»Krivolovec« ali »švercar« Zoran Jankovič in »vsegliharji«

Politična zgodba Zorana Jankoviča je po tem, ko mu ni uspelo »prihvatizirati« najboljšega soseda Mercatorja več ali manj znana vsem. Podal se je na lokalne volitve in postal župan najlepšega mesta na svetu. Volivce je bilo pač lažje pretentati kot pa vlado Janeza Janše, ki mu je preprečila »prihvatizacijo« najboljšega soseda.

To pa še ni vse… Leta 2011 je Milan Kučan, kot prvi in glavni stric iz ozadja, sklical levo ideološko procesijo in z njo odkorakal na sedež ljubljanske mestne občine. Jankoviča je tam »poprosil« (beri: določil), da naj ustanovi politično stranko in zmaga na volitvah. Želja prvega strica iz ozadja je bila seveda uresničena. Jankovič je zmagal na državnozborskih volitvah, a vlade ni uspel sestaviti, saj ni znal šteti do števila 46. Je pa jasno povedal, da ga mesto poslanca ali kaj temu podobnega sploh ne zanima z izjemo funkcije predsednika vlade. Ampak mu je spodletelo… in uspešno je seveda ponovno prepričal prebivalce najlepšega mesta na svetu, da so ga vzeli nazaj za svojega župana, medtem ko so mu volivci na državni ravni leta 2014 pokazali vrata iz slovenske državne politike.

Toda Zoran Jankovič se ne da. Njegove državne ambicije so se ponovno prebudile prav te dni, tik pred državnimi volitvami. Najprej je napovedoval, da bo šel na volitve le zato, da prepreči zmago Janeza Janše. Ne vem kaj se je zgodilo, več ali manj pa je jasno, zakaj ni oddal svoje kandidature in kandidature svoje prosule in s strani volivcev iz parlamenta pregnane Pozitivne Slovenije. Seveda v parlament sploh ne bi prišli.

Toda današnja napoved nekega sporazuma med Jankovičem in Erjavcem, ki naj bi se povezala zato, da preprečita zmago Janezu Janši, pove veliko več kot si lahko mislimo, še zlasti v luči dveh predhodnih novic starih komaj nekaj tednov. Jankovič se je očitno že pred nekaj meseci odločil, da želi postati predsednik vlade in to brez da bi šel na volitve. Najprej se je sestajal s Cerarjem, seveda sta se pogovarjala o »mogočem sodelovanju«, sledilo je sestajanje z Židanom, tudi tukaj je šlo za »možnosti sodelovanja« seveda proti Janezu Janši. Ko pa sta obe »možnosti sodelovanja« padli v vodi, je Jankovič ob podpori dominantnih medijev našel še zadnjega v vrsti možnih kandidatov za »sodelovanje« in sicer Erjavca. Kakšno bo to »sodelovanje« bomo šele videli. Je pa zanimivo, da vsaj javno ne vemo nič o možnih do/pogovorih Jankoviča in Šarca. Tudi ti so lahko bili, a vsaj javno tega ne vemo.

Iz vsega tega lahko zaključimo le eno: Jankovič dela vse, da bi postal predsednik vlade, brez da bi pred tem sploh šel s svojo stranko na volitve! Tak scenarij je v našem ustavno-pravnem redu povsem mogoč, edini ki ga lahko preprečijo pa so volivci. Ravno ti so tisti, ki lahko tovrstne »vsegliharje«, »krivolovce« ali »švercarje« tipa Zoran Jankovič, še bolj pa njegove »sodelavce«, na volitvah pošljejo tja kamor jim je mesto… na smetišče politične zgodovine.

6 komentarjev

 1. Še preje pa na Dob, kamor spada! Ne biti procesiran ob eklatantno znanih dokazih (čeprav “skurjenih”!!), je kretenizem naše policijske, tožilske in sodne veje oblasti. Slovenci in državljani R Slovenije imamo , ne samo pravice, imamo dolžnost preganjati take in drugačnre kriminalce. Kam peš Janković, ni na meni, da ga “opredalčkam”, to prepuščam sodišču. A mora biti “opredalčkan”, kajti tako vnebovpijoče antislovensko delovanje je pa preveč celo za levake, ki imajo vsaj pikico pameti in vesti!!

 2. Enostavno in logično napiso. Takih vsegliharjev imamo kar precej na zalogi.
  LP

 3. Spremljal sem štetje glasov, ko je kandidirala ga. Kucler Dolinar. Razmerje moči je bilo vseskozi enako končnemu rezultatu, ne glede na to iz katerega volišča so prišli novi glasovi. Glede na običajna razhajanja nenavadno sumljivo. Vnaprej do/odločeno?

 4. V kontekstu vaša kolumne, predlagam, da se SDS poveže z drugimi strankami in zahteva soočenja in to prava. Na nacionalni je bila samo reklama vladajoči koaliciji.
  Soočenja morajo potekati z argumenti in proti argumenti. Brez celofana. Tako se bo spletkarjenje kučanovega klana razvodenelo. Naj se narodu razgalijo kandidati brez puhlic in sprenevedanja.
  Kdor si na ta soočenja ne upa, bo razgaljena njegova povezava s strici, ki jim ne bodo sestavljali odgovore na znana vprašanja pod mizo.
  SDS-u želim, da z argumentirano razpravo dokaže, da je edina stranka , ki je sposobna Slovenijo popeljati v civilizirani krščanski zahod.

 5. Rusofilski slepar, ki leta izkorišča naivnost upokojencev, se je spajdašil z največjim gangsterjem, ki so se kdajkoli prosto sprehajali po slovenski zemlji. Rekel bi:za Slovenijo nič nenavadnega.
  Zanima pa me kako bo na to reagiral edini znani intelektualec “upokojenske stranke” Gantar.

 6. Te volitve bodo pokazale kje smo kot narod in posamezniki. Zaskrbljujoče je, da Šarec tako visoko kotira ne glede na to, da nihče sploh ne pozna njegovega dela. Razumel bi, da bi prepričal ljudi z izjemno retoriko vendar je pri njemu na ravni osnovnošolca. Na prvem soočanje na nacionalni televiziji je bilo vse skupaj tako formulirano, da si Šarec ne naredi škode, saj z izjavami si nikoli ne more narediti koristi. Samo soočanje se je začeli s skrajno nepomembnim vprašanjem o volilni pravici za starejše od 16let pa se je še tukaj osmešil. Rekel je, da je najprej potrebno ljudi, ki imajo sedaj volilno pravico spraviti na volišča, ker očitno na volitve ne hodijo, ker so obupani in razočarani nad obstoječo politiko in izbiro na volitvah. Vse to je lahko res vendar, če primerjam volilno udeležbo na njegovih lokalnih volitvah v Kamniku z zadnjimi parlamentarnimi vidimo, da je v Kamniku bila nižja Volilna udeležba. V koli,or nizka volilna udeležba nosi to sporočilnost na državnozborskih volitvah kaj pomeni nizka za župana Kamnika? Obupani, brezvoljni, apatični ljudje?

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!