Zmagovalci odhajajo na smetišče zgodovine, a ne vsi – danes v Demokraciji

Slovenski, a ne le naš, politični prostor je z vidika političnih strank kar nekaj posebnega. Politične stranke namreč rastejo, kot gobe po dežju. Mnogim uspe preboj tudi na politični vrh, toda še v istem mandatu ali dveh, jih ni več in pristanejo na smetišču zgodovine. Toda ne vse, stalnica z ne manj kot 15 poslanci, je v bistvu že vse od leta 1996 le SDS, ne glede na to ali je v opoziciji ali na političnem vrhu.

Še eni posebnosti smo priča pri nas. Dominantni mediji in leva politična ozadja praviloma zahtevajo odstop liderja politične stranke, ki izgubi volitve ali poslabša volilni rezultat. Toda to velja za desne, ne pa za leve politične stranke. Saj se spomnite vseh pozivov Janezu Janši, da naj odstopi, ko je volitve 2011 in 2014 izgubil. Česar takega po katastrofalnem porazu Mira Cerarja letos niste niti slučajno zasledili. Je pa temu nasedla SLS, ki je svoje liderje menjavala po tekočem traku, do letošnjega neslavnega konca, ki niti malo ne obeta. Vprašanje je, kaj bi se zgodilo, če bi še danes bil njihov lider Marjan Podobnik.

V zahodnih demokracijah imajo praviloma razvit strankarski politični  sistem, v katerem so politične stranke praviloma stalnica več desetletij. To velja tako za ZDA, Veliko Britanijo pa tudi za Nemčijo in še bi lahko našteval. V teh demokracijah politične stranke praviloma ne rastejo kot gobe po dežju,  ampak se na oblasti praviloma menjujejo po enem ali dveh mandatih. Seveda obstajajo tudi izjeme.

V Sloveniji pa je situacija precej drugačna, pravila so obrnjena na glavo. Zmagovalci praviloma odhajajo na smetišče zgodovine, a ne vsi.

Najprej o DEMOS-u (Jože Pučnik). To je bila sicer povsem netipična politična asociacija, ki je nastala še v času enopartijskega režima, zmagala na volitvah, naredila največjo stvar v zgodovini našega naroda, seveda mislim na osamosvojitev, razpadla in odšla na smetišče zgodovine.

Kasneje na volitvah bolj ali manj (leta 1996 gledano levo desno niti ne) zmagovita LDS (Janez Drnovšek), je leta 2004 praktično propadla, razpadla na LDS (Tone Rop, kasneje Katarina Kresal) in ZARES (Gregor Golobič) in leta 2011 ni bilo več ne ene ne druge, pristali sta na smetišču zgodovine.

Precej blizu političnega vrha je bila leta 1996 tudi SLS (Marjan Podobnik, kasneje so liderje menjavali po tekočem traku), ki pa je takoj za tem, ko je prišlo do nesrečne združitve s SKD (Franc Zagožen), začela hirati in hirati, vse do neslavnega konca na smetišču zgodovine leta 2014. Vso njihovo slepo sledenje dominantnim političnim medijem in levemu političnemu ozadju, da naj venomer menjajo svojega liderja, se je izkazalo prej za pogubno kot ne.

Zmagoslavno se je leta 2011 na našem političnem nebu pojavila zmagovita PS (Zoran Jankovič). Ker pa ni znal šteti do 46, Državni zbor pa je zamenjal za Mercator, ni sestavil vlade, kasneje pa je PS razpadla na PS (Zoran Jankovič) in ZAB (Alenka Bratušek), toda že leta 2014 se je PS (Zoran Jankovič) znašla na smetišču zgodovine, ZAB (Alenka Bratušek) je sicer čudežno preživela tudi leta 2018, a končni rezultat je več ali manj jasen, seveda na smetišču zgodovine, vprašanje je le kdaj.

Zgodovina pa se očitno ponavlja. Leta 2014 je na našem političnem nebu in vrhu zablestela SMC (Miro Cerar). Leta 2018 se je SMC (Miro Cerar) zmanjšala na eno samo četrtinko svoje številčne podobe poslancev iz leta 2014. Skoraj nič ne tvegam, če zapišem, da stranke SMC leta 2022 ne bo več. Znašla se bo na smetišču zgodovine.

Politična stalnica z večjim številom poslancev (SD, sedanjega šefa Dejana Židana, niha od zmage do roba izpada iz DZ) pri nas tako, ob menjavi naziva, ostaja le SDS (Janez Janša). Ne glede na to ali je bila na političnem vrhu Slovenije in Evrope ali pa v opoziciji, ostaja stalnica. Pa ne le to, letos je dosegla politični vrh s 25 poslanci, daleč pred prvo zasledovalko LMŠ (Marja Šarec), ki je dosegla 13 poslancev, da o ostalih političnih tekmecih niti ne govorim. SDS, kot politična stranka v bistvu dokazuje nekaj povsem drugega. Predvsem dokazuje to, da gre za avtonomno, res neodvisno politično stranko, ki sama odloča o sebi, svojih liderjih, svojih ravnanjih, svoji bodočnosti in še čem.

