Totalitarni simboli – kako je stanje v nekaterih državah EU?

Te dni se je ponovno vnela javna razprava o tem, kako je s totalitarnimi simboli, kot so rdeča zvezda ali zastava nekdanje juge, in njihovo uporabo v javnosti. Da ne bo nobene pomote v razumevanju. Sam sem za to, da Slovenija z zakonom prepove uporabo tako rdeče zvezde ali grba nekdanje totalitarne države, pa tudi zastave nekdanje države in še kaj, kar nas kakorkoli spominja na nekdanjo totalitarno državo.

Toda Slovenija ni osamljen otok, ki bi se ukvarjal s tem problemom, zato poglejmo čez meje naše države in poglejmo, kako je to vprašanje urejeno drugod po Evropi. Podatke za ta prispevek sem črpal iz raziskovalne naloge Državnega zbora, ki sta jo 26. 06. 2019 pripravila raziskovalca DZ Marjana Križaj in Janez Blažič. Nobenega razloga ne vidim, da bi njunim ugotovitvam in navedbam oporekal, zato jih jemljem kot dejstvo.

Bolgarija

V Bolgariji so leta 2000 sprejeli zakon o kriminalni naravi komunističnega režima. Zakon določa, da je komunistična partija 09. 09. 1944, s pomočjo tujih sil, protiustavno prevzela oblast in je odgovorna za upravljanje države do 10. 11. 1989, kar je državo privedlo do katastrofe. Zakon podrobno našteva nepravilnosti v prejšnjem režimu. Bolgarska komunistična partija je bila, po dikciji omenjenega zakona, kriminalna organizacija. Vsa dejanja, storjena v navedenem obdobju z namenom upiranju komunističnemu režimu, njegova zavračanja in tudi zavračanja njegove ideologije, se po določbah tega zakona, štejejo za pravična in moralno upravičena. Leta 2016 je bil v proceduro vložen še zakon s katerim bi prepovedali in sankcionirali še nošenje totalitarnih simbolov v javnosti, toda zakon do sedaj še ni bil sprejet.

Italija

Njihova ustava prepoveduje fašistično stranko in vse kar je v zvezi z njo, torej tudi simbole omenjene stranke. Leta 1952 so sprejeli poseben zakon, ki je to še natančneje določil.

Latvija

Njihova ustava že v preambuli določa, da latvijski narod ni priznal okupatorskih režimov, da se jim je upiral in 04. 05. 1990 ponovno vzpostavil neodvisnost. Narod časti svoje borce za neodvisnost in svobodo in obsoja komunistični in totalitarni režim in njegove zločine. Njihov zakon o javnih zbiranjih prepoveduje uporabo grbov, zastav ter drugih simbolov ali peti himne nekdanje Sovjetske zveze, Socialistične republike Latvije ali nacistične Nemčije. Prepovedana je tudi uporaba peterokrake zvezde, ter srpa in kladiva.

Litva

Leta 2008 so sprejeli zakon po katerem je prepovedana uporaba zastave ali grba nacistične Nemčija in nekdanje Sovjetske zveze, pa tudi uporaba grba in zastave nekdanje Socialistične republike Litve. Prepovedana sta tudi srp in kladivo, peterokraka zvezda, kot tudi himna nacistične Nemčije, nekdanje Sovjetske zveze in Socialistične republike Litve.

Madžarska

Njihov kazenski zakonik določa, da je prepovedano prikazovanje ali javno nošenje: svastike, označb SS, suličastega križa (simbol njihove organizacije fašistične narave), srpa in kladiva, ter peterokrake rdeče zvezde.

Nemčija

Država nima posebnega zakona, ki bi prepovedoval določene simbole. Zato pa njihov kazenski zakonik prepoveduje razširjati simbole prepovedanih in protiustavnih strank ali društev. Predmete s takimi simboli je prepovedano proizvajati, skladiščiti, uvažati ali izvažati, sploh pa v javnosti uporabljati. Pod te predmete štejejo zastave, odlikovanja, uniforme, dele uniform, gesla in parole, ter pozdrave nacistične Nemčije. Leta 1994 so zakon dopolnili z določilom, da je prepovedana tudi uporaba tudi simbolov, ki so podobni originalom.

