Kdo je naše »budalo« iz Velebita, ki je paradiralo z jugo zastavo?

Pred dnevi smo bili priča sramoti, ki se je zgodila nekje na Velebitu na Hrvaškem. Skupina slovenskih jugo nostalgikov, točneje rečeno »budal«, je nekje na Velebitu taborila in izobesila jugo zastavo. Logično v Sloveniji se s takim početjem ne ukvarja nihče, celo na uradnih državnih proslavah lahko najdete zastave države juge, ki nas je leta 1991 napadla in zaradi katere so umirali tudi naši ljudje.

Toda na Hrvaškem ni tako. Tam točno vedo, da je na tisoče Hrvatov padlo pod streli jugo vojske, ki jo simbolizira tudi jugo zastava. In zato je jasno, da Hrvati take sramote, pač ne bodo dovolili in prav imajo. Stvar je še toliko bolj simbolna, prav s tega mesta naj bi jugo vojska obstreljevala Zadar.

Kako se je zadeva končala ne vem, toda kaj dosti časa ta jugo zastava tam pač ni plapolala in upam, da so Hrvati te naše »budale« postavili pred sodišče. Prav bi bilo tako, kajti podobno bi se zgodilo komurkoli, ki bi po Nemčiji ali Berlinu paradiral z zastavo nacistov s kljukastim križem. Le Slovenci se tega problema ne zavedamo in dopuščamo čaščenje simbolov pod katerimi so padle nedolžne slovenske žrtve v vojni za Slovenijo leta 1991. Noro!

Vidim pa, da se je na twitter profilu sedaj pojavila registrska števila avtomobila, lastnik katerega naj bi bil prav tisto »budalo«, ki je jugo zastavo izobesil. Twitteraška srenja se sprašuje, kdo to je in da naj tisti, ki imajo dostop do uradnih podatkov objavijo podatke o lastniku avtomobila.

Žal po naši zakonodajo to ne bo šlo. Zato pa naša zakonodaja dopušča paradiranje z jugo zastavo, hrvaška pa očitno ne in prav je tako. Dostop do uradnih podatkov o lastništvu omenjenega avtomobila imajo tako imenovane uradne osebe. To so recimo policisti. Toda vpogled lahko naredijo samo v primeru. Če imajo razlog za vpogled, to pomeni, da bi lastnik avtomobila naredil prekršek in bi ga policisti ustavili. Vpogled imajo tudi na upravnih enotah, kjer vozilo registrirate, pa tudi na privatnih pooblaščenih servisih, kjer prav tako lahko vozilo registrirate. Toda tudi te osebe lahko v podatke opravijo vpogled le, če imajo uraden razlog, recimo da podaljšujete registracijo vozila, sicer pa ne. Vsak drug vpogled v podatke je prepovedan in kazniv. Žal, ampak tako je po zakonu.

Pred leti sem na pooblaščenem servisu podaljšal registracijo mojega avtomobila. Referentka pa mi je rekla: »Upam da letos ne bom dobila kontrole«. Nisem čisto razumel, zato je nadaljevala: »Ko ste lani podaljšali registracijo, sem v roku pol ure dobila obisk inšpektorja, ki je preverjal zakaj sem opravila vpogled v vaše podatke«. Vse je bilo torej jasno, če bi opravila vpogled v moje podatke brez razloga, da jaz ne bi podaljševal registracije avtomobila, bi jo čakalo do 500 evrov globe.

Tudi sam bi želel vedeti kdo je to »budalo« iz Velebita, toda zakon je pač zakon.

5 komentarjev

 1. Za vsakega domoljubnega Slovenca in vse druge prebivalce naše domovine bi bilo primerno in spodobno, da bi takšnega bedaka obsodilo. Takim smo takoj po 2. S.v. rekli petokolonaši, izdajaci, kvizlingi in nevem kaj še. Zakaj je moralo toliko domobrancev brez sojenja končati po jamah širom Slovenije. Menda ne za to, da danes paradirajo bedaki z jugozastavami in rdečo zvezdo.
  Tudi o silni Svetlani Makarovič bi bili potrebno več kritične besede.

