Lokalne volitve 2018

Da ne bo pomote, nobene ambicije nimam, da bi spisal kakšno hudo resno analizo zadnjih lokalnih volitev. Želim pa vam predstaviti le nekaj mojih osebnih pogledov in ugotovitev, vezanih na zadnje lokalne volitve.

Politiki vseh barv, levi in desni pa tisti nekje vmes in tisti, ki so politični nomadi, tudi tisti, ki se razglašajo za neodvisne vam bodo vedno in povsod prodajali znano sporočilo, da imajo »volilci vedno prav«. Ja pa ja, ali se vam zdi, da to sploh drži. Meni se ne zdi. In prav to bom skušal utemeljiti v nadaljevanju.

Zrele in resne demokracije zahodnega tipa, zahtevajo tudi zrele in resne volilce, ki bodo znali planirati svojo bodočnost tudi skozi volitve tako, da bodo nagradili dobre in kaznovali slabe politike. Žal pa nisem prepričan, da take volilce zahodne demokracije sploh imajo. Vem pa, da jih pri nas več ali manj nimamo. Zakaj?

Prvi primer je Ljubljana. Pravnomočne obtožnice, jasni dokazi spolnih zlorab za zaposlitev, kup predkazenskih postopkov zoper aktualnega župana Jankoviča  očitno ne prepriča volilcev Ljubljane, da bi ga kaznovali in poslali na smetišče zgodovine. Očitno se strinjajo z vsem tem, konec koncev je to v naši slovenski naravi, nenazadnje slavimo Martina Krpana, ki je bil po vsebini svoje legende, tihotapec. Ljubljančani se torej solidarizirajo z vsemi sumi, ki visijo nad županom v stilu »kar naj krade, le da še za nas kaj naredi«.

Obratna situacija je v Mariboru. Danes je popolnoma jasno, da so Mariborčani leta 2012, povsem neupravičeno in nasilno nagnali zakonito izvoljenega župana Kanglerja, nad katerega sta se spravila tako policija kot tožilstvo. Vsi kazenski postopki zoper njega so do sedaj padli. In naivni Mariborčani, namesto da bi se na nek način oddolžili in opravičili nasilno odstranjenemu županu Kanglerju, preprosto bolj verjamejo podtaknjenemu več ali manj slabemu podjetniku z neslavno preteklostjo Arsenoviču. Neverjetno, kot da Mariborčane ni nič izučila situacija s sedanjim županom Fištravcem, ki so ga pred leti povzdigovali v nebesa, sedaj pa so ga zavrgli. Bo v primeru zmage Arsenoviča, čez nekaj let podobno, bomo pa še videli.

Je pa še ena značilnost lokalnih volitev. To je zlasti dejstvo, da volilci običajno nagradijo aktualne župane. Realnost je pač taka, da aktualni župani največkrat volitve dobijo in da se poslovijo več ali manj po svoji volji in veliko manjkrat po volji volilcev.

Več ali manj pa volilci bolj zaupajo tako imenovanim neodvisnim kandidatom za župane kot tudi za svetnike, čeprav večina med njimi to sploh ni. Očitno je da volilci bolj zaupajo domnevno neodvisnim kandidatom, ki to največkrat sploh niso.

Eno najpomembnejši vprašanj, ki mu vsi po vrsti namenjamo premalo pozornosti, pa je vprašanje volilne udeležbe. Ta iz leta v leto pada. Volilci se več ali manj ne zavedajo, da v primeru neudeležbe na volitvah, še kako »odločajo«, namesto njih namreč odločajo tisti, ki na volitve gredo.

Če je kaj dobrega v letošnjih lokalnih volitvah je mogoče prav to, na volitve je šlo več volilcev kot pred štirimi leti. In če smo začeli volilno udeležbo povečevati je to nekaj dobrega.

Se vam še zdi, da drži trditev, da imajo volilci vedno prav? Meni se ne zdi.

5 komentarjev

 1. M. Kučan je danes v Večeru ponovno oznail in opozoril na nevarnost sovražnega govora.
  Ker pa njegove grožnje še niso izakonjene, bom brez bojazni napisal, da je vsebina g. Gorenaka resnočna in verodostojna analiza zadnjih županskih volitev.
  Nas peščica volilcev smo se potrudili v Mariboru, da bi rehabilitirali Kanglerja in ga postavili nazaj za župana. Žal je pa bilo več onih, ki berejo, gledajo in poslušajo mainstream. Okarati pa moram vse, ki se volitev niso udeležili. Tako pač imamo tudi pri nas v Maribori, negdanjem industrijskem velikanu, sedaj pa obubožanem in zaostalem mestu ob avstrijski meji. Lahko bi pa konkurirali pobratenemu mestu Gradec.

