DOM – Domovinska liga – da ali ne?

Da ne bo nobene pomote. Vsaka ustanovite nove politične stranke, tudi DOM, je nekaj najbolj politično normalnega in nekaj najbolj demokratičnega. Vsakdo ima seveda legalno, legitimno in zakonito možnost, da ustanovi novo politično stranko. Je torej v zvezi z DOM Bernarda Brščiča in Lucije Ušaj kaj narobe? Niti slučajno ne. Vse je v najlepšem redu.

Večina med vami ve, da sem aktiven udeleženec twitter debat. Na twitterju lahko ugotovim, da se je določen del močnih podpornikov SDS, preprosto preselil k DOM. To je tudi pričakovano in ne predstavlja kakšnega posebnega problema. Nekatere med njimi poznam tudi osebno, zato vem, da so njihova stališča globoko domoljubna in poštena. Res pa je, da gre za ljudi, ki politične kombinatorike in sistema volitev v EU parlament, preprosto sploh ne poznajo.

Zato naj pojasnim naslednje. Na zadnjih volitvah v EU parlament je bila volilna udeležba okoli 25 odstotna. Slovenija ima v EU parlamentu osem sedežev. Izračun pokaže, da je bilo na zadnjih volitvah v EU parlament potrebnih okoli 8 odstotkov glasov, za pridobitev enega mesta poslanca v EU parlamentu. Kako bo na volitvah 26. 05. 2019 ne vemo. Če bo volilna udeležba večja, kar je pričakovati, se bo odstotek za pridobitev enega poslanskega mesta v EU parlamentu, ustrezno povečal.

Ima DOM možnost doseči ta odstotek? Po mojem ne, čeprav jim to želim. Veliko raje bi videl, da imamo v EU parlamentu predstavnika DOM Brščiča in Ušajevo, kot pa, da bi tam gledal Fajonovo (SD), Jovovo (LMŠ),Tomičevo (ZL), Avstrijko Mlinarjevo (SAB)ali Šoltesa (DESUS).

Na zadnjih volitvah v EU parlament je naš desni politični pol dobil 5 poslanskih mest, levi politični pol, pa 3 poslanska mesta. Nobenega problema torej ni, če DOM dobi poslanca v EU parlamentu. Toda kaj se bo zgodilo v nasprotnem primeru?

Če DOM dobi recimo 6 ali manj odstotkov glasov na volitvah v EU parlament, potem je stvar prav tako jasna. Slovenski politični desnici bodo v tem primeru naredili veliko škodo. Vsi njihovi glasovi se bodo v tem primeru sorazmerno porazdelili med tiste stranke, ki bodo dosegle volilni prag okoli 8 odstotkov (ob pogoju 24 odstotne volilne udeležbe). Povsem mogoče je torej, da bodo glasovi najbolj zagretih podpornikov DOM, šli k Levici. A si tega želijo podporniki DOM? Po moje ne. Ne vem pa še se zagreti podporniki DOM tega sploh zavedajo? Po moje ne.

Neumnost so tudi stališča podpornikov DOM, ki pravijo, da je bolje če gre naš glas v nič, kot da gre k EPP. Noben glas ne gre v nič. Stranke, ki ne bodo dosegle praga in bodo dosegle pod 8 odstotkov glasov (pogoj okoli 25 odstotna udeležbana volitvah) ne bodo imele poslanca v EU parlamentu, njihovi glasovi pa se bodo porazdelili med vse tiste stranke, ki bodo dobile polanca v EU parlamentu.

Se vidimo in slišimo 26. 05. 2019, ko bom DOM-u čestital, ali pa jim povedal, da so katastrofa, ki je omogočila 5 levih poslancev tipa Fajonova, Jovova, Tomičeva, Mlinarjeva ali Šoltes.

6 komentarjev

 1. EU volitve gor ali dol. Dokler bo v Nemčiji na oblasti stasijevka s krvavimi rokami in tvorka 4.rajha s svojim fracoskim pudlom, se v EU klub volitvam ne bo nič spremenilo. Pogrešam distanco naše stranke do te evropske uničevalke.

 2. Spoštovani dr.Gorenak,

  Vaša analiza/napoved je na žalost zelo verjetna.
  DOM bo prinesel dodatne glasove levici, saj nova stranka brez medijske podpore nima nobenih možnosti za dosego parlamentarnega pragu.
  Koliko bo teh odstotkov pa bomo videli 26.5., čeprav sam še vedno mislim, da bosta kandidata Bogovič in Kangler prinesla več glasov, kot jih bo dobila lista DOM.

  Ja, glas za DOM, je glas za LMŠ, SD in Levico.

 3. Da se razumemo, doslej sem vedno volil desno. Toda spoznal sem, da raje na oblasti vidim levico, kot pa desnico, ki izvaja levičarski program. (Tako jih lahko brez slabe vesti kritiziram
  ). Evropska ljudska stranka in tudi SDS poslaci v EZ parlamentu, so postali levičarji. Sedaj pa SDS in njeni poslanci za to dobivajo račun.

 4. Spoštovani Stane

  Z vami se e strinjam. Komentar objavljam ni žaljiv.

  VGORENAK

 5. Z Vami se strinjam, da je v primeru volitev v EU parlament načeloma bolje združevanje kot drobljenje.
  Vendar se ne strinjam z Vašo utemeljitvijo, ki sloni na Vašem zapisu:”Če bo volilna udeležba večja, kar je pričakovati, se bo odstotek za pridobitev enega poslanskega mesta v EU parlamentu, ustrezno povečal.”
  Namreč v 2. odstavku 13. členu Zakona o volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament (http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO3401) piše: “Poslanska mesta se dodelijo listam kandidatov po zaporedju najvišjih količnikov, ki se dobijo tako, da se število glasov za vsako listo kandidatov deli z vsemi števili od ena do števila poslancev, ki se volijo (d’Hondtov sistem). Z liste kandidatov je izvoljenih toliko kandidatov, kolikor mandatov je dobila lista.”
  Iz česar sledi, da se vstopna meja za pridobitev enega poslanskega mesta (vstopni prag) računa po d’Hondtov metodi (https://en.wikipedia.org/wiki/D'Hondt_method), ki pa je neodvisna od volilne udeležbe. Odvisna pa je od števila list in razmerja glasov med njimi.

 6. Še enkrat se oglašam na to temo, dr.Gorenak. Ko sem bil seznanjen , da je na listi SDS za EU volitve tudi agrokomunist Bogovič sem bil neprijetno presenečen, vendar sem upal, da se je človek po štirih letih v EU parlamentu “otresel” komunističnih navad. Vendar sem se močno zmotil. V zadnjem intervjuju, ki sem ga prebral je izjavil, da podpira osebo (Angelo Merkel) ki je uvozila več kot milijon ljudi ki ne sodijo v krščansko Evropo ter uničila EU ki je poznamo več kot šestdeset let.
  Kot član SDS od Depale vasi resno razmišljam, da bi iz stranke zaradi, po mojem mnenju, velike napake primer Bogovič, izstopil.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!