Moj prvi nastop v DZ 24. 05. 2018

(Reakcija na besede poslanca Franca Trčka, ki je poslance SDS okarakteriziral za »svojat« – po slovarju skupina ničvrednih ali malovrednih ljudi – pripadniki socialno nižjih družbenih slojev)

VINKO GORENAK (PS SDS): Predsednik! V imenu poslanske skupine SDS dovolite, da – verjetno zadnjič – odločno protestiram zoper vaše delo. Franc Trček je za poslansko skupino SDS uporabil izraz ‘svojat’ in vi ste mirno gledali v tla, ali v nekaj, kar imate pred seboj. Če se moja poslanska skupina ne bi oglasila s protestiranjem, bi šla zadeva mimo in za SDS bi bil uporabljeni izraz ‘svojat’ v uradnem zapisu te seje, ker vi niste reagirali. Reagirali ste šele potem, ko smo se oglasili mi.

Druga zadeva… A dovolite, da končam? Imam tri minute, ali ne? Jaz sem vam že večkrat povedal, da ste najslabši predsednik Državnega zbora in da ste delo tega Državnega zbora spustili na daleč najnižji nivo po osamosvojitvi. Zadnjič sem še enkrat pogledal, kako je z opomini. Predsednik, vi niste izrekli enega samega opomina koalicijskim poslancem. Enega samega opomina. Opomine ste delili izključno tej strani in strani Združene levice. Izključno! To bo pokazala zgodovina. To pomeni, da delo Državnega zbora vodite skrajno neodgovorno in skrajno pristransko.

Predsednik Državnega zbora je eden od poslancev, ki je prvi med enakimi, ima samo določene pravice in dolžnosti, ki so mu dane predvsem s poslovnikom in drugimi akti in nič drugega. Zato od predsednika Državnega zbora človek, normalen poslanec pričakuje uravnoteženost. Predsednik, če bi tam sedel jaz, hipotetično, pa ne bom, bi najprej izrekel opomin poslancem svoje poslanske skupine. Zakaj? Zato da bi pokazal, da bom do vseh enak. Zato bi jaz to naredil. Vi v štirih letih vodenja Državnega zbora niste uspeli tega narediti niti enkrat. Tega niste uspeli narediti niti enkrat! Predsednik, to je nepošteno, to je neodgovorno, to je nekorektno. Ampak, veste, koalicijska večina je pač koalicijska večina, ljudstvo je pa ljudstvo. Opomin vam ne moremo izreči mi, opomin vam bo izreklo ljudstvo. Protestiram zoper vaše delo v imenu poslanske skupine SDS.

 

6 komentarjev

 1. Spoštovani dr. Gorenak, odlično ste se odzvali v teh kratkih treh minutah – pa še te vam je predsedujoči poskušal skrajšati! seveda sem vas tudi gledala in poslušala in moram reči, da sem še zdaj vsa iz sebe nad tem, kar si predstavniki strank vladajoče koalicije brez pomislekov privoščijo. Tovariša Matića bi – ob njegovem nesramnem žaljenju in podtikovanju Janezu Janši in stranki SDS – moral predsedujoći preprosto ODSTRANITI z varnostniki iz dvorane, ne pa da je zrl pred sebe oz. v tla in ni rekel NIČESAR (no, nekaj bledega je iztisnil med zobmi šele po vašem glasnem protestu!) Upam, da so državljani tokrat spregledali nadvse umazano igro vladajoče koalicije in da jo bodo na volitvah čez 10 dni PRIMERNO ‘NABGRADILI’!!!

 2. g. Gorenak!
  Po načinu odgovora, nimam kaj primerjati. Z nulo pač ne moreš nič orimerjati. Dobro povedano. Jaz sam bi pa nekaj poudaril. Če so se zlorabe gospe iz Bosne zgodile že decembra 2017, kaj so delale državne inštitucije pod vodstvom vlade SMC (kjer je tudi omenjeni gospod nazadnje pristal), kje je odgovornost vlade SMC in predcednika vlade v tem primeru. Sicer pa bi morali sprejeti zakon, kjer morajo državni organi malo bolj hitro delati. Naj računsko sodišče ugotovi v roku 30 dni (ali maksimum 60 dni) od prijave domnevnega prekrška, da odločijo, kako in kaj. Ne pa da mencajo in mencajo in mencajo (enako se dogaja povsod v javni, državni upravi ter sodiščih (skupaj z tožilci). V gospodarstvu je potrebno stvari delati hitreje kot državni birokrati.
  Še enkrat kako povedati nekaj pametnega nekomu, ki samo govori, pa ne ve kaj je sploh povedal (razen da je vse kriva SDS) je žal misija nemogoče!!

 3. Levica tako in tako kar naprej žali vse povprek (pa ne samo SDS).To je njihov mentalni domet, zato je treba obvezno na prihajajočih volitvah izbrati SDS.

 4. ja dr.gorenak sola?eni si pac mislijo ko so v mocvirji v najbolj zasovrazeni hisi prijeli boga za ….

 5. Nekaj dobrega za rasvetitev slovenskih glav. Glede Trčka in njemu podobnih pa naslednje.
  Pri nas se je reklo neumnežu, da je trčen. Zato menim, da ima omenjeni gospod pravi priimek. Zanimivo pa je , da se gospod ne zaveda, da je res trčen ali pa se zaveda in je na to ponosen. Poznam gospoda iz totih krajev, ki je imel priimek Predikaka, pa ga je spremenil v Predin. Zakaj Trček ne spremeni priimka npr. v Terčin.
  Malo šalo malo zares.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!