No, pa saj veste, Milan Kučan je kadarkoli vkorakal na sedež LDS, ZARES, PS, ZAB, SMC in še kam. Tam je zahteval in izposloval kar je ukazal. Na Trstenjakovi, kjer domuje SDS, ga še ni bilo. Verjetno že ve zakaj.

6 komentarjev

 1. Skupni imenovalec gobarskih strank in volilnega sistema so Murglje.
  Dokler desnica ne bo začela samoiniciativno s predvolilnimi shodi na ulicah, po sitemu Krambergerja in z sorodnimi strankami organizirati javne tribune, kjer narod sprašuje, koder padajo konkretna vprašanja in odgovori, so soočenja, kdor se jih ne boji, je prisoten. Kar letos poglejte izločanje nevarnih strank komunistom, kako so ji murgeljski mediji ignorirali. S to taktiko dragi moji, se bo MSM prisililo v odkrito delovanje za vse, ne pa v naprej vedena zastavljena vprašanja po všečnosti levice.

 2. Tudi jaz menim da bi SDS morala pripravit zborovanje v Ljubljani in jasno in glasno povedat upoštevajte voljo zmagovalca volitev. Ker to kar se sedaj dogaja nima z demokracijo nič skupnega.

 3. G. Gorenak, ko ravno omenjate Demos. Točno ta stranka je poskrbela za volilni sistem kot ga poznamo danes, vse z namenom, da se onemogoči komuniste. To se danes stranki Sds kot glavne naslednice Demosa vrača kot bumerang. Kar zadeva Kučana pa tako, stranka Demos je zaslužena, da predsednik v RS nima praktično nobene funkcije. Čisto nekaj drugega je polpredsedniški sistem kot ga pozna npr. Hrvaška. Ob vseh naštetih zgodovinskih dejstvih je vaše omenjanje Kučana ena velika smešnica.

 4. Gospod Zdenko

  Na tej spletni strani pricakujem komentatorje, ki o stvari kaj vedo in ne pišejo na pamet. DEMOS seveda nikoli ni bila politicna stranka. Hrvaska ima predsedniski sistem, ki je podoben francoskemu, mi pa parlamentarnega, ki je podoben nemskemu in tu ni nic narobe. Volilni sistem kakršnega imamo pa velja od 2002 ko DEMOSA že zdavnaj ni bilo vec. Se pred tem leta 1996 smo imeli referendum in zmagal je večinski volilni sistem, ki pa ga je koalicija LDS, SD in DESUS s pomocjo SLS, leta 2002 gladko povozila s spremembo Ustave. Kar pa se tiče Kučana pa moja navedba drži. Torej če boste moje članke komentiral pričakujem navajanje točnih podatkov sicer vaši komentarji pač ne bodo objavljeni.

  Dr. V. GORENAK

 5. Ali državljani že razumete:
  Zakon o varstvu podatkov in EU direktivo ( ZVOP-2 in GDPR) ?
  Kakšne podatke vam pripravijo uradniki v podpis?
  Ali veste kakšne so naloge in pristojnosti Notar-ke(ja)
  – v Sloveniji in primerjate prakso iz Nemčije?
  Ali obema strankama v postopku polno pravno razloži in pove dobre in slabe strani iz dokumenta, ki ga pri njem overita.
  Ali samo gleda kako ste se podpisali na osebno izkaznico in ga primerja s tem, ki ga pred njim podpišete?
  Ali sam (skrbnik ključnih kupcev) notar ali uradnik vpogleda v javno objavljene podatke? Na “strežnik” digitalno na daljavo?

 6. Problem slovenske politike ni v politiki sami, temveč v volivcih. Ti so nezreli in nesposobnceniti, kaj politika je, kaj politika zmore in kaj lahko naredi za njih.
  Takšno porazno stanje pa je zato, ker se volivcev ne vzgaja, ker se namensko ruši državo, državnost in zatira narodno zavest.
  Kdo to počne? Šolski sistem ima v rokah levica, saj so pisci učbenikov v glavnem levičarji, ravnateji v veliki večini levičarji, imamo kar nekaj povesm levih fakultet, ki celo prekašajo Kumrovško Sorbono. Indoktrinacija se začne v vrtcih in se konača z doktorati na FDV ali FF.
  Šola za odrasle pa so mediji, pred vsem RTV, pa POP in seveda Mladina , Delo, Večer, Dnevnik.
  Po tem kurzu in pranju možgan ni težko dobiti odgovor na vrašanje: kod je zavozil Slovenijo? Janez Janša!!!
  Ko pride SDS na oblast, se mora posvetiti pred vsem šolstvu.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!