Ustavite kršiteljico(ja) človekovih pravic Marka Bandellija!

Če ste ob prebiranju naslova tega prispevka pomislili, da sem zapustil SDS in se pridružil levičarjem, se motite. Če boste ta naslov prebrali v kakšnem desnem mediju in boste pomislili, da so ta medij kupili medijski tajkuni iz leve, se tudi motite. Če boste pomislili, da pišem o neznanem državljanu iz Zgornjega Dupleka, in ne o bivšem ministru vlade Marjana Šarca in sedanjem poslancu vladne koalicije in članu stranke Alenke Bratušek, se tudi motite. Prav o njem pišem in prav zanj gre. In pri naslovu vztrajam. To je pa že veliko razlogov, da z branjem tega prispevka nadaljujete.

Dominantni mediji, bolje rečeno leva politična trobila, seveda pomembno vplivajo na zavedanje in opredeljevanje državljanov. Enih bolj, drugih seveda manj. Če bi danes naredili anketo med novinarji levih političnih trobil in bi jih vprašali po demokratičnosti znotraj SDS Janeza Janše in demokratičnosti znotraj Stranke Alenke Bratušek (SAB), bi bili rezultati zapisani opisno seveda precej enoznačni in novinarski odgovori bi bili precej enotni. SDS Janeza Janše, ki ji pripadam že dvajset let, je avtoritarna, skrajno desničarska, nedemokratična, pogosto fašistoidna stranka, v kateri se vsi klanjajo velikemu vodji in brezpogojno izvršujejo njegove ukaze. SAB, ki ji pripada Marko Bandelli, pa je mlada, demokratična, liberalna, svobodomiselna, socialno čuteča, pravična, levosredinsko usmerjena stranka. Toda ali je to res? V nadaljevanju navajam dokaze, da temu sploh ni tako in da so taka stališča zgolj produkt levih političnih trobil, s katerim poneumljajo naše ljudi.

Pa najprej pometimo pred svojim pragom. Dogajanja v SDS poznam že dve desetletji. V tem času sem bil trikrat državni sekretar, enkrat minister, deset let poslanec, več let član ožjega vodstva SDS in še bi se kaj našlo. Dovolim si reči, da SDS dvajset let poznam od znotraj. Nikoli nisem trdil, da je bilo v SDS vedno vse v najlepšem redu in vse v skladu z mojimi željami in prepričanji. Niti slučajno ne. Bili so tudi primeri, ko se s stališči SDS ali Janeza Janše ali drugih posameznikov, nisem strinjal. Nikoli nisem molčal in sem to ne le povedal v ožjem krogu, temveč sem to pogosto zapisal tudi na svojem blogu. Priča temu so bili vedno poslanci ali člani izvršilnega odbora, ki to lahko potrdijo, pa tudi tisti med vami, ki moj blog spremljate že dlje časa. Tudi sicer, v avtoritarni, skrajno desničarski, nedemokratični, pogosto fašistoidni stranki, v kateri se vsi klanjajo velikemu vodji in brezpogojno izvršujejo njegove ukaze, ne bi bil niti pet minut, če bi opisano bilo vsaj približek resnici. Tudi ne bom, če bi se v SDS kdaj kaj takega zgodilo.

Sedaj pa poglejmo še h političnim konkurentom, točneje k SAB Alenke Bratušek, katere član je tudi Marko Bandelli. Danes sem zasledil twitt novinarja Gregorja Preaca, kjer je zapisal takole:

gregor preac‏ @GPreac 5h5 hours ago Je slovenski medijski in politični prostor nek fevd zbirokratiziranih, korumpiranih, ideološko slepih, psihopatskih političnih strank in totalitarnih voditeljev, kjer se samo trguje za preteklost in sedanjost, ni pa vizije in potrebe po prihodnosti?

Na njegov twitt se nisem odzval, ker stvari ne konkretizira in poimensko nikogar ne omenja. Se je pa na njegov twitt odzval nekdanji minister Šarčeve vlade in sedanji poslanec SAB Alenke Bratušek Marko Bandelli. Takole je zapisal:

MARKO BANDELLI – original 😀‏ @BandelliMarko 5h5 hours ago Bi komentiral….a ne smem. Imam prepoved izražanja lastnih misli… To pa je svoboda govora…

Ste dobro prebrali njegov twitt? Marko Bandelli, mislite si o njemu kar hočete, imejte svoje mnenje o njegovih dejanjih v času ministrovanja, pred in po njem, torej tudi v času njegovega županskega in poslanskega mandata, tudi jaz imam svoje ocene in stališča o tem. Toda Marko Bandelli je državljan RS, ki so mu zagotovljene vse človekove pravice, predpisane z mednarodnimi pravnimi akti, Ustavo RS in zakoni.

