Osramočeni Cerar, njegovi stanovski kolegi in učenci

Na področju šolstva velja nepisano pravilo, ki pravi, da je profesor lahko ponosen na tiste svoje učence, ki ga v znanju, stopnji izobrazbe ali znanstvenem nazivu, presežejo. Sam zase lahko trdim, da tozadevno še ne morem biti ponosen, verjamem pa da enkrat bom. Vesel in ponosen bom, če me bo presegel moj odličen študent, doktor znanosti, kateremu sem predal predmet na fakulteti, ki sem ga poučeval dobrih 25 let.

S tega stališča pa je v precej nerodnem položaju odstopljeni predsednik vlade dr. Miro Cerar. V letih 2011, 2012 in 2013, je bil razglašen za najuglednejšega pravnega strokovnjaka na slovenskem delu zemeljske oble. Kar dvanajstkrat je bil uvrščen med najvplivnejše pravne strokovnjake, prav tako na slovenskem delu zemeljske oble. Ni mu ušel tudi naziv najboljšega pedagoga Pravne fakultete v Ljubljani, za katerega je bil razglašen leta 2010. No, poleg odlične profesorske plače je ta svoj sloves znal tudi zelo dobro prodati. V Državnem zboru je kar nekaj let prejemal mesečni honorar v višini skoraj 3.000 EUR, seveda za svoja “vrhunska” pravna mnenja. Ne le da naj bi bila vrhunska, bila naj bi tudi politično neodvisna. Vmes je na tej ali oni šoli še kaj predaval ali poučeval in dvojno zaračunaval potne stroške. Ni da ni torej. Nič čudnega, da smo ga leta 2014 zagledali na vseh predvolilnih plakatih njegove stranke. Dobro se je “prodajal” volivcem in spretno skrival vse svoje poslanske kandidate. Povsod smo lahko slišali le besede, “pravo”, “pravna država”, “odločitve sodišč je treba spoštovati” in podobno. In zgodilo se je, septembra 2014, po nepoštenih volitvah (Janez Janša je bil namreč v zaporu) je zaprisegel kot predsednik vlade.

Ne vem ali ga je kateri od njegovih študentov, v smislu izobrazbe ali znanstvenega naziva, že presegel. Torej ne vem ali je v tem pogledu dr. Miro Cerar lahko ponosen ali ne. Vem pa, da je do sedaj dobil kar nekaj krepkih pravnih klofut. Prvo so mu primazali ustavni sodniki, torej njegovi stanovski kolegi. Tisti, ki niso bili pravniki leta, ki niso bili razglašeni za najvplivnejše pravnike, niti se ne ponašajo z nazivom najboljšega pedagoga, ker ne predavajo na Pravni fakulteti v Ljubljani. Seveda govorim o neustavnem odvzemu poslanskega mandata Janezu Janši. Dr. Miro Cerar je takrat zakon tolmačil tako, da poslanci lahko odvzamejo poslanski mandat, čeprav je zakon tako jasen, da pomote ne bi smelo biti niti v seminarski nalogi študenta prvega letnika prava. In dr. Miro Cerar je osramočen klonil pod težo pravne države in svojih lastnih obljub, a vendarle se je obdržal na položaju.

Ne vem sicer ali je bi dr. Miro Cerar predavatelj sedanje notranje ministrice mag. Vesne Györkös Žnidar, niti ne vem ali je poučeval sedanjega vrhovnega sodnika dr. Erika Kerševana. Sodeč po letnicah njihovih rojstev, bi lahko bilo to povsem mogoče. Mag. Vesna Györkös Žnidar nima niti doktorata, sploh pa nima univerzitetne kariere, dr. Erik Kerševan je dosegel naziv izrednega profesorja, kar je stopnja pod nazivom rednega profesorja, ki ga ima dr. Miro Cerar. Sploh pa ne vem, da bi kdo od njiju bil razglašen za najboljšega pravnega strokovnjaka ali bil uvrščen med najvplivnejše pravnike. In dr. Miro Cerar je osramočen klonil pod težo pravne države in svojih lastnih obljub, a ostal je na položaju.

