Lažnivcem Cerarjeve in Šarčeve vlade nastavljam ogledalo

O sedanji sestavi vladne koalicije Marjana Šarca sem že kar nekaj pisal. Naj svoj tokrat zapis oprem na lastne izjave predsednikov političnih strank, ki sestavljajo sedanjo vladno koalicijo.

Alenka Bratušek, je bila v vlogi opozicijske poslanke neštetokrat hudo kritična do takratnega predsednika vlade Mira Cerarja. Očitala mu je vsemogoče okoli financ, upravljanja državnega premoženja, politike na področju zdravstva in še marsikaj. No, danes je njegova koalicijska partnerica. Seveda je pozabila na vse svoje izjave in verjame (ali pa tudi ne) v »dobro sodelovanje z Mirom Cerarjem«. Le zakaj? Odgovor je več ali manj jasen. Oblast in denar, zgladita vse nesporazume.

Ko je Miro Cerar marca letos odstopil je o svojih koalicijskih partnerjih (SD in DESUS) dejal: »Odstopil sem po premisleku zato, ker sem hotel pokazati, da se ne grem politike izseljevanja in metanja polen pod noge«.  In še: »Stare sile ne dopustijo, da bi delali za prihodnje generacije, zanima jih le osebna korist«. Ja kako? Miro Cerar danes sodeluje z vsemi tistimi, s katerimi je sodeloval v svoji vladi, torej s SD in DESUS-om. Stare sile pa so postavile tudi Šarčevo vlado, v kateri ponižno sodeluje tudi Miro Cerar. Le kdo bi Miru Cerarju sploh še verjel.  Le zakaj? Odgovor je več ali manj jasen. Oblast in denar, zgladita vse nesporazume.

Karl Erjavec je v predvolilnem času povedal, da v »političnem smislu Cerarjev mandat ni bil najbolj uspešen«. »Tukaj se je pokazala neizkušenost novih obrazov« je še povedal. No, po volitvah je svoje besede pozabil, odločno je odklonil sodelovanje z izkušenimi politiki, tipa Janez Janša, katerega vlada je med 2004 – 2008 pokojnine povišala za 25 odstotkov. Pakt je sklenil s ponovno novimi obrazi Marjana Šarca. Le zakaj? Odgovor je več ali manj jasen. Oblast in denar, zgladita vse nesporazume.

Dejan Židan je še konec aprila letos dejal, »da si želi, da bi Vlada Mira Cerarja naredila bistveno več«. Dejal je še, da na prihodnjo vlado prelagajo nekaj bremen, pri čemer ga najbolj skrbijo razmere v zdravstvu. Slednje je po njegovem mnenju »po nepotrebnem v slabšem stanju kot pred štirimi leti, kar bo potrebno urgentno reševati v prihodnji vladi«. Neverjetno sprenevedanje. Dejana Židana, ki kritizira stanje na področju zdravstva, njegova SD pa ni glasovala za interpelacijo zoper zdravstveno ministrico Kolar Celarčevo, ki jo je kar dvakrat vložila opozicija. Le zakaj? Odgovor je več ali manj jasen. Oblast in denar, zgladita vse nesporazume.

Miro Cerar je v intervjuju v Mladini aprila letos dejal: »Sam si bom prizadeval za zavezništvo s tistimi strankami, ki jim je res mar za Slovenijo kot celoto. Tukaj vidim težavo pri DESUS-u, saj njegovi predstavniki prepogosto pravijo, da so jim na prvem ali izključnem mestu zgolj pokojnine«. No in v Šarčevi vladi Miro Cerar nima nobene težave več v sodelovanju s DESUS-som. Le zakaj? Odgovor je več ali manj jasen. Oblast in denar, zgladita vse nesporazume.

Miro Cerar je v predvolilnem času pojasnjeval tudi težavnost vladanja z dvema partnerjema, kot sta SD in DESUS. »Na področju zdravstva se je pod krinko sodelovanja dostikrat nagajalo. DESUS je tukaj vedno dežural, da nam je lahko pod noge postavljal polena, temu ni bilo ne konca ne kraja«, nas je v predvolilnem času opominjal Miro Cerar.  Kaj pa danes? Miro Cerar po volitvah nima nobenih težav pri sodelovanju s DESUS-om. Le zakaj? Odgovor je več ali manj jasen. Oblast in denar, zgladita vse nesporazume.

