Ploskate predvajanju ali petju slovenske himne?

Danes sem se udeležil neke občinske proslave. Za temo tega prispevka sploh ni pomembno kje, še manj so pomembni akterji dogodka, ki ga opisujem in njihova imena in priimki. Toda realnost je naslednja.

Začetek občinske proslave je bil kar lep, sto učencev iz vseh šol, na območju občine, je zapelo slovensko himno. Ploskanja ni bilo, besedo pa je povzela uradna napovedovalka. Kasneje so mi povedali, da je novinarka Radia Slovenija, diplomantka Fakultete za družbene vede, doma v okolju, kjer se je občinska proslava dogajala. Takole je povzela besedo: »Himni se ne ploska, vabim pa vas, da zaploskate stotim učencem osnovnih šol iz našega območja«. In precej dolgo ploskanje se je zgodilo. Takoj sem načrtoval, da jo po proslavi vprašam, zakaj ploskanje himni ni dovoljeno.

Pa poglejmo le malo čez plotove danes, žal še vedno pretežno socialistične Slovenije. Bom provokativen. Ali kdo pozna državo razvitega zahodnega sistema demokracije, (ZDA so izjema zaradi zgodovinsko občutljivega besedila) kjer je ploskanje nacionalni himni prepovedano? Izvolite prosim in me podučite, da sem v zmoti. Kje je torej ploskanje nacionalni himni prepovedano?

Po že omenjeni občinski proslavi, sem iskal uradno napovedovalko, da bi jo kje je predpisano, da je ploskanje himni prepovedano. Nisem imel sreče, po občinski proslavi je odšla, pred uradnim sprejemom udeležencev. Sem pa zato na to temo kontaktiral uslužbenko občine, za katero sem ocenil, da se na to tematiko spozna. Njenega imena ne navajam, ker sem prepričan, da je bil njen odgovor na moje vprašanje iskren in pošten, čeprav povsem netočen. Na moje vprašanje, zakaj in kje je prepovedano ploskanje himni RS, mi je odgovorila, da je to prepovedano z zakonom. Kot dolgoletni poslanec DZ sem ji odgovoril, da to ne drži, da to preprosto ni res. Moja sogovornica mi je povedala, da tako izobražujejo tudi na protokolu RS, kjer naj bi predavali, da je ploskanje himni RS žalitev himne RS in RS?! Nobenega razloga nimam, da moji sogovornici ne bi verjel.

Ampak počakajmo, preko poslanske skupine SDS, bom pridobil uraden podatek o tem, kaj o ploskanju himni RS mislil Vlada RS. Odgovor bo zanimiv. Z njim vas bom seznanil.

15 komentarjev

 1. Moje mnenje je sledeče: ploskanje po odigrani himni je dovoljeno, ni pa primerno.

 2. Lahko vaše stališče utemeljite in najdete tuje primere za vaše stališče.

 3. Po vsem “normalnem svetu” se himni NE ploska. Zakaj je tako bi morali politiki z dolgo kilometrino vedeti ker so oni tako določili!

  “Krovni zakon, ki ureja izvajanje in predvajanje slovenske himne, za katero je bila izbrana 7. kitica Prešernove Zdravljice, je Zakon o grbu, zastavi in himni RS ter o slovenski narodni zastavi. Slišimo jo lahko na primer na državnih proslavah, ob obiskih tujih voditeljev, mednarodnih kulturnih ali športnih prireditvah.
  “https://radioprvi.rtvslo.si/2018/04/torkov-kviz-60/”
  Mag. Patricija Verbole iz Protokola Republike Slovenije poudarja, da himne ni dovoljeno predvajati v tržne namene, prav tako naj je ne bi predvajali ob bolj sproščenih dogodkih.

  Ni pa nobene ovire, da je ne bi, če nam je izjemno všeč, poslušali doma.

  Ob njenem izvajanju ali predvajanju se moramo obnašati spoštljivo. Ali bomo zraven peli ali ne, je naša izbira. Se pa himni naj ne bi ploskalo,!!!!!!!!!!! a kot poudarja mag. Verbole je v določenih okoliščinah (športne prireditve) sprejemljivo tudi to.

 4. To je le eden izmed tisočih načinov zatiranja osebne svobode, in ni nič drugega, kot komunistična dresura drugorazrednih smrtnikov.
  Oni so namreč vedno najbolje vedeli in še vedno vedno vedo kaj je prav in kaj se spodobi.

 5. Janez navedli ste svoje mnenje ki ste ga povzeli po protokolu RS in njihovih predavanjih. To pa seveda ni resnica.

 6. To je mnenje neke osebe. Torej mnenje, kje pa piše ali kje je to uzakonjeno ali kaj podobnega, da se himni ne sme ploskati. Tega ne najdete nikjer.

 7. Tudi toje mnenje protokola RS in nič drugega. Nikjer torej ni z nobenim predpisom določeno, da se himni ne ploska. Malo poglejte v tujino pa boste videli kako je tam.

 8. Gospod Gorenak napišite, da je bilo to v Vaši občini, kjer ste tudi občinski svetnik. Drugače pa kot so že predhodniki napisali je takšen protokol in tako so nas učili v šoli. Verjetno ste tudi Vi ministrovali po protokolu ne pa kar po svoje.

 9. Spoštovani Miran Ulbin !
  Najprej opravičilo, ker sem, ne vem kako, prezrl vaš link pri komentarju, kjer berem, da so vas uradni razlagalci protokolov oštevali zaradi ploskanja slovenski himni. Še najbolj pomenljiva se mi zdi tale njihova utemeljitev, ko pravijo :
  “Himne ne napovedujemo in tudi ploskamo ne po njej. Nikoli ne ploskamo pri izvajanju državne himne ali žalnih koncertov.”
  Tipično za nelustrirane birokrate in državne uslužbence, ki so se brez vsakršnih posledic prevalili iz totalitarne v demokratično državno ureditev.
  Ni čudno, da enačijo himno demokratične države z žalnim koncertom, saj še vedno žalujejo in tudi delujejo v smeri vračanja k bivšemu totalitarizmu v katerem so bili udarna politična pest z nadvse privilegiranim statusom.

 10. 15.6. tega leta, je bil na bazenu v moji občini plavalski miting na katerem so tekmovali otroci, ter mladenke in mladeniči do nekje 16 leta starosti. Pred začetkom tekmovanja so po razglasu spustili himno in zelo žalostno je bilo videti večino teh mladih, ki se jim ni zdelo, da bi ob himni vstali. Vem, da gre tu za kulturo, ki naj bi jo učili predvsem starši doma s svojim zgledom, a nekaj o domoljubju bi lahko te naše nadebudneže poučevali tudi v šolahm, a dokler bo na oblasti leva opcija, pa tega žal ni za pričakovati.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!