Kredit in donacije

Če se na moji spletni strani ne bi javno oglasil okoli kredita SDS pri državljanki BiH Dijani Đuđić, bi mi obiskovalci te spletne strani gotovo zamerili. Javno sem se oglasil vedno. Tudi takrat, ko se nisem strinjal s potezami SDS, kot je bil prispevek o »trenirkarjih« po volitvah 2011 ali pa moj zapis o »klavzuri vseh klavzur« leta 2014 pa o tem, da bom v drugem krogu predsedniških volitev 2017 javno podprl Boruta Pahorja in še bi lahko naštevali. Seveda skušajo nekateri v teh mojih potezah prepoznati take ali drugačne zarote, ki pa jih seveda ni. Pa pojdimo h kreditu SDS.

Naj pri tem jasno povem, da nisem sodeloval niti pri najemanju kredita niti pri odločitvi, da se kreditna pogodba razdre, kredit pa predčasno vrne. Za take odločitve so pač pristojni drugi znotraj SDS. Naj pa opozorim na nekatera dejstva v zvezi s tem:

 1. Politične stranke lahko najemajo kredite tudi pri fizičnih osebah, zakon pa je v pogledu višine takega kredita dokaj dvoumen.
 2. Obrestna mera 2 odstotka je za ta čas prej visoka kot nizka, kar poglejte si bančne ponudbe.
 3. Verjamem, da odločevalci v času podpisa kreditne pogodbe niso imeli vseh podatkov o katerih je javnost danes obveščena.
 4. Verjamem pa tudi to, da svetovalci pri najemu kredita (notranji ali zunanji – ne vem kdo so) svojega dela niso opravili tako, kot bi ga morali in da morajo za to odgovarjati.
 5. SDS je še pred uvedbo kakršnihkoli postopkov že »na besedo« predsednika Računskega sodišča, da je najeti znesek previsok (ne pa nezakonit), sprejela odločitev o tem, da kreditno pogodbo razdre in predčasno vrne denar z obrestmi vred, kar je pohvalno.
 6. SDS se mora podrediti vsem postopkom državnih organov in prevzeti odgovornost za eventualne posledice teh postopkov, hkrati pa terjati od teh istih organov, da imajo enaka merila za vse politične stranke.

Nekateri seveda špekulirajo, da je kredit SDS tista točka, zaradi katere SDS na volitvah v DZ letos ne bo zmagala. Težko je sicer reči, kakšen bo vpliv te zadeve, ki je definitivno napaka, na volitve, ki prihajajo. Po moji oceni ne velik, če se bo sploh pokazal. Taka moja ocena izhaja iz dejstva, da je bil predsednik SDS leta 2014 le nekaj tednov pred volitvami poslan celo v zapor kot takrat »pravnomočno obsojen«, pa točno vemo, da masovnega osipa med volilci SDS ni bilo, bilo pa ga je toliko, da SDS ni zmagala. Kaj hujšega kot kriminaliziranje in zapor prvaka politične stranke tik pred volitvami, pa politična stranka še lahko doživi? Masovni odziv članstva SDS, kot tudi nečlanov, ki ta čas donirajo denarna sredstva SDS za letošnje volitve, me prepričujejo v precejšnjo verjetnost neuspeh napada na SDS.

Glede na to, da je SDS kreditno pogodbo razdrla in denar predčasno vrnila, je s tem političnim tekmecem in zlasti dominantnim medijem vzela iz rok pomembno orožje v času, ki prihaja. Ne delam pa si utvar, da je to prvi in zadnji napad na SDS pred omenjenimi volitvami. Le še vprašanje časa je, kdaj in od kod bo prišel naslednji napad.

15 komentarjev

 1. SDS za izvedbo uspešnih volitev mora najeti kredit. Ker ni del omrežja, vlade in nekaterih , ki si pred volitvami najverjetneje pomagajo na kakšen drugi način. Ti drugi načini financiranja s strani omrežij in znanih elit, pa bodo stali le davkoplačevalce in državljane. Seveda bodo “znani” naredili vse v smeri, da se SDS onemogoči do volitev. Potrebno je bilo samo najti “inovativne pristope” na katere bodo volivci in ostali državljani nasedli. Ti njihovi “produkti” še verjetno pridejo na vrsto in bodo kvečjemu potrditev, da so potrebne spremembe.
  Je pa škoda, da jim je SDS dala “kost za glodanje” kar sama. Ta kredit je bil napaka, če si to hočemo priznati ali ne. Mediji bodo seveda zadevo napihovali in “raziskovali” poljubno.
  Verjamem pa, da bo priznanje napake (ki ni bila samo od SDS) in vračilo denarja oblažilo posledice.
  Prepričan sem, da SDS ima program in prave vsebine, da bodo prepričale ljudi, ki imajo sprenevedanj in laži dovolj !

