“Porcija«….tokrat za Jelko Godec

Režimska medijska trobila so bila včeraj in so še danes, napihnjeno polna novic, o sedem let starem »strašnem korupcijskem početju« poslanke SDS Jelke Godec, ki naj bi pred toliko leti, kot direktorica Ljudske univerze v Šentjurju,  podpisala neko pogodbo v vrednosti nekaj nad 7000 evrov, s svojim možem. »Strahotno pomembno« odkritje »raziskovalnih« novinarjev, za katerega vedo vsi odgovorni v Šentjurju pri Celju, že celih sedem let. K tej zadevi se bom vrnil na koncu tega prispevka.

Za začetek pa o »porciji«. Slovar slovenskega knjižnega jezika pravi, da je »porcija« »natančno odmerjena količina jedi«, ali pa je to »vojaška posoda za hrano, običajno iz aluminija«. Toda v slovenskih razmerah in na podlagi naših domačih izkušenj, bi slovar lahko dopolnili in zapisali, da je »porcija« lahko tudi »medijsko razkritje o neki osebi, ki služi za diskreditacijo te osebe.« Zakaj imam tak predlog?

Leta 1998 se je tedanji direktor Policijske akademije v Tacnu Marko Pogorevc precej družil s prvaki desnih političnih strank Janezom Janšo, Lojzetom Peterletom in Marjanom Podobnikom. V Tacen je pripeljal celo vatikansko papeško gardo, točneje njihovo nogometno ekipo, ki je odigrala nogometno tekmo z našimi policisti. Vse to seveda ni bilo po godu takrat vsemogočni LDS z njenim notranjim ministrom Mirkom Bandljem. V ožjem vrhu notranjega ministrstva so takrat začeli govoriti o tem, da ga bo potrebno ustaviti in mu poslati potrebno »porcijo«. To se je tudi zgodilo. Na dan so privlekli neke papirje, jih malo prilagodili in poslali Slovenskim novicam. Marko Pogorevc je tako dobil »porcijo« s članki o tem, kako je med vojno za Slovenijo policijska enota pod njegovim vodstvom oropala brezcarinsko prodajalno v Dravogradu ter kako so njegove enote streljale na jugo vojake, ki so se z dvignjenimi rokami in belimi rjuhami predajali.  Kot že rečeno, šlo je za takrat sedem let stare obtožbe, ki so jih do potankosti preiskali celo tožilci, takoj po vojni za Slovenijo. Toda Marko Pogorevc je dobil »porcijo«, računali so, da se ga bodo tako znebili, a se ga niso.

Tisti čas sem tudi sam dobil »porcijo«. Konec leta 1998 smo v podporo Marku Pogorevcu in koroškim policistom, ki so bili neupravičeno javno oblateni, da so streljali na vojne ujetnike in da so ropali, organizirali na mejnem prehodu Holmec veliko policijsko protestno akcijo. Bill sem med organizatorji. »Porcija« zame je prišla 13. 05. 1999, ko so moji šefi nenadoma ugotovili, da sem nujno potreben kot visokošolski učitelj na takratni Visoki policijsko varnostni šoli, kamor so me za tretjino manjšo plačo seveda premestili. Pazite, sredi maja 1999 sem bil nujno potreben na omenjeni šoli, v razred pa sem prvič stopil marca 2000. To da so tožbo izgubili in mi plačali odškodnino ni pomembno, pomembna je bila »porcija«.

Takšnih in podobnih »porcij« je bilo v letih po tem kolikor hočete. Vse pa so bile zakuhane s točno določenim namenom, objavljene v točno določenem času, z jasnim namenom diskreditacije točno določenega posameznika. Samo pomislite koliko »porcij« so v tem času pripravili Janezu Janši. Naj omenim le »porcijo« imenovano Patria, ki je imela prvotno, leta 2008, jasen cilj preprečitve volilne zmage SDS na volitvah v DZ leta 2008, kasneje pa je imela vpliv na mnoge druge volitve. Da ne omenim »porcije« Janezu Janši v obliki poročila KPK leta 2013, ki je imela za posledico padec njegove druge vlade, da ne govorim o nekoliko podaljšani »porciji« Janezu Janši v obliki njegovega priprtja tik pred volitvami v DZ leta 2014. Precej dobro »porcijo« v obliki več kot dvajsetih kazenskih ovadb so pripravili tudi Francu Kanglerju. Vse »porcije« so bile sprožene ob točno določenem času s točno določenimi nameni. To, da so se obtožbe posameznikov kasneje izkazale za netočne in neresnične, kuharjem »porcij« pač ni pomembno.

