Kazen za sosedsko pomoč – kriva je vlada Bratuškove in ministrica SD Anja Kopač Mrak

Pred dobrim mesecem dni, je v vasi kjer živim, veter odnesel streho na nedokončani hiši mlade družine z otrokom. Si predstavljate mlado družino, ki ždi v hiši brez strehe, dež pa lije kot iz škafa? Že naslednje jutro je na strehi omenjene hiše mrgolelo sosedov, ki so prizadeti družini pomagali postaviti novo streho. Verjamem, da so vsi delali brezplačno. Sam nisem bil med njimi, saj se pri mojih letih ne počutim najbolj varno na strehi, sem pa prizadeti družini zato finančno pomagal.

Te dni tudi v dominantnih, oziroma levih režimskih medijih, odmeva zgodba občana iz Dolenjske, ki je, verjamem da brezplačno, pomagal sosedu prekrivati streho in so mu inšpektorji finančne uprave (FURS) zato naložil 1000 evrov kazni. Seveda situacijo opisujejo, kot nekaj groznega, kar počnejo inšpektorji FURS in njihovo početje naj ne bi bilo humano in ne vem kaj še vse. Vodilni uslužbenci FURS pa se zagovarjajo, da so delali po zakonu. Toda vsi, ki obsojajo inšpektorje FURS, nimajo prav. Obsojati bi morali politike, ki so tak zakon predlagali in poslance, ki so ga sprejeli, nikakor pa ne inšpektorje FURS. Toda pojdimo po vrsti z navajanjem konkretnih imen in priimkov ljudi, ki bi jih dominantni mediji morali obsojati.

Zakon, ki predpisuje take kazni za sosedsko pomoč, je bil sprejet leta 2011. Pod predlog zakona se je podpisal takratni minister za delo dr. Ivan Svetlik iz SD, operativno pa je pripravo zakona vodila in ga tudi zagovarjala njegova državna sekretarka dr. Anja Kopač Mrak, prav tako iz SD. Seveda je bil to čas Pahorjeve vlade, ki je zakon sprejela. Še danes se spomnim poslanca Mirka Brulca iz SD, ki je zakon vročekrvno zagovarjal in hitel razlagati, kako italijanski finančni policisti s helikopterji nadzirajo trganje grozdja in ugotavljajo, kdo dela na črno in kdo ne. Poslanci SDS smo takrat opozarjali na tovrstne situacije, ki jih bo prineslo vsakodnevno življenje. Opozarjali smo prav na take situacije sosedske pomoči, ki je v Sloveniji še kako uveljavljena. Toda zaman. Leva koalicijska večina je naredila svoje, zakon so v DZ sprejeli, dominantni mediji, pa so pisali o evropsko primerljivem zakonu in tečni opoziciji z SDS na čelu, ki tako dobremu zakonu nasprotuje.

Toda zgodil se je referendum in v začetku junija 2011 je zakon na referendumu padel. Ljudstvo je odločilo, da tak zakon ne more stopiti v veljavo.

Vse lepo in prav, če bi leva politika, spoštovala ljudsko voljo, toda to se ni zgodilo. Leta 2014 je vladala Alenka Bratušek, ministrica za delo pa je bila že omenjena dr. Anja Kopač Mrak iz vrst SD. Nekoliko, a ne bistveno spremenjeno besedilo zakona je ponovno priromalo na poslanske klopi. Tudi takrat smo poslanci SDS zakonu nasprotovali, saj je še vedno vseboval absurdne določbe o prepovedi preproste sosedske pomoči. Zakon je v veljavo stopil v začetku leta 2015.

In danes vsi dominantni mediji, pa tudi levi politiki, obsojajo inšpektorje FURS, ki naj bi oboroženi obkolili hišo, kjer je omenjeni pomagal sosedu prekrivati streho, in mu zato naložili 1000 evrov kazni. Ja kako pa, če to piše v zakonu, tudi orožje jim je dodeljeno z zakonom, tega si niso izmislili inšpektorji FURS ampak neumni politiki levega političnega pola, sprejeli pa poslanci koalicije Alenke Bratušek.

