Zakaj je moja sošolka »tršica Micka« danes stavkala?

Za tiste, ki še ne veste, naj povem, da je moj osnovni poklic, poklic učitelja razrednega pouka. Seveda sem kasneje končal še kakšno drugo fakulteto, toda vezi s sošolci, ki so mnogi še danes učitelji razrednega pouka, so ostale. Vsaj enkrat letno se srečam s sošolko »tršico Micko« učiteljico razrednega pouka na eni od osnovnih šol. Njeno ime je izmišljeno, nikakor pa to ne velja za zgodbo o njej, o kateri sedaj pišem. Vedno jo pokličem kadar poteka kakšna učiteljska stavka pri čemer tudi današnji dan ni bil nobena izjema. Moja sošolka »tršica Micka« je danes glasno stavkala v Ljubljani, pri čemer ji ni manjkal niti transparent niti piščalka. Po stavki si je vzela čas za kavo z mano in mi pri tem zaupala marsikaj o tegobah učiteljskega poklica in o nujnosti stavke. Vzel sem si nekaj časa in ji prisluhnil, seveda ste pravilno uganili, večino časa je govorila ona, kavo pa sem, kot se tudi sicer za moškega spodobi, plačal jaz.

V nadaljevanju moram omeniti še nekaj o moji sošolki »tršici Micki« in sicer, da je tik pred upokojitvijo, pri čemer že skoraj 40 let uči v prvem in drugem razredu ene od manjših osnovnih šol. Rada se pohvali, da je na začetku kariere učila tudi babice in dedke svojih današnjih učencev. Računalnika ne uporablja, kaj je to pameten telefon tudi ne ve, uporablja namreč še stacionarnega, tistega z vrtečo se številčnico. Enako velja tudi za televizijski sprejemnik, ki je star malo manj kot ima ona delovne dobe. Njen vsakdan je tako večinoma vezan na šolo, vrt in okolico njene hiše. Na zaslužen dopust hodi v Ankaran, kam dlje pa še nikoli ni odpotovala, da tujine niti ne omenjam. V šoli ni »gospa učiteljica« ampak je »tršica«. Ker je napredovala do najvišjega poklicnega naziva na svojem delovnem mestu, naziva učiteljice svetnice, je njena današnja neto plača cca. 1.500 EUR neto, povečana še za potne stroške in prehrano na delu.

Ob najinem pogovoru nisva pozabila obuditi spomina na stavko učiteljev leta 2012 (čas druge Janševe vlade) na kateri seveda ni smela manjkati. Tudi takrat je glasno stavkala, piskala s piščalko in nosila transparent z napisom »DOL Z VLADO J. J.«. Da, pravilno ste ugotovili, tudi takrat je seveda zahtevala višjo plačo. Leta 2013 pa je nastopila z “delom” vlada Alenke Bratušek, ki je učiteljem plače zamrznila in jih celo nekoliko znižala. Tudi takrat sem jo poklical in povprašal, zakaj ne stavka, saj so ji vendar plačo celo znižali?! Jasno in glasno me je podučila, da je vlada Alenke Bratušek to naredila na human način. Tako je torej to, moja sošolka »tršica Micka« je leta 2012 stavkala proti drugi vladi Janeza Janše, hotela je večjo plačo, leta 2013 pa ni stavkala, ker so ji plačo v času vlade Alenke Bratušek zmanjšali »na human način«, naj to razume kdor more.

Med pogovorom sva se dotaknila tudi politike, za katero sicer sama pravi, da o njej ne ve kaj dosti, niti se za njo ne zanima, zagotovo pa vedno ve kaj je prav in kaj je pošteno. Danes mi je odkrito zaupala, da mene sicer ceni, saj ve, da sem dober in pošten človek saj me pozna že iz srednješolskih let, nikakor pa ne more razumeti, zakaj sem član stranke SDS, ki pa je vendarle nazadnjaška, prepirljiva in nasploh negativistična. Njen predsednik Janez Janša pa je sploh utelešenje negativizma in vsega zla. Seveda sem jo vprašal, če ga je kdaj srečala in zakaj tako misli. Njen odgovor je bil negativen, ni ga srečala, ne pozna ga, toda stvar je njej kristalno jasna, saj vsak dan o tem poročajo na televiziji in radiju. Torej je to, kar tam poročajo zlata in čista resnica.

