Vilfan, Kobal, zagate levih političnih trobil in usoda Tine Kosi

Sam sebi pogosto zastavim vprašanje, kaj bi bilo….če bi bilo? Te dni odmevata dve aferi, afera Vilfan in afera Kobal. V primeru prvega gre za očitnega davčnega utajevalca, v primeru drugega pa za plagiatorja in goljufa. Ob tem imajo naši dominantni mediji seveda hud problem. Oba sta namreč etablirana in zaprisežena politična levičarja. Vilfan je dejansko v večji meri levi politični kameleon, Kobal pa zaprisežen, že žaljiv, skrajni levičar.

Zamislite si hipotetično situacijo, ki se nikoli ni zgodila in se seveda nikoli ne bo. V prispevek Bojana Požarja, ki ga najdete TUKAJ,  namesto imena Peter Vilfan vstavite ime Vinko Gorenak. Takoj za tem se vprašajte kakšne bi bile reakcije dominantnih medijev?

Zamislite si še eno hipotetično situacijo, ki se seveda ni zgodila in se seveda nikoli ne bo. V prispevek Reporterja, ki ga najdete TUKAJ namesto imena Boris Kobal vnesite ime Vinko Gorenak. Tudi v tem primeru se vprašajte, kakšne bi bile reakcije dominantnih medijev?

Na gornji dve vprašanji, si odgovorite sami, sam pa si predstavljam reakcije dominantnih medijev v obliki večdnevnih prvih in udarnih novic na nacionalni televiziji in na POP TV, ter seveda v levih političnih trobilih Delo, Dnevnik in Večer, ki bi me nekaj dni “rolali” na prvih straneh z velikimi črkami.

Toda nič od tega, kar bi se zgodilo meni v njunem položaju, se njima ni zgodilo. V primeru Vilfana so leva politična trobila molčala več dni. Nobeno od levih političnih trobil ni o zadevi Vilfan niti poročalo. Šele po več dnevih so leva politična trobila objavila nekakšen odgovor Vilfana, ki ga je poslal svojemu šefu Šarcu in nacionalni tiskovni agenciji. Po več dnevi, pa tudi Šarec še kar molči. Povsem mogoče je, da bodo leva politična trobila skušala zadevo Vilfan čim prej pozabiti in pomesti pod preprogo.

Situacija v primeru Kobala pa je zgolj na videz bolj transparentna in jasna, poudarjam zgolj na videz. Jasno in neodvoumno sporočilo vodje Slovenskega ljudskega gledališča Celje Tine Kosi, tudi leva politična trobila pač niso mogla spregledati in ignorirati, čeprav bi to najraje strorila. O plagiatorstvu in goljufiji Kobala so pač preprosto morala poročati. Toda nacionalna televizija je objavila celo prispevek v katerem se sklicuje na Teo Rogelj, prispevek pa v celoti relativizira plagiatorstvo. Prispevek si preberite TUKAJ. Nikoli do sedaj nisem razmišljal o tem, da neham plačevati RTV prispevek, sedaj pa o tem resno razmišljam.

V čem je torej razlika med menoj in Vilfanom ali Kobalom in poročanjem levih političnih trobil? Leva politična trobila od nacionalne televizije, ki jo plačujemo vsi, do POP TV, ki je nastala 15. 12. 1995, Dela, Dnevnika in Večera, pač opravljajo povsem enako nalogo, kot so jo imela v enopartijskem sistemu. Njihova naloga nekoč je bila ta, da so poročali tako, kot so si to želeli takratni oblastniki, to je bil edini pogoj za njihov obstoj. Današnja situacija pa je dejansko povsem enaka in poročanje levih političnih trobil je povsem enako le da so partijske oblastnike zamenjali z levimi političnimi spreobrnjenci, ki nam vladajo od leta 1993 (Demosovo vlado ne štejem v to) do danes z izjemo štirih let prve in leta druge Janševe vlade. In še odgovor na vprašanje v čem je torej razlika med Vilfanom, Kobalom in menoj? saj odgovor poznate, Vilfan in Kobal sta zaščiteni vrsti levih politikov, ki leva politična trobila morajo ščititi in braniti, jaz pa v to kategorijo pač ne sodim.

Še stavek ali dva o šefici celjskega gledališča Tini Kosi. Ne poznam je in pojma nimam ali sodi v levo ali v desno politično hemisfero ali pa nikamor. Očitno je le to, da sodi med poštene državljane. Moj poklon njenemu pogumu v zadevi Kobal. Toda ne vem, če se zaveda kaj za levo politično hemisfero, njeno spoštovanja vredno dejanje, sploh pomeni? Upam si napovedati, da je njene šefovske kariere v času levih političnih vlad za vekomaj konec. Če pa se motim, bom pa seveda vesel.

