Levica vam laže in vas zavaja

Zadnje dni je večina nepoznavalcev politike navdušena nad sporočilom stranke Levica, da ne bodo podprli proračuna, če ne bo ukinjeno plačevanje dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Seveda gre za okoli 35 evrov, ki jih plačujemo praktično vsi. To, da večini ne bo treba plačevati 35 evrov mesečno je pač nekaj dobrega, kaj pa je državni proračun, pa večino seveda sploh ne zanima. Kaj naj bi si mislil povprečni državljan? Ja nič drugega kot to, da bo naslednjič volil pač Levico. Toda kakšna zmota, kakšna prevara in kakšna napaka!

Najprej odgovor na vprašanje kdo bo plačal 35 evrov dodatnega zdravstvenega zavarovanja na posameznika, če jih posameznik ne bo? Najprej so to delodajalci, ki bodo z manjšimi plačami, vsaj v gospodarstvu, to prenesli na delavce, v nadaljevanju pa se izračuni Levice in koalicije že hudo razlikujejo.

Toda to še ni največja prevara. Največja prevara je napoved Levice, »da ne bodo podprli proračuna za leto 2020«, če dopolnilno zdravstveno zavarovanje ne bo ukinjeno. Ja kaj pa sprejetje proračuna pomeni za povprečnega državljana? Res je, da je sprejetje proračuna države vsakoletno najpomembnejše dejanje vlade in DZ, toda za preproste ljudi je to hudo imaginarna zadeva. In kakšna je realnost in resnica?

Če Levica proračuna za leto 2020 »ne bo podprla« bo ta seveda sprejet. Koalicija ima 43 glasov, računa lahko še na dva glasova manjšinskih poslancev, to pomeni, da ima 45 glasov. Opozicija pa ima 39 glasov. Če Levica proračuna za leto 2020 torej »ne bo podprla« (beri ne bo glasovala ali njeni poslanci ne bodo prisotni), in bodo prisotni prav vsi ostali poslanci, bo rezultat glasovanja 45 za proračun in 36 proti proračunu. Ta bo torej po tej logiki sprejet.

Prevara prve vrste s strani Levice torej. Če bi Levica železa proračun za leto 2020 zrušiti, bi morala glasovati »proti«. V tem primeru bi bil rezultat glasovanja 45 za in 45 proti in proračun bi padel.  Tega pa niso napovedali, napovedali so le »da ga ne bodo podprli«. To pa v praksi pomeni, da ne bodo glasovali ali bodo odšli iz dvorane, in proračun za leto 2020 bo sprejet.

Naj pa opozorim na še eno možnost. Rezultat glasovanja je lahko povsem drugačen od moje napovedi, če bi kdo od poslancev, na eni ali drugi strani, “zbolel” ali bi “nujno moral tja kamor še cesar gre peš”.

2 komentarja

 1. Te vsakoletne igrice okoli proračuna so že tako predvidljiva stalnica, da gre državljanu Slovenije na bruhanje. Ampak v tem trenutku nič ne more storiti, pred naslednjimi volitvami pa dobi svoj “piškotek” in zgodovina rezultatov odločitve volivcev se spet ponovi. Začarani kog pač.

 2. Vsem, ki bi nemara prostodušno nasedli na populistične limanice Meščeve Levice v obliki obljubljenih 35 evrov prihranka za dosedanje prostovoljno sklenjeno dopolnilno zavarovanje, priporočam v branje tehten in podatkovno prepričljivo argumentiran članek preverjenega gospodarskega komentatorja Karla Lipnika Dileme dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v Sobotni temi dnevnika Delo, 14. septembra letos.
  Ključna je avtorjeva ugotovitev, da bi skupno obvezno zdravstveno zavarovanje “izdatno obremenilo strošek dela, ki je v Sloveniji že zdaj previsok. V celoti gledano predlog Levice nima nobenih pozitivnih učinkov na javne finance, ne na financiranje javnega zdravstva, ne na delovanje javnega zdravstva, poleg tega pa tudi zmanjšuje solidarnost in povečuje obremenitev dela. Na boljšem bi bili (le) upokojenci in javni uslužbenci.”…
  Predlog Levice “izrazito zmanjšuje tako solidarnost kot stabilnost financiranja zdravstvene blagajne in drastično slabša stabilnost javnih financ v celoti.” …
  Najbolj zaskrbljujoče za davkoplačevalce in zdravstvene zavarovance pa je spoznanje, da bi se s predlogom Levice “dejansko število plačnikov zmanjšalo za dve tretjini, saj bi izpadle premije upokojencev, velik del premij državnih uslužbencev pa bi neposredno obremenil državni proračun. Ministrstvo za zdravje je v oceni učinkov opozorilo, da bi zmanjkalo okoli 150 milijonov evrov, a ocena ne razkriva vseh negativnih učinkov na proračun. Zgolj učinek dviga prispevnih stopenj delodajalcev bi zaradi dviga stroškov dela javnega sektorja pomenil povečanje javnih izdatkov za 80 do 100 milijonov evrov. Srednjeročno pa bi se ta znesek zaradi pritiska na dvig javnih plač podvojil.”
  Ves ta populistični “cirkus” izvira zgolj iz popolnoma zavajajoče teze, da bi z ukinitvijo prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja morda “prihranili” tistih 50 milijonov evrov, kolikor porabijo za svoje dobičke zasebne zavarovalnice za zbiranje odmerjenih premij od prostovoljnih zavezancev (v višini približno 500 milijonov evrov) ter za neprostovoljno razporejanje po pravilih igre, ki jih določa država. Ob tem ko se populistična Levica nenehoma “spotika” ob omenjenih 50 milijonov, ki jih z zbiranjem prostovoljno sklenjenih zavarovanj ustvarijo zasebne zavarovalnice, je prav nič ne zanimajo ne dobički in ne gospodarnost ter učinkovitost monopolne državne zavarovalnice, ki svobodno in brez nadzora razpolaga z obveznimi zavarovanji.
  Prav tako Levice ne zanima, kaj bo z zaposlenimi v zasebnih zavarovalnicah, če bo DZ zares z enim nonšalantnim zamahom ukinil prostovoljna dopolnilna zdravstvena zavarovanja in zbiranje ustrezno povečanih obveznih zavarovanj naložil monopolni državni zavarovalnici.
  In ne nazadnje: ne Levice in ne drugih političnih strank, ki pod pritiskom 16-letnega populističnega čvekanja o “pogubnosti” prostovoljnih dopolnilnih zavarovanj zdaj hočejo končno (čez noč) nekaj odločno storiti, spremeniti (Skočiti v prazen bazen na glavo!, kot ukazuje prvak LMŠ in premier Marjan Šarec), ne da bi mogli davkoplačevalcem in zdravstvenim zavarovancem po tej drastični monopolizaciji zdravstvenih zavarovanj otipljivo obljubiti krajše čakalne vrste v javnem zdravstvu, bolj učinkovito in bolj gospodarno razporejanje in razpolaganje s financami v celotnem zdravstvu ter da bi končno začeli iz javnega zdravstva sistematično in dosledno preganjati sistemsko korupcijo, nepotizem in klientelizem, ki bi se s centralizacijo in popolnim podržavljanjem zdravstvenega zavarovanja le še dodatno razbohotil in bi le še dodatno politično-mafijsko razjedal državno zdravstvo in državno zavarovalništvo.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!