Je Marjan Šarec danes postal spet Ivan Serpentinšek?

Uvodno pojasnilo

Branost mojih kolumn, zlasti tistih s politično vsebino, je precejšnja. Moram pa vas opozoriti na pomembno vsebinsko spremembo pri meni. Do tekočega poslanskega mandata, sem bi poslanec SDS in mnoge vsebine mojega pisanja so bile neposredno povezane z mojim delov poslanca ali z mojimi aktivnostmi v SDS. Upravičeno je javnost moja stališča več ali manj enačila s stališči poslanske skupine SDS ali same SDS.

V tem poslanskem mandatu sem čisto preprost upokojenec, ki spremlja tudi politično dogajanje in nekaj o tem ve že zaradi mojega dosedanjega aktivnega dela v politiki in SDS. Vse kar bom v bodoče pisal, bo temeljilo prav na tem. Vsebina mojih pisanj v ničemer ne bo povezana s SDS ali s poslansko skupino SDS. Morda so se na tej točki nekateri razveselili, da bom sedaj pač udrihal po SDS ali poslanski skupini SDS. Motite se. Tega ne bom počel. Tudi v času mojega dela v poslanski skupini SDS in v SDS sem imel dovolj svobode, ali pa sem si jo priboril, da sem povedal ali zapisal tisto kar sem mislil, zato se moja temeljna stališča in pogledi na politiko v bodoče ne bodo spreminjali. Še vedno boste z moje strani deležni tistega, kar bom pač mislil, da moram zapisati ali povedati. Vi pa boste brali ali pa tudi ne.

Vložitev kandidature za predsednika vlade

Današnja vložitev kandidature za predsednika vlade s strani Marjana Šarca s 43 podpisi poslancev je ali pa tudi ni presenečenje. Preseneča to, da je petorček kandidaturo vložil brez da bi imel 46 glasov, o čemer je Marjan Šarec do sedaj govoril, kot o pogoju za njegovo kandidaturo. Preseneča tudi to, da se je to zgodilo menda prvič. Vsi dosedanji resni kandidati, ki so bili na ta položaj tudi izvoljeni, so imeli ob vložitvi kandidature zagotovljenih 46 ali več glasov. Je Marjan Šarec v svoji neizkušenosti ali zaslepljenosti in hlastanju po tem položaju, skočil v bazen, za katerega ne ve koliko vode je v njem? To je ena od možnosti. Druga možnost pa je seveda ta, da mu je levo politično zakulisje globoke države povedalo, da so že dovolj upognili hrbtenico Luke Mesca.

Koalicijske pogodbe ni

Na hudo neusklajenost že samega petorčka kaže tudi to, da o koalicijski pogodbi le govorijo, vsak želi v njej videti to, kar misli da bi bilo dobro zanj, a nobenega podpisa nikogar od petorčka pod kakšnim dokumentom z naslovom koalicijska pogodba ali kaj podobnega še sploh ni. Da ne govorimo o sodelovanju z Levico. Tisti, ki mislite, da tam odloča Luka Mesec, seveda nimate prav. Tam odločajo vsi, tako kot v samoupravljanju, vprašanje je le, kdo je bolj glasen. Pogosto je to Miha Kordiš pa tudi Violete Tomič ne zapostavljajte. V tem pogledu je, za sedaj, jasno le to, da levica v vlado ne želi dati ministrov, torej v njej ne želi sodelovati, bi jo pa v obrambi pred Janezom Janšo začasno podprla, a za koncesijo vlado malo komandirala. Pravim začasno. Ta »začasno« je treba razumeti v časovni dimenziji do takrat, ko bo ocenila, da na novih volitvah lahko dobi veliko več kot ima sedaj.

Politična poligamija

Me pa tale petorček spominja na politično poligamijo. V nesrečnem in aprila razpadlem političnem poligamijskem zakonu so sodelovali SMC, SD in DESUS. Takrat so ugotovili, da se ne ljubijo več in da se bodo razšli. To se je tudi zgodilo in na volitve so že odšli skregani in ločeni. Že takoj po volitvah pa so ugotovili da se zelo ljubijo, da pa želijo večji politični poligamijski zakon, zato so v tega povabili še LMŠ, in ZAB. Tudi to jim ni bilo dovolj, zato so najprej v ta zakon novačili NSI Mateja Tonina, ko pa jim je ta dal košarico, pa so povabili Luko Mesca. No ta pa ne ve kaj bi. Malo bi, pa tudi nebi.

