»Po uporabi odvrzi v koš za smeti«

Je pa zanimiva tale naša levosučna politika. Od konca prve vlade Janeza Janše, konec leta 2008, z izjemo enoletne njegove druge vlade, gledamo praktično enak scenarij, ki se zelo enostavno in zelo predvidljivo ponavlja. Smer tega ponavljanja pa je tudi bolj ali manj predvidljiva. Pod plaščem zahodne demokracije gre za prikrito restavracijo starega enopartijskega režima. Če skušaš to dopovedati sogovornikom v Bruslju, te niti ne jemljejo resno, saj so prepričani, da preprosto pretiravaš in da v parlamentarni demokraciji to pač ni mogoče.

Tako se jim je zdelo nemogoče, da bi v Sloveniji celoten državni vrh na neki proslavi stoje prepeval staro komunistično himno »bandiera rossa« in imel Evropejce za kapitalistično bando. Nemogoče se jim je zdelo tudi to, da bi sredi Evrope lahko še kje potekal politični sodni proces zoper vodjo opozicije, ki bi ga tik pred volitvami še zaprli, nemogoče se jim je zdelo tudi to, da bi neka banka, članica evro sistema preprosto oprala milijardo dolarjev in še marsikaj drugega. Toda to so dejstva, ki le s težavo najdejo pot v resničnostni svet. Toda vse to je preprosta posledica ciklično ponavljajočega se modela levosučnih vlad in političnih strank, ki pod taktirko dejanskih upravljalcev države, lahko jim rečete tudi strici iz ozadja, nastajajo v zadnjih letih.

Scenarij pa je preprost in viden iz lune. Konec leta 2008 so dejanski upravljalci države, kot rečeno, lahko jim rečete tudi strici iz ozadja, sklenili, da bo vlado vodil Borut Pahor. S pomočjo medijev so »nabildali« takrat njegovo SD, mu pridodali dva satelita v obliki propadajoče LDS s Katarino Kresal in seveda nove obraze Zares z Gregorjem Golobičem. Toda leta 2011 so odločili, da je treba Boruta Pahorja preprosto odsloviti po načelu »po uporabi odvrzi v koš za smeti«. Gregor Golobič je odrekel podporo Borutu Pahorju, sledil mu je Karl Erjavec in Borut Pahor je bil »v košu za smeti«. Seveda kriv za vse kar je in ni zagrešil.

Seveda pa so dejanski upravljalci države še pred tem poskrbeli za nov obraz. Milan Kučan je popeljal procesijo vplivnežev na ljubljanski magistrat in nov šef vlade je bil znan. To je Zoran Jankovič in njegova PS. Mediji so ga »nabildali« in stvar je bila končana, dobil je volitve. Postal bi tudi šef vlade, če bi znal šteti do 46, kot je rekla Milka Novak, a ni znal in dejanskim upravljalcem države se je ponesrečilo in nepredvideno je na čelo vlade prišel Janez Janša. A le za leto dni, saj so dejanski upravljalci države poskrbeli za diskreditacijsko poročilo KPK o premoženjskem stanju Janeza Janše in vlada je padla.

Ker je Zoran Jankovič tako rekoč sam »padel v koš za smeti« in je bil neuporaben, so ga pač pripisali v diskreditacijsko poročilo KPK. Ker so vedeli da Zoran Jankovič pač ne zna šteti do 46 in da ga nima smisla pobirati iz »koša za smeti«  so nastavili Alenko Bratušek in karavana je šla v stare in predvidene tirnice. Posebno medijsko »bildanje« Alenke Bratušek niti ni bilo potrebno, saj so jo lahko nastavili brez volitev. A dobro leto in nekaj kasneje so se ponovno odločili, Milan Kučan je odkorakal na vlado v pisarno Alenke Bratušek in zgodilo se, po načelu  »po uporabi odvrzi v koš za smeti«, se je Bratuškova tam tudi znašla.

Za vsak slučaj so leta 2014 dejanski upravljalci države medijsko »bildali« kar dva kandidata za novega šefa vlade. Prvi je bil Igor Šoltes in njegova stranka Verjamem, drugi pa je bil Miro Cerar in njegova SMC. Tam nekje okoli volitev v EU parlament 2014 je bil primerno medijsko »nabildan« Igor Šoltes, ki pa je bil izvoljen v EU parlament in takoj za tem je svojo stranko Verjamem tudi ukinil. Tudi on se je držal načela »po uporabi odvrzi v koš za smeti«. Zakaj bi še imel politično stranko, če pa je postal poslanec v EU parlamentu. No dvojno medijsko »bildanje« se je nadaljevalo z dvojno dozo na enem kandidatu Miru Cerarju. Za vsak slučaj so dejanski upravljalci države v zapor poslali še Janeza Janšo in vse se je izšlo po načrtih.

Te dni se načelo dejanskih upravljalcev države, »po uporabi odvrzi v koš za smeti« ponovno udejanja. Miro Cerar je politično truplo na poti v »koš za smeti« saj ga ne rabijo več in ga je po uporabi potrebno po načelu »po uporabi odvrzi v koš za smeti«, tja tudi odvreči. Čas je nepredvidljiv še nekaj milijard evrov državnega premoženja je potrebno pokrasti in v takih razmerah si pač ne kaže privoščiti Janeza Janše, zato dejanski upravljalci države mrzlično iščejo novega šefa vlade. Tudi tokrat kaže, da medijsko »bildajo« kar dva. Prvi je Marjan Šarec, ki stranke sploh še nima, ima namreč občinsko listo v Kamniku, pa na medijskih anketah že vodi. Noro medijsko »bildanje«, bolje rečeno poneumljanje ljudi. Drugi pa je Dejan Židan in njegova SD, ki ima vlado v senci, sam pa je član aktualne vlade. Razumi kdor more. Cerar bo v nadaljevanju postal krivec za vse kar je in kar ni zagrešil, saj je na politično truplo, ki je na poti v »koš za smeti« pač mogoče nalepiti prav vse. Kdo od njiju Marjan Šarec ali Dejan Židan bo tisti, ki ga bodo medijsko »nabildali« do konca še ni jasno, zato še ni mogoče napovedati predvidenega scenarija. Zagotovo pa je mogoče napovedati serijo medijskih diskreditacij Janeza Janše in SDS.

