DOM-movcem v vzpodbudo ali slovo

Ko je pred nekaj meseci nastala nova politična stranka Domovinska liga – DOM, ki jo vodi Bernard Brščič, sem bil njenega nastanka izjemno vesel. Ne boste verjeli, ampak razlog mojega veselja je bil v tem, da so se postavili skrajno desno, tudi bolj desno kot SDS, tako je vsaj nakazovala njihova politična retorika. Prav SDS, ki ji pripadam, so v minulem obdobju pripisovali skrajno desničarski položaj. Ko pa se je pojavil DOM, je vendarle kazalo na to, da bodo prav oni tisti, ki bodo zasedli ta položaj in SDS bi se mirno uvrščala bolj v sredino. Konec koncev, neka politična stranka mora pobrati tudi glasove skrajno desno usmerjenih volilcev.

Sam sem že dolga leta uporabnik družbenega omrežja Twitter in v času zadnjih dveh mesecev je bilo precej jasno, da so se mnogi zvesti volilci SDS, nekatere poznam tudi iz časov zborovanj pred sodiščem v Ljubljani v podporo Janezu Janši, oddaljili od SDS in pričeli odkrito agitirati za DOM.  Med temi in tistimi, ki so še vedno zagovarjali stališča SDS, se je vnela prava mala »vojna«, celo do zmerjanja in žalitev je prišlo. Takrat sem se postavil v neko vlogo pomirjevalca strasti in sem eno in drugo stran pozval k nenapadanju. Tisti moj prispevek o tem si lahko preberete TUKAJ. Pa ni kaj dosti zaleglo. Novonastali politični stranki DOM sem sporočil, da jim bom čestital, če bodo na EU volitvah dobili poslanca, hkrati pa, da jim bom povedal, da so naredili »bedarijo«, če poslanca ne bodo dobili. Včerajšnjih 8.044 glasov za DOM ali 1,71 odstotka, daje jasen odgovor. Naredili so »bedarijo«.

Toda zakaj se je to zgodilo? Po moji oceni gre za vsaj dve strateški in osnovnošolski politični napaki. Prva je ta, da so stranko ustanovili (njihova pravica) pred EU volitvami namesto, da bi jo ustanovili pred DZ volitvami leta 2018. Prag za vstop v EU parlament je nad 8 odstotkov, letos še nekaj več, prag za prestop v DZ pa je 4 odstotke. Druga napaka pa je njihov pristop k EU volitvam zlasti pa njihova predvolilna retorika. Če se postaviš skrajno desno, potem ne napadaš tistega, ki ti je podoben in je levo od tebe, temveč napadaš tistega, ki je na nasprotnem političnem polu. Toda DOM-movci tega niso storili. Kaj smo si lahko zapomnili iz njihovih predvolilnih nastopov? Jaz sem si zapomnil le dve stvari. Prva je bila retorika proti ilegalnim migrantom, s čimer se povsem strinjam, druga pa je bilo napadaje SDS. In rezultat je tu, dobili so 1,71 odstotka glasov, kar je daleč pod pragom za vstop v EU parlament. Naredili so torej čisto »bedarijo«.

Naj takoj zanikam teorijo, da so DOM-movci krvi za to, da da SDS in SLS lista nista dobili četrtega poslanca. Če bi vse njihove glasove, ki jih je bilo 8.044 prišteli k listi SDS in SLS, ti dve stranki še vedno ne bi dobili četrtega poslanca. Nesporno pa so DOM-movci k temu doprinesli.

In kako naprej? DOM lahko na tej točki izgine in čez nekaj let nihče več ne bo vedel, da so sploh kdaj obstajali. Toda, po moji oceni bi bila to napaka. SDS ne more biti na skrajni desnici, če želi še kdaj oblikovati vlado. Desno od nje nekdo preprosto mora obstajati in to je lahko DOM. Toda vrnimo se k mojim pozivom o nenapadanju med pristaši SDS in DOM. Prav tu je lahko ključ do njihovega uspeha. Napadati tistega, s katerim boš po volitvah sodeloval, in ne tistega s katerim zagotovo nikoli ne boš sodeloval, je pač čista »neumnost«. DOM verjetno nikoli ne bo sodeloval z Levico ali SD, možno pa bi bilo sodelovanje s SDS in NSI. Tudi zato ne želim, da DOM preprosto izgine iz političnega prizorišča ampak, da si zaceli krvave EU rane in se iz tega kaj nauči, ter nastopi na naslednjih DZ volitvah.

5 komentarjev

 1. Malo čudna zadeva med ustanovitelji užaljena članica SDS ki ni dobila kar si je želela v stranki. Celotna kampanja pa je slonela na napadih na SDS in njenega predsednika. Tako da je težko verjeti da ni bilo vse skupaj zrežirano z strani stricev. Za to se postavlja vprašanje zakaj niso iskali volivcev med skrajno desnimi pri Jelinčiču? Zakaj ne pri Šišku? Zakaj niso iskali med tistimi ki niso opredeljeni ne napadali so izključno SDS tako da ne verjamem da bodo ustanovitelji pot nadaljevali bi me veselilo če sem se zmotil.

 2. JJ/SDS bi lahko danes imel tri fotelje v Bruslju.

  Ne verujete?
  Čisto komot.

  Če je JJ zrihtal, da so primrznili Madžarsko članstvo v EPP, bi lahko bil toliko kratkoročni gumijasti strateg in Brščič-Ušajevi podelil vodenje SDS Komiteja za migracije, podobno kot obstaja krščanska, kmečka, seniorska in juniorska, morda čebelarska sekcija , namesto, da dela SDS 101% pobožno pred Angelco in Webrom – zakaj pa ?
  Kaj je res treba biti tako čistunsko trapasta ovca, da te samo zakonito fukajo za vsakim vogalom?

  Z Nadpoštenjakovim Marjančkom in z Bogovičem nič ne bo, razen, če ju Kanglerjevi ne zabrišejo v kot po najkrajši poti.

 3. Razlog slabega rezultata je tudi v tem, da so agitatorji v medijih uspeli prepričati volivce, da je dati glas skrajno desni slabo ali celo nevarno, medtem, ko je glasovati skrajno levo za čuda “kul”.

 4. To je pač še en dokaz pomanjkanja razmišljanja pri Slovencih in podleganja populizmu. To potrjuje politična dogajanja in posledično rezultati državnozborskih volitev. Še vedno prevladujejo čustva, špekuliranje in nekritičnost do sebe in družbe. Demokracija to pač dopušča, žal država kot institucija s tem trpi in nazaduje, namesto, da bi hitreje napredovala. Pa še dolgo ne bo pozitivnih sprememb zaradi tega.

 5. Na TW sem večkrat zapisal, da zaradi dogajanja med SDS in DOM jurišniki mali Plavi iz Murgel crkuje od smeha.
  Sem prepričan , da nekaj dni po volitvah še vedno…
  Spet mu je uspelo!

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!