Kdo v politiki je in kdo ni izključevalen – dejstva

Slovenski demokratski stranki – SDS, pogosto pripisujejo izključevalnost, radikalnost, nepripravljenost za konstruktivno sodelovanje in še kaj bi se našlo. Preden si pogledamo dejstva, pa vam dragi bralci in tudi vam politiki postavljam kot izziv sledeče vprašanje. Sporočite mi prosim en sam primer, ko je stranka SDS ravnala izključevalno in je javno napovedala, da z neko politično grupacijo ne bo sodelovala. Prosim najdite tak primer.

Nasprotno pa je tovrstnih primerov kolikor hočete, stranka SD to ponavlja že vsaj od leta 2000, LDS in Zares sta to počeli vseskozi do njunega klavernega propada, Jankovič je svojo izključevalnost jasno najavil že pred vstopom v DZ. Nič kaj drugače ni bilo pri Cerarjevi stranki, niti pri stranki Alenke Bratušek, ki je celo svojo predvolilno kampanjo leta 2014 vodila z izključevalnostjo do stranke SDS, enako je počela celo NSi v času predsedovanja Ljudmile Novak.

Kljub vsakokratnim pogromom nad SDS, pa ravno njena dejanja dokazujejo nasprotno. Po zmagi leta 2004 smo k sodelovanju v vladi povabili VSE politične stranke, ki so bile zastopane v DZ, tudi stranko SD, ki jo je takrat vodil Borut Pahor. Toda glej si ga zlomka, ravno ko sta se pogovorjala Janez Janša in Borut Pahor o prej omenjeni možnosti sodelovanja, sta pred vrati pisarne na hodniku DZ paradirali Majda Potrata in Darija Lavtižar Bebler, ter novinarjem glasno razlagali, kako bosta izstopili iz stranke SD, če bo slučajno Borut Pahor privoli v sodelovanje. Do sodelovanja posledično tako ni prišlo.

Stranka SD je takrat ostala v opoziciji. Kljub temu smo z njimi sklenili tako imenovano »partnerstvo za razvoj«. To je pomenilo, da je stranka SD sama določila kateri zakoni so za njo pomembni in kateri ne. Tiste pomembne so morali naši ministri usklajevati z njo. In glej si ga zlomka, usklajenost je bila taka, da je SD z glasovanjem podprla več kot 60 % naših zakonov. Temu smo lahko rekli sodelovanje.

Leta 2009 smo mi SD, ki je vodila vlado, predlagali nekaj podobnega, seveda v obratnih vlogah. Borut Pahor je bil za, toda do sodelovanja ni prišlo, ker je bil Borut Pahor znotraj koalicije utišan.

Kako je pa bilo v času sedanje vlade Mira Cerarja? Sodelovanje je bilo slabo, saj je že pred vrati DZ vpil kako s stranko SDS ne bo nikoli sodeloval. O kakšnem usklajevanju zakonskih predlogov seveda niso nikoli govorili. Še več, SDS je v tem mandatu vložila na desetine zakonov in na stotine amandmajev k zakonom. SMC je podprla od tega le dva zakona. Kdo je torej izključevalen?

Zgodovina pa se seveda ponavlja. Prvak SD Židan že pred volitvami leta 2018 javno kriči, da z SDS ne bo sodeloval, enako počne Erjavec, čeprav niti ne ve ali bo prišel v DZ, Miro Cerar je pa že tako ali tako politično truplo, zato o tem niti ne govori. Nič drugače ni tudi pri Šarcu, ki prav tako ne vidi možnosti sodelovanja z SDS, vidi pa možnost sodelovanja z SD. Kdo je torej izključevalen?

Pa ne pozabite najti kak primer, ko je SDS izključevala sodelovanje z drugimi političnimi strankami.

5 komentarjev

 1. Kakor koli obračamo, v celotni zgodovini samostojne slovenije, je le SDS delovala povezovalno in v dobro državljanov.
  Imeli pa smo priložnost spoznati koalicijske izdajalce…

 2. Izključevalni so vsi tisti, ki jih duši smrtni strah pred pravico in resnico.

 3. Vse navedeno je čista resnica, a kaj, ko jo ne dojamejo volivci.
  Izklučevalnost pa ni najhujše, kar se dogaja v slovenski politiki.
  Bistveno je popolnoma zgrešeno pojmovanje vlade.
  Vlada je slovenska vlada, vlada vseh državljanov in državljank Slovenije.
  V izhodišču, ob zaprisegi premier in ministri zaprisežejo, da bodo delovali v prid vseh državljanov, v prid blaginje Slovenije.
  Tega bi se morali držati, saj zaprisežejo, mar ne.
  Če bi vzeli zaprisego resno, bi morali vsak predlog opozicije proučiti in ga sprejeti, ali utemeljeno zavreči.
  Tega od levičarjev v Sloveniji še nismo doživeli.
  Praktično vse predloge ostro in brez utemeljitv zavračajo. Kar je pa še bolj absurdno, jih potem z mnimalnimi korekturami skušajo uveljaviti. S tem dokazujejo, da so lažno prisegli, da so se lagali .
  Prelom javne zaprisege pa je zavržno dejanje, ki jasno pokaže, da imamo opravka z moralnimi pokvekami in ne s klenimi ljudmi.

 4. Če g. Gorenak napiše kakšno tapravo, nam je vsem (morda se motim) všečno in lepo pri srcu, da zvemo od dolgoletnega politika kaj resničnega. Povdarjam resničnega, čemur ni mogoče ugovarjati.
  Vesel sem pa tudi, da se na tej spletni strani ne dogaja komentatorski tsunami, kot npr, v Reporterju ali še več na Novi24TV. Na slednji je največ tistih novic in ostalega, kar sicer maimstream mediji striktno prekrijejo ali zamolčijo.
  Človek bi pričakoval, da bo reacija bralcev podobnega mnenja kot avtori člankov in razprav.
  Niti slučajno, med resneži je množica komentatorjev ali bolje rečeno provokatorjev, ki se med seboj prepirajo kot pijanci pred vaško gostilno. Ne manjka tudi skrajne nesramnosti in žaljenja. Na udaru smo predvsem kristjani (RKC) in simpatizerji stranke SDS.
  Žalost od žalosti.
  Ker je danes Velikonočna nedelja, vam g. Gorenak in vsem čitalcem želim vesele in srečne praznike.

 5. Strašno vesel bi bil, če bi esej g.dr.Gorenaka izšel na udarnih straneh časopisov Osvobodilne Fronte Slovenistanskega rdečega naroda , to je na drugi strani Dela, na prvi strani MMC RTV Slo, na prvi strani Večera , na zadnji strani rdečega Dnevnika ter na naslovnici repovžaste MLADINE.

  Takrat bo Svoboda.
  Vino bo teklo v potokih, pivo pa v rekah!
  Otona Župančiča ne bo, bo pa Ravnohribov Pavel bral Slovenkam in Slovencem!
  Na vse registre bo godel Rusov Toni, pela pa Svetetova Jožica!
  Berilo Slovencem bo prebral Turinekov Janez in vsi bomo veselo radostni na vse pretege!

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!