Sodnik Zvezdan Radonjić je povedal vse in še več

Na moj rojstni dan, leta 2014 je bil umorjen direktor kemijskega inštituta Janko Jamnik. Osebno sem ga spoznal dobro leto pred njegovo smrtjo. Milka Noviča nikoli nisem osebno spoznal, tudi danes ga ne poznam. Kmalu po umoru Janka Jamnika, je odjeknila novica, da je prav on njegov  morilec. Da sem ta primer začel še podrobneje spremljati, je vplivalo tudi naslednje pomembno dejstvo. Na oblačilih Milka Noviča naj bi kriminalisti našli mikro sledove streljanja iz pištole, ki naj bi jo Milko Novič uporabil za umor Janka Jamnika. Mikroskop ali kako se že reče tisti napravi kriminalistov, s katerim naj bi to ugotovili, je bil nabavljen v času, ko sem bil notranji minister. To je bil še dodatni razlog za moje podrobno spremljanje te zadeve.

Kot že vemo je bil tako na prvi stopnji, kot na pritožbenem sodišču Milko Novič obsojen za umor Janka Jamnika na 25 let zapora, Vrhovno sodišče RS pa je sodbo razveljavilo in zahtevalo novo sojenje. To se je tudi zgodilo in novo sojenje je izpeljal Zvezdan Radonjić, sodnik Okrožnega sodišča v Ljubljani. Manj pomembna je njegova včerajšnja odločitev, da je Milko Novič nedolžen, bolj pomembno je to, kaj je sodnik  Zvezdan Radonjič, v zvezi s tem povedal. Povedal je, da »ne samo, da ni dokazov, da je Milko Novič kriv, ampak je popolnoma jasno in dokazano, da Milko Novič ni storilec kaznivega dejanja umora Janka Jamnika«.

Toda včeraj se je zgodilo še nekaj več, nekaj kar do sedaj nismo bili vajeni. Do sedaj smo poznali veliko primerov problematiziranja takih ali drugačnih primerov vplivanja na pravosodne odločitve. Samo spomnimo se primera Branka Masleše, ki je bil pred leti predsednik Vrhovnega sodišča RS, in je kar v gostilni razlagal, kako je treba Janeza Janšo v primeru Patria »zjebati«. Še več, sam sebe je določil v senat, ki je na Vrhovnem sodišču RS o tem odločal. Da o drugih primerih niti ne govorim. Torej vedno smo bili priča tako imenovanim zunanjim opozorilom o nepravilnostih v pravosodju.

Včeraj pa se je zgodilo nekaj, kar se do sedaj še nikoli ni zgodilo. Sodnik Zvezdan Radonjić, je v obrazložitvi oprostilne sodbe Milku Noviču opozoril na »hude pritiske, ki jih je bil deležen, želelo da se ga je disciplinirati, diskreditirati«. Že takoj po prvih narokih so se namreč po njegovih besedah začeli pritiski na predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjana Pogačnika, naj ga disciplinira in da naj začne soditi, kot je treba. Med drugim naj bi njegovo kaznovanje predlagal vodja Specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan. Deležen je bil tudi številnih izmišljotin v medijih in brskanja po njegovem zasebnem življenju, je dejal. Sporočilo vseh teh pritiskov je bilo po njegovih besedah jasno: to je, da kot sodnik ne sme soditi pošteno. Kdo je v ozadju vsega tega, ne ve, je pa prepričan, da odločitve segajo v same vrhove pravosodja. Napovedal je, da zaradi tega, ker je Noviču želel zagotoviti pošteno sojenje, ne bo nikoli napredoval, čez mesec dni pa, da bo verjetno tudi v suspenzu. To, da je imel Novič pošteno sojenje, je pogojeno z odločitvijo, da si uničim kariero, je dodal (povzeto po  poročanju STA).

Ne vem, če se zavedate pomembnosti te izjave sodnika Zvezdana Radonjića ali ne, toda naj vas opozorim, da je to po mojem vedenju prva tako imenovana notranja izjava iz pravosodnih vrst, ki jasno opozori na vso tragiko stanja v našem pravosodju. Kot že rečeno, nikoli do sedaj se ne spomnim, da bi iz vrst pravosodja prišlo tako jasno in glasno sporočilo sodnika samega.