Poljska

Njihov kazenski zakonik prepoveduje uporabo totalitarističnih simbolov. Prepovedano je razširjanje, proizvodnja, snemanje, uvažanje, kupovanje, posedovanje, transportiranje posnetkov in tiskovin ali predmetov, ki so vezani na fašistične, komunistične in druge totalitarne simbole.

Romunija

V marcu 2019 je stekel postopek zakona, ki pa še ni sprejet. Predlog zakona določa, da je namen zakona tudi ta, da ne pride do ponovne vzpostavitve komunističnega režima. Zakon predvideva prepoved simbolov komunističnega režima, v kar šteje zastave, embleme, značke, uniforme, slogane, pozdrave in druge znake.

Češka, Slovaška, Estonija in Hrvaška

Zgoraj omenjene države imajo v svoji zakonodaji različna določila o prepovedi posameznih simbolov, ki pozivajo k rasizmu, neenakosti, nasilju in podobno. Nimajo pa izrecnih ustavnih ali zakonskih določil o prepovedi nošenja totalitarnih simbolov, kot so fašizem, komunizem in nacizem.

Zaključek

Seveda se samo po sebi postavlja vprašanje, kako je s tem v Sloveniji. Naša zakonodaja določa kakšen grb, zastavo in himno imamo. Hkrati določa, da je prepovedano preurejanje in spreminjanje grba in zastave. Niti besede pa o tem, kaj je z grbom in zastavo nekdanje juge, ki nas je leta 1991 s svojimi simboli celo vojaško napadla, kar se ni zgodilo v nobeni drugi državi.

Ne glede na to, da na Češkem, Slovaškem, v Estoniji in na Hrvaškem zakonsko ne poznajo neposredne prepovedi uporabe totalitarnih simbolov nekdanjih komunističnih režimov, pa jih v praksi ne boste zasledili. Če ne verjamete, lahko to poskusite tako, da greste v središče Zagreba, si na ramo nadenete drog z zastavo nekdanje juge in skušate narediti sto metrov. Ne bo šlo. Na zadnjem paradiranju po Kumrovcu 25. maja ste lahko lepo videli, kako so policisti zasegali zastave nekdanje juge.

No, v Sloveniji je pač vse drugače, v Stožicah je državni vrh pred leti pel komunistično internacionalo, na državnih proslavah paradirajo praporščaki s komunistično socialističnimi simboli tipa rdeča zvezda, sredi Ljubljane postavljamo simbole z rdečo zvezdo in rajamo ob prireditvi »nosil bom rdečo zvezdo«, ki jo podpira župan Zoran Janković, organizira pa ostarela Svetlana Makarovič, proslula jugo nostalgičarka, ki po njenih besedah Slovenije ne spoštuje, ta pa ji daje izjemno visoko pokojnino (menda okoli 2000 evrov, za nekakšne kulturne dosežke, ne na osnovi delovne dobe in plačanih prispevkov).

Do kdaj še? Odgovorite si, prosim, sami. Pa ne mislim na pokojnino Makarovičeve, mislim na to, kdaj bomo postali vsaj približno enaki večini drugih evropskih držav?

 

6 komentarjev

 1. Do kdaj še ?….
  Vse dotlej, dokler bo na proslavah Dneva državnosti v prvi vrsti sedel tovariš, katerega intimna opcija ni nikoli bila samostojna in neodvisna država Slovenija.

 2. Motiv zvezde je antični simbol, ki so ga uporabljale vse velike srednjevzhodne religije (judovstvo, krščanstvo in islam, bahajci). S pentagramom se je izražala ideja, da je sveto vsebovano v človeškem.

  V krščanstvu pentagram simbolizira tudi pet čutov. Če so vrhovom pripisane črke (S, A, L, V in S), pomeni tudi zdravje (lat. Salus). Srednjeveški kristjani so verjeli, da simbolizira pet Kristusovih ran ter da varuje pred čarovnicami in demoni. V arturijanski pesmi iz 14.stoletja simbolizira pentagram pet čutov, pet prstov, pet Kristusovih ran, pet Marijinih radosti in pet viteških vrlin.

