Gospod Štefanec – pospravite kovčke, prišla je Šarčeva vlada

Do delovanja Komisije za preprečevanje korupcije – KPK, sem bil tudi kot poslanec Državnega zbora, večinoma kritičen. To še posebej velja za obdobje, ko je KPK vodil Goran Klemenčič, ki je KPK dobesedno izkoriščal za dnevne politične obračune z opozicijo, ki so svoj višek dosegli z znamenitim in sodno padlim poročilom, o premoženjskem stanju vodij političnih strank, zastopanih v takratni sestavi DZ leta 2013, posledica česar je bil tudi padec druge Janševe vlade. Še posebej kritičen sem bil tudi do imenovanja sedanjega predsednika KPK Borisa Štefaneca, ki je bil praktično do imenovanja na ta položaj, član Jankovičeve PS. Ocenil sem, da bo nadaljeval pristransko politično obarvano delo Gorana Klemenčiča. Toda njegovo delo me je s časom prepričalo v nekaj nasprotnega. Štefanec ni izkoriščal KPK za politične obračune, ampak je več ali manj »sekal« po levih in desnih, dokaj enakopravno, kar sem mu v svojih nastopih v DZ, še v vlogi poslanca, tudi jasno povedal, seveda v smislu pohvale njegovemu delu in ga hkrati opozarjal, da ga bo leva politična oblast, tako ali drugače utišala.

»Prenovili bomo zakonodajo in zagotovili učinkovitejše delovanje Komisije za preprečevanje korupcije« piše v koalicijskem sporazumu sedanje vlade. Toda kdo temu dokumentu sploh še verjame? Kar šest sedanjih ministrov in ministrski predsednik (Počivalšek, Cerar, Katičeva, Bratuškova, Bandelli, Bertoncelj in celo sam Šarec), naj bi bilo, po poročanju medijev, v postopku pred KPK. Sploh se ne nameravam spuščati v vprašanje, zakaj naj bi kdo bil v postopku, bolj me zanima vprašanje zapisa v koalicijski pogodbi in dejanske usode Borisa Štefaneca in KPK.

Da je koalicijski sporazum sedanje vlade mrtva črka na papirju, tako ali tako že vemo.  Ne glede na to pa je jasno, da drugod po Evropi KPK ali podobnih institucij, kot je naša KPK sploh ne poznajo. Zato je pomemben evropski pogled na to vprašanje. V Evropi so poznani štirje modeli služb oziroma organizacijskih načinov boja proti korupciji.

Prva skupina držav je tista, kjer imajo posvetovalna telesa, ki pripravljajo politiko države na področju korupcije. Take države so: Andora, Armenija, Ciper, Gruzija, Nemčija (tudi na deželnem nivoju), Slovaška. Druga skupina držav je tista, kjer imajo posebne službe za koordinacijo aktivnosti na področju korupcije, sodijo pa v okvir pravosodnega ali notranjega ministrstva, take države so: Avstrija, Belgija, Estonija, Islandija, Italija, Norveška, Romunija, Švica, Združeno kraljestvo.

Tretja skupina držav je tista, kjer sploh nimajo ne takih ne drugačnih služb, ki bi se posebej ukvarjale s korupcijo, taki državi sta: Danska in Švedska. Prav zanimivo, Švedska sodi med države z daleč najmanj korupcije. Četrta skupina držav pa je tista, kjer imajo podobno samostojne organe, kot je naša KPK, take države so: Albanija, Hrvaška, Latvija, Makedonija in seveda Slovenija. Toda ne s takimi pooblastili, kot jih ima naša KPK. Hkrati pa te države sodijo med tiste, kjer naj bi bilo veliko ali celo največ korupcije.

Že preprosta kmečka logika nam torej pove, da je tu nekaj hudo narobe. Tiste države, ki sploh nimajo KPK ali česar podobnega (Danska, Švedska) imajo najmanj korupcije, tiste ki pa neodvisne KPK imajo, pa sodijo med s korupcijo bolj obremenjene države.

Pa se vrnimo k ničvrednemu papirju imenovanemu koalicijski sporazum sedanje vlade. Naj ponovim:  »Prenovili bomo zakonodajo in zagotovili učinkovitejše delovanje Komisije za preprečevanje korupcije«, so zapisali. Se vam ob podatku, da je v postopku pred KPK kar šest ministrov in ministrski predsednik Šarec, zdi to verjetno. Meni se ne zdi. To bi po kmečki logiki izgledalo tako, kot da se kmet spravi na najvišjo vejo drevesa, ki jo začne žagati sam. Ja uganili ste, to bi naredil le kmet, ki bi delal samomor. Ker pa v »samomor« Šarčeve vlade še ne verjamem, mi je popolnoma jasno, da zakonodaje s področja KPK pač ne bodo prenovili, kot so zapisali v koalicijskem sporazumu. No ja, tudi to se lahko zgodi. Toda tako »prenovljen« zakon, bo imel prehodno in končno določbo, v kateri bo pisalo, »da se v roku meseca dni imenuje novo vodstvo KPK, v skladu z določili spremenjenega zakona«. To je preizkušena metoda, s katero se na »zakonit« način vladajoči znebijo nekoga, ki jim ni po godu. To je v primeru KPK načrtovala že Cerarjeva vlada, a jo je prehitel čas. Z drugimi besedami povedano, to pomeni: »gospod Štefanec pospravite kovčke«.