Me pa sploh ni presenetilo današnje sporočilo Marjana Pogačnika, predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani, ali poenostavljeno povedano šefa sodnika Zvezdana Radonjića. Ta je zanikal navedbe sebi podrejenega sodnika Zvezdana Radonjića, da bi kdorkoli pritiskal nanj v tej zadevi in da se nihče od sodnikov ne sme bati nobenih sankcij zaradi odločitev v konkretnem pravosodnem postopku.

Toda, kako naj Marjanu Pogačniku verjamemo? Kar se mene tiče vanj nimam nobenega zaupanja. Marjana Pogačnika poznam od leta 1997. Takrat sem vodil kadrovsko službo notranjega ministrstva. Takratni notranji minister Mirko Bandelj si je zaželel, da ga postavi na vrh kriminalistične policije. Mene pa je zadolžil, da izpeljem kadrovske postopke za njegovo imenovanje. Marjan Pogačnik je postal šef slovenskih kriminalistov, brez da bi imel kakršnokoli kriminalistično izobrazbo. Verjetno prvi in upam zadnji v zgodovini naših kriminalistov. Toda to o njem še ne pove praktično nič. Leta 2000 smo v predalih kriminalistične službe našli okoli 1.500.000 nemških mark gotovine, uradno neznanega izvora. Toda jasno smo ugotovili, da gre za popolnoma nezakonito posedovanje te gotovine, ki naj bi izhajala iz kriminalnega dejanja kriminalistov, kar nismo mogli v popolnosti dokazati.

Kakorkoli že, toda izjava sodnika Zvezdana Radonjiča, sodi v zgodovino našega pravosodja. V aktualnih pravosodnih in političnih razmerah pa kliče po ukrepanju iz Bruslja, kakršnega se je poslužila Evropska komisija v primeru Madžarske in Poljske. Argumentov za ukrepanje je še več, saj  gre v tem primeru za opozorilo iz notranjih sodniških vrst. Vsekakor pa besede sodnika Zvezdana Radonjića naravnost kličejo po ukrepanju vseh vrst s strani parlamentarne opozicije, točneje SDS in NSI. LEVICA in SNS, glede na glasovanja, nista opozicija.

21 komentarjev

 1. Po moje je sodnik z razkritjem pritiskov preprečil namero šefov, da ga kaznuje s kakšnim suspenzom. Pa vseeno. Pogačnik je govoril o nekakšnih okvirnih mejah dopustnih pritiskov. Lej ga sleparja, molči. Kaj bo on postavil, kje bo ta meja, da je sodnik z »neosnovanimi obtožbami« škodil ugledu sodstva?

 2. Vcerajsnji nastop Pogacnika v Odmevih, zivcnega tipa, ki ga skrbi razkritje ilegalno, podtalno delovanje nasega krivosodja, meni pove vse. Poznam sodnice, dolocene seveda, vem, da ima nasprotna stranka ooooogromno denarja, poznam “izgubiti “ na 1.stopnji, ko pa pride do spostovanja zakonov na Vrhovnem sodiscu, pa zadeva vedno pade in do zdaj sem vse tozbe DOBILA,!!!, zato verjamem sodniku Radonjicu. Odpreti krivosodno Pandorino skrinjico, je ne samo pohvalno, je dobesedno herojsko dejanje. Kucanovi podrepniki, sodniki, ki to niso, so hlapci rezima, so tisti hlapci, ki jih mirno lahko nazivamo z razrtrganci. Moje spostovanje g.sodnik In se tole: g. dr. Gorenak: tipe a la Pogacnik Bavcon in Kucan nujno nujno nujno potrebujeta….

 3. Moje spostovanje vam, g. Sodnik Radonjic. G.dr. Gorenak, se vam ne zdi, da tipe a la Pogacnik in tipe pogacnikov tako Kucan kot Bavcon nujno nujno nujno potrebujeta.

 4. Za katastrofalno stanje v Sloveniji je krivo sodstvo. Preganjajo kurje tatove, velike lopove pa ščitijo. Udbovska hobotnica je povsod kot metastaze pri raku.