V času pred volitvami je bil tudi Marjan Šarec precej kritičen do vladajoče koalicije SMC, SD in DESUS, sedaj pa se spušča v sodelovanje s prav tistimi igralci, ki jih je tako zelo kritiziral. Še maja 2018 je Marjan Šarec za Planet TV dejal: »DESUS ni na prvem mestu za sestavo koalicije, čas je za novo generacijo«. Po volitvah pa je seveda vse drugače, volilci imajo besedo pač enkrat na štiri leta. Vmes pa s pomočjo dominantnih medijev tako ali tako vse pozabijo. O do volitvah 2018 vladajočih pa je Marjan Šarec dejal: »Povzročali so bančne luknje, gradili drage projekte, omogočali kredite na lepe oči, pisali zakonodajo, ki omogoča izigravanje na vseh področjih, spravili so državo skoraj na kolena«. Lepe besede o bivših vladajočih. Toda po volitvah je sklenil koalicijo prav z njimi. Le zakaj? Odgovor je več ali manj jasen. Oblast in denar, zgladita vse nesporazume.

10 komentarjev

 1. Lepo ste napisali, g. Vinko.
  Kako lepo in pošteno bi bilo, da bi kaj takega oznanili narodu še kakšni redni in izredni kolumnisti v medijih, ki se razglašajo za neodvisne ali desne. Denimo, pri Reporterju kolumnistka go. Sunčič neusmiljeno obračunava z janševi tviti in še čem, ne zmore ali ne upa pa napisati kaj podobnega, kot vi.
  Danes je veliko napisanega o g. Čančecu, ki ga sam zelo cenim. Zakaj le. Če je bil g. Tonin sposoben sedanji vladi reči ne, bi lahko tudi g. Črnčec storil enako.
  Zakaj že, oblast in denar !

 2. POLITIKA lažnivcev Cerarjeve in Šarčeve vlade JE K…A! In KAJ SO POTEM TAKŠNI POLITIKI?!
  Takšni politiki SPADAJO zgolj in samo NA SMETIŠČE ZGODOVINE.
  Ko pomislim, kaj volimo…….(ne glede na volilni sistem) VERJAMEM le še – SLOVENCI SMO BOLAN NAROD. SMO BOLNI KOT CELOTA.

 3. Zal je tocno tako. Kar so si med sabo izrekli se enostavno pozabi. Ce JJ napise kaksen twit pa je sovrazno in senkao ne pozabi. Politika sovrastva? Vse to zgoraj pa je kaj? Ne mores mimo tega da jim je nekdo svetoval ali ukazal ne z Janso

 4. Zal je tocno tako. Kar so si med sabo izrekli se enostavno pozabi. Ce JJ napise kaksen twit pa je sovrazno in senkao ne pozabi. Politika sovrastva? Vse to zgoraj pa je kaj? Ne mores mimo tega da jim je nekdo svetoval ali ukazal ne z Janso

 5. Še dobro, da požrte besede ne redijo, parlamentarna in vladna vrata bi bila preozka za vse te širokoustneže. Ampak, kot je dejal znani angleški politik – …. “ne moreš pa narod farbati celo življenje”. Pride čas za odhod na smetišče zgodovine tudi za te naše “pomembneže”.

 6. Nasteti argumenti oziroma dejstva so tocna vendar je interpretacija le teh kljucna za njihov vpliv na razumevanje ljudi. V vecini ljudje ne analizirajo podatkov ampak prepustijo to nekomu drugemu (medijem) in potem te informacije, ki ze vsebujejo predsodke in perspektivo nekoga drugega sprejmejo kot dejstva, ki jih ocenjujejo. Vse te informacije oziroma novice se pojavijo v socasnosti z neko izmisljeno ali napihnjeno banalno zadevo (varda) s cimer se preusmeri pozornost ter hkrati skusa prikazati, da kljub morda problematicni izbiri koalicijskih partnerjev, je to mnogo bolje kot sodelovanje z SDS, saj to prinasa nestrpnost, pobijanje nedlozni ljudi, holokavst in podobno.

  Danes je Sarec svoje sodelovanje s starimi in starimi novimi obrazi upraviceval z besedami ” saj bi tudi v primeru sodelovanja s SDS sodeloval s starimi obrazi”. Izjava je absurdna saj izpade kot, da je njegovo sestavljanje vlade nekaj nujnega, od boga danega in je zbiral med levaki in SDS. Opcija, da nebi sprejel mandata seveda ni omenjena saj bog ne daj, da bi se odrekel 4 letnemu vladanju.