4 komentarji

 1. V Sloveniji pišemo in sprejemamo zakone zato, da jih imamo in ne zato, da bi se po njih ravnali.
  Če pa že kdo ugrizne v kislo jabolko in želi uveljaviti zakonsko določilo, se sproži plaz najrazličnejših tolmačenj in nato zmaga tista razlaga, ki jo zagovarja politična večina, torej koalicija. Takšna večina vlada Sloveniji večino časa njene samostojnosti in se potem ve, komu služi zakonodaja.
  Tu in tam se pojavi kakšen upornik, ki terja spor do Ustavnega sodišča, ali celo do ESČP. Tam običajno zmaga, vendar je pot težavna in do zmage je upornik že tolko oblaten, da kljub zmagi smrdi.
  Več kot je zakonov in več kot je organov, ki naj skrbijo za uveljavljanje zakonitosti, več je nereda in več je kršitev zakonov. Pri kršitvah je potrebno povdariti, da gre za dve vrsti kršitev: ene so materialne kršitve zakona, se pravi nepravilno tolmačenje, ali neupoštevanje določil, ki so jasno zapisana, druge kršitve pa povzročajo predali, globoki in veliki, v katerih zastrajo nadležni spori, ki bi utegnili škoditi eliti.
  Proti tem kršitvam zaenkrat ni zdravila.
  V demokratičnih družbah stanje popravlja opozicija. V naši družbi pa opozicija ni niti za dekoracio. Opozicija je anatemizirana, postavljena ob sramotilni steber in predstavlja tarčo, v katero lahko mečejo vsi vso svinjarijo, ki jo je možno zbrati. To početje pa odobravajo vodilni mediji na čelu z RTV SLO.
  Prav sinočnja oddaja pod vodstvom Erike Žnidaršič je to demonstrirala.
  Predrzna voditeljica si je privoščila toliko enostranskosti in izpadov, da bi morala nemudoma zapustiti studijo. Kaj studijo, morali bi jo vreči skozi okno na cesto.
  Izživljaja se je nad godpodom Gorenakom. Zakaj? Zato, ker je vidni član SDS, ki je po percepciji RTV SLO nevrdena politična stranka, ki ogroža levičarsko družbo v Sloveniji, katere branik in zaščitnik je javna RTV SLO. Tudi za javno RTV SLO ne veljajo zakoni.

 2. Kot vedno in povsod drži to, kar pove ali napiše naš Vinko.
  Prav tako komentator zasluži vso priznanje in vredno je prečitati njegove komentarje.
  Avtor članka in komentator ostanita še naprej z nami, hvala vama za pogum in resnico!

 3. [ Čudo_vi_to ]

  Pišem, popravim, oblikujem in se trudim,..

  Potem me pa iz_briše_jo.

  Najbolše je kadar zaradi tega :

  Onemogočijo vse FB komentarje!

  Namesto vsečka sem jim predlagal kar gumb :

  ” Utopi me v žlici vode ” .

  Med Slovenci bi GUMB zlahka postal Kr Hit.

  [ Test kandidatov za prevzem poslov ]

  #Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo  

  Včasih so tisti, ki niso uspeli prepričati zasebnega delodajalca odšli kandidarat za policista.

  Ali sedaj v zasebnih podjetjih in uradih tako testiramo nove prevzemnike poslov? 

  V skladu z 
  Zakonom o varnosti in zdravju pri delu

  in
  Pravilnik o varovanju osebnih podatkov ,
  ter

  Dostopu na daljavo v
  evidence v skladu z Listino GDPR:

  O VARNOSTI POSAMEZNIKOV

  se lahko vsi vprašamo:

  Ali bomo pri naslednjem testu še konkurenčni v primerjavi s tako usposobljenimi posameznili?

  Vsaki dve leti so predvidena obnovitvena usposabljanja iz Varnosti in zdravja pri delu.

  Po novem mandatu vlade so pa verjetno nastala nova varnostna tveganja in potreba po novih tastiranjih.

  Minila so kar štiri leta od drugačnih zahtev na notranjem EU trgu.

  Vabim k ogledu video prispevka o testiranju kandidatov za policista v Nemčiji :
  P.S.
   Ali bi ga lahko poslovenili?

  ht.tps://youtu.be/HEQ8GicuC7g

 4. Ali bi bila spodnja vprašanja primerna za vsakogar?

  Ali
  1) – Ste pripravili baze o:
  2) – Se ” Vam je zgodilo:

  VARSTVO POSAMEZNIKOV pri obdellavi podarkov

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!