Moj drugi nastop v DZ 24. 5. 2018

(Razprava o poročilu Möderndorferjeve preiskovalne komisije)

VINKO GORENAK (PS SDS): Hvala lepa.

Naj se na začetku vrnem z dvema stavkoma k tistemu, kar sem govoril prej v proceduralnem predlogu predsedniku Državnega zbora. Poglejte – to gre v zapisnik in upam, da bo predsednik to prebral, sicer pa mora javnost vedeti -, kaj pomeni beseda »svojat«, ki jo je uporabil poslanec Trček. To pomeni, po slovarju, skupino ničvrednih ali malovrednih ljudi, to pomeni pripadnike socialno nižjih družbenih slojev, neizobraženih in tako naprej, po slovarju. Zdaj pa poglejte, ali je to sovražni govor mogoče, jaz mislim, da je to kaznivo dejanje. Jaz bom razmislil, gospod Trček, in vas kazensko ovadil, razmislil, najprej preštudiral in mogoče bo do tega tudi prišlo. In predsednik Državnega zbora ni reagiral. Toliko o tem.

Kar se tiče predhodnega govornika (Dragan Matič), pa naslednje: čestitke za tekoče branje, pa seveda kritika za laganje. Vi ste se večkrat zlagali, pa bom zdaj povedal samo dva primera vaših laži. Govorili ste o Klemenčiču in o tistem znamenitem poročilu z dne 8. januarja 2018, premoženjsko stanje predsednikov strank, niste pa povedali, da ga je sodišče odpravilo in da ga ni več, kajne, to ste pa pozabili povedati. Tega poročila ni več, ker ga je sodišče odpravilo, in je bil zlonameren politični napad nekega državnega uradnika, funkcionarja Klemenčiča na takratno Vlado in njenega predsednika, to je pa bilo.

SDS ni ponarejala dokumentov, gospod Matić. Poglejte, šlo je za – da bodo ljudje razumeli, saj vi itak razumete, ampak zlorabljate in lažete, šlo je za to, da smo takrat z uradnim dovoljenjem Arhiva Slovenije pridobili fotokopije, recimo, od ena do petnajst, in fotokopije od ena do petnajst niso bile zložene ena, dva, tri, štiri, pet do petnajst, ampak so bile zložene ena, dva, pet, tisti dve manjkajoči sta bili pa na koncu. In to je za vas ponarejanje dokumentov. To je laž, lažete!

Gremo naprej. Hoteli ste upravičiti poslovanje med Klemenčičevo KPK oziroma Staretom in policijo. Uredba o poslovanju, pisarniškem poslovanju in poslovanju med organi je popolnoma jasna – gospod Stare nima kaj obveščati gospoda Slodeja, ampak je KPK tista, ki mora obveščati policijo in ne Slodeja, da smo si na jasnem. Poleg tega ste pozabili ali zlonamerno izpustili podatek, ki ga je povedal v javnosti tudi gospod Slodej, da je od gospoda Stareta sicer dobil neke podatke o domnevnem pranju denarja, vendar niti ni bilo podatka, v kateri banki je to bilo, in niti ni bilo podatka, ali gre za en evro ali gre za eno milijardo. Torej, evidentna napaka na strani KPK in gospoda Klemenčiča, ker bi moral s podatki, ki jih je imel, ampak z vsemi, ne samo tako, da ven črtaš banko in znesek, ampak z vsemi podatki seznaniti policijo in ne enega policista, ker s tem policija ni seznanjena. Toliko o tem.

