Ko ujeta SOVA skovika in ne nese zlatih jajc

Winston Churchill, znameniti medvojni in povojni konservativni predsednik vlade Velike Britanije, na tem položaju je bil od leta 1940 do 1955, umrl je leta 1965, star 90 let, je nekoč dejal, da so obveščevalne službe kot kokoši, ki nesejo zlata jajca, problem pa je v tem, da jih znesejo preveč poredko. S tem je seveda hotelpovedati, da so obveščevalne službe potrebne in da redko prinašajo tudi zelo pomembne informacije za upravljalce države.

Kolikokrat naša SOVA znese zlato jajce seveda ne vem, ker nisem več prejemnik njihovih informacij, to sem bil le v času, ko sem bil notranji minister. Tista njihova jajca, ki pa so mi jih servirali takrat, se meni niso zdela zlata, prej bi lahko rekel, da so bila gnila ali ničvredna.

Na še eno gnilo in ne zlato jajce SOVE naj vas spomnim. Sega v leto 1999, takrat je v javnost prišla njihova informacija (gnilo jajce), da naj bi SDS urila pripadnike »teroristične organizacije OVK«. Gre za Osvobodilno vojsko Kosova, tako so jo imenovali v mnogih državah Zahoda, naša SOVA pa jo je poimenovala kar s »teroristično organizacijo«, da ne govorim, da SDS s tem seveda ni imela nič. Hudo gnilo jajce torej. Se pa sprašujem ali SOVA danes sploh še znese kakšno jajce, zlatega zagotovo ne, mislim da še gnilega ne.

Se pa SOVA zato ukvarja s vprašanjem odtekanja zaupnih informacij in podaja kazenske ovadbe zoper znane in neznane osumljence. Vsaj dva primera naj navedem. Pred pol leta je odmevala afera z Ivanom Toljem, hrvaškim patrom in lobistom. POP TV je takrat objavil domnevni posnetek njegovega pogovora z nekim tujcem, ki naj bi vplival na poročanje POP TV. Parlamentarni nadzorniki so kasneje na SOVI našli identični posnetek. Vse je bilo jasno, posnetek je iz SOVE najmanj preko treh oseb potoval do POP TV. Kdo je prva oseba ne vem, je pa upravljalec tajnih prisluhov. Druga oseba mora biti sedanji direktor SOVE Rajko Kozmelj, brez njega to ne bi šlo. Tretje osebe ne bom omenjal, najverjetneje pa ima pisarno na Gregorčičevi 20, morda zaseda prav tisto pisarno, ki sem jo jaz v času prve Janševe vlade.

Danes odmeva afera v zvezi z »Lepo N.H.«, ki se je zaposlila na SOVI, menda na željo predsednika vlade Šarca. Kdo je zato vedel? Me sploh ne zanima, vem le, da če je kdo za njeno zaposlitev posredoval, tega ni dal v javnost, zato je jasno, da je informacija o njeni zaposlitvi prišla iz SOVE in od nikoder drugod. Se niso s tem nekomu maščevali? Najverjetneje ja, a komu so se maščevali? Tistemu, ki jo je zaposlil in tistemu, ki je za to posredoval. To pa ni bil Šarec, tako neumen že ni, za take rabote ima pri sebi usposobljene ljudi, ima pa tudi direktorja SOVE, ki je zaposlitev izvedel. In koga torej ovaja SOVA? Ne vem, morala pa bi tiste v svojih vrstah, neglede na to kdo so.

Sicer pa preprosto vprašanje. Če je bilo z zaposlitvijo »Lepe N.H.« vse v redu, potem bi zadevo lahko preprosto zaključili tako, da bi parlamentarni komisiji KNOVS razkrili vse podatke o tej zaposlitvi in volk bi bil sit, koza pa cela. A s to zaposlitvijo očitno ni bilo vse v redu.