Za konec, kot napovedano uvodoma, pa nazaj k Jelki Godec. Če bi šlo za neprepoznavno poslanko, ki se redko ali nikoli ne oglaša in le pritiska glasovalne gumbe v dvorani DZ, te »porcije« Jelka Godec zagotovo ne bi bila deležna. Toda Jelka Godec ni takšna poslanka. Gre za prodorno in sposobno poslanko, ki pogumno in neustrašno razkriva stotine milijonov velike korupcijske posle v zdravstvu. Zato je bilo le vprašanje časa, kdaj ji bodo skuhali »porcijo«, katere namen je jasen: to je ustaviti njeno raziskovanje korupcijskih poslov v zdravstvu. Na to sta nakazovali že dve »porciji«, povezani z njenim razkrivanjem korupcijskih poslov v zdravstvu. Prvo »porcijo« je dobil red. prof. dr. Marko Noč, zdravnik specialist, ki si je drznil preveč pošteno govoriti o korupciji v zdravstvu prav pred preiskovalno komisijo Jelke Godec v DZ. Zanj in za njegove raziskovalne projekte je namreč »nenadoma zmanjkalo denarja«. Drugo »porcijo« v obliki 100.000 evrov velikega tožbenega zahtevka UKC Ljubljana, pa je bil pred kratkim deležen prav tako vrhunski specialist, zdravnik dr. Blaž Mrevlje, ki je prav tako povedal nekaj krepkih na račun korupcije v zdravstvu.

»Porcija« Jelki Godec je bila torej pričakovana. Njen namen je bil jasen. Utišati jo, diskreditirati njeno delo in minimalizirati pomen njenih ugotovitev v preiskovalni komisiji DZ. Sploh se ne spuščam v to, ali je njen podpis pogodbe z njenim možem zakonit ali ne, je to koruptivno ravnanje ali ne, za zadevo so v Šentjurju že sedem let vedeli vsi odgovorni. Za nekaj več kot 7000 evrov gre. Po besedah prvega šefa KPK Draga Kosa bi bilo vse v najlepšem redu, če bi izbor njenega moža za izvajanje predavanj opravili drugi sodelavci Jelke Godec in če bi pogodbo z njim podpisal nekdo pooblaščen z njene strani. Morda Drago Kos ni vedel, ali pa je vedel, pa je to zamolčal – Jelka Godec ni opravila izbora njenega moža za izvajanje predavanj, to so opravili drugi. In še, če bi kot odgovorna oseba za podpis pogodbe pooblastila drugega zaposlenega, je tudi povsem mogoče, da bi evropski projekt Ljudske univerze Šentjur, kjer je predavalo 14 ljudi in kjer je nova znanja prejelo več 100 udeležencev, propadel.  In morda Drago Kos ni vedel, ali pa je to zamolčal – vsi projekti, ki jih je v okviru razpisa EU sredstev Ljudska univerza Šentjur vodila, so bili večkrat revidirani in sproti odobreni s strani partnerja v projektu, to je takratnega ministrstva za šolstvo, ki ga je v tistem času, ko naj bi se ti tako zelo sporni podpisi pogodb dogajali, vodil SD-jev dr. Jernej Pikalo. »Porcija« Jelki Godec ima torej precej neslan priokus, še posebej zaradi stotin milijonov korupcijskih poslov v zdravstvu, ki jih razkriva Jelka Godec.

Vse, kar bi Jelki Godec v tem trenutku svetoval je to, da sama ukrepa, tako kot ona misli, da je prav, zlasti pa, da ji ta »porcija« da neizmeren pospešek in moč pri nadaljnjem razkrivanju korupcije v zdravstvu.

Čisto za konec pa še en vidik, na katerega naj opozorim. SDS ima v DZ še enega močnega in uspešnega preiskovalca korupcije v bančništvu dr. Anžeta Logarja. Glede na izkušnje zame ni vprašanje, ali bodo tudi njemu pripravili »porcijo«, bolj gre za vprašanje, kdaj jo bodo pripravili in kakšnega okusa bo. Kaj menite vi?