 5. Popolnoma se strinjam z vašim mnenjem. V delu pravosodja je še veliko za postoriti.

 6. Predsednik okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik je dobil sinoči priložnost na obeh osrednjih televizijah (RTVS in POP TV), da vsaj verbalno skuša ublažiti šokantno javno sporočilo in klic “Na pomoč!” svojega sodnika Zvezdana Radonjića, ki bi ga moral cehovsko solidarno braniti in mu vsaj kot neposredno nadrejeni ob izpovedanih zunanjih pritiskih profesionalno in solidarno stati ob strani.
  Skrajno alarmantno sporočilo izkušenega in preverjenega sodnika z dolgoletno profesionalno prakso je predsedniku okrožnega sodišča uspelo ublažiti le deloma in dokaj neprepričljivo, ko nas je skušal prepričati, da ima očitno preobčutljivi sodnik v “teh razgretih časih” morda prestroge kriterije za presojo neodvisnosti sodnika in sodišča ter da najbrž preobčutljivo ocenjuje vsak tudi s Pogačnikove strani nedvomno potrjeni “apel” tožilke in vodje specializiranega tožilstva na predsednika sodišča kot nedopustni pritisk, ki ni v skladu z veljavno ustavo in zakonodajo ter apriornim spoštovanjem in doslednim uveljavljanjem avtonomnega in neodvisnega sodstva.
  Več kot očitno je bil predsednik okrožnega sodišča Pogačnik od nekoga “poslan” in na hitro pooblaščen, da pred najširšo javnostjo skuša kolikor je le mogoče zbagatelizirati in zminimalizirati alarmantne obtožbe sodnika Radonjića o neznosnih pritiskih s tožilstva in z višjih ravni sodne veje oblasti ter jih kolikor se da “pomesti pod preprogo”. In mediji so to “pranje” in “pometanje pod preprogo” s strani oblastnih vrhov sodne veje oblasti servilno in spravljivo dopustili.
  Pa bi morali resni, odgovorni in pošteni neodvisni ter raziskovalni mediji pred kamere in mikrofone povabiti predsednika Vrhovnega sodišča RS, predsednika Sodnega sveta RS, Generalnega državnega tožilca RS, ministrico za pravosodje in najbrž tudi premiera v aktualni vladi RS.
  Ti izvoljeni funkcionarji so po položaju in osebno odgovorni za spoštovanje in uresničevanje veljavne ustave in zakonodaje RS v sodni veji oblasti ter prav ti so se dolžni prvi odgovorno in kompetentno odzvati na vsak klic “Na pomoč!”.
  Še posebej, kadar prihaja alarmantni klic “Na pomoč!” v sodni veji oblasti iz ust dolgoletnega in temeljito profesionalno in etično preverjenega sodnika in kadar omenja med tistimi, ki nedopustno in protiustavno pritiskajo na sodnika v konkretnem sodnem primeru, celo visoke funkcionarje z državnega tožilstva in z vrhovnega sodišča RS.

 7. Takle mamo. Bruslja posamezniki ne zanimajo. Na papirju pa je pravosodni sistem v Sloveniji (za razliko od Poljske in Madžarske) BP.

  Nezaslišano. Toda ne moremo se čuditi oziroma spraševati, kako je to mogoče. France Popit je Kučanu februarja 1989 pred dokončnim razhodom ‘starejših tovarišev’ z reformisti, jasno povedal, da se oblast ne drži skupaj s ‘pridiganjem’, pač pa mora imeti partija kontrolo nad sodišči, sekretariatom za notranje zadeve in vojsko. (Vir Mladina). Sodišča niso slučajno na prvem mestu.

  Zato vsa čast sodnikom (in sodiščem), ki kot izjeme še držijo glavo pokonci.

 8. Naj se konkretno razišče te pritiske. Radonjič bo lepo povedal, kdo, kdaj, kje in kako je nanj pritiskal in te ljudje bodo primerno sankcionirani. Če pa si je Radonjič to izmislil in morebiti celo oprostil hladokrvnega morilca, potem pa bog nam pomagaj.

 9. Jaj, se opravičujem nisem vedel, da se tudi tukaj objavlja samo tiste komentarje, ki so “na liniji” in da so celo nevtralni komentarji cenzurirani. Tako ste glasni proti nekim komunistom, sami ste pa še veliko hujši.

