Pokvarjen dvoličnež Danilo Türk

Bivšega predsednika države dr. Danila Türka sem osebno srečal le dvakrat. Sva se pa zato večkrat »srečala« na družbenih omrežjih, seveda sem bil v tem primeru jaz njegov kritik.

Zato najprej o najinih osebnih srečanjih. Leta 2012, ko sem bil notranji minister, on pa predsednik države, sva se prvič osebno srečala. Seveda ne zaradi kakšne osebne naklonjenosti, ampak zaradi povsem protokolarnih razlogov. Bilo je za Dan državnosti junija 2012. Protokolarni običaj je, da takrat predsednik države v spremstvu notranjega in obrambnega ministra položi venec pred spomenik padlim v vojni za Slovenijo na Žalah v Ljubljani. Tudi leta 2012 je bilo tako. Protokolarna pravila velevajo, da notranji in obrambni minister, nekaj deset metrov pred omenjenim spomenikom, pričakata predsednika države. Tudi leta 2012 je bilo tako. Z Alešem Hojsom, takrat je bil obrambni minister, sva ga seveda pričakala. Sledilo je kratko rokovanje in nato smo naredili nekaj korakov do omenjenega spomenika. Nikoli v življenju pa ne bom pozabil omenjenega rokovanja. Danilo Türk mi je ponudil roko (dogodek so snemale kamere), bolje rečeno tri konice prstov svoje roke, niti slučajno mi ni pogledal v oči, ampak je svoj pogled usmeril nad mojo glavo nekam v Kamniške Alpe. Tudi slovo je bilo povsem enako. Najino drugo srečanje pa je bilo leta 2013 v okolici Maximarketa v Ljubljani, kjer sva se srečala povsem naključno. Bil je bivši predsednik države jaz pa bivši minister, in kulturno obnašanje narekuje, da sem ga jaz prvi pozdravil z »dober dan«. Pričakoval sem, da ne bo odzdravil, a na moje presenečenje je s stisnjenimi zobmi odzdravil.

Morda se sprašujete zakaj ta uvod? Zaradi osebne note prispevka, nič drugega. Moj namen pa je pisati o dr. Danilu Türku kot o pokvarjenemu dvoličnemu politiku, kar bom utemeljil v nadaljevanju.

Leta 2011 in 2012 je bil dr. Danilo Türk predsednik države. V razvitih demokracijah zahodnega tipa se predsedniki držav, zlasti v primerih kakršen je naš, da so v kakršnikoli vlogi pri imenovanju predsednika vlade, absolutno vzdržijo kakršnihkoli komentarjev, ki bi lahko vplivali na izide volitev. Dr. Danilo Türk v tistem času omenjenega pravila sploh ni spoštoval. Za MMC RTV SLO je že februarja 2011, ko še ni bilo znano, da bo prišlo do predčasnih volitev dejal:  »Janševi politiki je treba reči ne in prekiniti z navlako tranzicije. Mednje štejem tudi nerazčiščene orožarske zgodbe, zaničevanje pravosodja in cinično manipuliranje z naivnimi razlagami trga in kapitalizma«. Kako pokvarjeno. Omenil je celo »nerazčiščene orožarske zgodbe«, kot da ne bi vedel, da je pravosodje že več kot deset let pred tem zadevo zaključilo brez obsodb. Govoril je tudi o »zaničevanju pravosodja«, takrat je potekalo sojenje Janezu Janši, kar je zlorabil, mislil je na to, kasnejše sodne odločitve pa so šle v korist Janeza Janše.

Leta 2011/2012 je potekalo sestavljanje nove vlade. Prvo priložnost je imel zmagovalec volitev Zoran Jankovič, ki ga je za predsednika vlade predlagal dr. Danilo Türk, kar je povsem v skladu z demokratičnimi pravili. Ko pa je Zoran Jankovič v Državnem zboru pogorel, bi bilo demokratično in pričakovano, da bo za predsednika vlade predlagal drugo uvrščenega Janeza Janšo. Toda niti slučajno, dr. Danilo Türk tega ni zmogel. Še več, potem ko smo poslanci SDS, NSI, DL in DESUS predlagali Janeza Janšo za predsednika vlade, je  dr. Danilo Türk udaril nazaj. Takole je dejal za Dnevnik: »Janez Janša nima polne legitimnosti za sestavo vlade. Janeza Janšo bremeni pravnomočni obtožni predlog, je razložil in dodal, da vsak kandidat, ki ga bremeni pravnomočno obtožni predlog, mora vedeti, da nima polne legitimnosti. Ob tem je poudaril, da če bi bil Janković formalno obtožen, tudi njega ne bi predlagal za mandatarja za sestavo vlade«. Ste dobro prebrali? Dr. Danilo Türk je torej leta 2012 povedal, da nebi podprl niti Zorana Jankoviča za predsednika vlade, če bi bil ta pravnomočno obtožen storitve kaznivega dejanja. Kaj pa leta 2018?

Seveda ste uganili. Dvoličnež dr. Danilo Türk, si je premislil. Ali ste zasledili, da bi se dr. Danilo Türk oglasil in Zorana Jankoviča opomnil, da je v njegovih okoliščinah, ko je pravnomočno obtožen storitve več kaznivih dejanj, nespodobno kandidirati za župana Ljubljane? Niti slučajno.  Zoran Jankovič se je letos pred lokalnimi volitvami pohvalil s podporo  dr. Danila Türka, ki je dejal tole (povzeto po Nova24TV): “V Ljubljani spoštujemo delo Zorana Jankovića, našega župana. Župan Janković je naredil veliko za Ljubljano, Ljubljana se je spremenila in spremenila se je na bolje in verjamemo, da bo tako tudi vnaprej. Župan Janković je naredil veliko več kot mnogi njegovi predhodniki. Na prihodnjih volitvah se bomo odločali o tem, ali naj nadaljuje. Vsekakor sem za to, da bi nadaljeval, in zato bom volil Zorana Jankovića in upam, da se mi bo pridružilo veliko Ljubljančank in Ljubljančanov”.