V kratkem a vsebinsko polnem pogovoru sva se dotaknila tudi prihajajočih volitev. Zaupala mi je, da na volitve in referendume redno hodi, saj je to njena državljanska dolžnost. Vseeno sem si drznil vprašati nekoliko osebno vprašanje, saj je nenazadnje mojo sošolka iz srednješolskih let, koga vse je volila v preteklosti. Kot iz topa je izstrelila svoje pravične in razumne odločitve: »Leta 2008 sem volila Pahorjevo SD, leta 2011 Jankovičevo PS, leta 2014 Cerarjevo SMC, letos (2018) bom pa Židanovo SD!«. Nato je nadaljevala: »Veš Vinko, jaz vedno volim tiste, ki so pozitivni, ki ne kritizirajo in so za sodelovanje in napredek«. Prikimal sem ji, čas za najino kavo pa se je tudi iztekel. Podala sva si roke in drug drugemu obljubila, da se še kaj slišiva.

No, moja sošolka »tršica Micka« je danes kljub neto plači cca 1.500 EUR stavkala za še višjo plačo. Njena odločna zahteva je bila naslovljena na Mira Cerarja, ki ga je leta 2014 volila. Del Cerarjeve vlade pa je tudi Židanova SD, torej je danes stavkala tudi proti njej, toda ne glede na to jo bo letos junija volila z utemeljitvijo, da zato, ker so pozitivni, ne kritizirajo in so za sodelovanje in napredek. Priznam, da moje sošolke »tršice Micke« na žalost ne razumem prav dobro.  Zakaj je danes dejansko stavkala, na žalost ne vem. Važno je, da to ve vsaj ona.

Pa ne pozabite, volivci imajo vedno prav! Tudi moja sošolka »tršica Micka« je volivka.

15 komentarjev

 1. “Zakaj je moja sošolka “Tršica Micka” danes stavkala torej ne vem. Važno je da ve ona.”

  Jaz pa sem prepričan, da “Tršica Micka” ne ve za kaj gre, ve pa, da mora delati tako kot ji naročijo. Prav brihtna pa, očitno ni.

 2. Tale tršica je tipično rdeče čipirana,ups sem mislil napisati RDEČA CIPA rana revica,brez kančka zdrave pameti in kaj je še bolj zaskrbljujoče ,je to da takšna uči naše vnuke in otroke#lustracija je nujno potrebna tudi v šolstvu

 3. Lep primer, kaj pusti na volivcih hedemonija dnevnih medijev izrojene levice, danes cepljene še na kapitalizem. Udbopartija nam vlada, oblast ima pa ljudstvo.

 4. In take tršice še kar naprej vzgajajo mladi slovenski rod! To, to je grozno!
  Sem se zdaj spomnila na eno tršico, ki je učila moje otroke v tretjem razredu in je, še po letu 2000, kregala otroke, ki so sošolcu, ki je kihnil, rekli: Bog pomagaj. Da se to v šoli ne sme govoriti, je rekla. Celo moj otrok, ki sem ga doma vzgajala povsem drugače, ji je verjel!

 5. Ja g. Gorenak, tršica Micka z opranimi možgani je žal predstavnica večine Slovenk in Slovencevzato pa jaz že dolgo ponavljam:
  »VSAKA TRGOVINA JE NA NEK NAČIN UMAZANA (ker želi kupca prepričati, da blago kupi za višjo ceno, kot je dejanska vrednost tega blaga). Meja med pošteno trgovino in goljufijo je precej široka siva cona.
  TRGOVINA Z BELIM BLAGOM JE ZELO UMAZANA. Jasno je opredeljena kot kaznivo dejanje.
  NAJBOLJ UMAZANA PA JE TRGOVINA Z JAVNIM MNENJEM. Kot laž in spodbujanje k sovraštvu je prav tako jasno opredeljena med kaznivimi dejanji«
  Ne nazadnje pa smo državljani tudi potrošniki medijskih produktov in tudi na medijskem področju velja Direktiva Evropskega parlamenta in Sveta 2005/29/ES z dne 11. maja 2005 o nepoštenih poslovnih praksah podjetij v razmerju do potrošnikov

 6. Včeraj okoli 20 ure se je blizu nas ustavil avtobus. Iz njega je izstopilo okoli 50 navdušenih stavkajočih, v glavnem “tršic”. Trobljenje in piskanje jim je očitno bilo tako všeč, da so še celemu naselju privoščili ta užitek. Eno izmed njih, znanko, sem vprašal kako je bilo. Odgovorila je, da je bil super dan, pozitivna energija, odlično druženje… Na vprašanje, če so kaj dosegli pa, “…eh, saj to ni važno!!! Bili smo odlična družba in zabavali smo se…! O zahtevah itak odločajo drugi…”

 7. Ali res mislite, da bi Severni Koreji bilo kaj drugače, če bi uvedli demokratične volitve in pri tem ne bi izvedli lustracije. Slovenija je lep primer kako prav lepo deluje neokomunizem, ki v času volitev celo zaprejo predsednika opozicije (neznanega dne , na neznanem kraju, na neznan način), če predstavlja preveliki rizik v volilnem letu. Razmišljanje kot ga pa ima ima tršica Mica srečujem dnevno, verjetno je veliko naredila komunistična indoktrinacija, Popolno nerazumevanje demokracije je naredila apatično družbo, ki se odloča na volitvah po črednem nagonu namesto, da bi se odločali po političnem programu. Ali je kdo res verjel, da so mogoče spremembe brez lustracije?