 2. Bodimo iskreni, veliko napako je naredil naš predsednik. Janez je bil preveč zaupljiv do Snežiča. Prevelika zaupljivost je njegova slabost. Tudi Janša je samo človek in tisti ki delajo dobro za naš narod tudi včasih naredijo kakšno napako. Danes sem prišel iz bolnišnice Slovenj Gradec in sem takoj doniral 50 € za odlično izvedbo parlamentarnih volitev. Naredite enako vsi, ki prebirate te vrstice, kajti spremembe so nujno potrbne.

 3. Gospod dr. Vinko Gorenak mislim, da na naslednjih parlamentarnih volitvah, ki naj bile 03.06.2018 nujno, če že ne obvezna zunanja nadzorna volilna komisija oziroma zunanji takoimenovani “opazovalci”. Kajti drugače se bojim, da bodo probali volitve priredit v prid sedanjim strukturam politične oblasti in stricev iz ozadja. Še nisem daroval za podporo stranke ampak bom to storil še ta teden.
  Prosim za odgovor in lep pozdrav.

 4. Odlično napisano, se strinjam v celoti.
  Napaka storjena, a tudi hitro popravljena.
  Šola za naprej – po drugi strani pa upam, da se z donacijami zbere še več!
  Tudi sam sem doniral 100eur!

 5. Spoštovani razumem vašo željo toda znotraj EU zunanji opazovalci volitev niso praksa.

  VG

 6. Tista slika Janše skupaj s Svežićem, spredaj pa tri “dobrotnice”: kakršna je tvoja družba, takšni so žal rezultati. Nespamet.

 7. Danes sem bral Požarja: “Denar Dijane Đuđić za Romana Glaserja, Kučanovega prijatelja, člana Foruma 21. Dvigoval gotovino, celo po 120 tisoč evrov!”
  Zelo sem zbegan in tavam od ene do druge tolažbe.
  Prvo sem bil prepričan v naivnost SDS in g. Janše, da je zopet padel v kučanovo past. Takšna naivno je pa že pretirana, sem si rekel.
  Morda se motim, ko prebiram druge avtorje, pa imam občutek, da je kučanu past nastavljena od strani demokratov . Ker sem prepričan, da kučanovi novinarji v nizkem startu čakajo, da kučan vrže kamen. Zdaj se sprašujem, če bo banda 571 navalila na naslov kučanovih prijatlov, ki jih omenja Požar.
  Pa, da vidimo.
  S spontanim uporom proti komunizmu, dajmo zavedni Slovenci pomagati pomladni stranki, da rešimo Slovenijo , slovenstvo , pred balkanizacijo in ekonomsko političnem enoumju.

 8. Če človek premisli, je čas, da se zasluženo umakne v ozadje delovanja, naprej pa stopi Anže, združi desnico in zaživimo kot je končno treba. Je velika priložnost, le če SDS člani ne bodo šli “do konca sveta”. Težko bo namreč 50+ skupaj spravil, stvari so prezakomplicirane. Malo mislit.

 9. “…. hkrati pa terjati od teh istih organov, da imajo enaka merila za vse politične stranke.”

  V tem grmu tiči zajec,ki pa ga še dolgo ne bomo ujeli. Me prav zanima, kakšne bodo medijske reakcije in odziv represivnih organov na nedavno razkritje o najemanju kredita in izplačilu v gotovini od iste “firme” vidnega člana foruma 21 iz Pomurja.