V Sloveniji veljata dva najpomembnejša akta s področja človekovih pravic in svoboščin. Naj najprej citiram Konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin iz leta 1950. V 10. členu, ki govori o svobodi izražanja pravi takole: »Vsakdo ima pravico do svobode izražanja. Ta pravica obsega svobodo mišljenja ter sprejemanja in sporočanja obvestil in idej brez vmešavanja javne oblasti in ne glede na meje…..«. Na drugem mestu pa naj omenim Ustavo RS, ki v 39. členu govori o svobodi izražanja in pravi takole: »Zagotovljena je svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja…..«.

Ob prebiranju twitta Marka Bandellija sem se zamislil. Državljanu in poslancu Državnega zbora Marku Bandelliju neznana oseba ali več njih, grobo krši z mednarodnimi akti in Ustavo RS ter zakoni zagotovljene človekove pravice. Mož ima torej »prepoved izražanja lastnih misli«. Zato sem se na twitterju odzval takole:

dr. Vinko Gorenak‏ @drVinkoGorenak Replying to @BandelliMarko @GPreac Ja hudo Marko…..Kdo pa vam je prepovedal javno izražanje lastnih misli? To je vasa ustavna pravica. To se na levi menda ne dogaja. Jaz sem 20 let na desni pri @JJansaSDS 3x državni sekretar in 1x minister pa kaj takega nisem doživel. Kako je to mogoče?

Marko Bandelli na moje vprašanje do sedaj ni odgovoril je pa na moj twitt reagiral z »like« kar pomeni, da se z menoj strinja.

Toda na tej točki se ne bom ustavil. Ker se mi v dvajsetih letih članstva in dela v SDS in za SDS nikoli ni zgodilo, da bi mi kdorkoli ukazal, da »ne smem izraziti svojih misli«, je moja dolžnost, da naprej razmišljam in vrtam v smeri iskanja tistega ali tiste osebe, ki Marku Bandelliju tako grobo krši njegove z mednarodnimi pravnimi akti, Ustavo RS in zakoni zagotovljene človekove pravice.

Krog osumljencev za to dejanje lahko po policijsko zožim na le nekaj oseb. Ne verjamem, da je osumljenec kdorkoli od navadnih državljanov, Marko Bandelli, kakršnega poznamo, take prepovedi ne bi spoštoval. Še manj možnosti je, da bi med osumljence prištel Janeza Janšo, Mateja Tonina ali Zmaga Jelinčiča. Krog osumljencev se torej nahaja v koaliciji Marjana Šarca. To so torej lahko Marjan Šarec, Dejan Židan, Karl Erjavec, Miro Cerar, Alenka Bratušek ali morda nad koalicijski šef Luka Mesec. Ker je med vsemi temi njegova politična šefica le Alenka Bratušek, utemeljeno sumim prav njo, da Marku Bandelliju krši omenjene z mednarodnimi pravnimi akti, Ustavo RS in zakoni zagotovljene človekove pravice.

To pa je v popolnem nasprotju s podobo Sstranke Alenke Bratušek, ki naj bi bila  mlada, demokratična, liberalna, svobodomiselna, socialno čuteča, pravična, levosredinsko usmerjena stranka. Tako dejanje glavne osumljenke Alenke Bratušek, bi naša leva politična trobila, vendarle pripisala Janezu Janši in njegovi SDS, ki naj bi bila avtoritarna, skrajno desničarska, nedemokratična, pogosto fašistoidna stranka, v kateri se vsi klanjajo velikemu vodji in brezpogojno izvršujejo njegove ukaze.

Naj se za konec vrnem k Marku Bandelliju. Njegove zgodbe ne boste našli v levih političnih trobilih, upam da jo povzamejo tisti mediji, ki to niso. Marko Bandelli in vsi vi pa se ob tem zamislite.

Obstajata pa še dve možnosti. Glavna osumljenka Alenka Bratušek, ki je asistirala njegovi odstavitvi s položaja ministra, tako da je njegovo »glavo praktično položila na pladenj pred Šarca”, seveda za svoj položaj in plačo, bi Marka Bandellija tokrat lahko na »trdo prijela« in Marko Bandelli bi lahko ukinil svoj twitter račun ali na njem onemel, morda bi le rekel, da je bil »narobe razumljen«. Lahko pa Marko Bandelli stvari vzame tudi v svoje roke in si ne pusti tako grobo kršiti človekovih pravic, ki mu jih zagotavljajo mednarodni pravni akti, Ustava RS in zakoni.