Potrebujete še kakšno utemeljitev naslova tega prispevka.

4 komentarji

 1. Čim prej pozabimo tega predsednika, bolje bo. A kaj, ko pa se te dvoličnosti in sprenevedanja naslednikov kar ponavljajo ….

 2. Ubogi Človek!

  Saj bi še šlo, če bi bil tov.gospod, ex Prezidente samo dvoličen.

  Kaj je končni pridelek takega podkalibra, ki je za piškavih nedopolnjenih sto let rojen na Zemljo, da izpolni poslanstvo Človeka?
  Kaj bo povedal, človeček Danilo, drobencljavega korakca, neznačajnih ustnic in “ribjih dlani”, menjalnik ženske, ki ji je obljubil večno zvestobo, ko pride pred tron Božji, kaaaaaaJ ?

  Talevi Nadangel ob Edinem, ki je bil Beseda in ena sama samcata Ljubezen, ki ma vse zapisano v galaktičnem giganano računalniku vseh megavesolij, tudi koliko plenic je popacal dragi Danilo T., bo ponovil samo tole:
  Nisi bil zvest , ne sebi, ne lastni materi in očetu in njunim naukom, ne Bogu Očetu in ne 10.Zapovedim
  , ki smo jih poslali v eter vseh Vesolij, nisi spoštoval tisočerih darov, ki so ti jih predali Predniki tvojega slovenskega rodu in nisi se priklonil svoji Domovini, ki sem vam jo podaril v upravljanje in si jo zapravljal v zameno za Oblastništvo, Oholost, Prešuštvo nad dobrinami nad denarjem bratov in sester in nad vrednotami stoterih rodovnih civilizacij.
  Tukaj niso tvoji ljudje, Danilo. Tukaj so oni krotki, ki bojo Zemljo z Novim Jeruzalemom dedovali.
  Grešil si.
  Pojdi k svojemu zvodniku mojih Duš, k svojemu zlatemu Mamonu. Pojdi in se ne oziraj.
  ———————————————————————————————————————————-
  Op.: Besedilo ni obsojanje. Je duhovna instalacija po bratski zavezi pomaganja bratu v inkubatorju
  Fikcije ničevega Niča. Hvala.

 3. O Bivšem predsedniku države dr. Danilu Türku vse zgoraj opisano in še mnogo več….

  in kakšen je bil”njegov” predvolilni brezplačnik,
  nekako takole:

  -“SVEŽA ENERGIJA” …z ramo ob rami s sedanjim predsednikom Borutom Pahorjem;
  -“USTANOVNA KONVENCIJA STRANKE ZARES”…..;
  -V SLOVENSKIH KONJICAH…Župnik Janez Furman je povedal: Predsednik mora biti oče naroda. Ko se oče oglasi, ima to neko moralno težo, ko se oglasi škof ima to nek pomen. Enako pričakujem od predsednika. Na ravni države, če vidimo , da je stiska, da je nekaj narobe, potem se predsednik takrat oglasi, kot neka avtoriteta, kot vest naroda;
  -“SLOVENEC Z EAST RIVERJA Z BLEDOM V SRCU”
  -DR. DANILO TURK, PREDSEDNIK, KI ZDRUŽUJE”;
  -Benka Pulko: “JAZ OSEBNO STAVIM NANJ”;
  -“OB PREDSEDNIKU MORA BITI ŽENA”
  -“LEPO JE IMETI LEPO OBLEČENEGA PREDSEDNIKA”;
  -“ŽENSKE GREMO SE POLITIKO”;
  -“TONE PARTLJIČ O LJUDSKEM ČLOVEKU”;
  -Špela Močnik: Predsednik bi moral biti predvsem ljudski..po eni strani dostopen, po drugi strani pa karizmatičen, poleg tega pa naj bi Slovenijo dostojno predstavljal v svetu. Gospod Türk se mi zdi med trenutnimi kandidati najprimernejša izbira, zaradi diplomatskih izkušenj, zaradi umirjenosti, ki jo kaže. Zdi se mi galanten in dovolj ljudski.
  -“PREDSEDNIK JE V PARU”…”ČAJANKA S ŠTEFKO KOČAN, BARBARO TURK, GABI ČAČINOVIČ VOGRINČIČ IN MANCO KOŠIR.
  -NASLOVKA… “REVIJA”………Z ROKO V ROKI…LEPO JE IMETI LEPO OBLEČENEGA PREDSEDNIKA….JFK JE BIL PREDSEDNIŠKA IKONA KAR SE TIČE STILA. TOKRAT SE NAM JE NASMEHNILA SREČA, TUDI NAŠ KANDIDAT IMA STIL
  …IN ŠE MNOGO TEGA.

 4. Stoyan Svet
  stoyansvet@
  84.41.46.185

  Spoštovani, vaš komentar bo objavljen, ko boste za vaše trditve navedel dokaze. Seveda dokaze, ki so prestali tožilsko in sodno presojo. Če takih dokazov nimate potodpisujete pa se brez imena in priimka, potem vedite, da klevetate – klevet pa ne bom objavil.

  dr. Vinko Gorenak

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!