No pa so se dr. Miru Cerarju zgodile tudi pravne klofute s strani mag. Vesne Györkös Žnidar. Kar nekaj mu jih je “primazala”. Naj omenim le zadnjo. Ko je dr. Miro Cerar na vsak način želel v državi zadržati ilegalnega migranta Ahmada Schamija in je iskal pravne rešitve, bolje rečeno pravne luknje, se je oglasila prav mag. Vesna Györkös Žnidar in rekla odločen “ne”. Dr. Miru Cerarju je primazala krepko pravno klofuto. In dr. Miro Cerar je osramočen klonil pod težo pravne države in svojih lastnih obljub, a ostal je na položaju.

Vrhovni sodnik dr. Erik Kerševan, ki je bil poročevalec v zadevi referenduma o drugem tiru, pa je dr. Miru Cerarju očitno zadal tako močno pravno klofuto, da je dr. Miro Cerar osramočen klonil pod težo pravne države in svojih lastnih obljub ter odstopil.

Dr. Miro Cerar bo odšel v politično zgodovino, kot tisti predsednik vlade, ki je na ta položaj prišel s praznimi obljubami o pravu, pravni državi in spoštovanju odločitev sodišč, odšel pa bo kot osramočeni pravnik, ki so ga osnov prava morali učiti njegovi stanovski kolegi in tisti, ki jih je osnov prava učil.

7 komentarjev

 1. še za te naslove pravnika in doktorja je izsilila njegova mati,drugače bi celo življenje ostal ,temu na Štajerskem rečemu aut migec

 2. Odlična ocena!
  Dodal bi še eno misel: Cerar se ne bi smel nikoli več vrniti na delovno mesto profesorja ravno iz razlogov, ki ste jih navedli: zavestno se je zavzemal za kršitev Ustave (odvzem mandata Janezu Janši) in zavestno je zaustavil izvršitev razsodbe sodišč na vseh instancah (sirski brivec Shami).

 3. Kolikor sem sam razumel vladarja Cerarja, mu je pomemben denar, denar, in še enkrat denar. Ljudje s časom pozabljajo, jim postane vseeno za take anomalije, in deviacije, denar pa ostane v žepu, če ga je dovolj in preveč. Doktorju pravnih znanosti ni mar pravo, pravičnost in poštenost. Deklarativno pred volitvami vsekakor, ampak med vladanjem so pa obljube skopnele, kakor sneg v pomladni pripeki na sončni strani Alp.

 4. Je tako, dr.Gorenak. Dejansko.Kritično.Poučno.Svareče.Pohvalno.
  V kvalitetni in odgovorni slovenski ali tuji firmi velja eno od osnovnih pravil, da “Je človeško in dovoljeno narediti napako, ponavljati se pa je ne sme.”
  Po 40-letni delovni karieri in od tega 28 let pri globalni firmi, trdim, da bi bil tak patron, kot Cmerar, v normalni firmi ustavljen in knockoutiran na svoji poti že pri goljfivem obračunu potnih stroškov, ki jih je spackal že pred svojo nelegitimno tovarišijsko kariero apartčikovskega najslabšega premiera slovenistanske vlade.
  Nauk te Kučanovske pasjeglave basni pa je:
  Dokler bo v udbaškem gulagu Slovenistan veljala politika pajdaškokomunajzarske in povzpetno kapitalistično tovarišijske negativne selekcije Drnovšek-Golobičevega koncepta v okviru hegemonistične diktature Kučanistov in njihovega rdečemavričnega Novega razreda F21/571, se bodo pisale zgodbe odsluženih novih obrazov, ki se bodo še kako vzpenjali po nagradnih lestvah komunistične falange in , seveda brezsramno in naduto še naprej učili nove izobražence in
  skozi medije solili pamet vsemu narodu na njegovem brezpotju v neminovni razpad in propad !
  Njih ni sram nikoli.Dokler jih ne skidajo v žaro.
  Njegova vrednota je stih:”Ni vsaka huda svinjarija že kriminal!”