Direktorja SOVE Rajka Kozmelja poznam osebno. Že iz časa, ko je bil kriminalist v Celju in nato v različnih službah v Bruslju, kjer sva se tudi srečevala v času, ko sem bil notranji minister. Priznam, da sem takrat razmišljal o tem, da bi ga povabil nazaj v Slovenijo na eno od odgovornih delovnih mest, saj mi je deloval odgovorno in strokovno. Ne oporekam mu niti kriminalističnega znanja niti mednarodnih policijskih izkušenj, precej primeren se mi zdi za mnoga odgovorna delovna mesta, a z obveščevalnimi službami vendarle nima veliko skupnega.

Nekoga, ki je zelo blizu Marjanu Šarcu, sem zadnjo nedeljo septembra 2018 vprašal, kako je Marjan Šarec našel Rajka Kozmelja? Zagotovo se namreč nista osebno poznala, zato me je zanimalo, kdo mu ga je priporočil, za to delovno mesto. Takole mi je odgovoril: »Če vam povem resnico, tega sploh ne boste verjeli«, mi je odgovoril. »Pa da slišim«, sem mu odgovoril jaz. Ker sva bila v širši družbi, točneje za veliko mizo na javni prireditvi, se je sklonil k meni in mi šepetajoče na uho dejal: »Pred nekaj dnevi ga je videl v Tarči na TV Slovenija in ocenil, da dobro govori«. In res, Rajko Kozmelj je v tistem terminu res nastopal v omenjeni oddaji. Nimam razloga, da podatku ne bi verjel, ni pa to pisanje kritika Kozmelja ampak je to kritika Šarca. Ne vem pa, če Kozmelj za to sploh ve.

Veliko Kozmeljevih potez pa kaže na to, da ima velikega mentorja. Zakaj je pa najprej pristal na predajo dokumentacije o zaposlitvi »Lepe N.H.« parlamentarnim preiskovalcem, nekaj dni za tem, pa si je premislil? Koga je klical v zvezi s tem, kdo ga je klical v zvezi s tem ali s kom se je posvetoval v zvezi s tem in kdo mu je tako ravnanje svetoval, lahko le ugibamo. Mislim pa, da ima pisarno precej blizu Marjana Šarca.

Je pa že danes nekaj povsem jasno. Šarčeva vlada bo najkasneje na eni svojih zadnjih sej, najverjetneje na zadnji seji, Rajka Kozmelja razrešila s sedanjega delovnega mesta in ga »parkirala« na bolj zavarovano uradniško delovno mesto, najverjetneje v policiji, od koder bo poslan na delo v tujino. Ko se bo to zgodilo me ne imenujte za jasnovidca, ker to nisem.

Zdi se mi, da je naša SOVA sedaj ptica ujetica, ki v kletki skovika, ne nese pa jajc, niti gnilih ne, kaj šele zlatih.

3 komentarji

 1. “Zdi se mi, da je naša SOVA sedaj ptica ujetica, ki v kletki skovika, ne nese pa jajc, niti gnilih ne, kaj šele zlatih”.

  Ko je bil dr. Miha Brejc šef, je rekel nekako takole: “Bil sem šef, pa ne mislite, da sem bil šef, šef je bil oni tam zgoraj , še vedno”. V hotelu, kjer je to rekel smo “vedeli”, da je mislil na Kučana.