 2. Tako bom povedal večja ponudba poživi biznis. Pa gremo v okolje kjer živite. UE Šmarje pri Jelšah 6 občin. V kolikih občinah je nastopila SDS z svojim kandidatom? Sami ste napisali da je težko premagati župana toda letos je bila enkratna možnost v Šmarju in kaj se je zgodilo nobena stranka ni imela svojega kandidata sami neodvisni velika napaka SDS. Poglejmo Podčetrtek kandidat ni imel protikandidata tudi to je napaka SDS. Rogaška Slatina sploh se ne spomnim kdaj je imel SDS svojega kandidata a se res ne more najti nekdo ki bi kandidiral? Pozitivna sprememba v Rogatcu dober kandidat dober rezultat in desnica ima v občini večino seveda bomo še videli kam se bo obrnil župan NSi po vsej logiki na desno. Kaj mislim povedati v prvem krogu je potrebno imeti kandidata, ker to je tudi odločilno za izvolitev kandidatov v občinski svet. Za Šmarje bi rekel zamujena priložnost ,ki se ne bo tako hitro ponudila škoda.

 3. Resnično in žalostno za Maribor, da se vdinja in klečeplazi za drobtinicami ki jih dajajo Ljubljančani. Slovenci so po miselnosti še nekje tak med komunizmom in enopartijskem socializmom. Z eno besedo: Slovenija nima prihodnosti samo zaradi LUSTRACIJE, ki je ni bilo. Kučan je ze vedel ZAKAJ NE !!!

 4. Saj ni res, da imajo volivci vedno prav.
  Volivci na parlamentarnih volitvah niso izvolili prvaka Desus Karla Erjavca in prvakinje SAB Alenke Bratušek niti za poslanca/ko v državni zbor, pa sta mimo volje volivcev danes ponovno vplivna ministra (za obrambo in infrastrukturo) v vrhu izvršne veje oblasti, se pravi v Šarčevi manjšinski vladi “petih levih zvezdic” s konstitutivno podporo Meščeve Levice.

  Volivci so v skladu z veljavno ustavo RS v DZ RS izvolili le 35 poslancev (med njimi 25 poslancev SDS in 10 poslancev drugih strank), medtem ko so vsi ostali poslanci izvoljeni kot drugo- ali celo tretje- uvrščeni na kandidatnih listah v posameznih volilnih okrajih (prvouvrščeni pa ne!), kar pomeni, da ne-prvi kandidati s kandidatnih list niso izvoljeni v skladu z veljavno ustavo RS, ki terja odločilen vpliv volivcev na izvolitev poslancev.
  Torej je tudi iz ustavno sporne in nezakonite sestave aktualnega državnega zbora RS kot najvišjega zakonodajalca razvidno, da volivci nimajo prav. Bolj prav imajo očitno pristran(kar)ski ustavnopravni interpreti in mogočni politični odločevalci, ki navkljub očitnim kršitvam veljavne ustave RS in zakonodaje omogočajo ter celo utrjujejo spoznanje, da volivci v RS praviloma nimajo prav. Kar pomeni, da volivci v resnici nimajo ustavno zagotovljenih pravic!
  To pa preprosto pomeni, da ustavno ter demokratično sporno izvoljeni organi zakonodajne in izvršne veje oblasti nimajo niti nujno potrebne ustavnopravno nesporne legalnosti in legitimnosti ter da je volilno telo v RS v resnici brez odločilnega vpliva na izvoljeno oblast ter s tem tudi brez resničnih možnosti uresničevanja temeljnih pravic in svoboščin državljanov, med katerimi sta volilna pravica ter enakost vseh pred ustavo in zakonom ključni in osnovni demokratični pravici.

 5. Volitve “nateg”.
  -“Neodvisni” župani? “Nateg neodvisnosti” – kot kaže – se je pri nas kar dobro prijel.
  -Volilci v normalnih državah volijo in izvolijo. Pri nas še to ne. Izvolijo ene, v parlament dobimo povsem druge. (tak je napačen volilni sistem, ki je dober za “Kučana”)
  Koliko drugih “nategov” je še v ozadju niti ne vemo. Tudi sam nekako izgubljam potrpljenje glede takih – nepoštenih volitev.
  Vem, da se bom volitev še udeležil (če se bo le dalo) – SE PA SPRAŠUJEM – JE SPLOH SMISEL – HODIT NA TAKE VOLITVE – “NATEGE”.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!