Miru Cerarju v slovo – nečastno si prišel in nečastno odhajaš, le malo prepozno

Dragi Miro!

Spoznala sva se davnega leta 2000 na Ministrstvu za notranje zadeve v Ljubljani, ko si bil še priznani ustavni pravnik, jaz pa državni sekretar v Bajukovi vladi. Moja naloga je bila, da rešim problem tako imenovanih izbrisanih in poleg nekaterih drugih sem tudi tebe prosil za strokovno pomoč. Ni bilo zastonj, zato so davkoplačevalci tvoje pošteno opravljeno delo tudi pošteno plačali. Od takrat dalje sva bila znanca, ki nikoli nisva šla nemo eden mimo drugega, na ulici ali kjerkoli drugje sva si ob naključnih srečanjih vedno rekla vsaj »dober dan«. Tako se med bežnimi znanci tudi spodobi.

Dolgo časa niti nisem vedel, da si zunanji sodelavec Državnega zbora, ki piše “neodvisna pravna mnenja” za potrebe Državnega zbora, za menda skoraj 3.000,00 EUR mesečno. Pogosto sem tem tvojim “neodvisnim”, strokovnim in na Ustavi RS utemeljenimi mnenji, verjel. Kakšna napaka. Nikoli si je ne bom mogel odpustil, saj si se kasneje pokazal kot politik leve politične opcije za enkratno uporabo.

Tvoji sodelavci so mi povedali, kako si snoval politično stranko SMC. Na začetku ste zgolj upali »da boste faktor v politiki«, da boste dosegli okrog 10 poslancev. Ko pa so te mediji »nabildali« do vodstva, pa si nekega večera prekinil sestanek svojih ožjih sodelavcev in odšel v Murgle. Najbrž ni potrebno poudariti, da k Milanu Kučanu. Naslednji dan, ko si sestanek nadaljeval, pa sta bila ob tebi že dva nova sodelavca iz kroga Gregorja Golobiča. Svojo lastno stranko in sebe si že takrat očitno prodal stricem iz ozadja, seveda za ceno mesta predsednika vlade.

Pisalo se je leto 2014 in sledil je zaključek volilne kampanje. Povsod po Sloveniji so bili izobešeni plakati s tvojo podobo, pri čemer pa ni bil prav nikjer izobešen plakat s sliko kateregakoli tvojega strankarskega kandidata. Mnogi so menda prav po tvojem navodilu odšli na dopust v tujino, da jih mediji ne bi našli in da ne bi slučajno izjavili kakšne neumnosti. Medtem pa je vodja opozicije bil v zaporu in to si si upal celo označiti za pošteno volilno kampanjo?! Nepoštene volitve si dobil s floskulami o pravni, pravični in pošteni državi in neodvisnem pravosodju!

Nato si postal predsednik vlade. Naziv ustavnega pravnika je za večino državljanov veliko obetal, zame pa že takrat ne več. Tvoje prve poteze so bile zame veliko razočaranje. Svojim poslancem si naročil, naj odvzamejo poslanski mandat Janezu Janši. To naj bi bilo po tvojem ustavnem znanju v skladu z ustavo. Nikakor ne! Vsak študent prvega letnika pravne fakultete bi v seminarski nalogi moral prepoznati neustavnost takega početja. Ti tega seveda nisi prepoznal. Ne verjamem, da zaradi slabega pravnega znanja, verjamem pa da zaradi politične slepote, ki te je doletela po tem, ko si postal predsednik vlade, kar je kasneje potrdilo tudi Ustavno sodišče RS.

Nad tvojimi ravnanji sem bil tudi sicer pogosto negativno presenečen. Nekega dne leta 2015 sva se srečala na hodniku Državnega zbora. Pozdravil sem te z »dober dan«, pri čemer pa žal nisem bil deležen več tvojega odgovora. Zakaj nisi odzdravil veš le ti, jaz takšnega ravnanja ne razumem.

No in danes si klonil. Odstopil si z mesta predsednika vlade. Premagal te je državljan Vili Kovačič. Vrhovno sodišče je glede drugega tira in referenduma dalo prav njemu in ne tebi – ustavnemu pravniku. Če sem prav videl, je bil v senatu tudi mlad vrhovni sodnik Erik Kerševan v pomembni vlogi poročevalca. Po moji oceni glede na leta njegove starosti, tvoj študent. Če prav sklepam gre za tvojo hudo blamažo, ko študent na realna pravna tla postavi svojega profesorja.