10 komentarjev

 1. Tudi to povejte v Bruslju da ministrica proti kateri stavkajo pravi jaz se z vami in SD ki je v vladi ima vlado v senci samo pazite da vas ne zaprejo v norišnico ker bodo mislili da ste nor.

 2. Meni je to nerazumljivo, fascinantno, noro, zmedeno in grozljivo, da ima nekdo tako moc nad svojimi hlapci, da mu uspeva z njimi kot pioni, igrati sah! Zato je in bo SDS ostala moja stranka, stranka pokoncnih ljudi, stranka znanja, spostovanja in domoljubna. Sicer popljuvana, a pljunek obrises in zasmilijo se ti hlapci. Imeti svojo glavo in smeti z njo razmisljati, je neprecenljivo, je kleno slovensko!

 3. Če je imunski sistem sesut, se vse vrste plesni in virusov bohotno razvijejo. Ni plesen kriva ne virus, takšna je pač njihova narava. Če desnica nima moči zmagati na volitvah, četudi je imela nekaj zmag praktično v žepu, a je bila preveč nemarna, potem bo pač štala še naprej. Nikjer ne vidim kakšne sveže desne koalicije recimo petih strank, poleg solirajoče NSi, da bi jo lahko volil. Posamezne stranke letos nimam namena voliti. Tako bo tudi s 50% ostalih volivcev. A spet ni nič, do volitev pa je še nekaj dni – vedno ista stara pesem. Ta teden bi se moralo zgoditi, pa bi bilo že kasno. Potem pa skupen nastop, karizma, prezenca, prikaz skromnosti ega in velikodušnosti do kolegov, to bi očaralo neodločene. Dober program in jasna beseda o levičarstvu pri nas. Spet samo nekaj čakati, kot ščuke, pa ne bo nič dobrega prineslo, ker to je neka večna bolezen.

 4. V volilnem sistemu kakršen je naš se predvolilne koalicije načeloma ne delajo. Vsaj parlamentarne stranke jih ne delajo. Izjema bi bila več malih strank ki želijo vstopiti parlament.

  VGORENAK

 5. Ok, razumem. A koalicija je lahko “neuradna”, prikaz neke nove združbe, kolegov, ki imajo enega ali tri karizmatične frontmene in dajejo občutek dobrega sosedstva. Brez tega ne bo šlo, kako to ni jasno? Zakaj navadni ljudje brez vseh političnih znanj dostikrat napovemo izide volitev za kakšno stranko ali kandidata, lastna baza in vodstvo pa živijo v iluzijah? Gredo na tisti golaž pod šotor in se naspidirajo, a rezultati so pa povsem drugačni. Prihodnja koalicija mora biti jasno zarisana že vnaprej, ker je sicer tudi kasneje ne bo, ker bo vedno kak Karel vmes. Vsakdo kupi zadevo potem, ko mu je podan vsaj približen končni znesek. Pri desnici pa tega zneska ni in ni mogoče videti – le kdo bi hodil na volitve? To bi bil le srečelov, ne pa znanost, ki vsaj nekaj obeta. Lp

 6. Vselej lepo in prav, g. Gorenak in z zdravo mero logike. Podpiram. Toda..vedno pride pomislek, čemu je bilo potrebno najemati posojilo iz Bosne? To me razjeda. Pojasnilo?

 7. Nova levica je nastala okoli Požarja. Vemo, da je simpatizer Pahorja, njegova hči je celo bila v njegovem kabinetu. Zelo se je širokoustil okoli Magne. In kaj je sedaj z njegovo pritožbo? Veliki rumeni blef! Volimo SDS, ki lahko edini počisti avgijev hlev.

 8. Za Židanovo SD sem tudi slišal, pa ne iz režimskih vsakodnevnih medijev, da ima še iz časa prejšnje volilne kampanje odprt dolg 170 tisoč evrov, pa Potič tega ne pove volivcem. Bodite pozorni, Če bosta Potič in Roglova iz režimskih medijev in seveda posojilodajalci tiho še eno leto, po zakonu upniki ne bodo imeli več pravice izterjati denarja.
  Pa imaš zavajanje in goljufijo, pa še medijsko zakrito volivcem. Dobiš posojilo, ali ti drugi opravi storitev, upnik potem »pozabi« iztirjati dolg 5 let in…
  A ni to tako kot donacija, ko bo upnik odpisal terjatev? Da preslepitev uspe, pa morata sodelovati oba, in seveda režimski dnevni mediji.

 9. Na to vprašanje sem že odgovoril…bila je napaka….pravno pa je to prekršek in ne kaznivo dejanje. Kolikor vem Pa SD že od leta 2014 dolguje nad 120.000 evrov neplačanih računov za volilno kampanijo s tem se pa ne ukvarja nihče. V Gorenak

 10. Temu kar ste opisali bi navaden človek dodal komentar:
  Zgodovina se ponavlja.
  Vendar se v tem grmu tiči zajec, ki pravi:
  Tako kot jo nastavijo vplivni posamezniki Komi pola.
  Lepo napisano, z dejstvi podkrepljeno in povezan zaključek.
  Hvala g. Vinko za vedno zanimivo branje.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!