Viktor Orban – državnik evropskega kova ali diktator?

Na sobotnem sprehodu po središču Celja sem srečal znanca, za katerega sicer vem, da je goreč zagovornik politike SD, verjetno pa tudi njihov član, kar niti ni pomembno. Očitno zadovoljen je prihitel do mene in mi dejal: »Včeraj pa ste si zadali strel v koleno«. »Kako to misliš?« sem mu odgovoril z vprašanjem, čeprav sem vedel kam meri njegova trditev. »Ja, diktatorja Viktorja Orbana ste gostili na vaši konvenciji.« mi je hitel pojasnjevati. »Zakaj pa je on diktator po tvojem?« sem ga vprašal. »Ja saj vidiš, tako pravijo vsi, pa njegova politika do migrantov… Saj je vsem jasno.« je navdušeno odgovoril. Odgovoril sem mu, da ga je na volitvah podprla ustavna večina madžarskih državljanov in da so se tam pokojnine in plače samo lani povečale za več kot 10 odstotkov in da ga imajo Madžari pač očitno radi. Moj sogovornik ni imel kakega prepričljivega odgovora, pa tudi sam mu nisem dal več priložnosti za obrazložitve njegovih očitno levih političnih pogledov, sicer bi ga vprašal zakaj je skrivanje ilegalnih migrantov v prostorih Državnega zbora s strani njegovih političnih idolov pravi odnos do ilegalnih migrantov, če se mu zdi Orbanov odnos do njih neprimeren. Pa pustimo mojega povprečno izobraženega in ideološko sicer levo zaslepljenega sogovornika pri miru.

Ko sem najino srečanje in pogovor na kratko povzel na twitter profilu, se je oglasil doktor znanosti, poznavalec ustavnega prava, ki naj bi pripadal desni politični opciji (gre za vidnega člana desne politične stranke, pri čemer pa njegovo ime namenoma izpuščam, saj sem vse polemike z njim že zdavnaj zaključil in samo še spremljam njegove twitte). Ne boste verjeli, omenjeni gospod se je strinjal s trditvijo mojega celjskega, povprečnega, levo zaslepljenega sogovornika, da je Viktor Orban pač diktator.

Z omenjenim gospodom je bil konstruktiven dialog povsem nemogoč, ker je zaprisežen sovražnik Janeza Janše in je za to svojo zapriseženost pripravljen v svojem egu poteptati tudi samo pravno stroko. Kako si sicer razlagati dejstvo, da doktor prava, poznavalec ustavnega prava, za nekoga, ki je bil na demokratičnih volitvah sredi Evrope izvoljen z ustavno večino trdi, da je diktator?

Seveda vam ta oseba zna tudi obrazložiti svojo trditev. Pravi, da si je Viktor Orban podredil medije, da zapostavlja civilno družbo, da zatira opozicijo in še kakšnih deset minut bi vam znal naštevati domnevne Orbanove grehe. Toda, če mu hipotetično tudi pritrdimo, lahko ugotovimo, da imamo tako stanje v Sloveniji že leta, le da je proces obraten, da je medijski prostor skrajno levo usmerjen, da celotna naša civilna družba dela skrajno levo, da koalicija zatira opozicijo celo s pošiljanjem njihovega liderja v zapor, česar Orbanu ni padlo niti na kraj pameti. Ničesar od tega, ne medijske neuravnovešenosti, ne povsem levega delovanja naše civilne družbe, ne odnosa koalicijske večine do SDS, pa tudi NSI in še česa, ta oseba seveda sploh ne vidi.

Bralci moje spletne strani ste to osebo zagotovo prepoznali. Njenega imena namenoma ne navajam, saj bi si potem moral vzeti preveč dragocenega časa (volilna kampanija) za pisanje odgovorov njemu, ki bi meni pisal najverjetneje v svojem delovnem času.

Še nekaj je pomembno poudariti. Viktor Orban, že trikratni madžarski predsednik vlade, zagotovo sodi med sodobne državnike evropskega kova, ki delajo dobro ne le za Madžarsko ampak tudi za Evropo.

