Pomota gospod Cerar – ilegalni migranti pridejo nazaj

Verjetno že veste, da sem tisti poslanec Državnega zbora, ki je Vladi RS postavil največ poslanskih vprašanj, mislim da več kot vsi poslanci SMC skupaj. Pa naj to ne zveni kot samohvala, svoje poslansko delo za lepo plačo pač skušam opravljati kar se da dobro. Pred dobrim mesecem dni, sem Vladi RS postavil poslansko vprašanje, ki se je nanašalo na število vlog za mednarodno zaščito v preteklem letu. In kakšni so podatki, s katerimi razpolaga vlada?

V letu 2015 je bilo v Sloveniji vloženih 277 prošenj za mednarodno zaščito, azilni dom in njegove izpostave pa je samovoljno zapustilo 119 ljudi. V letu 2016 je bilo teh prosilcev že 1.308, pred končanjem postopka pa je prostore, kjer so bili nastanjeni, zapustilo 940 ljudi. V letu 2017 je za mednarodno zaščito zaprosilo 1.320 ljudi, nato pa neznano kam odšlo kar 1.267 ljudi. To pomeni, da pristojni organi ne vedo, kje se nahaja kar 2.326 tujih državljanov, ki so v Sloveniji v zadnjih treh letih zaprosili za mednarodno zaščito očitno s »figo v žepu« oziroma brez konkretnega razloga. Tako je v letu 2017 skoraj 96 odstotkov vseh tujcev, ki so v Sloveniji zaprosili za mednarodno zaščito, odšlo neznano kam.

No, dejansko vemo kam so odšli. Odšli so v druge, bolj razvite države EU, zlasti v Nemčijo. Tu pa se zgodba niti ne konča. Če bi preprosto odšli, bi to bil za Slovenijo še najmanjši problem, toda temu ni tako. Po vložitvi vloge za mednarodno zaščito, jih je Slovenija vnesla v enoten informacijski sistem in po Dublinski uredbi smo za presojanje njihove vloge pristojni le mi in nihče drugi v EU. Praktično pa to pomeni, da jih bomo dobili nazaj. In sprejeti jih moramo. Ali ce predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar tega zaveda ali ne ne vem, zdi pa se mi da se ne.

Da je skupna Evropska azilna politika nekaj povsem nedorečenega in neučinkovitega je pa tudi jasno. Prav danes sem zasledil podatek, da je Nemčija v preteklem letu zavrnila kar 300.000 vlog prosilcev za mednarodno zaščito. No pričakovali bi, da je te ljudi Nemčija tudi vrnila tja od koder so prišli. Toda temu ni tako, zavrnitev njihove vloge za mednarodno zaščito še ne pomeni, da bodo tudi dejansko odšli tja od koder so prišli. Dovoljeno jim je še vedno prosto gibanje po Evropi. Absurd! Francija ugotavlja, da se jih je veliko med njimi zbralo v francoskem mestu Calais, ki je najbližja točka za »skok« v Veliko Britanijo. Pa naj mi še kdo govori o učinkoviti evropski azilni politiki.

Za nameček pa še utrinek iz mojega obiska odbora LIBE na sedežu Evropskega parlamenta 23. 12. 2017. Predstavniki držav starega, zahodnega dela EU so govorili o tem, kako spremeniti pravila, da bi nezakonite migracije postale zakonite. Kar verjeti nisem mogel svojim ušesom. Sam pa sem se v mojem nastopu pridružil predstavnikom Poljske, Češke, Slovaške, Madžarske, Romunije in Bolgarije, ki so zagovarjali pomoč prvim varnim državam ob kriznih žariščih (zlasti Turčija), ter po prenehanju nevarnosti vračanje migrantov v svoje matične države. Ob vsakem obisku Evropskega parlamenta se mi čedalje bolj potrjuje slika o dveh Evropah. Vlada Mira Cerarja nas tišči med zahodni del, ki je odprt migrantom, sam pa temu seveda nasprotujem iz gornjih razlogov.

4 komentarji

  1. Enako Cerar ne ve, in govori usodne neumnosti, da smo po zaslugi njegove vlade že iz krize. Režimski mediji, ki ga podpirajo in hvalijo, so na začetku tega leta narod preslepi z novico (se pravi, mu zamolčali bistvo) da so izdali več kot za milijardo obveznic za poplačilo zapadlih obrokov za gromozanski dolg države, ki ga je zakrivil ravno on in pred njim vse levičarske vlade. Kaj je skrito v tem? Cerar s temi obveznicami poznavalcem sporoča, narodu pa z molkom zakrije in preslepi, da država ne vrača kreditov. Po Cerarju smo iz krize, a država najame kredit, da poplača zapadle obroke od kreditov

  2. Dr Gorenak, vse kar pišete, napišete drži. Postavlja se pa veliko vprašanje. Ali se tale mladenič zaveda, prepričan sem, da se ne, kako izničuje-omalovažuje-sramoti znanstveni naziv “dr” pravnih ved.
    Zadnji čas je, da se zbere znanstvena elita in javno zastavi vprašanje o njegovem vprašljivem doktoratu.
    Kajti zdrava “kmečka” logika je nad njegovim “znanstvenim” nazivom.

  3. Zanima me ali kdo ve oziroma raziskuje kdo je lastnik sklada, ki je kupil banko NKBM, ki smo jo dokapitalizirali z 800 milijoni davkoplačevalskega denarja in prodali za 250 milijonov EUR. Po enem letu so si kupci izplačali 500 milijonov dobička. Logično je to zame le eno veliko pranje denarja.

  4. Dr. vinko Gorenak. Težko bo SDS dobila boljšega predsednika kot je Janez Janša. Ravno zaradi tega, ker je g. Janez Janša tak trn v petak vseh levo mislečih, bi bilo dobro, da se “upokoji” in mesto predsednika stranke prepusti nekomu drugemu. Jaz osebno ne vidim nikogar boljšega kot ste vi spoštovan dr. Vinko Gorenak. Ne rečem, da g. Milan Zver ni dober in vsega spoštovanja vreden, vendar resnica je ta, da je preslab govornik in na splošno ne tako zelo priljubljen med ljudmi. Torej g. Vinko, kaj previte na idejo o novem predsedniku SDS ? Celo “večna” predsednica N.si, je prepustila svoje predsednikovanje nekomu, ki pa še zelo bleda senca ni v N.si kot vam v SDS.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!