Dve izpolnjeni obljubi

Volitve so za nami. Volilni rezultati so znani. Za prvi odziv naj povsem jasno komentiram svoj položaj. Z današnjimi volitvami in rezultati sem izpolnil dve obljubi. Prvo sem dal ženi, sinu in vam vsem, ki mojo spletno stran spremljate že od leta 2008. Sklenil sem namreč, da ne bom več poslanec v Državnem zboru in da se bom upokojil. Če bi si resnično želel ponovne izvolitve za poslanca, bi kandidiral v svojem domačem okolju, kjer sem bil kar trikrat izvoljen za poslanca v Državnem zboru. In moja druga obljuba? Predsedniku stranke Janezu Janši sem obljubil, da lahko kandidiram, če bo SDS to želela,  v tako imenovanih »neizvoljivih okoljih«. Vsaka politična stranka ima neizvoljiva okolja, to so okolja kjer je več volitev zapored dosegala najslabši rezultat. In Celje mesto za SDS to seveda je, saj v samostojni Sloveniji Celje mesto, še ni imelo poslanca SDS. V naprej je bilo torej povsem jasno, da je izvolitev mene v obstoječem volilnem sistemu povsem nemogoča. Toda kot politik tega pred volitvami ne moreš povedati na tak način, zato sem govoril o tem, da bom skušal streti trd oreh. Hkrati pa sem zagotovo dolžnik stranki SDS, saj imam, pošteno povedano, od vstopa v SDS leta 1999 plačo kakršno imam, prav na račun SDS in SDS moram nekaj tudi vrniti.

Pa poglejmo še številke za Celje mesto.

Dr. Gorenak Vinko, SDS: 2565 glasov,

Željko Cigler, Levica: 1329 glasov,

Janja Sluga, SMC: 1273 glasov,

Katarina Karlovšek, LMŠ: 1262 glasov in

Olga Bezenšek, Lalič SD: 1.009 glasov, ostalih pa niti ne naštevam.

In koga so Celjani izvolili za poslanca v Državnem zboru. Željka Ciglerja in Janjo Sluga. Prav ste prebrali. Mene seveda ne. Število glasov pač ne pomeni nič, odločilni so odstotki v volilni enoti.

Pa trenje trdih orehov? Ja to mi je pa tudi uspelo. SDS do sedaj v Celju mesto nikoli ni dobila takega rezultata kot ga je z mojo kandidaturo. Za povprečjem SDS na državni ravni je bil ta volilni okraj vedno od 12. pa do 3,82 odstotkov. Tokrat le še 2,08 odstotka. Nobenega volišča v Celju ni, kjer ne bi zmagal po številu glasov.

Ste žalostni? Jaz ne. Obljube in cilji, zlasti pa napovedi so uresničene. Poslanec ne bom, kar sem želel, volilni rezultat v Celju mesto pa je za SDS najboljši do sedaj. Vse je torej na svojem mestu. Več komentarjev pa v prihodnje.

20 komentarjev

 1. Tudi jaz sem bil siguren da ne bo šlo toda toliko več je vreden vaš trud za stranko in to si zasluži vso priznanje. Vse lepo vam in vaši družini.

 2. Spoštovani gospod Vinko Gorenak,

  Vaše sporočilo me je zelo razžalostilo, čeprav spoštujem vašo odločitev. Zelo bomo pogrešali vaše suverene, vedno argumentirane nastope v parlamentu. Dovolite, da Vam izrečem iskreno zahvalo za vse, kar ste storili za Slovenijo, za vaš žrtvovani čas in vztrajanje v slovenskem blatnem dolu in verjamem, da vam ni bilo lahko.
  Želim vam zdravja in veliko radosti.

  S spoštovanjem
  Natalija Chvatal

 3. Včeraj zjutraj sem bil velik optimist. Sem katoličan in živim po kristusovih navkih, le da v cerkev zelo redko hodim. Molim doma in to predvsem s prošjo Bogu za zdavje žene in hčerke.
  In, kaj ima to zveze z včerajšnim dnem in optimizmom.
  Upal sem da se nas bo sam Bog usmilil in nam pomagal na poti v obljubljeno deželo. Našemu “Mojzesu” je sicer uspelo in tudi sam je v eej deželi, žalostno pa je, da se je vse preveč ljudi obrnilo od njega in postalo častilec partijskega zlatega teleta.
  Vi gospod Gorenak, ki ste ostali do zadnjega trenutka zvesti slovenstvu, domovini, pravici in poštenju, ste doživeli grenko zmago. Čeprav ste celjski favorit, vam tega nasprotniki slovenstva niso priznali.
  Da bomo ponovno še nekaj časa tavali po “puščavi” niste krivi ne vi in ne SDS. Kriv je narod, ki si baje sodbo piše sam. Kaj naj rečem, lenoba, zaslepjenost, zblojenost ali kaj
  Na koncu, kako je lahko mogoče, da pride v parlamen Luka Mesec ne pa npr. SLS.

 4. Vsekakor vse čestitke, tako vam, kot seveda stranki SDS!
  Ravno vaš rezultat dokazuje, kako neustrezen je volilni sistem. Zbrali ste več glasov kot drugi in tretji skupaj, pa niste dobili poslanskega sedeža.
  Jaz upam, da prevzamete notranje ministrstvo, žena in sin pa bosta tudi razumela, da vas država potrebuje.
  Srečno in vse dobro vam želim!