Poglejmo si v nadaljevanju še nekaj grafov, ki povedo vse in še več, zakaj je Viktor Orban tako priljubljen pri Madžarih.

slika1Kot lahko vidite so se plače na Madžarskem samo lani povečale za okoli 13 %, v Sloveniji pa le za 2,5 %.

Še več o dolgotrajni vladavini Viktorja Orbana pove naslednji graf.

slika2Vir: Eurostat, SURS, Evropska komisija, statistični uradi izbranih držav, Trading Economics

Iz zgornjega grafa je razvidno, da so se v desetih letih plače na Madžarskem povečale kar za 51 % medtem ko v Sloveniji le za 16,9 %. Je k temu še kaj dodati?

5 komentarjev

 1. Dotaknil bi se le dela okrog medijev. Poročanje pop tv-ja o današnjem zasedanju Moderndorferjeve komisije je bilo milo rečeno zavajujoče. Predstavili so kot, da je edini krivec za morebitno pranje iranskega denarja v NLB kriv Janez Janša medtem, ko so na RTV omenjali le leta 2008-2011 in Pahorja ter njegovga ministra Križaniča. POP TV je slabši kot najbolj cene rumeni tist a žal je naš narod tako zaslepljen in žal moram reči tudi neumen, da vse kar slišijo in vidijo na POP TV-ju vzamejo kot resnico, nikoli o ničemer ne razmišljajo in izgleda, da smo obsojeni na to levičarsko politiko. Ljudje slabo pomnijo in še manj razmišljajo zato pa jih lahko nategujejo na vse strani. Tisti razumnejši del prebivalstva na žalost dviga roke nad politiko in tako daje tem retardiranim levakom moč.

  Na bruhanje mi gre, da moram Jankovića, skrajno neinteligentnega človeka poslušati kako se dogovarja in bori za to, da ne bomo imeli desne vlade. Kako je lahko slovenski narod tako slep, neumen in brez dostojanstva, da dopusti da tak moron zaseda župansko mesto v prestolnici. Potem pa gledaš sejo in poslušaš Violeto Tomić, Cerarja in ostalo moronsko elito, ki ne ve kaj je sovražni govor ali pa zlorabljajo nerazgledanost in nekritičnost slovencev. Bolno in žalostno tako, da obupanost pametnejšega dela slovencev povzroča nižji rezultat za SDS. Kaj se mora zgoditi, da bodo ljudje razmišljali?!

 2. Enkrat se vam je zapisalo Organ namesto Orban… čeprav je tudi organ v Madžarski vladi…David

 3. Ja za božjo proporščino,kaj pa je tov.KuĆan i KOMPANIJa,ki že 25 let, ne dajo rok od
  RTV- TISKANIH MEDIJEV. ČISTI DIKTATOR ALA IDI AMINA ,PUTINA STALINA, JOŽETA BROZA,
  ČIST FRIŠEN PA JE CERARJEV MIRČI, JE ŽE IZ ZIBKE PIL RDEČE MLEKO, od takrat naprej pa se pase
  na DAVKOPLAČEVALSKI PRORAČUN. TO SO DIKTATORJI !!!!!

 4. Sovraštvo do Janše marsikomu zamegli razum. Ko se pogovarjam , s sicer razumnim bivšim poslancem, je Janša za njega vse, samo demokrat ne. Ko ga povprašam po argumentih mi zavije oči in pravi, da tega pa že ne bo povedal. Mislim, da je letošnji politični nastop stranke SDS izjemno korekten in učinkovit, saj stranka ne pada na provokacije levičarjev. Provokacije pa so vedno pomanjkanje argumentov. Zato, letos je prilika, saj imamo kar nekaj korektnih (in pismenih) portalov ter elektronskih sredstev obveščanja od Nove do Spletnega portala novinarja Jančiča, da argumentirano prikažemo možno prihodnost Slovenije z našo (desno!) vlado.

 5. Bodite izvoljeni v Celju! To vam srcno zelim, saj boste v Parlamentu lahko odgovarjali norcem, ki niti “d” od demokracije ne razumejo; in vem, tudi, da niti ne vedo, kje je Madzarska…Kucanizem pac, madzaronski kucanizem pac.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!