Dejan Karba – škart Teološke fakultete

Dejan Karba, ime in priimek, ki mnogim ne pove prav nič. Povprečnim poznavalcem naše politike pa veliko več, dobrim poznavalcem pa vse. Dejana Karbo sem, kot mladega in takrat plašnega novinarja, spoznal na hodnikih Državnega zbora konec leta 2008. Točneje v zunanjem prostoru na sredini poslopja Državnega zbora, kjer smo se takrat zbirali kadilci, ne glede na status posameznika, torej vsi, od snažilk, kuharic, vzdrževalcev, administrativnega osebja, poslancev, pa vse do novinarjev. V začetku sploh nisem vedel kdo je kdo, toda beseda je dala besedo in nekaj besed sva spregovorila tudi z Dejanom Karbo. Takrat sem že vedel, da je novinar, ki piše za Delo. Vprašal sem ga kdaj je končal FDV, mislil sem namreč, da je diplomiral novinarstvo. Nekoliko je zardel in mi odgovoril, da ni diplomiral na FDV iz novinarstva. Narobe sem ga razumel, mislil sem, da mu je nekoliko nerodno, ker sploh še ni diplomiral. A je nadaljeval, končal sem teologijo in še nekoliko bolj zardel. Presenečen sem bil, a moje presenečenje je bilo pozitivno, na široko sem se nasmehnil in ga vzpodbudil z besedami, da je to potem še toliko bolje. Rdečica na njegovem obrazu je izginila.

V času za tem sva se videvala na hodnikih Državnega zbora in to je vse. Tu in tam me je kaj vprašal ali je želel kakšno izjavo. Toda prišel je čas njegovega »raziskovanja« znamenite afere Patria. Časovno zadeve niti ne znam povsem natančno locirati, toda bilo je tam nekje leta 2009/2010, ko me je nekega dne ves vzhičen, klical Dejan Karba. Povedal mi je, da je v Avstriji in da se je sestal s Hansem Riedlom. Nadaljeval je nekako tako, da mu je popolnoma jasno, da Janez Janša in SDS nimata nič s to afero, da pa bi želel kontaktirati z Janezom Janšo, da bi mu to povedal. Številke Janeza Janše mu nisem dal, sem pa o klicu Dejana Karbe obvestil Janeza Janšo. Nekaj dni kasneje sem izvedel, da Janez Janša ni komuniciral z Dejanom Karbo. Še nekaj dni kasneje mi je bilo popolnoma jasno zakaj Janez Janša ni komuniciral z Dejanom Karbo. Delo je namreč objavilo članek Dejana Karbe, katerega osnovno sporočilo je bilo, da je »podkupnina« v zadevi Patria bila nakazana na račun SDS in ne na račun Janeza Janše.

Takrat mi je postalo jasno, da gre za hudo lažniv zapis Dejana Karbe. Tudi diploma Teološke fakultete, ni doprinesla k objektivnemu pisanju omenjenega novinarja, sem zaključil že takrat. Kasnejša obsodba Dela zaradi tega članka in prisojena odškodnina SDS, je bila jasen dokaz, nekorektnega in nepoštenega pisanja Dejana Karbe.

Novinarskih dosežkov Dejana Karbe v nadaljevanju njegove novinarske kariere, ne želim niti omenjati. Naj pa vas spomnim samo na njegovo novinarsko »odkritje« o tem, da ima kardinal dr. Franc Rode sina. Njegovo »odkritje« je dr. Franc Rode zlahka negiral z analizo DNK. In da ne omenjam aktualnega škofa Murske Sobote Petra Štrumpfa, ki je najnovejša tarča Dejana Karbe.

Danes pa »razodetje«, ki to sploh ni. Dejan Karba, bo županski kandidat SD v Ljutomeru. Vse lepo in prav. Dejan Karba ima vse pogoje za tako kandidaturo.