 10. Gre za zgodovinsko dejanje pogumnega sodnika. Samo upam , da bo to začatek ozdravutve sodstva. To kar imamo je prava tragedija. Ni samo Novič,ki so ga mrcvarili po sodišču in zaporu 5 let. Tu je seveda še Janez Janša,ki ima še hujško kalvarijo s sodbami ,ki vse padajo. Pa Kangler proti strašnemu Žirovniku. Vsem sodnikom v tem primerih pa ne grozi nič. In to kljub sramoti SLO sodstva v EU. In seveda mučenju nedolžnih po sodiščih in zaporih. Ti trije so samo vrh ledene gore. Vsaj JJ je trdil , da je takih “zmot” še veliko več ( spoznal take v zaporu) , le da se mnogi ne morejo boriti s sodnim sistemom ,ker pač nimajo denarja. Sodstvo s tožilstvom je cokla in velik problem Slovenije. Seveda tudi zdravstvo in šolstvo,obramba pa kar še vse ostalo.

 11. Gospod Marko Novak

  Nič niste poslal, zato tudi nič ni bilo objavljeno ali cenzurirano, kot vi pravite temu. Sicer pa so pravila objavljanja objavljena na prvi strani. Pa ne obsojaajte nekoga če ste sam naredil napako in niste nič objavil.

  dr. Vinko Gorenak

 12. Pozdravljeni!

  Preden sem poslal komentar o cenzuri moj prejšnji komentar ni bil objavljen. Takoj za komentarjem uporabnika “domoljub1” je bil komentar uporabnika “Viktorh”. Sedaj se je pa čudežno vmes pojavil še moj prvotni komentar. Morda gre za nesporazum, računalniški hrošč, morda pa prav dobro veste, kaj počnete. Ni važno. Če je vse skupaj res zgolj naključje, potem se vam iskreno opravičujem za neosnovane obtožbe, če pa ste dobro vedeli, kaj počnete, potem pa stvar prepuščam vaši vesti in Bogu. Lep pozdrav,
  Marko

 13. Spoštovani Marko

  Pri mojih letih nisem računalniški ekspert. Ne vem kaj je bilo ampak komentar je objavljen.

  VGorenak

 14. Spoštovani
  BOJEVNIK
  resnica@yahoo.com
  37.18.227.119
  BOJEVNIK
  resnica@yahoo.com
  37.18.227.119aš komentar sem pred objavo začasno zadržal. Nimate namreč pravega imena in priimka. Objavljati pa želite konkretne podatke ki so verjetno relevantni (kdo se je sestal), čeprav jaz teh podatkov nimam. Prav tako želite objaviti trditve o Barbari Brezigar, ki jih jaz ne poznam. Svetujem vam naslednje:
  1. Registrirajte se pod pravim imenom in priimkom in zadeve bom objavil.
  2. Če želite ostati anonimen in objavljati, pa se identificirajte na moj telefon 041 210 410 ali se javite na vinko.gorenak@sds.si da vem kdo ste in z veseljem bom vaše komentarje objavil.

  dr. Vinko Gorenak

 15. Takole bom rekel. Nekateri, se zavoljo dobrobiti države, ne bi smeli nikoli začeti ukvarjati s politiko drugi spet (tu mislim na vas), pa je ne bi smeli nikoli zapustiti. Pogrešam vaše argumentirane debate v parlamentu. Pa vendar…. zakaj se niste, kot vodja kadrovske službe uprli imenovanju Pogačnika na tisto mesto? In drugo, komu ste prijavili ogromno količino denarja neznanega izvora in kakšni koraki so bili izvedeni v zvezi s tem?
  Hvala za vaš cenjeni odgovor

 16. Seveda denar je šel v proračun zakon je bil spremenjen tako da od takrat Krim policija dela zakonito vsaj kar se tega tiče. Izvor so preiskovali drugi kriminalisti ki so bili edini pooblaščeni. No po pol leta je takratna Bajuka vlada padla in jaz sem odšel.

 17. Sodnik, Zvezdan Radonjić JE NAREDIL KAR JE PRAV!
  Sodnik, Zvezdan Radonjić je POVEDAL “KAR ŽE VSI VEMO” (pritiski, grožnje, zrežirani procesi)
  Kljub temu, da JE POVEDAL KAR o “sodstvu” “ŽE VEMO” – JE NA UDARU, KER JE POVEDAL KOT SODNIK!