11 komentarjev

 1. Saj se vendar ve, kdo v Sloveniji se tako zelo boji “sovražnega govora”. To je koalicija 5+1. Resnica in kritika pač bolita, nista zaželjeni in ju je treba utišati.

 2. Če bi bili zlobni, bi lahko ugotovili, da je gospod odstopljeni minister in državni poslanec SAB Marko Bandelli zelo hitro na svoji lastni koži neposredno trpko izkusil in občutil protiustavno in protipravno politično cenzuro nad svojo temeljno človekovo pravico do javne besede, nad katero se je še pred tednom v svojih “čivkih” sicer sam naivno javno navduševal ob najnovejših zloglasnih restriktivnih ukrepih Putinove diktature v Ruski federaciji nad pravico ruskih državljanov in množičnih medijev do svobodnega izražanja njihovega lastnega mnenja in političnega prepričanja.
  Prepoved do javnega izjavljanja lastnega mnenja, ki mu jo je očitno izrekla predsednica stranke SAB mag. Alenka Bratušek, je seveda protiustavna in nezakonita ter v nasprotju s temeljnimi človekovimi pravicami in svoboščinami v državah skupnosti EU. Seveda pa mu nihče ne more preprečiti, da ne bi servilno, pragmatično in oportunistično izpolnjeval in izvrševal neustavnih in nezakonitih ukazov in odredb strankarske “šefice”, ki mu je kljub vsemu omogočila najprej prestižno ministrsko in po njenem prezgodnjem zaključku še nadomestno častno poslansko službo z vsemi družbenimi in finančnimi privilegiji.
  Morda pa bo državni poslanec Bandelli zdaj iz lastne izkušnje le dojel, da je ves ta cirkus samooklicanih levičarjev in levih ekstremistov v zvezi z nujnostjo policiujskega in sodnega preganjanja domnevnega “sovražnega govora” izključno in samo v službi ohranjanja ali osvajanja ali popolnega monopoliziranja ene družbene oz. politične skupine na oblasti, ki v resnici ne prenese demokratične pravice do drugačnosti, do demokratično izraženega drugega in drugačnega mnenja in prepričanja ter ki skuša z državnim nasiljem omejevati temeljno človekovo pravico do lastnega mnenja in svobodne javne besede zgolj in samo z lastnimi pristran(kar)skimi političnimi in etičnimi kriteriji ter merili.
  Lahko si le predstavljamo, kako trhle so v resnici temeljne človekove pravice in svoboščine (vključno s svobodo javne besede) v državi RS, kjer je celo legalno in legitimno izvoljenemu predstavniku ljudstva (poslancu v DZ RS) odvzeta pravica do javnega izražanja s strani strankarske prvakinje in kjer se državni poslanec pred vso javnostjo prostovoljno uklanja samovolji strankarske šefice na škodo svojih v ustavi in zakonodaji ter v mednarodnih konvencijah varovanih in garantiranih temeljnih človekovih pravic.

 3. Enkraten opis, ki je hkrati tudi živ dokaz, da je vsak posamezni osebek na strani leve politične opcije, pa naj gre tu za politika, državnega uradnika, novinarja, sodnika, poslovneža, profesorja…, izključno in samo zaradi osebnih koristi. Tako je bilo v komunistični Jugoslaviji in tako je še danes v demokratični Sloveniji.
  Levičarji niso ne mazohisti, ne tepci, niti žrtve kršenja človekovih pravic. So preprosto prostovoljci prodanih duš.

 4. Ja , seveda, prima, g.Gorenak, povedano, seveda.
  A že sestavljate knjigo, ki bi nauj bila sestavljanka Vaših blogovskih spisov ? Će še ne, bilo bi fajn, finu fajn.
  Naslov bi lahko bil skrajšani Nežmahov naslov nj.bukle, samo: Ogledala Udbokučanizma
  ——————————————————————————————————————————-
  Namreč , Nežmahova Ogledala Komunizma potrebuje nadaljevanje in to nadaljevanje v različnih smereh, ena bi se imenovala Gorenakov klanec. Recimo.