  To pa je v resnici butasta mantra zavajanja, laži izvzeta iz Kulture smrti Rdečega novega razreda 1917.
  Utemeljil jo je Nečajev, razplodil Černiševski, virusno razsejala Lenin in Stalin, Hruščov.
  Po Balkanu ter v krvavi boljševiški Slovenistanski sovjetski respubliki pa jo je razplodil najblaznejši
  morilec, pedofil, igralec klavirja, kurbir in narcisoid, kaplar in marešal smrti, superbogataš in ljubimec proletariata, Josip Broz Tito.

  Izbirajte. Plača se na koncu Vaše poti!
  “FakYu Serpentinšek” PRESS

 5. Članek je odličen.
  Je pa možno na tej osnovi pričeti preverjati, kaj sploh pomenijo doktorati znanosti v Sloveniji. Opazno je, da doktoririra vse več državnih uslužbencev, ki sicer zasedajo visoke položaje.
  Z malo truda jih je mogoče nevesti vsaj deset, dvajset.
  Eden takšnih je dr. Igor Šoltes.
  Mislim da je bil nekaj manj kot deset let predsednik računskega sodišča. To je zelo zahtevna funkcija, ki terja celega človeka, kaj celega , še pol zraven. A glej ga zlomka, že med opavljanjem tako zahtevne službe se je mož začel kititi z doktoratom.
  Ocenimo, da je šlo za sledeče:
  – doktorat je pripravljal med delovnim časom in je zaradi tega trpelo delo. Opravil ga je bistveno manj, kot bi ga moral( kar je razvidno, saj debele ribe še vedno plavajo v slovenski kaluži) in je torej oškodoval proračun, saj je proračun za plačilo, dobil manj, kot bi moral.
  – druga možnost pa je, da je doktrorat pridobil po vezah. Tako se pač reče. Saj poznamo tisto: “O Igor , vi ste pa kardeljev, kajne? Prdite se bova pogovrila….. Včasih še vikati ni potrebno, saj se dogaja znotraj družine, no vemo, da lahko pojem družina uporabimo tudi za sordstvo po interesu, ne po krvi.
  Spominjam se afere Indeks, ki je dvignil na noge prodajo diplom, magisterijev in doktroratov v Srbiji. Nekaj podobnega se je zgodilo tudi na Hrvaškem. V Sloveniji do tega ni prišlo, pa bi po mojem mnjenu moralo priti.
  To sicer ni tema za konec mandata, je pa nujno potrebna za naslednji mandat.
  Če pustimo ob strani krupcijo, ki botruje marsikateremu doktoratu, je šoda , ki ob tem nastaja mnogo večja,saj ljudje s sumljivimi doktorati zasedajo visoka mesta v slovenski administraciji. Namesto prvovrstnih strokovnjakov dobivamo polkvalificirane ljudi, ki niso sposobni opravljati dela, ki jim ga “družine” ponujajo. Potem pa so rezultati katastrofalni.
  Ocenimo lahko samo pravno področje in vse sodbe, ki jih Slovenija izgublja na mednarodni sceni.
  Ena najgrenkejših je rasodba o meji s Hrvaško. To razsodbo je Slovenija na celi črti izgubila in je popolni poraz ekipe, ki je spor vodila. Koliko doktrorjev znanosti je bil vključeno v ta poraz?
  Kje so sedaj goske, ki so vse vedele in jih je kar razganjalo ob citiranju mednarodnih pravil?
  Slovenija je trajno izgubila stik z odrtim morjem, kljub pravni korifeji, ki je v času izgube vodila slovesnko vlado. Kakšen simel je, če se hvali z laskavimi priznanji, če ta veljajo samo za Ljubljano in okolico, na mednarodnem parketu pa pogori do tal?

 6. Po zaključku politične kariere mu bodo zagotovo podelili še častni doktorat in naziv zaslužnega profesorja na matični Univerzi Edvarda Kardelja FW34za zasluge pri razvoju pravnih ved.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!