Cerarjev »kokošnjak nevarnih kokoši«

Leta 1991 sem prvič obiskal Gotenico. Za tiste, ki ste mlajši in verjetno ne veste kaj se je tam dogajalo, naj povem, da je bilo po drugi svetovni vojni to zaprto območje na Kočevskem, ki je bilo namenjeno bivanju komunističnega vodstva Slovenije v primeru vojne. To pomeni, da je bilo zaprto do te mere, da tja razen posvečenih politikov komunistične nomenklature in strogo preverjenih posameznikov, ki so tam delali, ni prišel nihče. Leta 1991 je takratni notranji minister Igor Bavčar to območje odprl za javnost. Tam so mi takrat pokazali med drugim tudi farmo kokoši, ki nesejo jajca, katere namen je bila samooskrbo komunistične nomenklature v morebitni vojni. Ker pa vojne ni bilo, so produkte od tam (seveda tudi jajca), delili med posvečene posameznike komunistične nomenklature. Kokošnjak je bil že takrat popolnoma avtomatiziran, razen zlaganja jajc v embalažo. No, v takem kokošnjaku sem bil prvič in zadnjič v svojem življenju, pa tudi jajc kar nekaj let nisem več mogel jesti. Odrasle kokoši so bile natrpane v kokošnjake tako, da so hodile ena po drugi, perja praktično niso imele, saj so se med seboj napadale in kljuvale, mnoge so bile tudi krvave. Precej grd pogled, ki se mi je vtisnil v spomin. Seveda se boste vprašali zakaj to pišem?

Danes sem bil gost oddaje »Tema dneva« na Nova24TV, kjer me je voditelj oddaje Jure Ferjan med drugim vprašal, kako gledam na delovanje sedanje koalicije. No uganili ste, delovanje vodilne stranke koalicije SMC Mira Cerarja, sem v tistem trenutku videl kot prej omenjeni kokošnjak. Zakaj? Naj to utemeljim.

Že kar nekaj koalicij smo bili deležni v Sloveniji, tako desnih, še več pa levih. V vsaki koaliciji na koncu mandata prihaja do rahljanja odnosov, tekmovanja, populizma in še česa. Vse na račun prihajajočih volitev. Običajno manjše politične stranke izstopajo z izsiljevanji, izstopi, vlaganjem populističnih zakonov, povzročanjem vladnih kriz in še česa. Žrtve takšnega početja pa so navadno ravno največje koalicijske stranke, ki morajo gledati dlje kot le do prihajajočih volitev. Toda danes ni tako, danes je vse drugače. Zakaj?

Že leta 2015 sem javno napovedal, da bo od stranke SMC po naslednjih volitvah ostalo le še toliko poslancev, kot jih gre v dobrega starega fička. Takrat se je morda komu zdelo, da pretiravam, vendar je danes to realnost. Morda sem bil še celo preveč optimističen, ker se lahko zgodi, da stranka SMC celo izpade iz parlamenta po vzoru Jankovičeve stranke PS.

In prav tu se skriva posebnost položaja stranke SMC. Ker natančno in v naprej vedo, da jih po naslednjih volitvah ne bo več in da bo velika večina ali celo vsi iskali novo službo, počnejo to kar pač počnejo, pri čemer pa jih prav nič ne zanimajo posledice njihovih ravnanj. Prav na debelo sami sebe imenujejo na direktorske položaje, kar se v sodobni zgodovini Slovenije še ni dogajalo. Kako si drugače razlagati imenovanje nekdanje poslanke stranke SMC Guček Zakoškove za direktorico Bolnice Celje ali pa imenovanje sedanje poslanke stranke SMC Tanje Cink, ki je še v parlamentu skoraj ne poznamo, za direktorico Varstveno delovnega centra v Novi Gorici, seveda po izteku poslanskega mandata? Skoraj vsak poslanec stranke SMC, tudi Milan Brglez, je prav sedaj, nekaj mesecev pred volitvami začutil nujno potrebo po vložitvi določenega zakona, ki se tiče njegovega volilnega okraja in prinaša denar za njegovo volilno območje. Res neverjetno… Največja posebnost, morda celo sreča pa je, da drug drugemu nasprotujejo in so med seboj popolnoma skregani. O kakšnem vodenju poslanske skupine stranke SMC ni več nobenega sledu. Vse je že prisotno, kreganja, grožnje, izsiljevanja, pogojevanja, manjka le še fizično nasilje. Skratka, očitno gre za bitko za preživetje, kot v kokošnjaku iz Gotenice. Toda, če bi to vsaj ostalo samo v »kokošnjaku Mira Cerarja« bi državljani lahko to iz varne razdalje, brez posledic zase, opazovali. Toda temu na žalost ni tako, račun njihove borbe bomo plačali davkoplačevalci.

4 komentarjev

  1. G. Gorenak, vse to je res. Se pa to ves čas dogaja kot posledica moči in izvora zla kompartijskih medijev. Ti mediji imajo satansko moč nad ljudstvom; z zagotovljenim prostim dostopom do vsakega doma v Sloveniji. Tega monstruma bo v kratkem težko premagati brez denarja in sklicevanja na ustavne pravice do obveščenosti.
    A ti mediji obveščajo volivce, da se ravsajo v SMC in v koaliciji? A jim mediji povedo, da Cerar izvaja vseobsežen kadrovski cunami? Ne in bodo! Primer, kako v rokavicah danes Delo piše: Cerarjeva vlada odhaja, naloge ostajajo. Kaj pa o poraznem delu vlade leve koalicije? In še, vodilni v teh medijih in sindikalisti so držali vrečo tajkunom, ko so ropali in izropali in uničili firme in posledično za izgubo ogromno delovnih mest. Oboji so delavce pustili na cedilu, Kompartijski mediji so v bistvu tajkunom ves čas delali reklamo. Kako so vizionarski, sposobni, ko je kateri poceni prihvatiziral neko podjetje.
    Načrtno je RTV vrgel volivcem kost pred volitvami, da jo bodo glodali in se zamotili tja do volitev. Na RTV so sinoči predstavili sheme povezav olastninjenih firm tajkunov na način kot napoved vremena. S tem nam pravijo: tako je in tako bo, tu ni mogoče več nič spremeniti. Naslednji teden bodo pa prikazali Šarca in delali zanj reklamo, ko bo molčal in seveda nič kriv, ko se bodo prepirale parlamentarne stranke. In bo nabijal, da je on glede tajkunov čist in nedolžen, da bo on delal drugače, in ne tako kot delajo sedaj. Nič ga ne bodo spraševali. Ne bodo pustili niti, da bi kdo naadel. In ankete bodo Šarca postavile na prvo mesto.
    Kompartijski mediji pri nas zmagajo na volitvah. Samo leta 2004 so bili malo neprevidni.

  2. Predizborna koalicija sa Dverima je bila velika greška. Lično znam mnoge koji su odustali od DJB samo zbog toga. Ta koalicija bi bila ok u vlasti oko zajedničkih ciljeva poput borbe protiv korupcije, ali ne pred izbore. Glasači DJB doživljavaju vaš program kao dijametralno suprotan u većini oblasti u odnosu na Dveri. Veoma nelogična kombinacija. I pogubna. U Boru je uspelo zbog značaja RTB-a i veze Mihajlovića sa tom temom.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!