavija in tudi jugo vojska, ki je varovala zeleno mejo. Takratna država je razglasila nekaj kilometrski pas ob državni meji v katerem je vladal poseben režim. Med drugim so z materialnimi vzpodbudami (ceste, telefoni in druge vzpodbude) državljane vzpodbujali in nagrajevali, če so ti le hoteli sodelovati z oblastmi in jim posredovati podatke o ilegalnih prestopih državne meje. Take »raketne znanosti« sedanja vladajoča nomenklatura seveda sploh ni sposobna niti na miselni, kaj šele izvedbeni ravni. Očitno pa so ocenili, da to vprašanje ni »vprašanje nacionalne varnosti«, saj na sejo niso vabili predsednika države, parlamenta in šefa opozicije, kar bi sicer morali. Sta pa tam sedela Marjanu Šarcu podrejena ministra za obrambo Karl Erjavec in zunanje zadeve Miro Cerar in infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek, ki po odloku po katerem SNAV dela, nimajo tam kaj iskati. Morda to res ni vprašanje nacionalne varnosti, saj je v normalnih državah pomoč policiji željena in dobrodošla. Pri nas pa jo želijo prepovedati. Pričakujem, da bodo napovedane zakonske spremembe črtale tudi 33. člen Zakona o organiziranosti in delu v policiji, s katerimi smo leta 2013, ko sem bil notranji minister, prav predvideli in načrtovali pomoč državljanov policiji.

7 komentarjev

 1. glej Odlok o Svetu za nacionalno varnost (Ur. l. RS, št. 64/19; 25. 10. 2019)

 2. nov Odlok o svetu za nacionalono varnost (Ur. l. RS, št. 64/19; 25. 10. 2019)

 3. Moje mnenje o migrantski politiki, ko jo vodi prejšnja in sedanja vlada, je pobno velikemu številu nemškim jutuberskim oznanjevalcem. Slednji že dolgo opozarjajo na plan organizacije združenih narodov in skupine svetovnih mogočnežev.
  Menim, da slovenska vlada počne točno to, kar počne nemška, francoska in najnovejša italijanska.
  Naši vrli od ljudstva izvoljeni politiki bi se vendar le morali bolj povezovati z Avstrijo, Madžarsko in morda Italijo, ko je bila še tam prejšnja vlada.
  Nikakor pa ne bi smeli imeti skupnih patrulj na mejah, kot je, denimo, slovensko italijanska meja.
  Nemcem bo morda uspelo spraviti Merklovo v hišo pravice, kjer bo morala odgovarjati za svojo raznarodovalno politiko. Pri tem pa ne smemo pozabiti na najnovejši pojav z imenom Greta.
  Morda je to le izgovor, da vesoljno ljudstvo ne bi mislilo in se postavilo v bran pred množičnimi migracijami tako v Evropi kot v Ameriki. Zakaj gradijo v današnjem času ogromen zid me Ameriko in Mehiko. Zakaj so Kitajci gradili zid.
  Tidi na južni meji bo treba postaviti zid, pa se nam ne bo treba bati šiškove varde !

 4. Imate prav.
  Preveč po diagonali sem gledal in prebral samo 5.člen (sestava Sveta).

 5. Ko kot laik opazujem odzivanje državnih organov na pojav samooklicane Šiškove Štajerske varde, se sprašujem, ali je potrebno zaradi nekih medijsko zrežiranih ekserciranj in paradiranj z menda lažnimi pokalicami zares sklicevati sejo Sveta za nacionalno varnost RS ter nalagati resornim ministrom brzinsko oblikovanje novih še bolj restriktivnih zakonskih dopolnil ter novih omejevanj univerzalnih temeljnih človekovih pravic in svoboščin v RS.
  Ali zares ni pristojnim državnim organom že zdaj in po obstoječi ter veljavni zakonodaji mogoče odpraviti smešno-žalostnih medijskih uprizarjanj “vaških straž” ter samooklicanih Šiškovih domoljubov?
  Ali pa je vse skupaj v zvezi s Šiškom in njegovo samooklicano Štajersko vardo le spretno in podlo organizirano, zrežirano in medijsko posredovano javnosti zgolj zato, da si bo aktualna oblast vladajoče strankokracije lahko izmislila in v DZ RS uveljavila še bolj restriktivno kazensko zakonodajo, da bo lahko na osnovi vztrajno podpihovanega in medijsko razbobnanega strahu pred “desnimi skrajneži”, “nacionalisti” in “nacisti” še bolj zadrgnila totalitarni jekleni obroč okoli ustavno zajamčenih temeljnih človekovih pravic in svoboščin, okoli ustavno zajamčenih svoboščin umetniškega ustvarjanja, javnega sporočanja mnenj in stališč ter okoli pravice javnega zbiranja in skupinskega izrekanja ustavno zavarovanih mnenj in stališč v RS?

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!