Nostalgični bedaki

Prazniki so za nami. Med prazniki običajno izobesimo zastavo, državno in evropsko. Pri meni doma obe zastavi visita ob vsakem državnem prazniku. Čas med 27. aprilom in 1. majem je tako kratek, da zastavi pustim viseti, kar čez oba praznika, pa še tisti čas vmes, čeprav bi se lahko našel kak pameten policist ali inšpektor in bi zahteval, da v tistem vmesnem času umaknem obe zastavi, ker se pač zastavi izobeša v času praznikov.  Še naprej bom počel isto, ker se mi pač ne da vstati ob 23.59 dan pred praznikom in izobesiti zastavi, niti se mi ne da vstati ob 23.59 na dan praznika, da bi zastavi umaknil. Nelogičnost zakona pač, ki jo rešujem na pragmatičen način.

Niti na misel mi ne pride, da bi kadarkoli ali kjerkoli nosil zastavo nekdanje skupne države juge, kaj šele zastavo nekdanje partije. Toda ljudje se razlikujemo. V času praznikov smo lahko zasledili novico, da je skupina naših državljanov v Trstu na znamenitem trgu Ponte rosso (Rdeči trg) nosila zastavo nekdanje juge in se z njo skupinsko slikala. Pazite v Trstu na trgu Ponte rosso, ki simbolizira vso ponižanje naših državljanov v času nekdanje juge. Tam je veliko naših ljudi namreč masovno kupovalo najslabšo robo za visoke cene, ki pa so bile za naše razmere celo nizke. Ponte rosso je torej na nek način simbol ponižanja naših ljudi, ali drugače povedano Ponte Rosso je dokaz vse bede nekdanje juge. In skupina nostalgičnih bedakov, prav na tem mestu uprizori to, kar se ne bi smelo nikoli zgoditi.

Drug tak primer se je zgodil nekje na Velebitu na Hrvaškem. Tudi tam je skupina naših nostalgičnih bedakov rajala in slavila z zastavo nekdanje juge. Pa ne dolgo, hrvaške oblasti so naredile svoje. Za njih pač ni razumljivo, da bi nekdo rajal in slavil z zastavo nekdanje juge, zaradi katere je krvavel njihov narod, ob osamosvajanju Hrvaške in še nekaj let po tem.

Ob vsem tem se človek vpraša, zakaj to počnemo le mi Slovenci – državljani Slovenije? Niti v eni državi nekdanje skupne države juge, se kaj takega ne dogaja. Njihova domovinska zavest je na veliko višjem nivoju. Kot primer za tako trditev naj navedem naslednji dogodek, ki se mi je pripetil pred slabimi šestimi leti. Obiskala sta me bratova dobra znanca in prijatelja iz Hrvaške. On dela v mavčarni Bolnice Split, ona pa je kuharica v isti bolnici. Kot se pri nas spodobi, da neseš s seboj na obisk kakšno darilo, no pri nas je to običajno kava in kakšna buteljka vina, se nekaj podobnega očitno spodobi tudi pri njih. Toda presenečenje ob njunem obisku je bilo vsaj zame popolno. Takoj po prihodu je on vzel iz darilne vrečke, »gavrilovič« pašteto in mesni narezek v konzervi, »cedevito«, vino »prošek« in še kaj. Ponosno je dejal: »To so proizvodi moje domovine«. Neverjetno domoljubno, spoštovanja vredno in ponosno na svojo državo.

Tudi v Evropi ni nič kaj drugače. Pojdite v Nemčijo in po Berlinu paradirajte z zastavo Hitlerjeve Nemčije. Ne verjamem, da boste to počeli sto metrov. Zato ponovno vprašanje, zakaj torej to počnemo več ali manj le Slovenci in državljani Slovenije. Sam vidim nekaj razlogov za tako početje.

Prvi razlog je že v zakonu. Zakon o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije določa kakšen je naš grb, kakšna je naša zastava in določa Prešernovo Zdravljico, kot himno Republike Slovenije.  Zakon prepoveduje in sankcionira tudi kakršnokoli preurejanje ali predrugačenje zastave in grba. Toda zakon ne prepoveduje uporabo in nošenje simbolov nekdanje juge. Žal. Pa bi moral.

Drugi razlog je povsem praktične narave. Starejši ljudje bodo vedno trdili, da je bilo v mladosti lepo. Kako da ne, seveda je bilo za vse generacije, tudi za našo, lepše, ko smo bili stari 20 let in ne danes, ko smo stari 60 let in več. Vse drugo je čista naivnost in nekritičnost posameznikov.

