»Kvote« – padla bruseljska zabloda

No, pa je padla še ena bruseljska zabloda – »kvote«. Tako vsaj kažejo zadnja sporočila iz Bruslja. Za kaj gre?

Že nekaj let Bruselj okupirajo tako imenovane »kvote«. Seveda gre za vprašanje porazdelitve bremena prosilcev za azil, ki se kopičijo v Grčiji in Italiji. Enkrat jih je več drugič manj nikoli pa jih ne zmanjka. Povsem pričakovani so pritiski Italije in Grčije, da naj jima Bruselj pomaga. Toda Bruselj se je vse do nedavnega oklepal sistema tako imenovanih »kvot«, kar je v praksi pomenilo razdelilnik, ki so ga naredili bruseljski birokrati. Birokrati stvari rešujejo pač birokratsko in določili so število migrantov, ki jih mora v določenem obdobju prevzeti vsaka država članica iz Italije in Grčije. Toda ta model ni nikoli deloval v praksi. Razlogov za to je veliko, naj jih zgolj nekaj naštejem.

 • Nekatere države, zlasti novejše vzhodne članice, so »kvote« že vseskozi zavračale (Slovenija ni bila med njimi, bila je pohlevna in ponižna do bruseljske neumnosti).
 • Tudi če bi »kvote« v popolnosti delovale, ni v praksi to prav nobena rešitev. Ko posameznik odda vlogo za mednarodno zaščito v katerikoli državi članici, se lahko prosto giblje kjerkoli po Evropi. Torej če vlogo odda v Ljubljani, lahko prosto potuje kjerkoli po Evropi, torej lahko oddide v Nemčijo kadar hoče. Res je, da je za rešitev vloge pristojna Ljubljana, a če se prosilec nahaja v Nemčiji, ga brez soglasja Ljubljane ne morejo poslati v Ljubljano.
 • Če posameznik želi v Nemčijo in ne v Varšavo ali Ljubljano, kot določajo »kvote«, ga k temu ni mogoče prisiliti.

V praksi smo v Evropi tako imeli države članice, ki so bolj ali manj pridno spoštovali »kvote« (tudi Slovenija) in države, ki so jih zavračale. Sistem pa tako ali tako ni deloval. Na enem zadnjih srečanj vodij poslanskih skupin EPP v Bruslju, sem govoril tudi o tem in povedal približno tako: »Sistem kvot v Evropi ne deluje, pa si lahko še tako zatiskamo oči. Slovenija uradno spoštuje sistem kvot in v skladu s tem je v zadnjem obdobju iz Italije in Grčije pripeljala nekaj sto ljudi. Vsi so uradno zaprosili za mednarodno zaščito. Naš predsednik vlade Cerar se nato slika z Junckerjem, ta ga pohvali in treplja po rami, kako pridna je Slovenija, da je lahko za vzgled ostalim in dogodek je končan. Kakšna pa je realnost? Manj kot deset odstotkov tistih, ki smo jih pripeljali v Slovenijo je v Sloveniji tudi ostalo, vsi ostali so odšli pretežno v Nemčijo. Zakaj si torej lažemo, da sistem kvot deluje?«

Po drugi strani pa je Poljska v nekaj več kot letu in pol sprejela okoli milijon in pol prosilcev za mednarodno zaščito pretežno iz Ukrajine, točneje iz Krima. No, Juncker ni poklical Varšave in jih vprašal ali potrebujejo kakšno finančno pomoč. Nasprotno pa jih je poklical in jim grozil, da morajo sprejeti tiste prosilce iz Italije in Grčije.

Zadnje bruseljske odločitve pa vendarle vsaj posredno priznavajo tisto, kar smo vsaj v SDS zagovarjali že nekaj let, da sistem »kvot« ne deluje in da bo potrebno zavarovati zunanje meje EU. Kako in kdaj pa še ne vemo.

