Smrdeča greznica režimskih novinarjev

Pred nekaj dnevi sem na tej spletni strani opozoril na primer pristranskega poročanja v oddaji “V Fokusu” na POP TV. Prikazali so namreč primer štirih prosilcev za mednarodno zaščito, ki v Sloveniji delajo, torej tudi plačujejo davke, delodajalci pa jih hvalijo, da so pridni. Vsebine poročanja novinarke Suzane Lovec nisem kritiziral z vidika točnosti navajanja podatkov, saj so ti točni. Toda to kar sem problematiziral je dejstvo, da je to ena in sicer pozitivna plat medalje. Če bi dejansko stanje ocenjevali po tem prispevku, bi poznali seveda le eno plat medalje to je pozitivno, izgledalo bi kot da je vse v najlepšem redu. V prispevku je seveda manjkala druga plat medalje, to pa je poročanje o kaznivih dejanjih prosilcev za mednarodno zaščito, pa seveda primeri, ko delati sploh nočejo, pa če tudi za plačilo, ki ga mnogi naši ljudje ne prejemajo. Slednje pa velja za večino. Na svojem twitter profilu sem kh pojasnilu pozval tako POP TV kot novinarko Suzano Lovec. Odgovor poznate – odziva ni bilo.

Toda zadnja številka Demokracije je prinesla simbolno naslovnico, na kateri več črnih moških rok sega po dojkah bele ženske. Da tudi to je realnost ne le v Evropi ampak tudi pri nas. Toda to naslovnico je napadlo Kulturno ministrstvo, nekulturnega ministra Toneta Peršaka, napadlo jo je Društvo novinarjev Slovenije v podobi njihove tajkunom prodane duše Matije Stepišnika, svoje pa je dodala še zloglasna  lepotica iz RTV Eugenija Carl. Svoje “strokovno mnenje” pa je podal še klinični psiholog Aleksander Zadel, ki očitno vidi le na levo oko in sliši na levo uho. Družno so seveda pljuvali po glavnem uredniku Demokracije Jožetu Biščaku, za videz objektivnosti prispevka pa so objavili celo nekaj njegovih besed. Njihovo pluvanje si lahko ogledate TUKAJ.  V svoj novinarski zmazek, ki ni vreden niti te besede, pa so hoteli potegniti še kar predsednika države Boruta Pahorja, ki pa jim ni nasedel. Za njih pa je bilo poročanje POP TV seveda povsem v redu.

Če povsem objektivno pogledamo oba prispevka je povsem jasno, da imata oba svojo sporočilno vrednost. Lahko kdo reče, da nekateri prosilci za azil ne delajo pridno? Seveda ne. Toda hkrati ali lahko kdo reče da migranti po Evropi pa tudi pri nas ne izvajajo nasilja nad ženskami, tudi posilstev? Seveda ne. Toda zakaj potem prvo poročanje sprejemati, drugo poročanje pa pljuvati. Odgovor je na dlani.

PRIPIS: Na moj zapis se je odzval Matija Stepišnik in sicer takole:

20m20 minutes ago Replying to

Vinko, na vaš nivo se ne bom spuščal, le popravek dejstev, s katerimi imate težave kot ponavadi: nisem predsednik DNS. Pozdrav v Šmarje.

 Odgovoril pa sem mu takole:

3m3 minutes ago

Upam, da boste nekoč prišel na moj nivo doktorja znanosti. Lahko me izberete za mentorja doktorata. Priporočam naslov: “Kako uravnotežiti slovensko novinarstvo in ga narediti neodvisnega in raziskovalnega”. Dobra in družbeno koristna tema.

6 komentarjev

 1. Prispevek Suzane Lovec je tipično rasističen! Tritev, da so “pridni” delavci ker so tujci, so žaljivi za njih in za prebivalce Slovenije! Vedno in brez izjem se ocenjuje posameznika!

 2. Res je to medijsko stanje pri nas sprevrženo do amena. Levi mainstream mediji lahko lažejo in zavajajo v nedogled, pa se nobeden od omenjenih akterjev v članku ne oglasi, ko pa nek drug “nenjihov” medij objavi resnico, pa je ogenj v strehi, ki ga hočejo pogasiti z vsemi topovi.

 3. Redko ali zelo redko kakšnega komentarja ne objavim. To se zgodi takrat ko nekdo nastopa z lažnimmi podatki in seveda žali. Meni znana oseba po vzdevkom morala1@hotmail.com
  ki se seveda ne upa izpostaviti s svojim imenom in priimkom je skušala objaviti žalitve na moj in vaš račun….ne bom ji dal tega veselja….ko pa se bo podpisala s pravim imenom in riimkom pa bo njen komentar objavljen.
  dr. Vinko Gorenak

 4. Že nekaj krat sem v svojih komentarjih opomnil komentatorje s “partizanskim” imenom ali nickom ali psevdonimom, kot rečemo, naj snamejo maske, če hočejo biti verodostojni. Menim da vsi ti mediski zamaskiranci nimajo iskrenih namenov s njihovi sporočili. Glede slovenskih prevladojočih medijev pa rešujem svoje živce in dobro voljo tako, da jih preprosto ignoriram.
  V času Jugoslavije sem gledal pretežno avstrijske in nemške programe. Na radiu sem pa poslušal A3, ker so takrat imeli zelo dobro glasbo. V to odločitev me je privedla neprekinjena komunistična propaganda tako na radiu in TV.
  Žal sem se moral ponovno odpovedati slovenskim prevladujočim medijev (radio, TV, tiskani mediji itd.).
  Izjema ste nekateri spletni portali, Nova24TV, pa kašna redka tiskana publikacija.
  Danes ne gledam več avstrijskih TV postaj in ne poslušam A3.
  Preokupacija mi je Youtoobe, na katerem si izberem tisto, kaj mi je po godu in ne kvari moje dobre volje.
  Gospod Gorenak, vaš portal pa obišče vsak den in z veseljem in zedovoljstom preberem vsako vaše pisanje.
  Ostanite še naprej naš svetilnik v gosti megli sedanjega časa, da ne bomo trčili v čeri ali ledeno goro, kot Titanik.

 5. Ta članek je menda objavljen na Nova24TV.
  Splača se pogledati komentarje.
  Da te kap, bi rekli.
  V teh komentarjih se zrcali odsev slovenskih takšnih in drugačnih medijev.
  Bedno in hkrati zastrašujoče.

 6. Problem slovenskega novinarstva je FDV.
  Nenehno govorimo o neizvedeni tranziciji v Sloveniji. Pri tem mislimo v glavnem na reforme v gospodarstvu, na finančnem področju, bančnitvu, zdravstvu, skoraj nikoli pa se ne dotaknemo šolstva.
  Šolstvo je dolgoročna naložba In Stepišnik je takšna naložba bivšega režima v slovensko prihodnost. Včasih so govorili, da so novinarji sfalirani študentje. Morda so bili, ampak sfalirali so na resnih fakultetah. Danes pa so novinarji v glavnm diplomanti FDV, kar pa je očitno še slabše.
  Pred leti, ko sem študiral, samo to šolo imenovali Karl Marx šule in direktoroval ji je slavni Stane Dolanc.
  Kljub desetletjem se ta uboga inštitucija ni mogla preluftati in še vedno diši po dlolačevi plesni.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!