Zakaj naš volilni sistem, za volitve v DZ, ni pravičen?

Večina med nami si verjetno predstavlja, da na volitvah v Državni zbor zmagajo tisti kandidati, ki preprosto dobijo največ glasov in da je stvar podobna volitvam županov ali volitvam predsednika države, ko najkasneje v drugem krogu zmaga tisti županski ali predsedniški kandidat, ki dobi nad 50 % glasov. Toda v primeru volitev v DZ temu ni tako.

Zato že dolgo trdim, da so večinske dvokrožne volitve županov ali predsednika države, poštene do vseh, saj v vsakem primeru zmaga najboljši, volitve v DZ pa so nepravične in nepoštene tako do posameznih okolij, kot tudi do kandidatov in nenazadnje do volilcev.

Pri volitvah v DZ gre za to, da je Slovenija razdeljena na 88 volilnih okrajev (dva predstavnika imajo Madžari in Italijani) in v teh okrajih lahko nastopajo vse politične stranke, pogoj za izvolitev pa sploh ni število glasov ampak vse kaj drugega. Najprej mora posamezna stranka na državni ravni doseči 4 % vseh glasov, sicer izpade iz DZ. Tu pa se začno še drugi nesmisli, kot so:

 • Posameznik lahko dobi manjše število glasov od nekoga drugega in postane poslanec, nekdo drugi pa ob bistveno večjem številu glasov ni izvoljen. Naj navedem primer. Katarina Kresal je leta 2008 dobila 904 glasove in je bila izvoljena, Alenka Jeraj pa je leta 2014 dobila 3.394 glasov pa ni bila izvoljena.
 • Leta 2014 sem sam dobil 2.788 glasov in sem bil izvoljen, Jože Jerovšek pa je dobil 3.328 glasov pa ni bil izvoljen.
 • Posamezna manjša okolja, tak primer je Litija, je leta 2008 dobila kar tri poslance, enako velja za Šmarje pri Jelšah, kjer smo leta 2008 prav tako dobili 3 poslance (po imenovanju ministrske ekipe). Obstajajo pa tudi velika okolja, kjer poslanca sploh ne izvolijo, recimo Celje (2) leta 2008.
 • Poseben problem je tudi dejstvo, da za posamezne stranke obstajajo okolja, kjer se več ali manj v naprej ve kdo bo izvoljen in kdo nima nobenih možnosti. Že leta je precej jasno, SDS praviloma dobi poslanca v Šentjurju, Mozirju, Slovenskih Konjicah, da pa praktično nima nobenih možnosti v Celju (3), v vseh mariborskih okrajih, pa tudi v središču Ljubljane ne. To posledično pomeni, da še tako dobri kandidati v določenih okoljih praktično nimajo možnosti, drugod pa se jim za izvolitev ni treba kaj dosti naprezati.
 • Naj omenim še eno anomalijo. Če mislite, da si posamezni kandidati posameznih političnih strank v nekem okolju med seboj konkurirajo se pa sploh motite. Naj razložim na primeru. Sam sem bil kar trikrat izvoljen v Šmarju pri Jelšah. Kdorkoli je nastopal v tem okolju sploh ni bil moj konkurent. Moji dejanski konkurenti so bili SDS kandidati (Jože Jerovšek, Rudi Petan, Mateja Pučnik, Bojan Podkrajšek in še bi lahko našteval) znotraj mariborske volilne enote, kamor Šmarje pri Jelšah tudi sodi.

Veliko anomalij in nelogičnosti torej, zato že dolgo trdim, da so volitve v DZ  nepravične in nepoštene tako do posameznih okolij, kot tudi do kandidatov in nenazadnje do volilcev.

Veliko boljši bi bil tako imenovani dvokrožni večinski volilni sistem, po katerem bi v vsakem volilnem okraju v prvem krogu nastopilo neomejeno število kandidatov različnih političnih strank, v drugi krog bi se uvrstila dva najboljša in zmagal bi tisti, ki bi dobil nad 50 % glasov, torej sistem po katerem volimo predsednika države ali župane.

Naj pa vas za zaključek spomnim, da smo na referendumu 1996 točno tak sistem izglasovali, potrdilo ga je tudi Ustavno sodišče, toda politična levica v sodelovanju z SLS, je kasneje spremenila ustavo le zato, da ni bilo potrebno spoštovati referendumske volje ljudi. Zato pa imamo volilni sistem kakršnega imamo.