 10. Pozdravljeni g. Gorenak
  Naši »pravični in objektivni« novinarji so končno prišli do novega »poka« tokrat iz Bosne.
  Veliki iz Finske je odslužil svoje in ni več pomemben.
  Novi »pok« je prišel zaradi posojila, ki ga je najela stranka.
  Za svoje delovanje vsaka stranka potrebuje denar. Denar lahko zaslužiš, lahko ga dobiš z donacijami, lahko ga ukradeš, ali si ga pač sposodiš.
  Ker si je stranka SDS sposodila tam, kjer je mislila, da bo najmanj tvegano, se je na žalost izkazalo za največji problem. Če bi si denar sposodili pri NLB, verjamem, da bi jih levičarji prek svojih »pravičnih in objektivnih« novinarjev takoj obtožili, pranja iranskega denarja.
  Torej problem je POSOJILO!
  Mnogi v stranki mislijo, da je narejena velika napaka, jaz mislim, da to ni napaka. Pomislite samo, kaj bi se zgodilo če bi do tega »poka« prišlo teden dni pred volitvami. Takrat ne bi bilo časa za nobeno obrambo, za nobeno popravo storjenega. Časa bi zmanjkalo in stranka SDS bi ostala še enkrat izigrana na volitvah.
  Poglejte, bivša predsednica Bratušek je polovico svojega mandata udrihala po g. Janši. Ostalo polovico mandata pa sposojala in sposojala milijarde in milijarde, pa se nihče ni vprašal kje je sposojeno in kdo bo to vračal. Sedanji predsednik g. Miro Cerar je polovico svojega mandata tudi udrihal po g. Janši. Ostalo polovico mandata pa sposoja in sposoja milijarde in milijarde pa se nihče ne vpraša kje si sposoja in kje ta denar konča. Ostale stranke ne potrebujejo posojila, torej imajo denarja dovolj in nihče se ne vpraša, kje ga dobijo in koliko ga dobijo. Torej problem je samo denar oziroma posojilo stranke SDS. Posojilo je stranka prijavila. Od tu naprej pa je zaropotalo. »Pravični in objektivni« novinarji so zagnali vik in krik o » nezakonitem« posojilu. Minilo je par dni in »pravični in objektivni » novinarji z televizijo vred so utihnili. Neverjetno!? Nekaj težkega in hudega se jim je moralo zgoditi! Pa se je zgodilo! Narod je po dolgih letih, podvomil o poročanju »pravičnih in objektivnih« novinarjev. Našli so se dobri ljudje, ki so priskočili stranki na pomoč, in so spontano začeli zbirati denar. Moja družina se je pridružuje tej akciji in z veseljem pomagamo popraviti krivico, ki jo namerno povzroča leva vlada Mira Cerarja in njihovi »pravični in objektivni« novinarji. Nekaj denarja smo že nakazali, nekaj še bomo in uživamo pri tem!
  Dodala bi, da nisem član nobene stranke, vendar mislim, da je SDS z g. Janezom Janšo, edina stranka med drugimi strankami, ki nas loči od popolnega socialističnega enoumja. Želim si, da v stranki strnete vrste, da v odborih in po terenu bolje informirate ljudi o dogodkih, le vprašanje časa je kdaj bo prišel naslednji napad!
  Pa še to: Eden od komentatorjev pravi, da naj naprej stopi g. Anže in naj združi desnico, jaz pa pravim, da desnica je lepo združena okoli g. Janše. Gospoda Anžeta pa pustite naj opravlja svoje delo v svoji stroki. V bodoči desni vladi je vreden več kot suho zlato.
  Vsi dobri ljudje, strnimo se pod slovensko zastavo in nadaljujmo graditi domovino pod skupnim simbolom in na vrednotah slovenske osamosvojitve.
  Lep pozdrav

 11. Ne se pustit zapelat, da je Janša zaradi Janše problem sestavit vlado. Zadeva kredit je za mene neproblematičen, mogoče malo ponesrečen, je pa transparenten. Poslušov sem odvetnico Lucijo Ušaj Šikovec in njeno razlago 22. člena in še enega pod njim, ki ga pa Pertinač, zaradi “pomanjkanja prostora” ni prikazov. Omenjena odvetnica je razložila, da se oba sporna člena lahko glede višine kredita razlaga na več načinov. Nič ni bilo skritega, povedano je bilo, da se, če se pokaže kaj spornega, se bo kredit z obrestmi vrnilo. Sam celo mislim, da je bila mogoče zadeva s kreditom celo z namenom realizirana in javnosti z F21 ter g. Glaserja javnosti pokaže kaj vse si lahko prvokategorniki dovolijo.

 12. Donacija je na poti.

  predlagam da se na sds.si objavi nek števec da bomo sproti spremlali številke.

  efekt bi bil kar dober. predvidevam da se bi dalo še več istržiti pa se na levem bregu jih bi malo bolj zapeklo.

  samo predlog

 13. Spoštovani,
  V državi kjer se mi že 51. let godi krivica, tudi pomislim ne, da bi šel na bilo kakšne volitve (državljanska nepokorščina). Razočarala me je ta država do konca in nazaj. Če me razumete kaj hočem povedat.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!