Sodi po dejanjih, ne na pamet – primer Vesne Györkös Žnidar

Ko sem leta 2014 prvič slišal za kandidatko za notranjo ministrico Vesno  Györkös Žnidar sem si rekel, no ja iz katerega rokava je pa Miro Cerar potegnil to kandidatko? Precej nestrpno sem čakal njeno predstavitev na pristojnem odboru Državnega zbora, katerega član sem bil. Že takrat so zaokrožile novice, da se družini Cerar in Györkös poznata, saj sta bili tako mama Cerarja kot mama Györköseve tožilka. Miro Cerar in Vesna Györkös Žnidar naj bi se torej poznala že iz otroštva. Pojma nimam ali je to res ali ne. To niti ni važno.

 Predstavitev Vesne Györkös Žnidar na pristojnem odboru DZ ni bila nič posebnega. Precej je brala, malo je govorila s svojimi besedami. V njenem nastopu sem prepoznal dve osebi, ki sta po mojem mnenju stali za njeno predstavitvijo. Prva je bila seveda njena mama tožilka, kar je povsem normalno in človeško, drugi pa je bil po moji oceni Marjan Fank, takratni šef slovenskih kriminalistov. To pa je že dalo slutiti nadaljnji razvoj dogodkov na področju kadrov.

 Prvi dnevi ministrovanja Vesne Györkös Žnidar niso bili nič posebnega. Slutil sem, da jo novi direktor policije, ki ga je imenovala ona, seveda gre za Marjana Fanka, precej žejno vodi preko vode. Tudi sicer menim, da je preveč zaupala policiji in je prepogosto nastavila svoj hrbet za policijo, čeprav ji to ne bi bilo potrebno. To še zlasti velja za interne akte policije, ki jih ni želela posredovati pristojnemu delovnemu telesu Državnega zbora.  Čas pa bo pokazal svoje.

 Je pa imela Vesna Györkös Žnidar srečo, ki je jaz kot notranji minister nisem imel. Če sem jaz opravljal te naloge v času hude finančne krize, je ona to delo opravljala v času, ko je bilo denarja veliko več. Zato se seveda lahko pohvali z velikimi nabavami za potrebe policije, ki jih je izpeljala. Lahko se pohvali tudi z dvigom plač za policiste, toda zakonsko podlago v obliki potrebne višje izobrazbe za poklic policista, sem ji ustvaril jaz.

Toda vse to je manj pomembno. Pomembnejše vprašanje je, kakšno vlogo je Vesna Györkös Žnidar imela v času njenega mandata v vladi Mira Cerarja. Tu pa ne glede na to, da Vesna Györkös Žnidar pripada neki drugi politični opciji kot jaz, moram biti pošten. In tudi  bom. Vesna Györkös Žnidar je v ključnih trenutkih njenega mandata, znotraj koalicije Mira Cerarja, odigrala nadvse pozitivno vlogo. Pri vprašanjih migracijske politike je bila več kot načelna, bila je glas razuma, bila je glas poštenosti in načelnosti, česar doktor znanosti in ustavni pravnik Miro Cerar niti slučajno ni zmogel. Kar nekaj stvari je izpeljala skozi zakonsko proceduro s pomočjo SDS in ob nasprotovanju njenih.

 Kakorkoli že, če sem leta 2014 pred njeno ime postavil velik vprašaj, moram danes pred njeno ime postaviti pozitiven predznak. Tudi zato me njen današnji izstop iz SMC niti malo ne preseneča. Posameznika torej moramo soditi po njegovih dejanjih in ne na pamet.

2 komentarja

 1. Se ne strinjam z debelo napisanim pa povem zakaj. Ravno pri primeru migracijske politike ni naredila nič še tistega Ahmeda ni uspela spraviti preko meje čeprav je imela vse možnosti za to. Lepo besedičenje ne šteje nič če pa v praksi ni nič storjenega.

 2. Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar najboljša ministrica Cerarjeve vlade je SMC je izstopila iz SMC, ker je stranka ni podprla pri vztrajanju glede zakonitosti in varovanju pravnega reda glede nezakonitih migracij in azilnih postopkov………. Torej ukrepanju policije, ki ji je ministrsko poveljevala v skladu z zakonodajo RS.
  Moja izkušnja: Komunistična inkvizicija tako imenovana rdeča zvezda s svojimi lovkami na fb me je kaznovala z mesec dni »zapora« objavljanja na fb, ker sem objavil na osnovi pisanja medijev, da nevladniki sodelujejo z migranti in jim pomagajo pri prehodu meje in to podkrepil s sumom na kršenje spodaj navedene zakonodaje – predvsem na osnovi vesti – grožnjoa nevladnikov, da bodo ovajali policiste, ki opravljajo kontrolo meje, torej ovadili le, ker opravljajo svoje delo v skladu z zakonodajo. S tem, ko so me “neimenovani” pod pretvezo sovražni govor BLOKIRALI fb inkvizitorji ti kršili Ustavo RS 39. člen (svoboda izražanja)- Zagotovljena je svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja.Vsakdo ima pravico dobiti informacijo javnega značaja, za katero ima v zakonu utemeljen pravni interes, razen v primerih, ki jih določa zakon. Poleg omenjenega sem imel celo blokirano možnost pritožbe: Če meniš, da ta vsebina ne krši naših standardov skupnosti, nam to sporoči.
  Oviranje pravosodnih in drugih državnih organov
  286. člen
  (2) Enako se kaznuje, kdor z namenom, da bi vplival na opravljanje uradnih dolžnosti uradnih oseb v pravosodju, v organih odkrivanja in pregona v zvezi s kazenskim postopkom, uporabi zoper uradno osebo fizično silo, grožnjo ali ustrahovanje.
  Samovoljnost
  310. člen
  Zloraba znamenj za pomoč in nevarnost
  309. člen
  Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države
  308. člen
  Sodelovanje v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje
  301. člen
  Hujskanje k upiranju
  302. člen
  Preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi
  299. člen
  Sodelovanje v skupini, ki stori kaznivo dejanje
  298. člen

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!