Naj zaključim z mislijo mladega twitteraša Tima Felleta »nečastno si prišel in nečastno odhajaš – le malo prepozno”. Pa mirno in uspešno predavateljsko kariero o ustavnem pravu ti želim. Naj temelji na izkušnjah. Ko pa se srečava, te bom spet prijazno pozdravil in upam, da boš takrat tudi odzdravil.

15 komentarjev

 1. Kovačiču je treba priznat jekleno odločnost. Vsekakor močno sporočilo demokraciji. V Sloveniji ima oblast ljudstvo. To velja za vse politične stranke, ki do sedaj tega še niso razumele.

 2. Jaz bi Cerarju priporočil da si najde drugo službo ker če bo spet predaval se bodo študentje samo smejali ker ga je kot pravnika Vili povozil. Mogoče ga bodo zaposlili v firmi ki ji je dal osemnajst milijonov?

 3. G. Vinko,
  Cerarja ni premagal državljan K. ampak so ga po vodi pustili strici da nebi odžiral glasove Šarcu…

 4. vinko lepo, kratko, jedernato, korektno, pošteno povedano, zapisano

 5. Analiticen in natancen oster kot rezilo noza. Ce poslusas Gorenaka opazis da je politika zelo zanimiva in razvija mozek vsakega KI GA poslusa. Gospodu G. Zelim mnoga zdravih let da bo nas vodil po pametnih poteh in nam namigne na kateter se lahko zanesemo in katere moramo pregnati iz politicnega polja. Sve najbolje!

 6. Vasim ostrostrelcem Zelim poguma in moci da boste prodrli na plano in dobili vajeti v drzavi _ Kot ste vi ,g. Grims, Alenka, Jansa, in mnogi drugi za katere Ne vem imena!

 7. Včerajšnja TARČA pokazala vso bedo,pokvarjenost,primitivizma,levofašizma,izprijenosti
  komunistov- levičarjev – socialistov – LGBT -cev !!! Ja groza , pa kaj so bili SD-SMC-Desuss
  v opoziciji ??
  Drugač pa Velika Vrnitev G. Janeza Janše !!!!!!!!!
  Sedaj gre za Slovenijo ( G. Pučnik ) !!!!!
  Živela Slovenija !

 8. Dogajanje zadnjih dni ni nič drugega kot namensko ustvarjanje vtisa izrednih razmer kot ponavljajoči se vzorec, ki hoče ustvariti ozračje, v katerem razumska presoja volivcev zaradi namišljene evforije odpove.

 9. Strahopetni osebi:
  dejan
  sds.six
  dejan.buzdovan69@hotmail.com
  93.103.238.232
  sporočam, da njen komentar ne bo objavljen, ne le zaradi vsebine, ampak tudi zaradi uporabe lažnega profila. Hkrati ji sporočam, da jo bom izsledil in v primeru nadaljevanja pisanja tožil, tako kot sem tožil in kar štiri tožbe že dobil zoper znanega nakladača in lažnivca, katerga imena niti ne bom objavljal. Bralci moje spletne strani pa vedo za koga gre.
  Dobre računalničarje prosim, da skušajo tako kot do sedaj, izslediti gornjega pokvarjenca, strahopetca in lažnivca.

 10. Sramota, da t.i. ‘ustavni pravnik’ jih dobi po ‘gobcu’ od vrhovnega in ustavnega sodišča (in to ne prvič). Sprašujem se o njegovi strokovnosti (mislim, da kot predavatelj nima več kaj delati!-saj prava ne pozna). Sicer sem Cerarja sam (malo bolj od daleč) videl v živo enkrat. Bil je kot igralec z naučenim (ali pa napisanim), kaj mora povedati. Kot v gledališču.
  O uspehih vlade pa raje ne bi preveč govoril. Kot vsi levičarji do sedaj (vključno z gospodom ‘zgodba o uspehu) so samo nabijali nove in povečevali stare davke (stalni dvig začasno povečanega DDV).
  Imam pa še komentar na tarčo (na hanzi TV). Naj se novinarji kar posujejo s pepelom, ker so za vso agonijo okoli drugega tira večinoma sami krivi. Če bi poročali o drugem tiru tako kot v zadnjih dneh že septembra lani pred referendumom, bi Cmero odletel takoj po referendumu. Tako so pa lagali o d5rugem tiru in podaljšali agonijo Slovenije. Se mi zdi, da so samo izpolnjevali ukaze.
  Sicet pa g. Gorenak kot vedno dobro napisano!!