  UDBOKUČANIZEM, tlakovanje slovenske poti s Komunisti v Pekel

  Kar definitivno že zdavnaj ni več Komunizem, ne zamrznjeni Komunizem, ne Socializem, ne Demokratični socializem, niti ni Socializem “Človeškega obraza”-ki to tudi nikoli ni bil, ni Demokracija, niti ne Demokratura, ni dovolj, da bi bilo Organizacija, Mafija ali Banda Štirih- Kučangolobičtošroter, niti ne more biti samo Udbomafija, ampak, kar naj ima delovno ime, dokler se ne pogrunta bolj kunštno povednega – Udbokučanizem – kajti ta kompleks lahko da pove skoraj vse jako na kratko…

  Vzpodbudil me je g. JOŽA s svojim kratkim skokom v iskanje definicije Levičarja. Zanimivo, da, prostovoljci prodanih duš – zelo mi je všeč in dejansko je to tako.

  PREDLAGAM vsem bralcem, da poiskusimo nekako sestaviti definicijo Levičarja, Levuharja, ki ni ne tič , ne miš, ne Komunist, ne Baraba, ne Udbaš, ampak tudi Baraba, Tat, Lopov, zamrznjeni političar, pleteničar, nakladač, prodana duša, krščanarski socialist, član ZZB in Cerkve, Yugonostalgik, titofil, Miličar, skratka vse, kar ga dela, poustvarja, generira, prikazuje, skriva, oplaja, vzdržuje in drži pri tako bogatem životarjenju…

  Srbijanci so sestavili devet modelov, prototipov Komunista, da vidimo kaj lahko ponudimo iz bogate zakladnice komunističnega snega, ledu in ognja izpod Triglava prav Slovenci, muško i žensko, naravno, pobogu Brate!

  Še par dni in udarila se bosta slovenski Stalin in kanadski/svetovni Petersson, od Petra sin – da vidimo
  najnovejše iz svetovnega cvetobera Rdeče ali Bele Sreče na planeta Zemlja, ravno zdaj, ko Ruski car Putin Grozni vozi vojsko v Venezuelijo, da ljudstvu olajša in pomaga iz globoke brozge rdeče Smrti.

  Ivek Kramberger, Magdalena Gornik, Ivanka Škrabčeva, Lojze Grozde inj Izidor Završnik-Kolbe, skrajni čas je , da posredujete pri Najvišjem v našo pomoč !
  ČASA ZELO ZMANJKUJE !

 5. Odlično podana dejstva in satirično nakazane domneve v pravo smer! Skratka, s političnim kladivom ste zadeli žebljico na glavico.

 6. Danes je res nov dan, spošt.g.Gorenak.
  V slovenski eter pošiljate resnično novodobna Zavezna sporočila.
  Lahko tudi : Apostolska, pričevalska-ki sporočajo in terjajo.Konkretno. Hvaležni smo Vam.
  AMPAK.
  Slovenska Kalvarija se krohota naprej.
  Tov.Bandelli je v Vaši zgornji zgodbi res junak zgodbe, brez, da obravnavamo kaj je on sam počel v kolesju istega peklenskega cirkusa, katerega del je postal zdaj še kot ustrahovana žrtev.Zanimivo bo spremljati kam se bodo vrtinčili vetrovi, ki bodo obutali vpletene akterje in akterko.Zanimivo bo tudi dočakati resnično izkristaliziranje, za katerega želimo, da pride. Nočem biti žleht , ciničen ali celo sadistično nastrojen-ampak kazano je, da odhajamo v čas, ko bo jokalo še preveč otrok – tov.Bandelli
  marsičesa ni razumel, ko je bil na pravi strani, mogoče bo zdaj veliko lažje.

  Vsem skupaj, realistom, socialistom, na dveh ali več stolih sedečim kruhoborcem, koritarjem in rentnikom, Žižkofilom in bralcem Peterssona ter , še posebej častilcem krvave OF Revolucije, ki je za seboj pustila nepokopanih desettisoče žrtev v slovenski zemlji tale preblisk-samo zato, ker je eden zadnjih, najnovejši in kliče po zelo osebnih razmislekih in po zaustavitvi krvave satanske furije, ki spet blazni Slovenijo, torej, izvolite, ker se premalokrat bere in premalokrat sliši:

  http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/%C2%BBbil-sem-mrtev-in-sem-pristal-v-peklu%C2%AB?Open

  Zgoraj sem nekoliko opisal kaj in kdo ubija slovensko bivanje in sožitje enakopravnih ljudi dela nemogoče in sem z njim mislil krvavo resno, da se nekdo zamisli in zaustavi ter resno razmisli o
  svetovno uveljavljenem majavem, sicer, ampak o REDU in s tem v zvezi z Resnico, Pravico in Svobodo.