Za nameček, pa mi je danes zjutraj na twitterju »prinesel v mlin« še sedanji poslanec Alenke Bratušek Marko Bandelli. Takole je zapisal: »A bomo odprli novo vprašanje? Kaj je res delo na črno in kaj pa tolko pričakovana in željena pomoč prijatelja? Zakaj lahko pomagamo obirat grozdje, ne smemo pa prijatelju pomagat pleskat? Kje je tu razlika?« se je spraševal. Pojasnil sem mu, da pod določenimi pogoji, tudi sosedu ne sme pomagati trgati grozdja. Ni mi odgovoril, verjetno se je čudil mojemu zapisu. Toda napotil sem ga »z metlo pred lasti prag«. Še najbolje bi bilo, da pomete kar svojo šefico Alenko Bratušek, saj je ta neumni zakon predlagala prav ona, podprli pa so ga tudi vsi njeni poslanci. Res je, da med njimi takrat še ni bilo sicer odkritega in iskrenega Bandellija.  

PRIPIS: Po objavi prispevka se mi je oglasila nekdanja ministrica Anja Kopač Mrak, ki je v twittu objavila 8. in 9. člen zakona, ter me podučila, da je sosedska pomoč dovoljena. V danem primeru pa naj bi šlo za “sorodstveno pomoč”, ki je dovoljena do tretjega kolena, več pa ne. Torej še slabše. Sorodniku v četrtem kolenu, ki ni iz vašega kraja torej ne smete pomagati in boste zato kaznovani! Še huje torej, kot sem zapisal v prispevku.

4 komentarji

 1. Da si tako pedantni komisarski izprijenec in trdobučen kretenasti brezdušnež kot trdosrčna in zgoraj našteta novokomponirana rdeča komikapitalistična kučan-bavcon-golobična turbo elita, mora biti izpolnjenih kar nekaj pogojev do katerih pa se je odgovornemu in srečnemu Človeku, polnem bivanjsko preživetvenih vrednot nemogoče prebiti, kajti zaveda se, da Pogoji vsebujejo eno samo Zlo.
  Vse potrebno za razumevanje Smisla je zapisano na tabli, ki jo je Najvišji predal Mojzesu na Gori z gorečim grmom.
  Bog jim pomagaj, jaz jim, trdosrčnim zgubljencem, zagotovo ne bom.

 2. Bodimo realni. Tovarišica Bratušek je v njeni politični karieri naredila slovenskim davkoplačevalcem ogromno škodo. Danes pa ta “pametna” šivilja , v posmeh vsem logično razmišljujočim, odloča o financah velikih gradbenih poslov. Za bruhat.
  Kar se pa tiče Bandellija; če bi bil tak poštenjak, bi nepreklicno odstopil s poslanskega mesta takoj ko so ga zamenjali na ministrskem stolčku saj bi mu morale biti znane “rabote” šivilje.
  Mimogrede. Iščem, iščem pa ne najdem na internetu državo v EU, ki ima določeno stranko poimenovano po predseniku (ci).

 3. Verjamem da inšpektorji niso prišli kar sami da pa so dobili prijavo in na to so se morali odzvati. Sicer pa v Sloveniji kjer je korupcija na vsakem koraku to odgovorni nič ne vidijo ali nočejo videti če so pravi pri teh dejanjih.

 4. Naši politični prvaki so vselej in nenehno sposobni in pripravljeni dlakocepiti, komplicirati, greniti in dražiti življenje malemu človeku ter ga z interpretativno “odprto” zakonodajo vselej “držati” vsaj “z eno nogo” s “slabo vestjo” v prekršku oz. izven zakona.
  Niso pa vrli voditelji države in njenih ključnih institucij sposobni odpraviti za davkoplačevalce mnogo dražjih in škodljivih “iger brez meja” pri javnih razpisih ter nenehnih ekstremnih podražitev javnih investicij, za katere vedno znova nazadnje brez vprašanja obremenijo svoje vdane davkoplačevalce.
  Najlepši primer koruptivne in strokovno nekompetentne ter politično nesposobne državne elite je aktualno neuspešno iskanje optimalnega izvajalca za izgradnjo druge cevi Karavanškega predora, ki so ga na avstrijski strani medtem zgradili že več kot kilometer.
  Po svoje je logično, da tisti predstavniki razbohotene vladne administracije, ki niso sposobni izvesti nobenega javnega razpisa brez pritožb in škandalov, ne zaupajo niti preprostim državljanom, da so si pripravljeni in sposobni na najgospodarnejši način sami in s sosedsko pomočjo zgraditi svoje objekte. In da se prav ti samopašni nesposobneži najrajši perverzno birokratsko izživljajo nad svojimi davkoplačevalci, volivci in državljani, ne da bi se zavedali, da jim prav davkoplačevalci in volivci omogočajo njihove privilegije in njihova plačila.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!