 3. Milena ne kot mačka okoli vrele vode. Prikazal sem stanje v drugih državah in to je to. Imaš kak drugačen podatek kot sem ga navedel?

 4. Spoštovani vsi dobronamerni obiskovalci mojega bloga !

  Ko sem spisal gornji prispevek o totalitarnih simbolih sem seveda pričakoval serijo napadov name. Zmotil sem se, ni jih bilo veliko. Izpostavljam pa dva komentatorja, katerih komentarjev, ki so zame žaljivi ne bom objavil. To sta komentarja:
  MARINEC
  car@hotmail.com
  185.58.182.70
  in
  Vinko Korenjak
  pametnjakovic@gmail.com
  46.151.232.17

  Kot vidite gre za dva osebka, ki nimata imena in priimka, ali pa nimata toliko “jajc”, če sta moška, da bi se s svojim mnenjem javno izpostavila s pravim imenom in priimkom. Obema sporočam, da njunih komentarjev ne bom objavil, ko pa bosta zmogla toliko poguma, da se bosta izpostavila z imenom in priimkom, pa naj se javita in soočili bomo argumente.

  dr. Vinko Gorenak

 5. Zanimivi so mi tudi poslanci, ki v naš hram demokracije nosijo majice z likom Che Guevare. Kot, da ne vemo kakšen totalitarist je bil v miselnosti, kakšen rasist (znane so njegove izjave o črncih) in tudi morilec/likvidator. Ni mi jasno, kako lahko predsednik parlamenta dovoli takšno zaničevanje visokega doma.

 6. V Sloveniji so nam državni vzgojno-izobraževalni sistem in osrednji množični mediji agitacije in propagande globoko vcepili v večinsko državljansko zavest, da se socializem in komunizem z vso svojo ikonografijo, mitologijo in zločinsko prakso bistveno razlikujeta od enako totalitarnega in zločinskega italijanskega fašizma ter nemškega nacizma.
  Še več: nasledek dolgotrajne načrtne in sistematične vzgoje in izobraževanja ter enopartijske indoktrinacije množic v Sloveniji je tudi enako ostro in strogo razlikovanje med Leninovim in Stalinovim sovjetskim tipom komunističnega terorja in diktature KP SZ ter med Titovim in Kardeljevim tipom kot da samostojnega in samosvojega jugoslovanskega terorja in diktature KPJ/ZKJ oz. KPS/ZKS.
  Posledica te dolgotrajne, zavestne in načrtne enostranske vzgojne, izobraževalne, medijske in publicistične mitologizacije zgodovine in njenih nosilnih političnih protagonistov je omenjeno večinsko in splošno veljavno strogo razlikovanje med množičnimi zločini fašistov/nacistov in množičnimi zločini komunistov.
  Žrtve fašističnih in nacističnih zločinov so za večino še dandanes – upravičeno in utemeljeno – a priori junaki in vredni vseh državljanskih in človeških časti, medtem ko so žrtve množičnih komunističnih zločinov še dandanes – neupravičeno in neetično – zamolčane, nedostojno zapuščene v več kot 600 uradno priznanih množičnih grobiščih, brez priznanja in možnosti uveljavljanja minimalne temeljne človekove pravice do dostojnega pokopa in polnega osebnega imena sleherne človeške osebe.
  V zvezi z enopartijsko ikonografijo in mitologijo v Sloveniji se še vedno upravičeno, a enostransko, poudarja protifašizem oz. protinacizem, zgodovinsko neupravičeno in nepošteno pa zamolčuje deset tisoče in sto tisoče žrtev, ki so jih izstradali, izmučili in jim odvzeli življenja ter celo pravico do dostojnega pokopa in osebnega imena pripadniki “zmagovalcev” s “sveto” ikonografijo, mitologijo in mitomanijo ene in edine partije, ki je nedemokratično vladala in surovo obračunavala v imenu “delavskega razreda” ter “znanstvenega socializma”.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!