 2. Ni mi jasno, zakaj to s zakonom ni prepovedano -v SLO. Predvidevam da so ZZB in Turnšek zelo proti. Pa tudi Kučan in vsi ostali somišljeniki. Tudi v parlamentu je več kot pol takih- žal. Edina resna opozicija je SDS. Nsi se vse bolj druži s SD-jevci . SNS pa itak še časti Tita .Zasledil sem , da je v Rusiji vedno več ljubiteljev Stalina.Baje med mladimi ga podpira celo 70% .Na paradah 1.Maja je tako kot je bilo za časa SSSR. Zakaj? Po mojem je problem šolski sitem tam in pri nas. Pri nas ne obsojajo Tita kot diktatorja in odovornega za poboje. Mnogi imajo po državnih uradih še slike Tita na steni! In nič se jim ne zgodi. Člani SD in Levice nosijo majice s Titom in Che-jem . Morilci so za nekatere kar moda in za nekatere mlade vzorniki. Mene je profesor 72 leta še učil v zgodovini , da je bila prej ustanovljena PIF in potem OF. Danes pa več kot pol SLO to ni jasno in celo zanikajo razni magistri in dr. Torej gremo celo nazaj. O osamosvojitvi pa se v veliko šolah sploh ne uči. Ker kao zmanjka časa. In ker nočejo. Krkovič je bil izgnan iz LJ šol , ker bi povedal iz prve roke nekaj o osamosvojitvi . Starh me je. Bojim se da se na vaskih volitvah ljudje bolj nagibajo na levo in celo radikalno levo.In ne samo pri nas – celo v ZDA in EU.

 3. To je še en primer ki vzbuja skrb. Ni mi jasno kako EU dopušča slaviti diktatorski režim v eni od članic EU Sloveniji. Ne vedo za to so premalo obveščeni ali je takšna praksa? To kar se zdaj dogaja v Sloveniji ni več normalno za demokracijo od predsednika države vlade navzdol vsi (skoraj vsi) funkcionarji poveličujejo bivši partijski sistem. Bi bilo možno sprožiti akcijo v Bruslju z obsežno dokumentacijo z strani desnice SDS da vidijo kaj se dogaja v eni od članic saj to je grožnja demokraciji.

 4. Kolikor vem, je na ozemlju posamezne države dovoljena le uporaba uradno priznanih državnih simbolov (grbov, zastav), kakor so zapisani v veljavni ustavi in kakor je uzakonjena tudi njihova dostojna (upo)raba.
  V skladu z veljavno ustavo so na določenih ozemljih dovoljena tudi simbolna znamenja uradno priznanih manjšin oz. narodnostnih skupnosti ter v izjemnih primerih mednarodnih kulturnih, športnih in drugih prireditev tudi uradna simbolna znamenja (zastave, grbi, himne) drugih sodelujočih oz. gostujočih držav.
  Ni pa povsem jasno, kako je z uporabo simbolov (zastav, grbov) tujih držav, ali nekdanjih držav in režimov, ki ne obstajajo več.
  Po demokratični logiki, da je vse dovoljeno, kar ni z zakonom izrecno prepovedano in pravno sankcionirano, bi torej smeli sklepati, da je uporaba jugoslovanske zastave s totalitarnim simbolom rdeče zvezde dopustna, če ni v posamezni državi bivše SFRJ izrecno prepovedana in pravno preganjana.
  V Sloveniji smo recimo po eni strani doživeli nedvoumno pravno prepoved jugonostalgičnega poskusa imenovanja ulice v Ljubljani po nekdanjemu komunističnemu diktatorju s strani Ustavnega sodišča RS, nihče pa ne preganja, denimo, škandaloznega napisa Tito nad Novo Gorico (in njegovih ideološko zadrtih kreatorjev) , ki tudi daleč čez mejo razglaša nazadnjaško ideološko zasvojenost s partijsko mitologijo Titove NOB in Jugoslavije ter zaskrbljujočo brezbrižnost pristojnih organov in služb samostojne in demokratične RS, ki dopuščajo propagandistično promocijo in zlorabo večinsko demokratično zavrženih simbolov zgodovinsko poraženega jugoslovanskega komunističnega totalitarizma.

 5. Nimam pojma, ampak:

  Ni bilo slučajno.
  Ta tip je nor, da si to drzne na Hrvaškem. Ali pa je ta točka v povezavi z prvo točko.
  Dobro, da še ima jajca.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!