Pavle Gantar – “ustrelili ste kozla”

Pavle Gantar je nekdanji predsednik Državnega zbora in profesor na Fakulteti za družbene vede. Mnogi študentje so mi pripovedovali, da je bil izjemno dober predavatelj, da so se na njegova predavanja napotili predčasno, da bi si zagotovili sedež. Sam pa ga bolje poznam kot predsednika Državnega zbora. Velikokrat se nisem strinjal z njegovimi političnimi stališči, kar je povsem razumljivo, saj pripadava različnim političnim opcijam. Kot predsednika Državnega zbora pa ga kar spoštujem, saj je deloval kolikor toliko uravnoteženo, gledano z vidika odnosa predsednika Državnega zbora do koalicije in opozicije. V tem pogledu je bil prava avtoriteta in gospod, sploh če ga primerjam z Milanom Brglezom.

Toda včeraj je Pavle Gantar na twitterju zapisal tole: »Naj bo vsem jasno #KNOVS nima pravice do vpogleda v personalne mape SOVE, več kot to, je izrecno prepovedan, če bi to ogrozilo razkritje tajnih sodelavcev«. Ne vem kako se mu je lahko to zgodilo, a s to izjavo je zagotovo »ustrelil kozla«. Pavle Gantar torej trdi, da parlamentarna komisija, ki nadzira SOVO (KNOVS) »nima pravice vpogleda v personalne mape SOVE, to naj bi bilo celo prepovedano, če bi to pomenilo razkritje tajnih sodelavcev SOVE.

Pavle Gantar je pomešal jabolka in hruške. Eno so redno zaposleni na SOVI, ki imajo svoje personalne mape, povsem nekaj drugega pa so tajni sodelavci SOVE ali po domače špiclji, ki največkrat za denar nosijo informacije  agentom SOVE. Eni so torej redno zaposleni, drugi pa to sploh niso. Slednji se pogosto nahajajo v tujini in razkritje njihovih imen bi bilo škodljivo, da ne rečem nevarno za njih, zato vsaka obveščevalna služba ščiti njihove osebne podatke.

Tako je tudi v Sloveniji. KNOVS nima pravice vpogleda v sezname tajnih sodelavcev SOVE ali špicljev, kar pa sploh ne velja za redno zaposlene agente SOVE. Nadzor nad njihovim številom, njihovimi zaposlitvami, zlasti pa njihovim delom in še kaj ima tako KNOVS, kot tudi drugi državni organi. Leta 2007, po zaključku dela tako imenovane Šturmove komisije, katere član sem bil, so vse to preiskovali mnogi državni organi, od policije, tožilstva, sodstva, inšpekcije dela, inšpekcije javnih uslužbencev, finančnih inšpektorjev in še kdo. Pavle Gantar torej nima prav, »ustrelil je kozla« pa se to zaveda ali ne.