Tretji razlog je po moje v tem, da smo samostojno državo Slovenijo dobili nekako prepoceni in proti volji velike večine levih političnih veljakov. Ne drži namreč današnja krilatica, kako smo bili v času nastajanja države Slovenije enotni in kako danes nismo. Čista laž. Plebiscitarno odločen za samostojno državo je bil naš narod. Politiki pa nikoli in nikdar ne. Številni materialni dokazi namreč obstajajo o tem, kako si velika večina takratnih levih politikov samostojne države sploh ni želela. In prav ti, ali njihovi nasledniki, nam v Sloveniji vladajo že ves čas po nastanku samostojne Slovenije, z izjemo petih let dveh desnih vlad Janeza Janše in seveda Demosove vlade, ki je proti njihovi volji izpeljala osamosvojitev Slovenije.

4 komentarji

 1. Človek bi pričakoval, da se bo ta jugo nostalgija počasi ugašala, ampak ne, celo narašča. Ker v naravi vsaka stvar ali sistem teži k razpadu, če ne dovajaš nove energije, mora to jugo nostalgijo pač nekaj ali nekdo v skladu s svojimi interesi pač vzpodbujati in širiti.

 2. Človek bi pričakoval, da bo ta jugo nostalgija počasi pojenjavala, ampak ne, celo narašča. Ker v naravi vsak sistem v skladu z zakoni entropije teži k razpadu, če se ne obnavlja z novo energijo, mora nekomu v naši družbi pač biti v interesu, da se ta jugo nostalgija vzdržuje in celo razrašča. Seveda pa k temu precej prispeva vsekakor zdajšnja nacionalna sestava državljanov Slovenije, kot posledica nekdanje skupne države in priseljevanja prebivalcev iz ostalih republik bivše Juge.

 3. Jaz ne obešam zastav, čeprav sem ju vedno: slovensko in evropsko.
  Zdaj ju ne več, saj spet živimo v državi, kjer ne smeš na glas povedati svojega političnega prepričanja, saj s tem lahko ogroziš poslovanje podjetja, če je stranka-kupec levičar. In večina direktorjev je izrazito nenaklonjena simpatizerjem SDS.
  Tukaj vam, spoštovani dr.Gorenak, še upam čestitati in si zaželeti, da še kdaj prevzamete vsaj ministrstvo za notranje zadeve, če za parlament ne želite več kandidirati.

  Zastavi pa bom spet izobesil, ko levica ne bo več na oblastiin ko bo EU zaustavila islamsko invazijo.
  Se pa bojim, da tega ne bom dočakal.

 4. Z veselim spoštovanjem sporočam tole:

  Za 27.April obešati državno zastavo je zame totalni adijo pamet, pa zamerite kokrčeste, g.Gorenak!
  Ne gre, ne drži vode in ne prenese zdrave presoje zgodovinskih dejstev.
  27.April kot proslavljanje bolane zlaganosti in šizofrene odpuljenosti zavajanja Naroda je napaka.

  Enkrat kmalu, če ne pride Apokalipsa, se bo udejanila zahteva Društva 13.Maj g.državljana Vilija Kovačiča s katerim se strinjam 101 %.

  13.Maj 1941 je dan izdaje slovenskega Komunista NOB OF Revolucije , kasnejšega komandanta Ribniške čete, vodje TIGRA , Danila Zelena okupatorjem Italijanom, ki ga ubijejo in tako naredijo prvo žrtev okupatorja na slovenskih tleh v borbi po zavzetju dežele 6.Aprila.

  Ta dan jaz praznujem, g.Gorenak inu lubi Slouenci za dejanski Dan upora Slovencev Okupatorju !

  Tako čutim kot dolžnost, kot dejanskost, resničnost in kot ČAST ob spoštovanju ćiste RESNICE !
  Moja zastava visi od 1. do 13.Maja v čast resničnosti in veselja.

  Seveda MIT O ZLAGANI IN FAŠISTOIDNI NOB OF REvoluciji je še v sedlu, dokler se balon LAŽI NE RAZGONI U VRAŽJU MATER ! Se opravičujem, ampak taka je klena resničnost brez zavor!

  “SAMO ČISTE RESNICE JE VEČNA ZMAGA, LUBI SLOVENCI ” PRESS of the Truth & So help us God

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!