  “Naše sodstvo”, še vedno “ne loči”?! – kaj je NEDOTAKLJIVOST IN KAJ NEODVISNOST SODSTVA! “BARABE” SO NEDOTAKLJIVE, ZAŠČITENE , POŠTENI PA “NASRKAJO”.
  In še sodba v “imenu ljudstva” – ni me zraven, ne me vpletati… – ZAME JE SAMO SODNIK, ki sodi – Z IMENOM IN PRIIMKOM. On je “odgovoren” (in tudi tisti, ki so ga dolžni spremljati, ocenjevati delo)

  Na vseh področjih naj velja – TISTI, KI SPREGOVORI o nedovoljenih pritiskih, grožnjah, še posebej V SODSTVU, SE GA MORA ZAŠČITITI – ZA VSAKO CENO!…. brez izgovorov. Če tega nismo sposobni, je konec z nami. “Danes si na vrsti ti, jutri jaz” – in tako “lumpi rajajo” – nas tolčejo . Se nič ne spremeni na bolje…kvečjemu na slabše…. Kako je v sodstvu se pozna tudi potem, kako TIHO JE VEČINA! Če je tako – tudi “tišina”, marsikaj pove….pove, da je slabo, da je precej gnilega….v tem “našem sodstvu” namreč.

  Prevečkrat, desetletja… sem bil priča, sem doživljal – vodilni so se spravili nate, sodelavci pa so se jim pridružili, jim pomagali..V najboljšem primeru SO BILI TIHO. Nihče ti ni pomagal,dal podpore – ENI SO BILI PRESTRAŠENI, DRUGI SO TI PA PRIVOŠČILI….Tudi zato smo, kjer smo. In še padamo….

  Upam, da se bo v “sodstvu” enkrat, končno pričelo “čiščenje nesnage”. DA BODO “BARABINI” ŽE ENKRAT – ODGOVARJALI ZA SVOJE DELO. Za tako čiščenje pa so potrebni HRABRI znotraj sodstva Z ZUNANJO POMOČJO, PODPORO Z ZAŠČITO..

 18. Sodnik, Zvezdan Radonjić JE NAREDIL KAR JE PRAV!
  Sodnik, Zvezdan Radonjić je POVEDAL “KAR ŽE VSI VEMO” (pritiski, grožnje, zrežirani procesi)
  Kljub temu, da JE POVEDAL KAR o “sodstvu” “ŽE VEMO” – JE NA UDARU, KER JE POVEDAL KOT SODNIK!

  “Naše sodstvo”, še vedno “ne loči”?! – kaj je NEDOTAKLJIVOST IN KAJ NEODVISNOST SODSTVA! “BARABE” SO NEDOTAKLJIVE, ZAŠČITENE , POŠTENI PA “NASRKAJO”.
  In še sodba v “imenu ljudstva” – ni me zraven, ne me vpletati… – ZAME JE SAMO SODNIK, ki sodi – Z IMENOM IN PRIIMKOM. On je “odgovoren” (in tudi tisti, ki so ga dolžni spremljati, ocenjevati delo)

  Na vseh področjih naj velja – TISTI, KI SPREGOVORI o nedovoljenih pritiskih, grožnjah, še posebej V SODSTVU, SE GA MORA ZAŠČITITI – ZA VSAKO CENO!…. brez izgovorov. Če tega nismo sposobni, je konec z nami. “Danes si na vrsti ti, jutri jaz” – in tako “lumpi rajajo” – nas tolčejo . Se nič ne spremeni na bolje…kvečjemu na slabše…. Kako je v sodstvu se pozna tudi potem, kako TIHO JE VEČINA! Če je tako – tudi “tišina”, marsikaj pove….pove, da je slabo, da je precej gnilega….v tem “našem sodstvu” namreč.

  Prevečkrat, desetletja… sem bil priča, sem doživljal – vodilni so se spravili nate, sodelavci pa so se jim pridružili, jim pomagali..V najboljšem primeru SO BILI TIHO. Nihče ti ni pomagal,dal podpore – ENI SO BILI PRESTRAŠENI, DRUGI SO TI PA PRIVOŠČILI….Tudi zato smo, kjer smo. In še padamo….

  Upam, da se bo v “sodstvu” enkrat, končno pričelo “čiščenje nesnage”. DA BODO “BARABINI” ŽE ENKRAT – ODGOVARJALI ZA SVOJE DELO. Za tako čiščenje pa so potrebni HRABRI znotraj sodstva Z ZUNANJO POMOČJO, PODPORO Z ZAŠČITO..

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!