3 komentarji

 1. Še vedno ni povsem jasno, ali se lahko Evropa ubrani vdora tujcev, ki prihajajo iz manj razvitih območjih sveta.
  Eni trdijo, da se temu ni mogoče upreti in podajajo najrazličnejše razlage oprte na zgodovino.
  Najpriročnješa je razlaga, da so rimski imperij uničila divja plemena, ki so vdirala vanj, prebila rimsko obrambno linijo in plenila imeriji vse do proušitve Rima in rimske kulture. Po mnenju takšnih razlagalcev čaka to Evropo in temu se ni mogoče ubraniti.
  Menim, da vseeno ni tako in da se je možno ubraniti nasilnemu vdoru.
  V manj razvitih območjih je nered, ki prperečuje napredek in ta nered je potrebbno odpraviti.
  Nered je ustvarila bipolarnost, ki se je pojavila po 2. svetovni vojni. En pol je predstavljala Sovjetska zveza, za zaveznico Jugosavijo in gibanjem neuvrščenih, ki je podžigala svetovno revolucijo in z nasiljem “osvobajala” kolonije, misleč, da bo na ta način uničila kapitalizem in pred vsem drugi pol, ki so ga predstavljale ZDA.
  Prav ta bipolarnost je vcepila v glave tem manj razvitim področjem, narodom, da so zaostali zaradi izkoriščanja, zaradi krutih kolonizatorjev. Ta miselnost vlada še dandanes in žal tudi v Sloveniji večina meni, da je tako. Zato ni čudno, da levičarji podpirajo migrante.
  V kolikor svet želi preprečiti mgracije in nevarnost, da zavladajo migrani iz manj razvitih poročij, mora težiti pred vsem, da se na teh področjih ustvari red in mir. Poraja se ponovno bipolarnost in očitno se k temu pridružuje tudi Kitajska, ki začenja ustvarjati še tretji pol.
  Kje pa so vzroki za polarizacijo?
  Zahodni svet išče v manj razvitem svetu dvoje: tržišča in poceni delavno silo, propadla Sovjetska zveza in sedaj Rusija želi s svojim vplivom ustvarizi nered in pred vsem podražiti surovine, ki jih je tam dovolj in dvigniti ceno svojim surovjnam, saj je Rusja pred vsem izvoznica surovin in vojaške opreme. Z izvozom orožja vzpodbuja nered, ki dviguje ceno surovin.
  Potem je tu še Kitajska, ki primarno išče surovne, ki jih potrebuje za industrjsko ekspanzijo. Kmalu pa bo iskala tudi trge, na katerih bo prodajala svojo industrijsko hiperprodukcijo.
  Kitajska in Rusija zaenkrat nista tarči migrantov, sa imata prenizek standard, da bi bili vabljivi destinaciji, zato lahko mirno podpirata nered in vzpodbujata migrantske tokove.
  Evropa si tega ne more in ne sme dovoliti, zato mora z agresivnejšo politiko pred vsem preprečevati nered v manj razvitem svetu.
  To pa pomeni, da je potrebno EU reformirati, da postane četrti pol. To mora postati prioriteta in to prioriteto lahko začne uvajati novo vodstvo EU, ki ga bomo vloili drugo leto.

 2. Enkrat bo resnica prisla na dan. Migranti so del prostozidarskega nacrta za unicenje evropskih demokracij in vzpostavitev “Krasnega novega sveta” pod njihovim vodstvom.

 3. Oprostite sp dr.Gorenak te kvote se niso porodile v glavah bruseljskih uradnikov, natančneje v glavi Juncherja, ampak v Berlinu natančneje v glavi največje uničevalke svobodne Evrope, Angele Merkel. V EU je nevlekla miljon nekompaktibilnih parazitov in jih je skušala vsiljevati vsem nič krivim in nič dolžnim EU državavam.
  Mnogo sem si obetal od izvolitve Donalda Trampa, ki bi to žensko lahko tako na gospodarskem področju kot s podporo nemške opozicije spravil z oblasEti.
  In kot vidimo ta ljubljenka eurokomunistov še kar vlada…..

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!