 7. Pozdravljeni g. dr. Gorenak,
  k vašemu naslovu Lažnivcem Cerarjeve in Šarčeve vlade nastavljam ogledalo, bom dodala, da ta vlada, ki bo vladala, nikoli ni bila izvoljena od volivcev. Ni samo lažniva je tudi škodljiva.
  V tej – levi vladi Republike Slovenije so tudi »politiki«, ki v normalni državi ne bi smeli niti vstopiti v Državni zbor. Nekateri bivši poslanci so v novo vlado, na oblast prikorakali brutalno, ošabno, naduto, nepošteno. Nič jim ni sveto. Izborili so si vodilne položaje, kot utopljenci se močno oklepajo svoje težko prigrabljene službe. V posmeh vsem nam, ki se s tako politiko ne strinjamo, so že prve dni svoje vlade začeli lomastiti po Primorski s tujimi zastavami. Naša slovenska zastava ni vredna nič vladajoči vladi, ki ni spoštljiva in ne ponosna na njo in našo Slovenijo.
  Dokler bo g. Fištravec v Mariboru zmagoval na volitvah, kot neodvisni kandidat, ga. Bratuškova pela pesem Bandiera Rossa, g. Kučan hodil po rdeči preprogi, g. Jankovič pel Na slovenskem smo mi gospodar, dokler bodo brez kazni vseh 57 ali 58 poslancev v Državnem zboru, nezakonito vzeli poslanski mandat poslancu g. Janši, dokler bodo nekateri poslanci pijani od socializma, iz koalicije delali burlesko (so opozicija po novem) iz države podili uspešne podjetnike, zganjali cirkus …, tako dolgo bo slovenski narod ječal pod bremenom sramote.
  Na žalost v Sloveniji ni policije ni tožilstva ni sodstva, da bi vzeli pravico v svoje roke in naredili red v državi.
  Pa lep pozdrav

 8. G. Sarec je predsednik vlade. To dejstvo je dokaz uspeha levicarskega gibanja (politika, mediji, solstvo, kultura,…). Pri poslusanju Sarca me postane strah kaksne sodrzavljanje imam. Pri levici me to ne skrbi, njihova volilna baza je prepoznavna in izstopajoca – imajo veliko casa takrat, ko smo ostali v sluzbi, slaba higiena, stil oblacenja od Kordisa. So kognitivno hendikepirani in prav je, da se jim pomaga (reformiranje FDVja bi ublazilo to epidemijo). Skrbi me za tistih 12,50% volilcev, ki so po prebranem programu in poslusanju soocenj ter posameznih izjav kandidatov sami pri sebi rekli “ja, Sarec je prava izbira”. Seveda je krivda tudi na strani medijev, vendar je nezmoznost racionalnega tehtanja argumentov s strani sodrzavljanov srce parajoca. Zalostno je to, da bomo morali cakati to, da ljudje dovolj mocno zacutijo grehe levakov na lastni kozi, podobno kot se to dogaja v ostalih drzavah. Veliko se ukvarjam z vprasanjem kako vplivati na ljudi, kako omogociti kriticno tehtanje argumentov kljub temu, da imamo solsk sistem, ki to zatira. Razumeti, da razlog za boj proti privatnemu solstvu ni v skrbi za zagotavlja je izobrazbe ampak v skrbi za kontroliranje razmisljanja in podobno velja za zdravstvo. Tisti, ki volijo levico bodo vedno na tisti strani, njik ni pomoci. To so neproduktivni, neambiciozne pijavke in taki so v vsakem sistemu. Potrebno je poslrbeti, da spregledajo tisti zavedeni, ki volijo nove obraze, Erjavce, Alenke in podobne. Tezka naloga je pred SDS. Velikokrat se posmehujemo povprecnim americanom in njihovi nerazgledanosti, vendar zal so v osnovni ocitno sposobni lociti med dobrim in slabim ali slabim in se slabsim.

 9. Spoštovani gospod dr. Gorenak,

  Prvo za kar si je potrebno prizadevati je- spremeniti volilni sistem. Dokler to ne bo spremenjeno, se nam bo to kar se je dogodilo sedaj, lahko ponovi.
  Lepo pozdravljeni

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!