 5. kot vaša podpornica zelo cenim vaše pošteno delo v stranki SDS, želim pa vam da se odpočijete obenem pa še kaj dobrega naredite za stranko SDS. pustili pa ste pečat dobrega in poštenega slovenca. z veseljem sem vas poslušala in prebrala vaše razumljive zapiske. nam slovencem pa manjka takih poštenih” mož”. Za vaše delo se vam iskreno zahvaljujem. L.P.

 6. Če sem malo sebičen, resnično mi je žal, da niste bili izvoljeni v DZ, ker bom zelo pogrešal vaše jasne in poštene besede. Vas pa popolnoma razumem. Upam pa, da boste v blog še vedno napisali kakšen komentar.

 7. Spoštovani gospod dr. Gorenak, najprej čestitam za pogumno odločitev in pokončno držo na kandidatni listi SDS do volilnega konca, ki sam po sebi na najzgovornejši način dokazuje, kako nepravičen, nepregleden in protiustaven je veljavi sorazmerni volilni sistem, po katerem sta bila izvoljena v parlament oz. DZ kandidata konkurenčnih strank z opazno nižjo podporo volivcev.
  Prav protiustavni sorazmerni volilni sistem, ki v izhodišču krši temeljno načelo pravičnosti – en volivec en glas – in protiustavno omogoča utrjevanje strankokracije namesto ljudske demokracije, je ključni sistemski razlog, da je zaupanje volivcev v volilni sistem in po njem izvoljene organe zakonodajne in izvršne veje oblasti po vsakih nepravičnih volitvah manjše, volilna udeležba pa čedalje nižja.
  Drugi vzrok vse nižje volilne udeležbe in tudi vse nižje stopnje zaupanja v politični sistem ter večino samooklicanih levih strank, ki tak ustavno sporen politični in volilni sistem v lastno korist trmoglavo vzdržujejo, pa je razbohotena praksa javnega neformalnega razglašanja in sklepanja predvolilnih in povolilnih političnih zavezništev, ki pa ne temeljijo na prednostnih strateških razvojnih strategijah posameznih političnih strank, ampak na povsem osebnih in samovoljnih sklepanjih pragmatičnih zavezništev ter izključevanjih prenapihnjenih političnih “sovražnikov”.

 8. Škoda. Pogrešali vas bomo. Me je pa veselilo, da sem vas spoznal in počaščen sem, da sem bil del vašega volilnega štaba. Hvala za zanimivo in lepo izkušnjo

 9. Spoštovani gospod Gorenak!

  Najprej čestitke za lep rezultat tako vas osebno kot vaše strank.
  Res mi je žal, ko vas ne bo več v parlamentu upam oz. vem, da ste dobili dostojne naslednike. Želim vam da mirno uživajte v pokoju, s svojo gospo prevozita še veliko kilometrov in da nam vsaj občasno postrežete s kakšno iskrivo mislijo na vašem blogu ali v kakšni tv oddaji. Vse dobro. Anita

 10. Smo žalostni in upamo da ostanete v politiki tako ali drugače. Želim Vam vse dobro. P.S.: Pa večkrat z kamperjem. Se vidimo na poti!

 11. Zmaga SDS, ki to ni. Vaš rezultat temu pritrjuje. Volilni sistem pa za vse enak.

 12. Najprej čestitam na rezultatu, ki ste ga dosegli na volitvah. Res je posledica neizvolnitve samo zato ker je v veljavi ta zmešan volilni sistem, namesto da bi bil večinski.
  Kot sem že na FB zapisal bom pogrešal nekaj poslancev SDS, med njimi ste vi, res pa je da bi jih nekaj takoj zamenjal če bi se dalo, vendar sedaj kar je, ne moremo nič.Želim vam vse dobro.

 13. Ni še vse na svojem mestu, spoštovani g. dr. Gorenak: bo šele potem, ko bo vzpostavljena desna Vlada z gospodom Janezom Janšem na čelu, oziroma, če bo potrebno, ko boste na ponovljenih volitvah podvojili svoj volilni rezultat!
  Slovenija vas še potrebuje.

 14. gospod Vinko,
  velika vrzel bo v DZ, upam da se vrnete v ponovljenih volitvah tene bodo veljaleveč kot 1 leto. Naberite si kondicijo za nov spopad.

 15. Pozdravljeni g. dr. Gorenak
  Napisali ste, da je vse na svojem mestu.
  Ne, nič ni na svojem mestu.
  Zelo sem žalostna. Upala sem, da vas bomo imeli vsaj še en mandat. Na našo žalost se ni izšlo. Življenje nam vedno nekaj odnese in nekaj prinese.
  Bili ste eden od trdih stebrov v našem parlamentu. Stali ste pokončno, pošteno, tudi takrat, ko so letele žaljivke, laži ali grobe izmišljotine o vas, o stranki SDS, o predsedniku stranke g. Janši, o vsem kar je dišalo na čase, ko je Slovenija krenila po svoji poti.
  Branili ste našo domovino, ko je nesposobna leva vlada zapravila mejo na morju in na kopnem, ugled države in njen denar.
  Naredili ste vse, kar se je dalo dobrega narediti, zato vam tudi jaz in moja družina iz srca želimo, da se boste v zasluženem pokoju imeli lepo.
  Hvala vam za vse, kar ste naredili za nas.

  Lep pozdrav
  Darinka

 16. Pozdravljeni g. dr. Gorenak
  Kdo razume to matematiko? Saj ljudje oziroma državljani sploh nimajo vpliva kateri kandidat naj jih zastopa v državnem zboru sramota. Dobiš največ glasov potem pa po neki fini matematiki nisi izbran. DZ vas bo zelo zelo pogrešal. Mislim pa, da niste rekli še zadnje besede v Slovenski politiki oziroma vsaj upam .
  lep pozdrav
  Bojan

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!