6 komentarjev

 1. Na Šentjurskem se nekako spodobi, da če si na položaju, da nekaj zrihtaš za žlahto.
  Tako je Jelki njen oče, takrat podžupan, Jože Korže, zrihtal položaj direktorice LU Šentjur. Menda pa ja.
  Ker ljudje bi čudno gledali, če ne bi.
  In ona je pa pač svojemu možu pomagala po istem principu.

  Je pa res, da je zadeva plasirana ravno zdaj, ko se priskuje zadeva z zdravstveno mafijo. Preveč očitno.
  Upam, da je to ne bo odvrnilo od nadaljega dela na tem področju.
  Tudi dr. Mrevlje je fasal ”porcijo” (tožbo zaradi razžalitve UKC???) zaradi razgaljanja delovanja zdravstvene mafije.

 2. Zakaj pa še rabimo te ljudske univerze? saj je privatnih šol kolikor hočeš. V Rogaški Slatini je bil Direktor iz SD in je imel oziroma še ima podjetje za izobraževanje pa ni nikogar motilo celo reklamni letak je izdal (večkrat) na katerem je bila LU in njegova šola le kdo ga je plačal??

 3. Politično-kriminalno podzemlje, ki se kriminalno napaja z denarjem iz javnega zdravstva in ga brezsramno koruptivno preusmerja na zasebne račune nedotakljivih mogočnežev oz. odločevalcev mafijskega jedra “ugrabljene države”, se je očitno moralo preko starih udbovskih omrežij in zloglasnih udbovskih metod zelo potruditi, da je našlo v preteklosti pogumne in nadvse učinkovite poslanke ter voditeljice parlamentarne komisije Jelke Godec domnevno spotakljivo črno liso, da bi populistično razvrednotilo njeno dosedanje delo pri razkrivanju sistemske korupcije v javnem zdravstvu ter šokantno razkritje mogočnih koruptivnih omrežij zajedalske hobotnice, ki vsako leto prečrpava iz javnih sredstev zdravstvenih zavarovancev na zasebne račune vladajoče kleptokracije več sto milijonov evrov.
  Kot je že včeraj objavila Štefančeva komisija za promocijo korupcije, je sumljivo zapoznelo in izrazito politično prijavo že zavrgla, saj Jelka Godec v tistem času ni bila državna poslanka oz. javna oseba, ki bi jo nadzirala KPK, pa tudi domnevno sporni primer je že zastaral. Skratka, šlo je zgolj in samo za poskus zajedalcev iz podzemlja “ugrabljene države”, da bi utišali še eno osebo, ki jemlje svojo funkcijo resno in odgovorno ter v skladu z veljavno ustavo in zakonodajo skuša dejavno odpravljati sistemsko korupcijo v javnem zdravstvu.
  Kot vidimo, pa se lovke mafijske hobotnice iz politično-kriminalnega podzemlja “ugrabljene države” ne ustavijo niti tedaj, ko je treba ustaviti in onemogočiti akademika dr. Noča ali hudega notranjega kritika in prisilnega izgnanca dr. Mrevljeta.