Toda pogosto sem se spraševal, kako lahko nekdo konča Teološko fakulteto in je skrajni levičar. Tudi v primeru Dejana Karbe se sprašujem, kako je mogoče, da je končal Teološko fakulteto in ostal skrajni levičar. Moj odgovor je več ali manj jasen. Dejan Karba je škart Teološke fakultete. Toda to ni kritika Teološke fakultete, škart se pojavlja povsod, a je v manjšini.

9 komentarjev

 1. Jaz dodajam, da je Karba hudobni in ne nagajivi škrat. Naj mi bo odpuščeno, ampak izkušnje tako kažejo.
  Nekje sem slišal ali prebral, nevem, da je tudi Stalim študiral teologijo in ni bil edeni visoki politik komunist, ki se je izobraževal pri krščanskih teologih.
  Kristjani vemo, da je zlobec oziroma hudič vsepovsod prisoten. Ne vidimo ga, ampak po njegovem vplivu na določene ljudi ugotovimo njegovo prisotnost.
  Tisti, ki poznamo Jezusovo življenje, vemo, kako se je hudič trudil, da bi ga prepričal in spravil na svojo stran.
  V Sloveniji poznam vsaj dva “novinarja”, ki ju je hudič dokončno dobil v svoje kremple.

 2. Ni edini primer. Sem hodil na teološko fakulteto in se videl in slišal ogromno primerov skrajnih levičarjev. Od zagovarjanja diktatorja Tita do zagovarjanja splava, evtanaziji do zagovarjanja istospolnih porok in posvojitve otrok v tako skupnost. Ko sem prišel na fakulteto sem bil čisto šokiran.

 3. Čas bi že bil , da zgine v mišjo luknjo. natolceval je o zadevah, ki jih ni poznal. Spisal pamflet s samimi lažmi in takrat se je to celo lepo prodajalo. jasno saj je šlo za SDS ij JJ pa če cerkev . Rode je bil na tnalu v Mladini non stop kot janša seveda. Vse to pa pade oztoma se izkaže za manipulacijo ozidoma laž. Človek zgubi službo začasno dokler ga ne vzamejo v Večer-u SD glasilo. Res je totalno nerazumljivo , da tip s teološke šole in strelja po tistih , ki bi naj bili “njegovi” . Ni nekaj podobnega Mar-keš ? To spada v novice nekoč “Saj ni res pa je “

 4. Bog dobro placuje in hudo kaznuje! Prepustimo to ubogo karbino bitje, da ga Bog postavi na svoje mesto. Ga bo, brez skrbi! Na koncu dneva ostane sam, zagrenjen, poln sovrastva….pa ne ve zakaj in nad kom. Hvala Bogu, da nisem v njegovi kozi. Tako naj, morda celo mora, razmisljati vsak postenjak, teolog ali ateist!!

 5. V PODUK NAIVNIM: Se spomnim tam leta trdega komunizma ….poznanec po lokalih kričal Hitler jih je še premalo pobil. Čudno pa je bilo, da so vedno na informativne pogovore klicali le tiste, ki so se z njim strinjali…njega pa nikoli….in toje počel vsa leta tam od 4 letnika srednje šole naprej…. to isto je počel še ko je imel več kot 30 let….vsakokrat, ko je prišel v Portorož…čudno ne…po osamosvojitvi pa je končal 2 leti v zaporu….v nekem poslu z bivšimi je nekaj zadržal za sebe brez dovoljenja…branil pa ga je poznani slovenski advokat istih….pa ga je razočaral, ker mu je zatrjeval, da naj se nič ne boji, da bo on vse porihtal…ja pa ni….vedno so nastradali stranski osebki. Tudi Karbi se lahko zgodi, da ga bodo odvrgli kot staro pomivalno krpo. Tako pač ravnajo s stranskimi osebki…. se reče vojščaki (kot primer v filmih Boter 1,2,3). Seveda generali ostanejo vedno nekaznovani, če se ne zamerijo botru.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!