 11. Tudi zasebno ima Cerar težave.Je izrazit mamin sinko.Čudno se mi zdi, da menjava zenske tako pogosto.Kar se politike tiče, je premalo odločen in se preveč podreja odločitvam drugih. Ima pa o sebi prepričanje, da je najboljši pravnik.

 12. Odlično.
  Vsebina, nauk in sporočilo, svarilo, še kako – opomin!
  Takrat, ko so Janeza Janšo izpustili iz aresta le toliko, da se je udeležil neke seje in zborovanja Vztrajnikov, bili smo na travi zadaj za Parlamentom in smo skandirali, Janez pa je govoril približno takole, z mirnim, stanovitnim glasom:
  “Pomnite ljudje, sem v zaporu in vse to je velika goljufija, kriminal in ta vlada je nelegalna vlada, dobljena z veliko prevaro in je postavljena na peščenih temeljih, ki jo bodo kmalu sesuli nekega lepega dne.”

  Seveda sem verjel, da se bo to zgodilo, nisem pa vedel, da bo to vlada opičjih nesposobnežev, nastopačev, neizkušenih lutk in nameščencev Kučan-Golobičevega SZDL, brez intence delovati dobro, koristno in napredno, ampak samo kimati , pritiskati ukazani gumbek in brati spakedrane spise, ki so sebi namen in pesek v motor Demokracije zato, da Kučan-Golobičeva diktatura lahko še naprej goni svoje komunistično kriminalne mantre v pogubo slovenskega ljudstva – mislim, da smo v 26 letih trdno dokazali, da še dolgo ne bomo Narod v celoti, vsaj v večini populacije ne…

  Seveda nisem vedel, da se nam in njim bo zgodil “sindrom velike Sovjetske Zveze 1990”, ko se prekleti zlagani in človeku škodljivi in pezdetasti sistem sesuje sam vase !
  Šlo je kapljo po kapljo in na koncu, banalno , NEVERJETNO :

  “DRŽAVLJAN K”, GOSPOD VILI KOVAČIČ, SLAVA MU VEČNA, S SVOJIM TIMOM V VELIKEM METU PREMAGA PEŠČENO DRŽAVO SLEPARSKIH MURGELSKIH RDEČIH BARAB IN VELIKEGA ETIČNEGA IN KULTURNEGA ČLOVEKOLJUBA CMERARJA , TUDI ZASLUŽNIKA IZ TRNOVSKE FARE .

  PREKLETA PEŠČENA MURGELSKA RDEČA DRŽAVA SLOVENISTAN SUPERKORUPTIVNO IZDELA ZA NAŠE UKRADENE DENARJE LEPO BELO MAKETO BAKSUZNEGA 2.TIRA – SLEPEGA KUČANOVEGA ČREVESA, KI SE MU JE VNELO IN ZAGNOJILO, DA SMRDI DO NEBA IN ŠE DLJE
  ——————————————
  Kaj ste zapisali, da bo v bodoče počenjal Cmerar, to zonegavljeno cmeravo dete ?
  A, da bo predaval ?
  Predaval da bo Pravo, delal s pravniškimi zadevami?
  KOMU PA, PROSIM ? KDO GA BO PA POSLUŠAL? TROTI IN ŠEME?
  Adieu, Cmerajeva peščena ukradena in multiskorumpirana država-za večno greš v anale slovenske negativne, sajastočrne zgodovine, prepojene z fikcijo, lažjo, sprenevedanjem, korupcijo in nesposobnostjo, ki ostaja za vedno zapisana tudi v Piranskem zalivu, na Trdinovem vrhu in v zgodovini islamskega osvajanja Evrope!

 13. DANAŠNJA NASLOVNICA DEMOKRACIJE !
  Cerar – Židan- Egjavec … PODGANE.
  Dejanskost, resničnost podganjega Kučanovega sveta.
  Čestitam za korajžo, za poved dejanskosti pogumnemu in vseh rdečih barabij sitemu teamu Demokracije!
  Če se prav spomnim je izraz PODGANE prvi uporabil, ne boste verjeli, prezidente B.Pahor pred leti, ko mu je zavrelo v glavi za ne vem že kaj- mislil pa je potuhnjene Kučanove nameščence, špiclje in udbovčke, tumpaste koritarje, tatove, pametnjakoviče, plačance in , sploh, pripadnike tatinske Bande Novega rdečega razreda Foruma 21 – 571 !
  Resnično, gomazeča, tatinska,uzurpatorska, požeruška, nenasitna, neinteligentno butasta, krivična in nečloveška ter rdeče pobožna koristoljubska apartčikovsaka golazen Udbogulaga Slovenistan.
  GRAUŽASTO O G A B N O.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!