 4. Sedaj je priložnost, da se obelodani beda slovenskega upravnega sistema, kot jo zastopa in predstavlja Drago Kos.
  Logika Draga Kosa (v Odmevih 17. 9.):
  “Problem bi bil rešen, če bi (Jelka Godec) pooblastila koga drugega iz zavoda”… (za podpis pogodbe z možem).
  Jaz po pastirski logiki tega nikakor ne morem razumeti, vem pa, da se v naši družbeni upravni in sodni praksi žal to dogaja. Že pred časom sem namreč zapisal:
  “IZLOČANJE V UPRAVNIH IN SODNIH POSTOPKIH (Stepišnik, Klemenčič, Jazbinšek)
  Ali smo Slovenci res le Butalci? Ali kot model funkcioniranja družbe prevladuje sindrom volčjega krdela?
  Stari, dobri in neštetokrat preizkušeni avstroogrski ZUP relativno dobro določa pravila izločanja v upravnih postopkih, smiselno pa so ta pravila uporabna v vseh vrstah sodnih postopkov. Kdor je sposoben izpraševanja lastne vesti, se bo sam hotel izločiti, če bo želel ohraniti dobro ime in čisto vest. Vprašanje resnicoljubnosti vsakega posameznika. Konkretni primeri žal kažejo, da se je večini
  lažje zlagati, kot govoriti po resnici in širiti resnico.
  Nekakšen slovenski cvet v izločilnih postopkih pa je t.i. »incestno« lastno izločanje najvišjih državnih funkcionarjev pri odločanju in sklepanju pravnih poslov s povezanimi osebami.
  Širši javnosti je zagotovo znan primer ministra Stepišnika, ki se je pri dodeljevanju subvencije svojemu podjetju sam izločil iz postopka odločanja (nihče ne more odločati o lastni stvari – tako ZUP). Naj pojasnim, da tudi to ne bi bilo prav, da ministrovo podjetje ne bi bilo upravičeno do subvencije samo in izključno zato, ker je njegov lastnik minister.
  Nobene pastirske logike pa ne vzdrži dejstvo, da je minister, ki se je sam izločil iz postopka, za odločanje v tem postopku pooblastil ali kakorkoli dodelil pristojnost svojemu sodelavcu na nižjem nivoju organizacijske hierarhije (izraz podrejeni delavec se praviloma ne uporablja), katerega lahko kadarkoli razreši, odpokliče, premesti in še kaj. Če takšno delegiranje pooblastil vzdrži pravna logika, potem nam Bog pomagaj. Dejstvo je, da ima vsak funkcionar, ki se želi ali mora izločiti, tudi svojega vodjo, ki je v tem primeru pristojen odločati, najvišji organ oblasti v Sloveniji pa je ljudstvo (če bi bilo potrebno odločati o zadevah, kjer bi se moral izločiti predsednik države).
  Ampak minister Stepišnik ni osamljen slovenski primer »incestne« lastne izločitve. Aktualni pravosodni minister Klemenčič se je izločil iz postopka pri imenovanju tašče in žene za mediatorki, kar jima bojda omogoča lep dodatni zaslužek. Spet bi bilo narobe, če tašča in žena pravosodnega ministra ne bi smeli biti mediatorki samo zato, ker je njun zet in mož pravosodni minister. Toda pri Bogu, namesto ministra je o tem imenovanju spet odločal ministrov sodelavec na nižjem nivoju organizacijske hierarhije, katerega lahko minister kadarkoli razreši, odpokliče, premesti in še kaj. Če pa takšno logiko širi pravosodni minister, potem ni nobenega dvoma o sprejemljivosti te logike tudi za funkcionarje nižjega ranga.
  Tako se na primer predsednik okrožnega sodišča izloča iz postopka v zadevah, ko stranke zastopa njegova žena, odvetnica, odločanje pa prepusti drugim sodnikom. Utemeljena je tudi domneva, da se po enakem načinu sklepajo tudi pravni posli med sodiščem in predsednikovo ženo odvetnico. Supervizor pa nato jasno in nedvoumno razkriva nadpovprečne zaslužke (zneski so za navadne smrtnike prav astronomski) te odvetnice, prejete od sodišča in porast teh prejemkov ravno v obdobju, ko je bil mož te odvetnice predsednik sodišča, ki ji je te prejemke izplačevalo.
  Gre za sodnika Mirana Jazbinška in njegovo ženo, odvetnico Jernejo Jazbinšek. In ravno sodnika Mirana Jazbinška je sedaj pravosodni minister Goran Klemenčič postavil za glavnega nadzornika poslovanja slovenskih sodišč.
  Ali smo Slovenci res le Butalci? Ali kot model funkcioniranja družbe prevladuje sindrom volčjega krdela?”

 5. Spoštovani g. Gorenak, vsem tem “porcijam” sem sledil in se čudil, da se lahko dogaja v demokratično urejeni vladavini države. Ampak vedno bolj jasno mi je bilo, da je to pač demokracija po meri kontinuitete, ne pa po volji ljudstva, zato torej taka ekscesna dejanja. Vaš prispevek jasno kaže, da s to prakso še nismo prekinili in da tega ob tej strukturi pravosodja in represivnih organov ter ob asistenci levih janih trobil še nekaj časa ne bomo iztrebili. Seveda je teža vaše beseda drugačna od moje, upam le, da ta vaš prispevek prebere čim več volivcev – državljanov Slovenije.

 6. Ja, dragi sotrpini, tudi g. Kanglerju se obeta nova porcija v državnem zboru. Pripravljajo, kot je javnosti morda znano, preiskovalno komksijojo. Zakaj že ? Morda preventivni ukrep pred “rumenimi jopiči”.
  Sam podpiram kanglerjeve namerne, vendar plebejcem Slovenije gre še vedno predobro, da bi dvignili svoje ….. in naredili nekaj zase in svome otroke.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!