 2. Žalostno je, kadar državna tajna služba Sova javno pere svoje umazano perilo in kadar se celotna slovenska politična in medijska scena privoščljivo radosti in zlobno naslaja zgolj in samo nad političnimi domnevami, sumničenji, potvorbami in limanicami za naivneže iz podzemlja aktualne državne politike, špijonaže in kontrašpijonaže.
  Medtem ko se vrhovi zakonodajne in izvršilne veje oblasti ter popadljivi medijski lovci na senzacije, škandale in afere sladostrastno ukvarjajo z “nacionalnimi športi”, kot so zaposlovanje po zvezah, izdajanje zaupnih informacij, ovajanje “njihovih” in hujskanje “naših” … ter predvsem odvračanje pozornosti od resničnih aktualnih problemov in nadlog državljanov ter davkoplačevalcev, se dobesedno nič ne premakne na nekaterih ključnih strateških razvojnih področjih, od katerih naj navedem le nekatere.
  Ne vlada in ne parlament doslej nista storila nič:
  – na področju nujnih sprememb ustavno spornega sorazmernega volilnega sistema, kot jih od zakonodajalca utemeljeno terja veljavna odločba Ustavnega sodišča RS;
  – na področju odprave diskriminacije med otroki in starši pri izvajanju obveznega šolskega programa devetletke, kot jo že več kot štiri leta od zakonodajalca zahteva veljavna odločba Ustavnega sodišča RS;
  – na področju nujne reforme zdravstva in zdravstvenega zavarovalništva, da bi v prid zdravstvenih zavarovancev optimalno izkoristila vse prostorske, tehnične in kadrovske kapacitete v javnem, koncesijskem in zasebnem zdravstvu ter da bi optimalno izkoristila tudi vsa sredstva javne in zasebnih zavarovalnic v korist zavarovancev oz. pacientov, za ohranjanje in zboljševanje kakovosti zdravstvenih storitev ter za sistematično zmanjševanje in odpravljanje čakalnih vrst v zdravstvu;
  – na področju nujne reforme pokojninskega zavarovanja, ki bo moralo zdržati dotok vse večjega števila upokojencev ter se pripraviti na številne posledice njihovega vse dolgotrajnejšega življenja, ki bo terjalo bistveno več organiziranih oblik in načinov družbene skrbi za starejše in njihovo dostojno minevanje;
  – na področju nujne decentralizacije Slovenije ter krepitve policentričnega družbenega, socialnega in kulturnega razvoja, kjer bo ključnega pomena domišljena regionalizacija ter najbrž tudi mestoma nujna racionalizacija preveč razpršene in negospodarne lokalne samouprave;
  – na področju nujne posodobitve, racionalizacije in optimizacije celotnega javnega sektorja, kjer ostaja še naprej eno od razvojnih “ozkih grl” pomanjkanje jasnih in mednarodno primerljivih kriterijev, normativov in standardov za posamezna področja dejavnosti, programov in storitev javnih služb ter na njihovi osnovi zastavljenega čim pravičnejšega plačnega sistema za vse zaposlene v javnem sektorju;
  – in ne nazadnje, ne vlada in ne državni zbor ne obetata ničesar novega in prebojnega niti na ključnem razvojnem področju energetske in prometne infrastrukture, okrepljenega javnega transporta ter polnega ter trajnostno učinkovitega izkoriščanja naravnih danosti. Nasprotno: zastoj pri izgradnji druge cevi karavanškega predora, ki ga Avstrijci uspešno “vrtajo” že celo leto; zastoj pri izgradnji drugega tira Divača – Koper; neučinkoviti javni natečaji, neodgovorni organi odločanja ter strastno tožarjenje med pravnimi osebami ob obupno počasni sodni veji oblasti obetajo neskončno doooolge izvedbe javnih naročil ter nedoumljive rasti stroškov posameznih projektov – na račun davkoplačevalcev, seveda.