 

7 komentarjev

 1. Pred dnevi sem si ogledal leljakovo predtavitev knjige Speča udba, ki je bila izvedena v Novi Gorici, par let nazaj, seveda.
  Zakaj to omenjam, zato, ker je Slovenija imela največ udbovce glede na število državljanov v tedanji Sloveniji. Približno tako kot Stazi v bivšem DDRu.
  Večina teh ljudi je še živečih, njihova politična in drgačna opredelitev pa se je prenesla na otroke.
  Zato, g. Gorenak, ne bomo nikoli vsi enako obravnavani pred zakonom in MS mediji v Sloveniji.
  Žal je tako, in včasih se vprašan, če imam prav, ker sem ponosen na svojo narodnost in svojo domovino.

 2. Rečem lahko le to:
  Komunistom je uspelo. Malo delaj, malo kradi in “pošteno živi”. Generacijam, ki smo doživljali negativno selekcijo v titoizmu, je ta trenutna moralno-politično-ekonomska situacija zelo znana. Komi balkanskim nostalgikom je uspela klima, v kateri se počutijo “domače”. Kaj pa sedaj? To bodo delali, dokler bodo imeli pogoje. V primerjavo so, kot cvetenje morja (rdeče alge). Ko se okolje stabilizira, tudi alge odmrejo.
  Okolje pa se bo stabiliziralo in utišalo to rdečo kloako, z glasnim, preglasnim, vpitjem po poštenosti. Z vsemi topovi opozarjati in razkrinkavati ta etno rdeči kriminal.
  “koliko bo resnica glasnejša, toliko bo neresnica tišja”

 3. Super ste napisali, natancno tako kot je res. Vsa pohvala vasim komentarjem.

 4. Tudi moje spoštovanje Tini Kos, verjetno se bodo vaše napovedi izpolnile, vendar je poštenost in pokončnost vredna tudi tega !!!
  Verjetno se kobalu ne bo nič hudega zgodilo, morda mu niti z lažjo dobljenega honorarja (13 tisočakov) ne bo treba vrniti. Je pa neskončno sladko, da so ga bili tudi levi mediji prisiljeni izpostaviti in se sedaj vesolja Slovenija smeje temu pič…skemu petelinu !!!

 5. Ja, g. Gorenak, popolnoma prav imate. A kaj, ko pa je situacija v Sloveniji pač taka kot je, in taka bo tudi, kot zgleda ostala.
  Zakaj?
  Zato, ker je dejstvo, da 65% slovenskih državljanov voli levico in bo očitno tudi tako ostalo!
  Zakaj?
  Samo prve demokratične volitve so bile navidezno drugačne, ker se še ni vedelo kako bo, ko so se v Demos infiltrirali naročeni in oportunisti in s tem politično sliko takrat izkrivili. To je bilo evidentno razvidno in potrjeno ob razpustitvi Demosa.
  Zakaj takšen odstotek levih volivcev?
  Levica (beri bivši komunisti), ki je, in še vedno obvladuje državne ustanove in državni kapital, s tem privablja pohlevne in do obisti preračunljive kvazi somišljenike (med katerimi je zelo velik odstotek intelektualcev), so potencialni njihovi volivci, saj vedo, da bodo lahko ob izvolitvi njih na oblast, obvladovali svoje pozicije, kot priskledniki.
  Torej kdo so levi volivci?
  To so, bivši komunisti in oportunisti, ki so priseljenci, zaposleni v državni upravi, paradržavnih ustanovah, člani nevladnih organizacij in novinarji vladnih trobil. Vsi ti imajo koristi od kontinuitete privilegijev do črpanja proračunskega denarja.
  Zato se v Sloveniji ne more spremeniti na bolje, razen, če bi se zgodil čudež, da bi desnica zmagala vsaj dva mandata in bi s tem pridobila prej omenjene preračunljive volivce.
  Strah, da se ta praksa prekine je bil evidenten ob sestavljanju zadnje koalicije – samo z Janšem ne…
  Z mojim komentarjem, nisem imel namena zmanjšati pomena vaše borbe za boljšo Slovenijo g. Gorenak. Nasprotno, zelo visoko vas cenim in podpiram!

  Marjan Stanič, eden prvih sto ustanoviteljev takratne SDZS, zdaj SDS.

 6. Zdaj pa k bistvu: slovenska zamolcana zgodovina, Kardelj, Kidric, Macek, …Kucan. Ce izvzamemo Macka, ostanejo trije Kji! Dokler slovenstvo ne bo zacutilo potrebe po resnicni zgodovini, bomo sicer 78% kristjani po veri in 68% bebavi volivci in volivke. In za konec: klobuk dol g. Jansi, da vzdrzi. A ima vizijo, zato nas je, SDSovcev veliko in se vec! Samo zdrzati bo treba, kajti Bog dolgo casa caka, da udari, ko pa udari, zaboli. In levake bo bolelo , kajti resnica boli.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!