Vladajo nam »pisarniški molji« 12 01 2019

Pred dnevi sem snemal oddajo »Objektiv« na Nova24TV, ki jo je prvič vodil Aleksander Pozvek. Okvirne teme so bile sicer znane, podrobna vprašanja pa niti slučajno ne. To je tudi okvir v katerem običajno pristanem na taka ali drugačna snemanja. Pomembna se mi zdi namreč novinarska svoboda, da v okviru okvirnih tem novinar vpraša karkoli. Pred dnevi so me klicali iz Radia Ognjišče v želji, da komentiram najnovejše dogajanje v družbi 2TDK – drugi tir. Ponudbo sem vljudno zavrnil z jasnim razlogom, da nekaj vem o politiki, notranjih zadevah in pravosodju, o financah in gospodarstvu pač ne veliko. To sta običajno moja dva okvira odzivanja na vabila medijev. Ob vsej novinarski svobodi in kreativnosti, pa vendarle pristajam na komentiranje zadev, ki jih vsaj približno poznam.

V omenjeni oddaji »Objektiv« smo bili torej dogovorjeni za okvirne politične teme vezane na delo vlade in podobne stvari. Kar malo streslo pa me je, ko je novinar predvajal zadnji prispevek, vezan povsem na gospodarstvo, točneje na odnos vlade do gospodarstva. Med predvajanjem sem razmišljal, kaj bo novinar sploh vprašal in kaj naj na njegovo vprašanje sploh odgovorim. Tematike namreč sploh ne poznam. Vprašanje, ki je sledilo, se je nanašalo na odnos vlade do gospodarstva. Tudi v takih trenutkih se moraš znajti. Na vprašanje novinarja sem odgovoril z napovedjo, da bom analiziral dosedanje zaposlitve predsednika vlada in ministrov z vidika njihovega dela v gospodarstvu in v javni upravi in da je stvar predvidljiva. Izrazil sem predvidevanje, da vlada gospodarstva pač ne razume, ker njeni člani večinsko v gospodarstvu, verjetno sploh niso delali. Sem pa pred kamerami javno obljubi, da bom naredil analizo dosedanjih zaposlitev predsednika vlade in ministrov, ter ugotovitve javno objavil. Ta prispevek je namenjen točno temu.

Analiziral sem torej dosedanje zaposlitve predsednika vlade in ministrov z vidika dela v gospodarstvu in dela v javni upravi. Kar nekaj težav sem imel pri tem. Uradni življenjepisi predsednika vlade in ministrov so dostopni zgolj in samo posredno, pa še to precej zamotano. Pri predsedniku vade in ministrih sem se zato poslužil funkcije Google – o vladi – o ministrstvu – vodstvo. Na ta način sem prišel do vsaj približnih podatkov, ki jih objavljam v nadaljevanju.

Javno objavljeni uradni podatki:

Marjan Šarec – predsednik vlade, nima v gospodarstvu niti dneva delovne dobe, v celoti je delal le v javnem sektorju.

Ksenja Klampfer – ministrica, nima v gospodarstvu niti dneva delovne dobe, v celoti je delala le v javnem sektorju.

Andrej Bertoncelj – minister, ima v gospodarstvu 25 let delovnih izkušenj, tako piše v uradnem življenjepisu, podrobnosti pa so precej zamegljene.

Zdravko Počivalšek – minister, ima v gospodarstvu 25 let delovnih izkušenj, kar je naravnost odlično.

Alenka Bratušek – ministrica, nima v gospodarstvu niti dneva delovne dobe, v celoti je delala le v javnem sektorju.

Jernej Pikalo – minister, nima v gospodarstvu niti dneva delovne dobe, v celoti je delal le v javnem sektorju.

Rudi Medved – minister, nima v gospodarstvu niti dneva delovne dobe, v celoti je delal le v javnem sektorju.

Aleksandra Pivec – ministrica, nima v gospodarstvu niti dneva delovne dobe, v celoti je delal le v javnem sektorju.

Dejan Prešiček – minister, nima v gospodarstvu niti dneva delovne dobe, v celoti je delal le v javnem sektorju.

Boštjan Poklukar – minister, nima v gospodarstvu niti dneva delovne dobe, v celoti je delal le v javnem sektorju.

Karl Erjavec – minister, iz njegovega življenjepisa ni vse jasno, kaže pa, da bi lahko štiri leta od že skoraj štiridesetih let delovne dobe, delal v gospodarstvu.

Jure Leben – minister, tudi njegov življenjepis ni čisto jasen. V Veliki Britaniji naj bi delal na Transportnem inštitutu na področju ocenjevanja transportnih sistemov, kar ne kaže na neposredno gospodarsko dejavnost. Dela naj bi tudi v Pivki na centru za obnovljive vire, kar spet ni čisto jasno ali gre za gospodarstvo ali ne, vse ostalo njegovo delo pa je v javnem sektorju.

Andreja Katič – ministrica, nima v gospodarstvu niti dneva delovne dobe, v celoti je delal le v javnem sektorju.

Samo Fakin – minister, nima v gospodarstvu niti dneva delovne dobe, v celoti je delal le v javnem sektorju.

