TAKE SOVE, KOT SI JO PREDSTAVLJA ALI ŽE USTVARJA KOZMELJ – NE POTREBUJEMO

Že večkrat sem javno povedal, da sem leta 1991, kot svetovalec notranjega ministra Igorja Bavčarja sodeloval pri odločanju, kaj narediti s takratno UDBO (njena naslednica je danes SOVA). Imeli smo možnost, da to službo ukinemo, ali pa iz dela njenih pripadnikov oblikujemo novo, moderno obveščevalno službo. Odločili smo se za slednje.  Z današnjega zornega vidika gledano, je bila to ena večjih napak.

Kakorkoli že, UDBO in njeno naslednico SOVO, spremljam tako ali drugače, še največ pa sem o njenem delu izvedel leta 2007/2008, ko sem bil član tako imenovane Šturmove komisije, ki je raziskovala zakonitost dela SOVE. Strašljive ugotovitve – le to lahko zapišem. V prvem poslanskem mandatu 2008 – 2011 sem bil tudi član KNOVS in tudi takrat ni bilo nič drugače. Leta 2012/2013 sem bil notranji minister in tako tudi prejemnik informacij SOVE. Nič od nič, ali gnila jajca, so bile informacije SOVE.

Toda preidimo k bistvu. Vse v zvezi s SOVO (tudi z drugimi takimi službami) je tako ali drugače za javnost tajno. Kdo so tam zaposleni je tajno, kaj delajo je tajno, katere telefonske številke imajo je tajno, višina njihovih plač je tajna, skratka vse je tajno. Več ali manj je javno znano le to kdo so šefi tajnih služb (pri nas SOVE), so znani in znani so tudi njihovi osnovni življenjepisi in to je vse. Javno nastopanje šefov tajnih služb pa je velika izjema in nikakor pravilo. Do nedavnega je bilo tako tudi pri nas.

Toda pri nas je vse drugače. Šef SOVE Rajko Kozmelj nastopa v medijih. Še več, pred dnevi je dal osrednji intervju za levo ekstremistično glasilo MLADINA. V njem je seveda z izbranimi besedami jasno povedal nekaj. Zlasti to, da SOVO zanimajo nova pooblastila s katerimi bi lahko nadzirali domače državljane tudi s tajnimi hišnimi preiskavami ali podobnimi pooblastili, kot jih je imela UDBA. Pri tem pa je popolnoma pozabil, da imamo kriminalistično policijo, ki je zadolžena za vse tovrstne notranje grožnje in da je SOVA namenjena predvsem takim ali drugačnim grožnjam Sloveniji iz tujine.

Aktualni šef SOVE pa nam je v omenjenem intervjuju povedal še nekaj več. Zelo jasno je namignil na domnevno sodelovanje SDS z nekaterimi tujimi, po njegovem ekstremističnimi organizacijami. Ja kako pa to ve? Kakšne dokaze za to ima? Jih je v skladu z zakonom sporočil kriminalistični policiji? Seveda ne. Možnosti sta dve. Ali SOVA dela nezakonito, ali pa njen direktor politično pristransko laže.

Situacija je naravnost hudo podobna tisti iz leta 1999. Takrat je SOVA v svojem poročilu odgovornim sporočila, da SDS uri pripadnike OVK (Osvobodilna vojska Kosova), kar se je kasneje izkazalo kot čista laž.

Nikoli po letu 2001 nisem bil tako prepričan, da je potrebno našo SOVO ukiniti, razpustiti ali karkoli že hočete, kot sem sedaj. To kar nam je sporočil njen direktor Kozmelj, v omenjenem intervjuju, me v to še bolj prepričuje. Take SOVE, kot si jo predstavlja ali pa jo že ustvarja Kozmelj, preprosto ne potrebujemo.

Sicer pa, če je dal intervju za MLADINO, naj pride še v FAKTOR k Požarju, kamor ga je Požar že povabil, ali pa seveda v kakšne druge medije, kjer najina stališča lahko tudi soočiva.