7 komentarjev

 1. Ne si obetati preveč od sprememb volivnega sistema.
  Slovenci smo ovce in nam ne pomenijo programi strank popolnoma nič Ne pomenijo nam kandidati popolnoma nič. Slovenci volimo tistega, ki ga priporočajo režimski mediji.
  Najlepši dokaz za to so zadnje državnozborske volitve, ko je velika večina volila Mira Cerarja. Ja, volili so le Mira Cerarja, koga so pa dejansko izvolili , volivci niti vedeli niso. Še danes ob koncu mandata se pojavi kak poslanec, ki ga prvič vidimo na ekranu in splph spoznamo, kdo je.
  Pravkar je v pripravi nov kandidat, ki vodi v vseh anketah, ki je zvezda vseh medijev, ki je zvezda v javnih nastoih. O njem vemo že mnogo, kdo pa so njegovi kandidati za poslanece, ne vemo nič. Ne vemo niti, kdo bodo ministri. Pa tudi če jih predstavi v javnost ne pomaga nič, saj so popolnoma neznani.
  Takšno stanje ne more spremeniti noben zakon.
  Takšno stanje mora spremeniti le šolski sistem, ki mora začeti državljane vzgajati in jih naučiti, da niso čreda ovc, ki rine za ovnom in je ne zanima nič, kaj se izven črede dogaja.
  Če bi tem ovcam nekdo ponudil šimpanza v izvolite in bi to podprli mediji, sem prepričan, da bi vsaj sedež v parlamentu dobil. Takšno je danes stanje v Sloveniji po zaslugi šolskega sistema, ki producira največ doktorjev zannosti na svetu, a ovce na žalost ostajajo ovce.

 2. Moram tudi sam malo pojamrati. Moja družina šteje tri člane. Sam sem pri odločitvah praviloma vedno v manjšini. Tako pač je, če hočem, da je mir v družini. Tudi Slovenija je velika družina in tudi v tem primeru spadam v tisto majnšino, ki je pompravilu vedno poražena, čeprav naredi največ koristnega za nas drugorazredne člane te velike družine.
  Poslanci pomladi, ne obupajte v vašem boju, morda pa nam vendar le uspelo. Vrnite nam leta 2004 do 2008, prosim !

 3. Spoštovani gospod Vinko Gorenak, prvo bi morali svoj članek nalepiti na vse jumbo plakate po Sloveniji, da bi ljudje sploh vedeli kakšen volilni sistem imamo pri nas. Ker le tako bi se zbudili in pritisnili na naše politične kameleone, da bi končno morali sprejeti spremembe, ki jih je vaša stranka glede volilnega sistema že tolikokrat predlagala. Naj samo omenim, ker vi še kako dobro veste, kako je ob zadnjem vašem poskusu spremembe volilnega sistema trenutni “šef” vlade v odhodu, ko je še bil svetovalec predhodne vlade, krčevito branil trenutno ureditev. Zakaj? Ker se je točno zavedal, da bo s takšnim sistemom lahko ljudi zmanipuliral do te mere, da bo dobil volitve. Zato je zadnji čas, da se ljudje prebudijo in pravico vzamejo v svoje roke na bližajočih se volitvah.

 4. G. Gorenak, nisem pravnik zato še dandanes nečesa ne razumem.
  28. člen ustave pravi :
  Nihče ne sme biti kaznovan za dejanje, za katero ni zakon določil, da je kaznivo, in ni zanj predpisal kazni, še preden je bilo dejanje storjeno. Dejanja, ki so kazniva, se ugotavljajo in kazni zanje izrekajo po zakonu, ki je veljal ob storitvi dejanja, razen če je novi zakon za storilca milejši.
  80. člen ustave pa :
  Volilni sistem ureja zakon, ki ga sprejme državni zbor z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev.

  Sam si zgornja dva člena razlagam takole :
  Zakon, ki ureja volilni sistem, je bil sprejet po izvedenem referendumu, kjer je bila večina volivcev za dvokrožni večinski volilni sistem.
  Sprašujem, zakaj je bila večina, ki je glasovala za večinski volilni sistem, kaznovana z izničenjem njene volje z zakonom, ki ne bi smel veljati za nazaj (28. člen) ?
  Za odgovor že v naprej prav lepa hvala.

 5. Joža….sse spomnite poslanca Toneta Anderliča iz leta 2002 “Ne bog ne Drnovšek mi ne moreta ukazovati kako bom glasoval”. Dvotretjinska večina poslancev LDS in SLS ter DESUS je takrat z zakonom povozila Ustavno sodišče, Ustavo in ljudsko voljo na referendumu. To je vse.

  VG

 6. Proporcionalni volilni sistem je torej neskladen z ustavo, kljub dodanemu zakonu v 80. členu ?!

 7. Ne Joža to pa zato ker so z ustavnim zakonom sprejeli proporcionalni sistem in tako povozili vse tudi referendum.

  VG

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!