 3. Bogdej, g.Gorenak!

  Sova, Udba, firma, Občina, Parlament, Vlada, kupleraj, vseeno.
  Sloveni smo vse to v drugih formah znali upravljati zgledno in to že daleč pred Kristusovim rojstvom in pred njegovo smrtjo na križu.
  Vse so nam skrili.
  Imeli smo Venetio, Rezijo, Retijo, Norik, Germanijo,zg.in Sp.Panonijo, Ilirijo, Dalamatio, imeli smo Slovenijo, pa nam lažejo, da se ime pojavi šele v 19.stoletju, itd.
  Niso prevedli Valvasorjeve knjige, ki piše/govori o tem od kje smo, kdo smo in kaj smo ustvarili. Imeli so nas in nas naredili, Slovene, za Barbare.
  Rimljani, ki so vse, kar so znali, pobasali od Antičnih Grkov in nas Slovene, ki smo živeli na njihovih podivjanih in krvavih poteh po Evropi tisth časov imenovali za Barbare.
  Živeli smo od današnje Portugalske do Zamoskovlja, Podmoskovlja in od Egipta na jugu do Skandinavske Švedske/Norveške in Finske in se selili kakor je dalo vreme in kakor so dali drugi zavojevalcev od Anglov, Sasov, Frankov, ki smo jih tolkli tako, da še danes nočejo in ne bodo še priznali devajoč nas v žakelj Barbarov, Teroristov, Nevernikov in sploh Ničetov.
  Kako so se kasnejši Italijani, AustroOgri, Angležarji, Britanci, Valežani(ki so Sloveni) znajdli in terorizirali svet z industrijsko revolucijo in z imperialnim izkoriščanjem stotin milijonov ljudi, ne bi govoril-zato, da se danes pačijo z Commonwealthom in kvazi Demokracijo v obliki “neumrljivega” Kraljestva, ki ga je pač ubranilo britansko ljudstvo s svojimi Spitfajerji in zlatom iz kolonij pred satanističnim Histerjem po Nostradamusu, itd, itd. Ne bomo danes o tem!Samo nakazujem.
  Bom pa pisal o nas, Slovenih, Slovencih, direktnih potomcih tretjega sina starega Noeta.
  Sram nas naj bo.
  Lahko bi….lahko bi bili……tralala, kot Cankarjeva Franca, ki še danes teka za svojim vozom nedosegljivega…morda je prispela Melanija, ampak mislim, da ni saj se je ponujala na ene čudne viže, njen Trump pa ravno zdajle serje turške bombe in metke po izdanih Kurdih – to se bo slabo končalo…
  Lahko bi grofje celjski ne bi bili kurbirji, ampak očetje velike družine, ki bi zmagala v duelu z Habsburgi – pogodba je bila jasna, zadnji grof Celjski pa je raje gonil kurbe in babe brez vsega, kot ohranjal svoj slovenski imperij-da so ga zaklali na beograjskem dvoru…in smo, Slovenci izgubili strateško tekmo, najprej, z jalovimi Habsburgi in z prenapetimi Ogri, ki bi nas požrli še raje kot Habsburgi!
  Lahko bi komunistični Partizani lahko bili resnično ljudski demokrati in ne krvavi zahrbtni morilci in borci za svoje kurčeve rdeče osmoljene smrdljive hudičeve, kakor, razredne riti Boljševizma, pa jih je zjebal sam Belcebub Sibirski….
  To je navaden pokvarjen smrdljiv fuk pokvarjenih debilov, ki so bili včeraj komunisti zvestobe delavskemu ljudstvu in dandanes pokvarjena tatinska svojat turbo kapitalistov, ki si celo nadene ime Forum 21 in vsi , ki mu pripadajo po korupcijskih zakonih zdraven. Karkoli hočete, škoda črnila!
  Včeraj berem debelo knjigo patra Karla Geržana, “Vstanimo v suženjstvo zaleti” in moje pričakovanje je bilo skokovito – zdajle knjige ne bom komentiral, ker sem jo za nekaj dni nehal brati, da zajamem sapo…Bohpomagej!
