“Strašno klientelistično početje” Žana Mahniča

Te dni v nekaterih medijih odmeva zgodba o »strašnem klientelističnem početju« poslanca SDS Žana Mahniča, ki naj bi svojemu dekletu priskrbel  službo v poslanski skupini SDS. Tisti, ki stvari ne poznajo, ali pa so škodoželjni do poslanca in SDS, stvari primerjajo z »Lepo N.H.«, ki pa naj bi po posredovanju predsednika vlade in njegovega svetovalca za nacionalno varnost Damirja Črnčeca, dobila službo v SOVI. Obe zaposlitvi seveda v nobenem primeru nista niti slučajno primerljivi. Poglejmo zakaj.

SOVA načeloma ne objavlja javnih razpisov za zaposlitev, niti nikoli ne pojasnjuje zakaj je nekdo službo dobil in zakaj so nekoga drugega odklonili. Sodeč po javno znanih podatkih in namigih, ki prihajajo neposredno iz SOVE, gre v primeru »Lepe N.H.«, ki je kot kaže, dobila službo za nedoločen čas, upoštevajoč njeno poklicno preteklost in njeno starost, ter poznanstvo s predsednikom vlade, za prvovrstno zlorabo. Toda, to bo težko dokazati, primer pa je zrel za parlamentarno ali še kakšno drugo preiskavo. Spomnimo se kako je bilo v začetku mandata vlade Mira Cerarja. Ta je na čelo SOVE postavil, kar svojega prijatelja Oček Andreja, ki sploh ni izpolnjeval pogojev za zasedbo tega delovnega mesta. Seveda je Miro Cerar takrat trdil, da je s to kadrovsko potezo vse v redu, a v SDS smo sprožili ustrezne postopke na Inšpektoratu za sistem javnih uslužbencev, ki je kasneje ugotovil, da Oček resnično ni izpolnjeval pogojev za zasedbo tega delovnega mesta. Toda Oček je pred tem že odstopil. Morda je tudi sedaj čas, da opozicija sproži vse možne postopke preverjanja zakonitosti zaposlitve »Lepe N.H.«.

Toda to ni osrednji namen mojega današnjega pisanja. S tem prispevkom želim nekoliko bolj objektivno in realno spregovoriti o domnevno »strašnem klientelističnem početju« poslanca SDS Žana Mahniča.

Državni zbor ima dve vrsti svojih strokovnih uslužbencev. Prvi so tisti, ki so v celoti podrejeni sistemu javnih uslužbencev, torej tudi javnim razpisom in vsem ostalim proceduram. Ti imajo tako imenovano zaposlitev za nedoločen čas in praviloma delajo za potrebe odborov in komisij Državnega zbora in za druge strokovne službe Državnega zbora. V primeru teh ljudi gre za profesionalce, ki praviloma nikoli ne izražajo svojih strankarskih preferenc in največkrat sploh niso člani nobene politične stranke, saj se zavedajo, da bodo danes delali za predsednika ali predsednico enega odbora ali komisije, ki prihaja iz ene politične opcije, jutri pa za nekoga drugega, ki prihaja iz druge politične opcije.

Druga vrsta strokovnih uslužbencev, pa je vezana izključno in samo na posamezno poslansko skupino in nimajo zaposlitve za nedoločen čas, temveč le za čas trajanja posameznega mandata Državnega zbora. V tem primeru pa za njih veljajo splošna določila okoli izobrazbe in višine plače, ne pa tudi določila o izboru na javnem razpisu, saj gre za tako imenovano zaposlitev na zaupanje. To je tudi povsem logično in normalno. Si predstavljate, da bi poslanska skupina SDS na ta način zaposlila vidnega predstavnika mladih iz SD ali pa obratno. Povsem logično in normalno, pa tudi zakonito je torej, da vsaka poslanska skupina na ta način zaposli svoje strankarske ljudi, zlasti mlajše. To počno vse poslanske skupine in s tem ni nič narobe.

Sodeč po javno dostopnih podatkih, je dekle Žana Mahniča aktivna članica podmladka SDS in celo lokalna občinska svetnica SDS. S tega vidika torej idealna kandidatka za tako zaposlitev. Če pa k temu dodamo še podatek, da ni bila zaposlena za celoten mandat Državnega zbora, ampak le za nadomeščanje odsotne sodelavke SDS, za čas enega leta, potem je stvar jasna. Tisti, ki problematizirajo »strašno klientelistično početje« Žana Mahniča,  dejansko prikrivajo najverjetnejšo hudo zlorabo ob zaposlitvi »Lepe N. H.«.

En komentar

  1. ENAČITI »strašno klientelistično početje« poslanca SDS Žana Mahniča z »Lepo N.H.«, ki naj bi po posredovanju predsednika vlade in njegovega svetovalca za nacionalno varnost Damirja Črnčeca, dobila službo v SOVI…NI NIČ DRUGEGA KOT “PRITLEHNO VSEGLIHARSTVO”.
    VSEGLIHARSTEV IMAMO V SLO NIČ KOLIKO – NAJBOLJ ZNANO:
    Na eni strani DOKAZANOizbrisano NEDOTAKLJIVEGA “NEPRIDIPRAVA” Jankoviča – in
    na drugi DOKAZANO NEDOLŽNEGA Janšo.
    Potrebno je “samoOČIČŠENJE” Slovenije (na vseh nivojih).

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!