Še o absurdih volilnega sistema Slovenije

Že večkrat sem opozoril na obsurdnost našega volilnega sistema, ki ga ljudstvo nikoli ni želelo, saj ga je na referendumu leta 1996 v celoti zavrnilo. Ljudska volja tistega časa je bila jasna – večinski volilni sistem. Toda politika, točneje LDS, DESUS in SD v kolaboraciji z SLS je ljudsko voljo poteptalo in v ustavi določilo volilni sistem, ki povzroča, ne le krivice, ampak tudi absurde. Veliko vprašanje pa je ali je ta volilni sistem sploh skladen z ustavo. Toda o tem že nekaj let odloča Ustavno sodišče.

Že leta 2014 sem opozoril na nekatere absurde. Na takratnih volitvah je Janez Janša, ki je bil v času volitev v zaporu, dobil 6116 glasov, vseh šest izvoljenih poslancev Levice pa je takrat dobilo skupaj 5494 glasov. Da ne govorim o stranki Bratuškove, vsi štirje izvoljeni poslanci z njo vred, so skupaj prejeli 3247 glasov.

No, tudi letos ni bistvenih sprememb. Janez Janša je sam prejel 7020 glasov, vsi izvoljeni poslanci Alenke Bratušek skupaj, pa so prejeli 4170 glasov, da ne govorim o izvoljenih poslancih DESUS, ti so skupaj prejeli 3080 glasov. K temu je potrebno dodati še pomembno dejstvo, da tako šef DESUS-a Karl Erjavec (394 glasov) in šefica ZAB Alenka Bratušek  (1137 glasov), sploh nista bila izvoljena na poslansko mesto. Če ob tem pomislimo, da se Karlu Erjavcu menda obeta mesto obrambnega ali zunanjega ministra, zadovoljen bo tudi z notranjim, le da bo imel varnostnike in službeno vozilo, ter da se Alenki Bratušek menda obeta mesto neke vrste super podpredsednice vlade, Janezu Janši pa mesto opozicijskega poslanca, potem nobena utemeljitev zapisanega v naslovu ni več potrebna.

8 komentarjev

 1. to pisanje nebo nič spremenilo SDS mora v akcijo sprememba volilnega sistema in namesto v Bovec bi bilo bolje kakšno zborovanje v Ljubljani.

 2. Spoštovani Franc. Vaš predlog je sicer smiselen in pameten a že v naprej obsojen na popoln polom. Večinski sistem v Ustavi in zakonu lahko dosežemo s 60 glasovi. Mi jih imamo 25. Kdo bo prispeval preostanek? NOBENA manjša stranka tudi NSI ne. Večinski sistem manjše stranke preprosti izbriše iz prizorišča, kdo pa bi za kaj takega glasoval? Uvedba takega sistema je mogoča ko sta v državi dve veliki stranki ki obe to lahko uvedeta v Ustavo in zakon. Dokler pa imate na levi množico malih strank je pa to popolnoma nemogoče.

  dr. Vinko Gorenak

 3. Žal, g.Gorenak žalostno ugotavlja in razglaša trdo realnost tako, kakršna je.

  SDS & Janez Janša je takrat vedel za Domovino!
  Je vedel, kaj jo lahko postavi na pot napredka.
  Pa ga je CK ZKS v imenu in za račun Ljudstva Levuharjev revolucionarno nabojno zminiralo
  Mislim pa , da je treba zapisati, kako prašičjo, tudi udbaško vlogo je takrat odigrala Slovenska Ljudska Stranka, ki je na svojih nedrjih gojila toliko udbaških kač.
  Zagožnov Franc je že zdavnaj pokojni in ni reči drugega, da je govoril vedno, meni tako čudno, da sem vedno rekel v sebi: glej ga brutalnega trdorokca, egoista in počasnega, mirnega trdobučnega buldožerja. Drugi, zavestni glas pa mi je rekel, ma daj mir, saj to je vendar Ljudska stranka, ljudski človek, ki naj bi šel skozi “filter” preverjenih ljudskih ljudi- kot veliki Orgličar, da jih ne naštevam…kakšna zmota.
  Naprej ne bi našteval… VEČINSKI ZAKON SO LEVUHARJI UNIČILI IN S TEM NARODU NAPRTILI VSE; KAR ZDAJ VLEČE NA DNO !

 4. Ja, z vecinskim sistemom bo tezko saj dvomim, da ob tem sklicu uspe zloziti 60 glasov za ustavno spremembo.

  Ampak, a nismo bili daljnega leta 1996 slovenci na referendumu kjer smo se odlocili za vecinski volilni sistem? Zakaj je DZ potem uzakonil proporcionalnega?

 5. Zato ker so poslanci LDS SD DESUS in SLS IZ IGRALI LJUDSKO VOLJO.

  V GORENAK

 6. G. Gorenak, zanima me, kako je možno da tako Erjavec kot Bratuškova kandidirata na neke položaje, ko pa sploh nista bila izvoljena v parlament ?

 7. Gospa Vida

  To je po zakonu možno. …minister ali državni sekKreta ali predsednik vlade je lahko kdorkoli le predsednik DZ mora biti izvoljeni poslanec.

  Dr.VINKO GORENAK

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!