Čista dvojna merila

Te dni v dominantnih medijih in posledično v javnosti odmeva neuspela kandidatura pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča za komisarja za človekove pravice Sveta Evrope. Prav neverjetna so sprenevedanja novinarjev dominantnih medijev. Gorana Klemenčiča namreč prikazujejo že kot čudodelno mitološko  in humanitarno bitje, ki je svoje glasove kot kakšen moderni Robin Hood velikodušno prepustil bosanski kandidatki. Ja pa ja. Resnica je čisto drugačna. Goran Klemenčič je po glasovanju spoznal, da je pristal na zadnjem mestu za kandidatom Francije in kandidatko Bosne in Hercegovine. Kaj je torej lahko naredil drugega kot da je odstopil od kandidature in svoj odstop javnosti prodal kot nekaj velikodušnega. Nič – v tej situaciji je lahko s pomočjo dominantnih medijev v Sloveniji za silo upravičil svoj popolni neuspeh.

V javnosti je dan ali dva pred odločanjem kdo bo postal komisar za človekove pravice zaokrožil filmček, ki Gorana Klemenčiča prikazuje v hudo negativni a realno točno prikazani situaciji.  SDS naj bi stala za tem filmčkom, tako dominantni mediji. Mi je popolnoma vseeno ali je to res ali ne, toda pomembna so dejstva. Na družabnem omrežju twitter sem vse sledilce (nad 8000) pozval, da mi povedo kateri del filmčka je netočen ali »fake news« kot so trdili na POP TV. Po dveh dneh odgovora nimam, zato je jasno, navedbe filmčka so točne.

No podobno situacijo kot Goran Klemenčič je doživela tudi vrhovna sodnica Nina Betetto, ko je pred dobrim letom dni kandidirala za sodnico ESČP. Tudi takrat je bila za njen neuspeh  kriva SDS in nek filmček o njej. Tako so poročali dominantni mediji.

Kaj pa če stvari postavimo na glavo? Lojze Petrle je pred dvema letoma napovedal kandidaturo za generalnega sekretarja Sveta Evrope. Njegovo kandidaturo je  zaustavila kar vlada Mira Cerarja. In to je bilo za dominantne medije nekaj povsem razumljivega in pohvalnega.

Še novejši primer sprenevedanja vladajočih. Konec lanskega leta je nekdanji sodnik ESČP iz Slovenije in svetovalec Gorana Klemenčiča prof. dr. Boštjan M. Zupančič kandidiral  za člana Odbora OZN za človekove pravice. Vlada  Mira Cerarja je na predlog Gorana Klemenčiča njegovo kandidaturo potrdila. Toda prof. dr.  Boštjan M. Zupančič misli, da stroka v Sloveniji nekaj pomeni. Zmotil se je. Takoj po tem, ko je povedal svoje mnenje o delu državnih uradnikov v primeru nesreče v kemijskem obratu na Vrhniki in po tem, ko je povedal svoje mnenje o splavu, je Vlada RS na predlog Gorana Klemenčiča umaknila podporo njegovi kandidaturi. Boštjan M. Zupančič pa je izgubil položaj svetovalca Gorana Klemenčiča. Še mala podrobnost, Goran Klemenčič je študent Boštjana M. Zupančiča. Nedopustno in nesramno početje Gorana Klemenčiča. Dominantni mediji pa nič o tem

8 komentarjev

 1. Bravo SDS in Gorenak. Končno. Sedaj pa naj gre delat v realni sektor in naj ne paratizira v javni upravi.

 2. Tipično početje sinov revolucionarjev in terminatorjev v Sloveniji. Resnica jih sicer boli, vendar tega ne bodo priznali.
  Star kmečki pregovor pravi, da usrana krava meče drek na druge.

 3. Pošteni ljudje imamo to bando čez glavo: laže, krade, se spreneveda, pod seboj ima vse, kar kreira javno mnenje in tako leta minevajo, mi pa smo vedno večji reveži! Tisti, ki bi lahko spremenili to stanje pa ostajajo doma v času volitev, to je res absurdna situacija! Za vse je pa krivo polstoletno pranje možganov, ki se s pomočjo pristranskih medijev z lahkoto nadaljuje tudi po osamosvojitvi!

 4. Bravo najbolj sposomni bodoči predsednik SDS. Janez bi moral odstopiti, saj če on ne bo več predsednik SDS, bodo levičarji delno onesposobljeni.

 5. Kako značilno za naše “osrednje” medijske dreserje in plakaterje:
  ni važno “kaj” (ne)kdo pove (pokaže), ampak “kdo” kaj pove (pokaže). Če ta, ki pove, zapiše, pokaže …, ni “naš”, je vse kar je povedano, zapisano ali videodokumentirano povsem zagotovo “laž” oz., modno rečeno “fake news”!
  Za “fake news” se pa tako ve, da jih zmorejo zavohati, prepoznati in kot take razglasiti edinole politiki, komunikologi, aktivisti in statisti – “četrte veje oblasti”.

 6. Klemencic ni odstopil od kandidature, tudi to se je zlagal.
  Ce bi odstopil, potem zanj ne bi glasovali; je pa v drugem krogu prejel 19 glasov.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!