Andraž Teršek, Verica Trstenjak ali Katja Šugman Stubbs

Postopek za izvolitev novega ustavnega sodnika je več ali manj končan, glede na predvidljivo politično situacijo v DZ pa je praktično končan. Nova ustavna sodnica bo postala Katja Šugman Stubbs. Najslabša možna izbira. Če nekoliko potenciram svoje besede bi rekel, da na Ustavno sodišče prihaja skrajna levičarka, kar je za politično desnico v DZ neuspeh. Ni pa nujno, da se je to moralo zgoditi. Pa pojdimo po vrsti.

Na uradni poziv predsednika države za prijave na mesto sodnika ali sodnice Ustavnega sodišča sta se javila dva kandidata. Eden je bil Andraž Teršek, drugo ime pa sem pozabil, pojma nimam kdo je sploh bil. Andraž Teršek je znan ustavni pravnik. Njegova stališča so več ali manj znana in predvidljiva. Težko rečemo, da je skrajno levo ali skrajno desno naravnan. Ne eno ne drugo, kritiziral ali hvalil je tako leva kot desna politična stališča, podpiral je tako leva kot desna politična stališča. Zlasti pa je zagovarjal človekove pravice enih in drugih. V zadevi Patria je bil jasen in glasen v korist obdolženih, v zadevi ustavnih sprememb vezanih na NLB pa je bil proti stališčem politične desnice. Oboje pa je z jasno besedo tudi utemeljil. Politično uravnotežen kandidat, si upam trditi.

Toda stekli so pogovori pri predsedniku države Borutu Pahorju. Nobeden od kandidatov, tudi Andraž Teršek ni dobil potrebne večinske podpore. Terška so sicer podpirali v LMŠ in SD, ne pa tudi v SMC, DESUS in Levici. Podporo pa mu je odrekla tudi desnica (SDS in NSI). Njihovih argumentov ne poznam, vem pa, da bi bil gladko izvoljen, če bi njihove glasove dobil. Andraž Teršek je v taki situaciji kandidaturo razumsko umaknil. Sta pa SDS in NSI predlagali dobro kandidatko Verico Trstenjak, ki jo poznam že skoraj 30 let. Nič slabega ampak vse dobro o njej in njenih sposobnostih in znanjih. Toda v naprej je bilo jasno, da se bo politična levica poenotila in prišla s protikandidatom ali kandidatko. In to se je tudi zgodilo. Katja Šugman Stubbs je to ime. Daleč, še točneje svetlobna leta najslabša kandidatka, reinkarnacija Ljuba Bavcona in zaprisežena zagovornica levih političnih idej, da ne rečem levega ekstremizma. Mimogrede, kot papiga je zagovarjala indično sodbo v zadevi Patria, ki jo je Ustavno sodišče v celoti zavrnilo.

In prav ta oseba bo ustavna sodnica? Seveda bo, lahko pa bi bilo tudi drugače. Tam bi lahko sedel, levo desno uravnoteženi Andraž Teršek. Pa ne bo. Žal.

Pa ne krivite za tako stanje predlagatelja Boruta Pahorja. Res je, da on odloča koga bo v izvolitev predlagal DZ. Res pa je tudi, da odloča večina v DZ. Je še kaj nejasnega?    

3 komentarji

  1. Končno bo Ustavno sodišče nagnjeno v pravo smer in Han bo zadovoljen, Ne samo on, celoten levi pol slovenske politike. To pa ne pomeni nič drugega kot to, da bo ESČP še nadaljnje prezasedeno s primeri iz Slovenije.

  2. dr. Gorenak lepo zapiše: “Nobeden od kandidatov, tudi Andraž Teršek ni dobil potrebne večinske podpore. Terška so sicer podpirali v LMŠ in SD, ne pa tudi v SMC, DESUS in Levici. Podporo pa mu je odrekla tudi desnica (SDS in NSI). Njihovih argumentov ne poznam, vem pa, da bi bil gladko izvoljen, če bi njihove glasove dobil”.
    Epilog tega pa je (pastirko logično po algoritmičnem razmišljanju), da bo namesto Andraža Terška ustavna sodnica Katja Šugman Stubbs.
    Vsaj meni je takšna politična modrost (umetnost možnega) težko razumljiva in me vedno znova razočara.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!