Danes v Demokraciji: Politična poligamija – garancija za neuspeh nastajajoče vlade

Glasovanje o kandidatu za predsednika vlade je za nami. Sledijo verjetno analize kdo je 55. »Puckov glas«, a se s tem ne nameravam ukvarjati. Naj raje v zvezi s tem zapišem le pet dejstev.

Prvo dejstvo je, da nastaja koalicija šestih političnih strank, ki še ni podpisala koalicijske pogodbe, torej še ne vedo kaj bodo prioritete pri vodenju države in kako bodo to sploh počeli. Vedo pa, da bo popolni amater v državni politiki  Marjan Šarec, res pravi in najboljši vodja te koalicije. V tej fazi nastajanja vlade, bi seveda že morali vedeti kaj so glavni problemi države in kako jih bodo rešili. Na to kaže tudi nastopni govor Marjana Šarca, ki je relativno solidno naštel probleme te države, ni pa povedal niti ene same rešitve. Podpisali pa so sporazum z Levico, ki bo vlado podpirala pa malo nadzirala, bo tu in tam vodila kakšen vladni projekt, odločila se bo kateri ministrski kandidat je dober in kateri ne, a bo v opoziciji. Tudi od tam bi rada nadzirala vlado. Tako vsaj trdijo. Še dobro, da je zakonodajna služba DZ rekla bobu bob, ko jim je povedala, da Levica, v taki situaciji, pač ne more biti opozicijska stranka.

Drugo dejstvo je seveda to, da to kar sedaj nastaja pod taktirko Marjana Šarca ne bo manjšinska, ampak čisto običajna večinska vlada, kakršne poznajo po Evropi in jih poznamo tudi pri nas. Res pa je, da bo skrajno levičarska vlada. S podpisanim sporazum Levice s peterico političnih strank smo dejansko dobili šesto koalicijsko stranko, pa če tudi, ta ne bo v koalicijo prispevala svojih ministrov, je pa že prispevala glasove za izvolitev Marjana Šarca in očitno bo tudi glasove za ministrsko ekipo. Glede na druga določila sporazuma pa ima Levica za nagrado v tej koaliciji še veliko več drugih možnosti vplivanja na delo vlade, tudi odločanja o njenem obstoju. Sklicevanje na podobne primere po Evropi je navaden »lari fari«. Manjšinske vlade so manjšinske vlade, ki v parlamentih nimajo večine, največkrat so sestavljene iz levih in desnih strank brez večine, v posameznih projektih pa jih podpirajo zdaj eni zdaj drugi. Bi lahko tudi SDS šteli med podpornike Šarčeve »manjšinske vlade«, če bi ta podprla ukrepe za popolno zaprtje južne meje, ki bi jih predlagala koalicija? Ne verjamem. Pri sodelovanju Levice s to poligamijsko združbo gre torej za koalicijsko sodelovanje in nič drugega in nastajajoča vlada bo običajna koalicijska vlada in ne manjšinska vlada.

Tretje dejstvo je, da so se zadnje leto v Cerarjevi vladi intenzivno kregali in se zmerjali. Aprila letos pa je počilo do te mere, da je Cerarjeva vlada razpadla. Ti isti politiki iz SMC, SD in DESUS so šli na predčasne volitve, ki so jih več kot gladko izgubili. Toda po volitvah so spoznali, da se dejansko neizmerno »ljubijo« in da so edini, ki lahko to državo vodijo še naprej. Toda premalo jih je bilo, zato so našli LMŠ, torej nekoga, ki je lahko lokalno dober, o državni politiki pa nima pojma. Ta naj bi jih res dobro vodil!? Toda tudi to je bilo premalo. Potrebna je bila še SAB in Levica, le tako bo ta politična poligamijska skupnost lahko uspešna. Tako seveda mislijo oni, mnogi mislimo drugače.

Četrto dejstvo je, da je na zadnjih volitvah premočno zmagala SDS in da so vsi tisti, ki so tvorili dosedanjo vladno koalicijo premočno izgubili. Temu ne more oporekati nihče. SDS je dobila 222.042 glasov, kar je 24,92 %, vsi dosedanji koalicijski partnerji (SMC,SD in DESUS) pa so skupaj dobili 219.299 glasov ali 24,61 % vseh glasov. Prav smešni so torej komentarji Bratuškove in drugih političnih ljubiteljev poligamije v nastajajoči vladni koaliciji, ko pravijo, da so volilci na volitvah izvolili politično levico. Seveda je niso izvolili volilci. Res pa je, da so se vsi ljubitelji politične poligamije združili, da bi oblast zadržali.

Peto dejstvo je, da politično poligamijo sedanje nastajajoče šesterice političnih strank ne druži nobena ljubezen do Slovenije ali želja po njenem napredku. Dokazano je, da so udeleženci sedaj nastajajoče poligamijske skupnosti med seboj dejansko sovražniki. Toda združuje jih želja po oblasti in po lastnih koristih. Ne vem pa ali se zavedajo, da bodo le začasno orodje dejanskih zakulisno mafijskih upravljalcev države, ki jih bodo na ta mesta nastavili. Ko bo potrebno pa jih dobo tudi odstavili. Prej ko se bo to zgodilo, bolje bo za Slovenijo.

 

3 komentarji

 1. Danes, 23.8. poslušam pri odmevih novoizvoljenega predsednika državnega zbora in njegove “odgovore” na vprašanja o statusu Levice in morebitnih ministrih iz vrst SD. A je kaj takega sploh mogoče? In on govori o spoštovanju demokracije. On, ki je demokracijo povozil… Bom plačal za eno mašo za mojo domovino Slovenijo…

 2. Pred nami so časi, ko je vladala komunistična pratija, ki je za dekoracijo imela skupšino in izvršni svet.
  Sedaj imamo že skupščino, čakamo še na izvršni svet, partije pa tako in tako ne volimo. Ta je stalnica in je ni mogoče izvoliti, saj je vsaj uradno ne poznamo.
  Še sedaj so mi v spominu časi, ko se je seatal CK na Brijonih in bilo je po tem, ali onem veljaku, ki so ga odstavili in polili z gnojnico, da je trajno smredel do neopazne smrti.
  Ni važno, kdo je skupščina in ne kdo je izvršni svet. Lako bi ga sesatavili tudi iz opic v živalskem vrtu, važno je kdo je CK.
  Za CK lahko slutimo, kdo je njegov predsednik in kdo so člani prezidija, ne moremo pa biti sigurni, da je res tako. Vemo pa, da CK nima niti najmanjše želje po blaginji Slovencev, niti po tem, da bi Slovenija bila uspešna država. Važno je, da je toliko bogata, da se jo da ropati. Je kolonija v rokah CK in njegovih članov in podprnikov.

 3. Kako bi vi predstavili svoj strokovni po_gled_a
  – Drža_vljana,
  – Poslan_ca,
  – Dr. znanosti ( varnostnih ved )
  – Pre_glas_ovanega kandidata,
  – SpriJazNjenNega kandidata,.
  Volilni zakon in sistem vodenja države?
  Pred odgovorom priporočam ogled:
  Gde stanuje strah, tamo nema demokracije,…
  https://youtu.be/QZC4u-Xf1o8

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!