Danes v Demokraciji: Šarec- čas je za ukrepanje

Za začetek nekaj realnih številk iz uradne policijske statistike. Leta 2018 je policija obravnavala 3.633 nezakonitih prehodov državne meje, v prvi polovici leta 2019 pa že kar 5.345. Številke so torej precej alarmantne. Močno raste tudi število tistih, ki pri nas zarosijo za mednarodno zaščito. Leta 2010 je bilo takih 246 primerov, leta 2015 je bilo prosilcev za mednarodno zaščito 277, leta 2016 pa že kar 1.308, v letu 2018 je bilo 2.868 prosilcev za mednarodno zaščito, v prvi polovici leta 2019 pa že 1.959. Številke se torej precej dramatično povečujejo. To še posebej velja za poletne mesece.

Naj k tem uradnim številkam policije dodam še nekaj. Ocene mednarodnih strokovnjakov, ki se ukvarjajo z ilegalnimi migracijami, so precej krute. Poudarjam, da gre za ocene, saj realnih podatkov ni mogoče pridobiti. Te ocene pravijo, da policija ob povprečnem varovanju državne meje prime le okoli 10 odstotkov tistih, ki dejansko nezakonito prečkajo državno mejo. To pa situacijo še toliko bolj poslabša.

K temu kaže dodati še, že znana opozorila SDS v Državnem zboru leta 2015 in kasneje, o tem, da bo Slovenija postala nekakšen migrantski žep, če ne bomo pravočasno ukrepali.  To se ta čas tudi dogaja. Avstrija vse bolj kontrolira svoje meje z vojsko in policijo. Na meji z Italijo, pa na predlog Cerarja, patruljirajo skupne italijansko slovenske policijske patrulje, ki vse prijete ilegalne migrante, na tej ali oni strani državne meje, pošiljajo v seveda Ljubljano. Kretenska odločitev, vredna postavitve Cerarja pred sodišče in nič drugega. Namesto, da bi zahteval okrepitev varovanja državne meje s Hrvaško, je predlagal skupno varovanje državne meje z Italijo, pa razumi kdor more. Obeta se nam postavljanje žične ograje z Italijo in vse to še poglablja prepričanje o tem, da Slovenija že postaja migrantski žep in nič drugega.

Čas je torej za odločno ukrepanje. Toda kako? Naj vas spomnim, da je januarja 2017 v DZ potekala precej dramatična seja, na kateri smo uradno obravnavali spremembe in dopolnitve Zakona o tujcih. Točneje, na predlog takratne  notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar, smo omenjeni zakon dopolnili z 10/a in 10/b členom. Oba člena sta tako dolga, da presegata obseg, ki mi je dodeljen za ta prispevek, zato ju ne morem citirati, vam pa priporočam, da si ju preberete.

Omenjena člena sta bila sprejeta v precej napeti in dramatični situaciji v DZ, saj jima je nasprotovala tako Levica, kot tudi pomemben del poslancev SD in pomemben del poslancev SMC z Milanom Brglezom na čelu, ki je bil takrat predsednik DZ. Slednji je uprizoril tudi precej dramatičen nagovor poslancev, ki so mu poslanci Levice močno zaploskali. Vse do zadnjega glasovanja torej ni bilo jasno ali bo zakon sprejet ali ne. Toda z glasovi opozicijskih SDS in NSI je bil zakon končno sprejet.

V nadaljevanju naj zato povzamem bistvo omenjenih dveh členov. Takole nekako določata. Kadar bi bila zaradi spremenjenih varnostnih razmer na področju migracij, ogrožena javni red in mir ali  notranja varnost, lahko DZ na predlog Vlade RS sproži posebne ukrepe po katerih »policija tujcu, ki ne izpolnjuje pogojev za vstop, ne dovoli vstopa, tujca, ki je po uveljavitvi te odločitve nezakonito vstopil v Republiko Slovenijo in se na območju, na katerem se izvaja ta člen, nahaja nezakonito, pa privede do državne meje in ga napoti v državo, iz katere je nezakonito vstopil«. To v praksi pomeni neke vrste začasen suspenz izvajanja domače in EU zakonodaje na področju mednarodne zaščite. Po črki zakona obstajajo tudi izjeme, ki se nanašajo na bolne posameznike ali na otroke brez spremstva.

Ocenjujem, da glede na uradne policijske statistike in glede na ravnanja Avstrije in predvidena ravnanja Italije, Slovenijo lahko v nekaj dneh preplavi na tisoče ilegalnih migrantov, ki bodo lačni in bosi tavali od vrat do vrat. Od tu do nasilja pa je le tanka meja. Take situacije si preprosto ne smemo dovoliti. Zato je čas za resno ukrepanje, morda tudi čas za aktivacijo omenjenih dveh členov zakona.

Ne vem ali Šarec sploh ve za omenjena člena zakona, vem pa, da to mora vedeti generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, sploh pa Šarčev svetovalec Damir Črnčec, ki je pred nastopom te funkcije, vedel veliko in še več o vseh tegobah, ki jih s seboj prinašajo ilegalni migranti, zdi pa se, da danes, teh problemov ne vidi več.

2 komentarja

  1. Iz klimatiziranih vladnih pisarn ter iz blindiranih ter zatemnjenih državniških limuzin s spremstvom je seveda pogled na nezakonite migracije bistveno drugačen od pogledov in osebnih izkušenj prebivalstva na ogroženih obmejnih območjih Bele krajine, Notranjske in Primorske. Enako, kot je bistveno drugačen tudi pogled privilegiranih državnih funkcionarjev in uradnikov na alarmantno ogroženost dela kmečkega prebivalstva in njihovih domačih živali s strani nenadzorovanih in pretirano razmnoženih divjih zveri.

  2. Morda pa je to skrivni načrt vlade, kako ugonobit podeželje, kolikor ga ni uspelo obdelat že “našim”?
    In spustit divje zveri, da opustošijo še tisto kar je ostalo živega?
    Vse v smislu raznarodovanja!!

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!