Medijski umor Borisa Štefaneca

Pretekli četrtek so me povabili v oddajo »Argument« na Planet TV. Tema naj bi bila korupcija. Vseh sogovornikov še niso imeli, a pristal sem na sodelovanje. Toda izkazalo se je, da osnovna tema sploh ni bila korupcija in njeno stanje v Sloveniji ampak je šlo preprosto za medijski umor šefa KPK Borisa Štefaneca. Če bi poznal celoten koncept oddaje bi moje sodelovanje seveda zavrnil.

Ne zanimajo me notranje razprtije v KPK, vezane tudi na finančno poslovanje KPK in nepravilnosti, ki so jih očitno zagrešili uslužbenci KPK, o tem nisem vedel nič in sem za njih izvedel šele v oddaji sami.  Štefanec bi v tem primeru vsekakor moral ravnati ostreje do podrejenih uslužbencev. Se pa zagotovo ni mogoče strinjati z nekaterimi stvarmi, ki so se v oddaji zgodile. Naj jih naštejem vsaj nekaj.

 • Nedopustno je da delo KPK in Štefaneca ocenjuje Drago Kos, ki je v postopku pred KPK v zvezi z delom njegovega podjetja v NLB. Taka oseba preprosto ne more dajati objektivnih ocen.
 • Očitati Štefanecu konflikte z njegovo nekdanjo namestnico Almo Sedlar je povsem neprimerno, saj si Štefanec konfliktne Alme Sedlar ni izbral sam, izbral mu jo je predsednik države. Več ali manj pa je bilo že takrat jasno, da je imela konflikte v vseh službah, ki jih je do takrat opravljala.
 • Število koruptivnih dejanj in število kaznivih dejanj korupcije v Sloveniji neposredno povezovati z delom KPK in uspešnostjo KPK je milo rečeno neumno. Najmanj korupcije zaznavata Švedska in Danska, ki služb kakršna je KPK sploh nimata, največ korupcije pa je zaznati tam, kjer imajo službe kakršna je naša KPK (v glavnem države nekdanje Jugoslavije, Albanija in Moldavija).
 • Sploh pa je število prijav, ki jih je prejemala KPK v času Klemenčiča in število prijav, ki jih prejema KPK danes (to je padlo iz nekaj manj kot 1900 na okoli 500) neumno povezovati z uspešnostjo Štefaneca. Klemenčič je bil dejansko medijski gromovnik na temo korupcije in z dominantnimi mediji je ustvaril vtis, da je edini pravi borec zoper korupcijo, od tod veliko prijav korupcije KPK, Štefanec pa se v medijih ne pojavlja in dela, zato seveda manjše število prijav korupcije.
 • Kakršnokoli prijavljanje sumov korupcijskih kaznivih dejanj KPK kadarkoli, pa je tako ali tako čista neumnost. KPK ne pod Klemenčičem ne pod Štefanecom nima policijskih pooblastil za preiskovanje sumov korupcijskih kaznivih dejanj, zato je KPK v tem smislu le poštni nabiralnik za policijo in vsakega dne, ko se take prijave zadržujejo na KPK je škoda. Torej je povsem nepomembno ali je ta nabiralnik velik ali majhen.
 • Še največji problem pa je seveda vsebina dela Klemenčiča in sedaj Štefaneca. Klemenčič je svoje delo opravljal dejansko kot politkomisar leve politične opcije in to dobesedno. Ne spomnim se odmevnega primera, kjer bi s prstom pokazal na vidnega levega politika. O korupciji je veliko govoril, tudi o tisti v NLB, nikoli ni omenil nikogar z imenom in priimkom, nenazadnje pa je s poročilom o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank dobesedno nezakonito »vrgel« drugo Janševo vlado. Kot vemo je sodišče poročilo kasneje razglasilo za nezakonito, Klemenčič pa je postal minister. Štefanec pa udari levo in udari desno, med drugim je zaposlitev Boštjana Škrleca na mestu generalnega sekretarja Vrhovnega državnega tožilstva, gladko razglasil za koruptivno ravnanje takratnega prvega in skrajno levega tožilca Zvonka Fišerja. Česar takega Klemenčič ne bi naredil nikoli.

Oddaja Argument na Planet TV je izpadla kot je. Ponavljam, če bi poznal koncept oddaje v njej ne bi sodeloval, ker sedaj vem, da je šlo za medijski umor Štefaneca in nič drugega.

Pa da ne bo prav nobene trohice dvoma. Štefaneca ne zagovarjam. Ko je bil pred štirimi leti  imenovan na ta položaj, smo v SDS s posebno sejo DZ problematizirali njegovo imenovanje. Zakaj bi ga torej danes branil? Nobenega razloga za kaj takega ni. Oprostite, en razlog pa je. Pošten odnos do dela človeka, ki si ga sicer nisem želel na tem mestu, vem pa, da delo opravlja veliko bolje od svojega predhodnika.

5 komentarjev

 1. Problem je 0,8%. Ne gre za alkohol v krvi, kakor bi se dalo sklepati. Mislim da je navedeni del procenta tisto merilo, ki postaja in je priznano za splošno nevarnost leve politične opcije. Upam,da počasi razumete za kaj gre. Namreč 0,8% je tisti delež pri katerem levca popeni in uspostavi barikade. To je namreč procent osnovnih šol, ki lahko razgradijo slovensko šolstvo. Menim, da je takšen procent znak za splošni alarm na vseh področjih. Tudi pri KPK.
  Štefanec je bil izbran in postavljen za to, da 100% izvaja naloge, ki bi mu jih moral servisirati CK v ilegali. Mož se je prekršil in je za omenjeni delček procenta prekoračil pričakovanja, s tem pa je padel v nemilost. Potrebno ga je “odžagati”, tako kot se to dogaja s katoliškimi osnovnimi šolami.

 2. No ja, vsaj pošteno se je obnašal do političnih nasprotnikov in mu ni bila glana tema IJJ.

 3. V zvezi s KPK je največja zabloda, da lahko politično imenovana komisija, imenovana s strani neposredno izvoljenega prvega politika v državi, predsednika RS Boruta Pahorja, učinkovito opravlja vlogo protikorupcijskega oznanjevalca in preventivnega “vzgojitelja” ter obenem kvalificiranega raziskovalca in preiskovalca koruptivnih tveganj in dejanj, pristojnega in kvalificiranega tožilca ter neodvisnega in kvalificiranega (raz)sodnika. Več kot jasno je, da v demokratični državi, kjer vlada delitev oblasti na zakonodajno, izvršno in sodno vejo, en organ ne more biti obenem tožnik in sodnik. Žal je v tej smeri zavajal javnost tudi omenjeni televizijski izvensodni tribunal pod zvenečim in popolnoma zavajajočim naslovom Argument. Žal le še en primer politikantske in populistične zlorabe medija ter vseh sodelujočih v njem ter porazne medijske, politične in kulturne neprofesionalnosti s strani voditelja in soavtorjev oddaje ter preveč strpnih in popustljivih sogovornikov. Ko so sogovorniki zaslutili zli namen medijske inkvizicije predsednika KPK in KPK v celoti, bi morali nemudoma odkloniti nadaljnje sodelovanje in zapustiti studio.

 4. Sprašujem ali je Varuhovalec človekovih pravic že pričel delati.

  Ta institut slovenske države bi moral delati tako učinkovito, kot da bi bil pokojni Ivan Kramberger
  in bi rdečekriminalna svojat trepetala pred njim 24 ur na dan!

  A mislite, da je prevzel posle od potuhnjene neučinkovite čuvajnice tekovin Rdeče Kučanove Garde?

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!