Alenka Bratušek se je nekaj naučila

Že takoj po vložitvi kandidature Marjana Šarca za predsednika vlade, tudi s podpisi poslancev ZAB, pa se je oglasil njihov generalni sekretar in povedal, da resno razmišljajo o tem, da v vlado Marjana Šarca nebi dali ministrov. Praktično to pomeni, da bi vlado podpirali tam kjer bi ocenili, da je to njim ustrezno, tam kjer pa ne, pač ne. Torej bi bila Alenka Bratušek neke vrste Luka Mesec. Motite pa se, če mislite, da sta si enaka. Luka mesec še ne ve kaj je politična poligamija, Alenka Bratušek pa to dobro ve in ve, da stvar na dolgi rok sploh ne more funkcionirati. Išče morda drug možnost?

Kaj pa Karl Erjavec in Dejan Židan

Karla Erjavca »boli Đoko«. Do penzije ima še štiri leta. Zanj je vse nepomembno, razen tega, da bi bil minister državotvornega resorja, kjer bo imel varnostnike in službeni avto. Dejan Židan, pa je v svoji naivnosti in nesposobnosti ter kratkovidnosti tako ali tako najmanjši problem tega poligamijskega zakona. Nasmiha se mu celo položaj predsednika Državnega zbora in če bi se to zgodilo bo on dobro nadaljevanje tega, kar smo imeli z Milanom Brglezom, ki je bil do sedaj najslabši in najbolj nesposoben človek na tem položaju.

Muke Mira Cerarja

Po ločitvi z Milanom Brglezom ima Miro Cerar še nekatere težave. Če kaže verjeti nekaterim virom, s svojo glavo razmišlja njegov poslanec Zdravko Počivalšek, kar Miru Cerarju niti malo ni všeč. Njegova želja je seveda postati drugi Borut Pahor. Do tam mu manjkata še položaj predsednika DZ in položaj predsednika države. Ne verjamem, da je za sedaj čisto opustil misli na mesto predsednika DZ. Po drugi strani pa se zaveda popolnega amaterizma in nesposobnosti Marjana Šarca, a je ujetnik svojih lastnih izjav in ujetnik tistih, ki jim je služil zadnja leta.

Za zaključek

Je Marjan Šarec danes ponovno postal Ivan Serpentinšek sem se vprašal v naslovu. Zdi se mi, da je odgovor na to vprašanje pritrdilen. Vprašanje je le kdaj nam bo to priznal, tako kot nam je to pred leti povedal namišljeni predsedniški kandidat Artur Štern, ki mu je nasedlo veliko ljudi. Morda nam sploh ne bo priznal in bo predstavo kar odigral. Je pa to manj pomembno vprašanje, pomembnejše je vprašanje koliko bomo s tem izgubili državljani Slovenije.

En komentar

 1. g. Gorenak, kot vedno dobro napisano!!
  Da začnem. Od naslova na koncu. Šarec nikoli ni nehal biti Serpentinšek. On je samo igralec na sceni. Tako kot marsikateri drugi (Cerar, sem ga videl v živo, je tudi igralec). Obleka ne naredi človeka. Vprašanje je, kdo je režiser??????
  Glede iskanja mandatarja, pa je tako. Poglejte otroški vrtec in šest otrok v peskovniku. Vsak bi rad bil prvi in glavni. Sicer pa že od nastanka stranke LDS (Lopovskega Društva Slovenije) je znano, da levičarje drži skupaj samo ‘korito’. Denar in privilegiji.
  Glede Erjavca bi rekel tole. V nekih drugih časih in drugi državi (ne Belgiji) bi končal v posebni šoli med umsko prizadetimi. Že večlrat videno.
  Bratuškova ima samo velik ‘gobec’. Vse s čimer se hvali da je naredila za Slovenijo, je bilo nastavljeno pod drugo Janševo vlado (financ minister je bil g. Šušteršič).
  Židan pa je eno navadno ‘budalo’. Se opravičujem. Ni navadno je posebno. Zapravil teran, pa kranjske klobase, pa uničuje gozdove. Že samo s tem bi moral videti parlament (ali vlado) samo na razglednicah.
  Največ pa so pri tem vaškem petelinu (Šarcu) krivi mediji. Oni so ga naredili. Vsak dan masovno o njem poročali. O vseh nepomembnostih. Važno da se poroča.
  Kot primer pranja možganov v medijih (oziroma Mind Control) si poglejte poročanje o odvzemu licence enega notorja. Skoraj vsi mediji so poročali o tem, da je ta notar tudi overil famozno pogodbo med SDS in ono Bosansko državljanko. A če pozorno poslušač so notarjevi glavni grehi bili storjeni mesece (in leta) prej. Seveda se to ljudem ne vtisne v spomin. Klasična metoda psihologije množic!!!!!
  Če sem koga od naštetih užalil se opravičujem, naj se spremenijo in delujejo za naprej drugače.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!