VČERAJ V DEMOKRACIJI: Vsi enaki, vsi enakopravni – kaj pa Stane Pavšič in Ahmad Schami?

Če v Google vnesete besedne zveze »vsi enaki vsi enakopravni« ali »vsi drugačni vsi enakopravni« boste deležni serije tekstov, ki vas bodo prepričevali kako pomembna je enakost in enakopravnost med ljudmi in kako ni dopustno prav nikakršno razlikovanje. Na načelni ravni tudi sam nimam s tem nobenega problema, toda realnost je zelo pogosto prav nasprotna.

Se še spomnite Ahmada Schamija, ilegalnega migranta, ki je pred leti nezakonito vstopil v Slovenijo in skušal ilegalno prečkati mejo z Avstrijo. Slovenija ga seveda takrat ni zanimala, želel je v Nemčijo. Toda avstrijska policija, ga je prijela in poslala nazaj v Ljubljano. Šele takrat mu je Slovenija postala neznansko všeč in njegova življenjska želja je nenadoma postala ta, da ostane v Sloveniji. Naj vas spomnim, vsa slovenska sodišča in evropsko sodišče so odločili – Ahmad Schami ne more ostati v Sloveniji ampak ga Slovenija lahko vrne na Hrvaško, od koder je ilegalno v Slovenijo tudi prišel.

Toda to se ni zgodilo. Na dan, ko ga je hotela policija vrniti na Hrvaško, se je zanj povsem nezakonito zavzel takratni predsednik vlade Miro Cerar, poslanca Jan Škoberne (SD) in Miha Kordiš (ZL) pa sta ga pred policijo preprosto odpeljala v Državni zbor in tako se je Ahmad Schami izognil izročitve Hrvaški. Ker so za tem potekli vsi zakoniti roki za njegovo vrnitev na  Hrvaško je Ahmad Schami zakonito ostal v Sloveniji. Kakšen junak je tale Ahmed Schami, on sedaj biva v Sloveniji, njegova žena in štirje otroci, pa v še kako nevarni Siriji. Zame seveda ni junak ampak strahopetec.

To pa še ni vse. Ahmada Schamija lahko že lep čas srečujemo na Slovenski ulici v Ljubljani, največkrat na križišču pri pošti s Čopovo ulico, kjer ima tako imenovano ulično brivnico, kjer vas Ahmad Schami ostriže ali obrije. Tudi popravilo koles mu ni tuje, tudi kolo vam bo popravil. Njegovo početje pa ne zanima nobenih inšpektorjev. Finančni inšpektorji bi lahko preverili ali izdaja račune in plačuje davke, delovni inšpektorji bi lahko preverili ali ima vsa potrebna dovoljenja za opravljanje omenjenega dela, tudi zdravstveni in tržni inšpektorji bi se lahko vprašali ali Ahmad Schami posluje v skladu z zakoni, ki jih morajo nadzirati oni. Ste kdaj zasledili poročanje medijev o tem, da so omenjeni inšpektorji kontrolirali Ahmada Schamija? Jaz ne. Zato lahko sklepamo, da delo Ahmada Schamija ne nadzira in kontrolira nihče.

Kaj pa Stane Pavšič?   Takole je pred časom zapisal na družbenem omrežju: »Ker sem pri svojem prijatelju Jožetu pomagal brezplačno postaviti opaž in namestiti nazaj streho na njegovi 40 let stari hiši, me je gnila država kaznovala s 1000 evri kazni. Brez možnosti pritožbe (sva pa s prijateljem Jožetom šele v četrtem kolenu  v sorodu in po obrazložitvi finančnih policajev, mu ne smem pomagati”.  Ja prav ste prebrali. Zakon, sprejet v času vlade Alenke Bratušek (SDS mu je ostro nasprotovala), predlagala pa ga je ministrica SD Anja Kopač Mrak predvideva, da sorodnikom lahko pomagate pri tovrstnih opravilih le če ste sorodnik v prvem, drugem ali tretjem kolenu. Če pa ste sorodnik v četrtem kolenu, pa brezplačno takega dela ne smete opravljati. In prav to se je zgodilo Stanetu Pavšiču. Brez možnosti pritožbe mora plačati 1000 evrov kazni. Kako neumno, kako noro, kako bebavo in še kaj, če hočete. Si predstavljate vašega sorodnika v četrtem kolenu, ki sta mu je vihar odnesel streho z njegove hiše? Kaj boste storili, če vas bo prosil za pomoč pri popravilu strehe? Mu boste rekli, »dragi sorodnik, seveda bi ti prišel pomagati popravljati streho, ker pa sva v četrtem kolenu sorodstva, tega ne smem«!?

Toda vrnimo se k Ahmadu Schamiju, brivcu, frizerju in popravljalcu koles v Ljubljani, ki ga nobena inšpekcijska služba ne nadzira. Morda boste rekli, da pretiravam. Toda temu ni tako. Poslanec SDS Dejan Kaloh je 25. 07. 2019 na Vlado RS naslovil poslansko vprašanje v katerem Vlado RS  med drugim sprašuje naslednje:  

»1. Ali ima ilegalni migrant Ahmad Schami ustrezno delovno dovoljenje za izvajanje omenjenih brivskih in frizerskih storitev oziroma opravlja dejavnost britja in striženja kot samostojni podjetnik?

2. Ali ima ilegalni migrant Ahmad Schami za svojo ulično »brivnico« zagotovljene vse higienske in varnostne standarde?

3. Ali so bili v njegovi ulični »brivnici« izvedeni kakšni inšpekcijski postopki in kateri?

4. Ali za izvajanje svojih storitev izdaja račune v skladu s slovensko zakonodajo?«

Vlada RS je imela poslovniški rok za odgovor poslancu Kalohu do 25. 08. 2019. Do omenjenega datuma Vlada RS na poslančeva vprašanje ni odgovorila, ni odgovorila niti do dne ko ta prispevek pišem (14. 09. 2019). Vlada RS pa s to zamudo jasno sporoča, da ima težave z odgovorom. Dela Ahmada Scmamija namreč ne nadzira nihče, Stane Pavšič pa je 1000 evrov kazni verjetno že plačal. Še verjamete v trditev »vsi enaki vsi enakopravni« ali »vsi drugačni vsi enakopravni«? Jaz že dolgo ne.

En komentar

  1. Res je, da smo bili v prejšnji enostrankarski – “delavski” – državi vsi po tedanji ustavi: enakopravni.
    Le da so bili eni (samoumevno) enakopravnejši od drugih!
    In tudi dandanes, v novi ustavni, demokratični in politično pluralni ter večstrankarski družbeni ureditvi, ni nič drugače.
    Prišli so “novi” gospodarji in “novi” ustavno-pravni red; eni pa so še vedno enakopravnejši od drugih ter za organe pregona, tožilstva in sodne veje oblasti so enakopravnejši od drugih še vedno – nedotakljivi!

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!