Miro Cerar – minister, njegov uradno objavljen življenjepis se je začel leta 2014, ko je postal predsednik vlade, šele iz nadaljevanja lahko razberemo, da pred tem nima v gospodarstvu niti dneva delovne dobe, v celoti je delal le v javnem sektorju.

Iztok Purič – minister, ima dvanajst let dela v administrativnih službah gospodarstva.

Peter Česnik – minister, ima 32 let delovne dobe v avstralski kontroli letenja.

Odgovor novinarju Aleksandru Pozveku

V oddaji »Objektiv« sem na vaše vprašanje odgovoril kar točno. Tisti, ki nikoli niso delali v gospodarstvu – gospodarstva pač ne razumejo. Analiza dela sedanjega predsednika vlade in ministrov pokaže naslednje:

Kar 11 članov sedanje vlade od 17. nima v gospodarstvu niti enega dneva delovne dobe. Le en sam minister (Zdravko Počivalšek), ima v gospodarstvu najmanj 25 let delovne dobe, drugi (Andrej Bertoncelj) pa naj bi jih toliko imel. Dva ministra (Karl Erjavec in Jure Leben) naj bi gospodarstvo celo »povohala«. Kadrovsko službo podjetja (Purič) in kontrolo letenja (Česnik) težko štejemo za neposredno gospodarstvo, prej gre za pisarniško delo. »Ali vlada torej razume gospodarstvo«? Odgovor je jasen: Sploh ne, tudi razumeti ga ne more«.

5 komentarjev

 1. Moj dodatek o pisarniških moljih.
  Za izdajo dovoljenj za invidualno gradnjo imajo ti molji in njihovi šefi določen čas za dopolnitve k zahtevkom in za izdajo dovoljenj.
  V meni najbližjem primeru pa se ti zakonsko predpisani roki podaljšajo za petkrat več.
  Čas teče z njim pa se vsaka zamuda pri gradnji močno pozna, seveda v negativnem smislu in na škodo invidualnega graditelja.
  Tudi o tem, denimo, kakšno hišo ali objekt želi graditelj imeti, odloča država, sosedje, elektro, cestno podjetje, vodovod in drugi, samo graditelj in financer ne.
  Da ne bom omenjal še inšpecijskih služb, ki skrbijo za čisto, lepo in varno okolje, pri tem pa pozabljajo na Kemis, Magno, Jedersko elektrarno itd.
  Ne motijo jih tudi gozdovi, ki se z vsakim dnem spreminjajo v odlagališča odpadkov in dreka od ileganih migrantov. Tako imamo pri nas.

 2. Če v tolikšni meri prevladujejo v vladi ljudje, ki niso nikoli zaslužili niti centa v realnem sektorju ali celo v podjetjih oz. podjetništvu v zasebni lasti, potem ni čudno, da imajo privilegirani javni sektor in sindikati javnega sektorja tolikšno moč in popolno premoč nad zasebnimi delodajalci ter lastniki kapitala tako v ekonomsko-socialnem svetu kot tudi v vseh ostalih državnih organih in ustanovah ter da so delodajalci in zasebni lastniki kapitala ter potencialni investitorji celo nenehoma populistično in sovražno odrivani, diskreditirani ter stigmatizirani kot medijsko razvpiti sovražniki “delavskega razreda”.
  V globoko razdeljeni in pogubno medsebojno izključujoči RS nimamo le permanentnega in vse globljega zgodovinsko in ideološko motiviranega nasprotja med politično “levico” in “desnico”, ampak tudi nasprotje med delodajalci in delojemalci, med lastniki kapitala in njegovimi porabniki, med fanatičnimi zagovorniki in uresničevalci nekritične in zapravljive delitve skupnega BDP po načelu mrtvoudne uravnilovke “enakih želodcev” ter vse bolj redkimi privrženci in protagonisti prebojnih podjetniških, inovatorskih in proizvodnih dosežkov ter presežkov, ki nas edini še držijo “nad vodo” gospodarske uspešnosti in socialne dostojnosti v kruti mednarodni konkurenci.

 3. Kako torej pojasnjujete vaše dosedanje udejstvovanje v slovenski politiki? Mar ni res, da vsak poslanec, ne glede na izobrazbo in izkušnje, vpliva tudi na gospodarstvo?

 4. Gospod
  Einštajni Veliki
  car@hotmail.com
  37.18.227.119 seveda niste Einstein ampak navaden skrivač, ki si ne upa objaviti imena in priimka, zato vaš komentar, ki je neumen, in nima nobene zveze z vsebino, ki jo želite komentirati, pač ne bo objavljen.

  dr. Vinko Gorenak

 5. Spoštovani
  Dejan
  dejanzavec@hotmail.com
  93.103.215.40
  Povsem jasno je da vi želite komentirati prispevek na moji spletni strani, pri tem pa ne želite navesti svojega imena in priimka ampak zlorabljate ime in priimek spoštovanega in znanega športnika in se predstavljate pod njegovim imenom. Hvala za vaš poskus ampak komentarja ne bom objavil kljub temu da ni žaljiv. Ne sprenevedajte se in ne zlorabljajte imena Dejana Zavca.

  V Gorenak

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!