 8. Dr Gorenak, samo preštevali so se. Obljubljajo kaj se bo zgodilo. Če me občutki ne varajo letošnje leto bo leto prelomne odločitve. Ali bomo demokratična država ali komunistična greznica.
  Zato komunisti naprezajo-aktivirajo vse sile, ki jih seveda navaden državljan ne zazna, da dokončno agresivno prevzamejo sistem.
  Zakaj mislite, da je ta gnila koalicija bila umetno vzdrževana? Da so komunisti 4 leta nameščali partijce v vse inštitucije. Samo to je bil namen , da ne bomo rekli stricev iz ozadja, recimo, kar kučan s svojo vlado.

 9. Zato, da lahko tovrstni javni uslužbenci stavkajo si morajo zaposleni v gospodarstvu pošteno uničevat hrbte in to za minimalno plačo po možnosti 12 ur na dan. Stavka pa sama po sebi izrabljena za predvolilno kampanjo nekaterih kvazi in kaviar levičarjev. Ampak na tak način se seveda v Sloveniji lahko plača predvolilno kampanijo. Zastonj kredit brez terjatev na račun sindikalnega sindikalnega manipulatorja “svizca”.

 10. G. Vinko, tudi sem član SDS-a in imam skoraj identične pogovore z ljudmi, ki enostavno ne razujemo delovanja družbe in presojajo posamezne ljudi na podlagi nepreverjenih informacij iz okolice. Kar se tiče takih tršič je pa žalostno, da so med drugim prepričane, da otroke tudi vzgajajo (zato želijo tudi večjo plačo), na žalost ne da bi se zavedale v socialističnem duhu. Hvala vam tudi za jasna stališča, ki jih pišete na svojem blogu. LP

 11. Ah,spoštovani Vinko korenjak…meni vse od malih nog ni bilo jasno,kako so tisti,ki so na cvetno nedeljo klicali hozana in živel,,,mogli par dni kasneje tuliti križaj ga…a otrok v meni se je potolažil z samorazlago,da to gotovo niso bili eni in isti…zdaj na stara leta na žalost vem,da so bili in še zmeraj so in smo…

 12. Se strinjam z roman remškar. Nam so tršice v šoli govorile, da niso tam za našo vzgojo in da je to delo staršev, sedaj pa nekatere tudi v medijih govorijo, da jim pripada višja plača ker da vzgajajo otroke. Pa da ti gre na kozlanje.

 13. Kaj pa se lahko spremeni v Sloveniji, če 40.000 Mick uči nadebudno mladino? Če so te Micke pahnjene, kaj lahko potem naučijo mladež?
  Tu je problem. Dokler v Sloveniji ne bomo pometli z čitelji in pred vsem z univerzitetnimi profesorji družboslovja, bomo tičali globoko v komunizmu.
  Ali se potem lahko čudimo kretenom, ki maskirani v partizane strašijo na prešetevilnih proslavah po Sloveniji in se gredo NOB, ne vedo pa kaj se dogaja v Evropi.

 14. In tako je to pri nas. Pa ne samo pri nas. Ljudje politike ne spremljajo razen kake oddaje na TV ( dominatnih medijev) nobenih tiskanih medijev ne berejo . Izjema so neke butaste Novice ali Lady in podobne. Da bi prebrali en članek na dveh treh straneh pa je prehuda. Še več , da bi spremljala medije različnih nazorov in pogledov pa ni varjante. V glavnem prebirajo naslove in še kakšen odstavek seveda v dominatnih medjih – največ pa TV seveda ker je najbolj komot. In neverjetno je ,da tem medijem kar 100% verjamejo. Tudi če zaprejo voditelja največje opozicijske stranke brez dokazov in sodba pade , njihovo negativno mnenje do JJ ostane. In tudi če je takih sodb kar nekaj – ali jih ne zanima ali verjamjo v sodnike in tožilce in medije ki to podprejo. Žal je ta tršica nek tipičen primer našega volivca. Ta tršica pa ne vidi tistih s srednjo šolo ,ki delajo za 500-600 EUR torej 3x manj kot ona. Ne razumem res ne razumem. Zame so bile tršice pametne osebe in razgledane – pa niso glih preveč. To em mislil kot sem bil učenec seveda.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!