Zdaj bi se pa v razpravi, ki sem si jo pripravil, dotaknil nastopa gospoda Möderndorferja v medijih, ko je predstavljal to poročilo, in potem poročanja medijev, ker je to tipično za slovenski politično-medijski prostor – na eni strani čista zloraba s strani gospoda Möderndorferja, točneje napačno prikazovanje dejstev z napačnimi poudarki in potem poročanje, zlonamerno poročanje medijev, ki je seveda rezultat dane zlizanosti medijev z vladajočo strukturo. Vi ste sicer govorili o posojilu SDS-u. Da, gospod Möderndorfer. Mi smo en dan po tistem, torej posojilo, ki je bilo najeto vrnili z obretsmi vred. Vi pa ste prikazovali, najeto posojilo tako približno, če bi kakšen film posneli po tem, kot da je nekdo šel s kovčki in črnimi očali in nogavico na glavi v Prijedor, tam naložil denar v kovčke in ga prenesel ilegalno čez mejo. Tako je to zgledalo v vaših prikazovanjih. Šlo pa je za uradno najeto posojilo, uradno evidentirano pogodbo, evidentirano na Ajpesu in podvrženo nadzoru Računskega sodišča. In zato smo na tisti točki, gospod Möderndorfer, na tisti točki kredit vrnili, plačali obresti in se opravičili. Kaj pa to dejanje SDS je? To dejanje SDS je sum prekrška, ponavljam, prekrška. Enako, kot če vi peljete čez rdečo luč. Za to je sicer pristojna policija in dobite globo. Enako je v tem primeru, gre za sum prekrška, za katerega Računsko sodišče izreče globo. Naj vas obvestim, da se do danes to ni zgodilo. Računsko sodišče ni izreklo nobene globe, zato smatramo, da je Računsko sodišče ocenilo naša pojasnila kot ustrezna in da ne namerava izreči globe. Gre torej za družbeno manj nevaren pojav, ki se imenuje prekršek. Jaz sem vas povabil na predavanje, pa res upam, da boste prišli. Zdaj pa poglejte, saj vi ste to korektno povedali, tu niste nič zlorabili zadev, ampak napihovali ste, SDS, SDS, SDS, to ste pa delali, ker pač to morate.

Glejte, zdaj pa poročanje medijev. Mediji pa na to naložijo nekaj, na to, kar ste vi povedali, pa mediji naložijo, ja, specializirano državno tožilstvo je že končalo preiskavo, policija je že končala preiskavo. Zoper koga? Kaj misli moja stara mama? Ja zoper SDS, ne? Ni res. Niti policija niti tožilstvo se ne ukvarja v danem primeru danega posojila s SDS, ker policija in tožilstvo, zlasti tožilstvo in policija preiskujejo kazniva dejanja, tu gre pa za sum prekrška. Torej nič ne delajo s SDS. Kaj pa delajo z imenovano gospo iz Bosne in njenim izvorom denarja in njenim poslovanjem v banki, ki pa je lahko kaznivo dejanje, tega jaz ne vem, je pa povsem ločena zadeva od Slovenske demokratske stranke, ki z njenim poslovanjem, njenimi eventualnimi kaznivimi dejanji pranja denarja ali česa podobnega nima nič.

Vidite, tako pride do totalnega zavajanja javnosti in to je velik problem. Nisem očital vam, gospod Möderndorfer, da ste vi zavajali javnost, ker ste relativno korektno povedali zadeve, ste pa napeljali, pa razbobnali tako, da so mediji na to naložili nekaj in potem je ven prišel slon. Vi ste sicer medijem prodali muho, ampak oni so pa iz tega naredili še slona, ampak v danem primeru pa veva, da smo v predvolilnem času in da tako vi kot mediji želijo vplivati na javno mnenje. In to je vse, kar je. Torej ponavljam. Gre za prekršek, sum prekrška, za katerega ni bila izrečena globa.

En komentar

  1. Danes lahko bere (verjetno še boljše kot nekateri poslanci) malo boljši računalnik. Sicer pa je največja napaka vlade 2004-08 ta, da ni izvedla male lustracije. Vse nesposobne bi morali nagnati na cesto. Se pa spomnim SD pa LDS, kako sta v teh letih za vsako predlagano zamenjavo v državni upravi ali državnih podjetjih tulila (in glavni mediji z njima) kako je to politična zamenjava…..
    Glavni problem v pranju denarja in domnevnem pranju gospe iz Bosne pa je nedelovanje državnih institucij. Policija zanič, urad za pranje denarja dela dobro (zelo dobro omogoča pranje denarja), o tožilstvu in sodiščih pa ne bi niti govoril.
    Sicer pa glede ‘spornega’ posijila SDS-u. Naj že računsko sodišče odloči kako in kaj. Kaj mencajo.

    Sicer pa morate razumeti t.i. levičarje. Letos ni Patrie, ni nobene afere, ni velikega poka, ni premoženjskega stanja Janše. Zajema jih že panika, ker nimajo nič. Ves njihov program gradijo na sloganu ‘Vse ja, samo Janše ne!’. Vse se jim sesuva v prah. SDS želim vsaj 50% na volitvah.
    Sicer pa g. Gorenak: kako že gre tista o demokraciji. Dva neumna premagata enega pametnega. (dosti je neumnih v sedanjem sklcu DZ.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!