  Kajti na strani štev. 13 navaja besede slovenske popolne zablojene zmešnjave.Kučana Milana, da ne bo pomote, povzdiguje med nebeške oblake tako, da pomislim, da Geržanov krog, recimo, tako mislim, z patrom Knavsom in z odrešiteljem, Cestnikom, ki ga tudi navaja gloriozno, pomislim, že pripravljajo cerkveni pogreb na ljubljanskem gradu ob Jankovićevem vinogradu in vnaprejšnjo beatifikacijo v hiši sv.Marte poleg Sv.Petra, v katerega je že itak treščila strela in grom ob inavguraciji velikega argentinskega italijana, Frančiška, ki mu je na levi strani stal presvitli Rode v lepi deviško čipkasti beli opravici…in se mi rola do fula.
  Raje grem na domač kmeči vaški pir “Medved” ki je v Angliji dobil prestižno nagrado-pivovar pa je garažni producent z dežele- tako, da z velikim veseljem poplaknem vso to drekarijo dol do riti in jo sprdnem ven, da se bo kadilo!
  Zmešnjava, ki jo bo posortirala šele nekako tretja generacija od zdaj dalje, če nas bo še kaj ostalo, preplavlja nas Kosmet in Metohija, Bosna in Srbijanci.Hrvati so, pošteno, raje doma in čakajo da jim nosimo bedaste cekine.
  Zakj se gre, torej?
  Boris Kidrič velika zguba in nasilnik, mož od druge Satanistke, Zdenke Armić-Kidrič, doma nekako iz Gasparijevega Selščka pri Cerknici, sprdačina velike “ljucke” OF NOB Revolucije slovenistanskih Boljševikov, je koncem leta Gospodovega 1944, hudičevsko zblaznil v slovenski starodavni eter prvinskega Noetovega Naroda besede, ki pritičejo samo Satanu samemu. ” Pobili bomo vse do zadnjega , samo , da bo oni, ki bo ostal, Komunist!” Ni ga zanimalo ali se bo imel s kom spariti za novi boljševiški razred in rod!
  Slovenska dobrota in hkrati slovenska blaznost nima pregrad. Abel in kajn, kajn in Abel – kaj bo iz tega?
  In tole, super poniglavsko, sramotno sranje, ki se nam odvija pred očmi v Gorenakovem tekstu, spada v to slovensko, ne žalostno, ampak sfukano zgodbo!
  Se opravičujem, Masleša me je indoktriniral, ko sem okoli Bajte velike Sramote Krivosodja “Ribnica-Kočevje 1943” tulil “Kučaaanaaaa v aaaarest!”, mislil sem vse, ki jih
  zastopa, podžiga in rekreira v kontrapunkt svobodni slovenskosti in se dajo podkupljati, ustrahovati, podjarmljati iz lastne tretjerazrednosti po svetem Gruzijcu, semeniščniku in gangsterju, Stalinu v prvorazrednost anarhičnih teroristov!
  Netranzicijski oblasnitki se trudijo Narodu dokazati, da se splača in, da je vredno krasti, goljufati, se znajti, prizadeti sočloveka ne glede na ceno in se delati za kandidata za svetnika ali svetnico in , zdaj, vse to sranje – postavimo ob bok veljakom Cerkve, ki jočejo in stokajo, celo hinvsko molijo pred ljudstvom “za več duhovniških poklicev”, ne upajo pa že enkrat za vselej povedati, kaj bo s pederaštvom in pedofilstvom, do zadnjega diha ne ! Porkamalora, ne moreš verjeti, zdaj čivkajo, da ni celjskega škofa, ko je odletel mastni barabun, sicer, baje, sila cenjen in hvaljen in sposoben, ki ga je ustavila družba pravih dedcev in Apostolov z imenom , ki mjim verjamem v njihov Celibat brez zavor in preverjanja, da je “Dovolj je.si” in pika, Amen!
  NOČEJO ZASTOPITI. Dr. Zore seveda ne, ker ne kapira v kaki situaciji je njegova bedasta čreda ovac, umazanih, tepenih, zasramovanih, spljuvanih in zapostavljenih-očitno živi v svojem poštirkanem svetu predebelih trebuhov in zlatih prstanov….
  A so vsi enaki? Ne, niso!
  Eden je slabši od drugega !
  GREMO DO DNA, g.Gorenak, DO GOLGOTE IN DO KALVARIJE.
  IN SE NE BOJIMO. Česa pa?
  Na Zdravje!
  Bog Vas čuvaj, če vam paše ,al pa ne. Amen.
  “Potres pa je na poti in Svoboda za škili za vogalom!”

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!