  In na koncu: ZLOČIN ima vedno konec. Ime mu je KAZEN.
  In to ne samo zaradi svetovnega viška človečanske pisane pripovedi velikana iz naroda Rusov, ki je sam bil krvavi Boljševik.
  Vse spisano je resno kot Smrt sama. Nič več in nič manj. Potem je samo še Tema ali pa je Luč.Pika.

 7. Spoštovanji g.Gorenak!
  Moj včerajšnji, torej drugi, dopolnilni prispevek, ideja je priletela čisto naključno in mimogrede, ni bila tendenciozna, versko – ideološka ali kakorkoli intruderska – čisto lepo sem želel oplemenititi resnost omenjanja Pekla v gornjem odstavku, ki ga pišem z Veliko. Res je, g.Gorenak, resno mislim, da letimo, oz.smo dejansko z pol riti že v Peklu – mnogi pa tega ne razumejo- ne razumete, ne prebavljate, še manj verjamete.Mene to absolutno ne moti. Smo pač vsi drugačno drugačni in vsi svobodni.
  AMPAK, da mi komentar , ki strašno fino dopolnjuje moj prvi tekst, z pripeto povezavo na člančič v Družini na temo aktualnega in pričevanjskega de facto Pekla, ki jih ni veliko, pobrišete iz bralne scene, to pa ni lepo in nikakor ni prav. “Nisem si mislil, da je to tako pri Vas.”
  V redu. Sprejemam, se ne pritožujem.
  Zato pa Vas, dr.Gorenak, zdaj prosim, da pobrišete in vržete v koš še moj osnovni komentar o Udbokučanizmu, (smrtno resnem) tlakovanju slovenske poti v Pekel.
  Hvala lepa za vse.

 8. Spoštovani

  Ne vem da bi kakšen vaš komentar brisal. Dopuščam možnost pomote ker to pogosto urejam iz telefona. Prosim komentar se enkrat posljite

 9. V povezavi s tem.
  Spoštovani Dr. Gorenak, kakšno je vaše mnenje o politiki cenzure komentarjev na Nova 24 tv http://nova24tv.si/novosti/obvestilo-pravila-komentiranja-na-spletnem-portalu-nova24tv/?
  Še posebej točke:
  1. Komentiranje je privilegij, ne pravica.
  5. Neprimerno vsebino prijavite, da jo lahko izbrišemo in provokatorje ter trole blokiramo.
  in
  11. Ta pravila ne morejo v nobenem primeru biti interpretirana drugače, kakor odloči Nova24TV.

  Še posebej sta zame sporni prva in peta točka. Komentiranje je privilegij? Resno? In prijavljamo naj neprimerno vsebino? Kaj je pravzaprav neprimerna vsebina? Kje je definirana?
  Vem, da niste urednik tega portala, a ta televizija in portal sta bila predstavljena kot nov, svež piš v zatohlosti naših agitatorjev na drugih medijih, vendar zelo cenim in spoštujem vaše mnenje o tem, zato me odgovor zelo zanima.
  Zase lahko rečem, da sem od te samocenzure omenjeno televizijo in splet prenehal spremljati.

 10. Hvala lepa,g.dr.Gorenak!
  Moj komentar “27/03/2019 ob 13:40 ” je zdaj nazaj.
  Ni ga bilo dva dneva.
  ——————————————————————-
  Poslal sem ga, čakal potrditve, komentar je izpuhtel, čakal sem en dan, da se mogoče pojavi pa se ni-
  -seveda sem imel lastno predstavo o tem zakaj “ga ne marate” in me je malo zasukalo.

  Razumem, da je vse tako kot se je bilo namenilo, sam povlečem svoje besede nazaj, zato,lepo prosim da pobrišite moje pritoževanje “28/03/2019 ob 08:07 “-če je Vam tako v redu.
  Najlepša hvala, da omogočate, da kaj povemo!
  Krasen dan še naprej! Goglonaj!

 11. “MARKO BANDELLI – original 😀‏ @BandelliMarko 5h5 hours ago Bi komentiral….a ne smem. Imam prepoved izražanja lastnih misli… To pa je svoboda govora…”

  MARKO BANDELLI…..
  Se morda boji, da bi ga nenadoma začelo boleti uho in bi trajalo in trajalo……
  tako kot nekoč Boruta Pahorja …V kliničnem centru ga je nato obiskal sam Joseph Mussomeli – izgovoril “čudežne besede” v stilu: “Pahor je moj prijatelj”…….in nekako se je, za Pahorja – “čudežno izšlo”…..
  Je spet predsednik.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!